Trenutno na automobilu imam gume 215/55 R16 (preporučena dimenzija, nije mitsu ).
Da li će i kako će se na ekonomičnost i ponašanje u vožnji odraziti ako stavim gume dimenzija 215/60 R16?
evo ih: http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... v/con1506/
Razlika u prečniku celog točka bi bila 21mm, preko 3%.
Mesta ima i za dosta veće ali je fabrički točak 215/55 R16.
petarboj napisao:
Razlika u prečniku celog točka bi bila 21mm, preko 3%
Uglavnom je preporučljivo da je razlika +/- 2.5% ponegde kažu i do 3% tako da ti ovo nije preporučljivo.
Paše 205/60 16 ako ti je to ok ili 225/50 16 ako hoćeš širu gumu. Pretpostavljam da ideš na jeftiniju varijantu, dakle 205/60 je izbor za tebe.
da, 205/60 r16 mi je bio zapravo bio prvobitan izbor jer su 215/55 r16 iz nekog razloga dosta skuplje. i to recimo Dunlop Sport BluResponse. Ali mi je upala kombinacija za Continental Premium Contact 2 u dimenziji 215/60 r16 za prilicno dobre pare (4 bih platio malko vise od 2 BluResponse).
Ja ne bi štedeo na uštrb bezbednosti i potencijalnih kvarova zbog neodgovarajuće dimenzije. Možda bi ta dimenzija bila ok, ne bi ništa primetio, sem što bi ti auto išao brže nego što pokazuje. Ja ne bih eksperimentisao sa tim, a ti kako god hoćeš.
Primetićeš na ubrzanju koje će biti lošije zbog većeg prečnika točka.
Na sestrinoj fabiji sdi se dobrano oseti prelazak sa zimskih 185/60R14 na letnje 185/65R14, ali na njoj ima razlike u ubrzanju u zavisnosti i dal' si doručkovao.
Nemoj samo polovne. Šaranje sa susednim dimenzijama ne bi trebalo da je problem. Razlike u ceni su velike, a nekog opravdanja za to nema, posebno ako staviš 205/55 umesto 215/55. Ja sam tako uradio sa zimskim setom, a ponašanje Alfe po snegu je za svaku pohvalu.
I ja sam to uradio sa zimskim setom I auto je toliko nizi da recimo, kraci hidraulicne dizalice jedva podilaze pod auto, cesto zakacim branikom po neki ivicnjak koji sa 205/60 ne kacim. Sta znam, trosim te gume a posle samo preporucene dimenzijel hebes takvu ustedu
Ako zbog tih 5mm ne možeš da staviš dizalicu i imaš bilo kakav problem... :-D Još na Scenicu, a ja vozim -3cm Alfu i sve dizalice su do sad uspele da se podvuku.
Dizalicu sam pomenuo kao reper. Meni znaci tih par cm I predstavlja mi problem nedostatak istih. Nisam pomenuo cinjenicu da km sat pokazuje par km/h vise, nekoga I to moze da nervira
Imao sam vec Barum Bravuris, videces kad predjes s njima 10k km, pa kad krenes po kisi slalom...
Stvarno nisam bio zadovoljan njima, sto ne znaci da ih necu kupiti opet, jer naravno bolje voziti na novim gumama nego na 2mm sare Dunlopa (za koji jelte nemam para jer su 18-19k trenutno ove kao sto ja imam)