H4wkeye napisao:To je zbog stava suda. Navodno su svi radari podeseni sa vec uracunatom tolerancijom tako da je sve sto izmere tacno i sud to uzima bez prigovora.
A kako se to uracunava tolerancija? Tolerancija se izrazava procentualno, a da bi se unela tolerancija (prema mom skromnom iskustvu sa slicnim uredjajima) moraju se imati apsolutne velicine, oni neka odaberu da je to recimo 3 km/h, onda to znaci da se isto oprasta i pri brzini od 30 i 230? Ili ako snimas vozilo koje stoji pokazace -3 km/h?
Opaka je glupost sto je neko i pomislio da uracuna tolerancija.
E to niko ne zna. Svaki radar prolazi bazdarenje na 6 meseci ako se ne varam i nalepi se nalepnica na njega sa kontrolnim brojem itd. Mislim da je problem u tome sto je zvanicni stav prekrsajnog suda da oni uzimaju izmerenu vrednost apsolutno, bez odstupanja, a da je ovo "radari su podeseni da mere sa uracunatim odstupanjem" samo izgovor.
Kao sto ljubitelj rece odstupanje od 2-3% je normalna stvar.
@Delija i jeste, ali trenutno je tako...
Ali kao sto rekoh, radar uglavnom nikad nije podesen na ogranicenje. Ovde u gradu stoje na 54km/h (znaci snima od 55km/h) koliko se secam. BG neki Bulevari koliko sam cuo su na 60km/h. (snima od 61km/h) itd.
Tolerancija treba da postoji, ali kod nas nikad nije, ko zna i da li ce.
Imate gore maksimalne dozvoljene greške u odgovarajućim uslovima. Pri tome, svaki konkretan model može da ima manje tolerancije (obično i ima). Tako da je prostor za izvlačenje na netačnost radara jako mali.
H4wkeye napisao:To je zbog stava suda. Navodno su svi radari podeseni sa vec uracunatom tolerancijom tako da je sve sto izmere tacno i sud to uzima bez prigovora. Ali opet, radari uglavnom nisu podeseni na ogranicenje uvek malo preko, osim ako se ne naredi da se kaznjava bas za sve.
Druže, tri godine sam bio kontrolor ovlašćen od strane države i DMDMa ( Direkcije za Mere i Dragocene metale ), pisao sam pravilnike iz oblasti merenja i još svakave stvari. Takve stvari su budalaštine što ti tvoji kažu. Sramota je kakvu državu imamo i čime se sve služe da bi napunili državi budžet.
Ocu veceras napisali kaznu za 56kmh na bulevaru gde je 50 dozvoljeno, dok mu je pisao prijavu I otac komentarisao kako je mala toleranciju policajac mu pokaze kako su drugom coveku napisali kaznu za 52kmh, znaci bez tolerancije ikakve, kaze od 51 snimaju I hvata po zadatku.
Znaci oni hvataju I pisu za 51+kmh I njih vise nista ne zanima, dal ces to obarati na sudu ili sta vec...
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji
Teorijski, da imaju tri radara i snimaju isto vozilo, ne bi dobili 51 km/h na sva tri. Jedan bi izmerio npr. 48, drugi 54 i treći možda 51 a možda 49 ili 50.
Onda bi trebalo računati pravu brzinu sa uračunatom mernom nesigurnošću merila itd...
Taj što je dobio kaznu za 51 može samo na sud da ide i da podnese prigovor, pozove se na onaj pravilnik i da čeka i plaća troškove...
U D je zakonom odredjeno da se kod stacionarnih radara pri izmerenoj brzini do 100kmh "skida" 3km, a za brzine veće od 100kmh 3% od izmerene brzine.
Ukoliko je merenje uradjeno iz vozila u pokretu, "skida" se 4km, a preko 100kmh 4%.
Postoji i zakon da brzinomer u autu nikada ne sme da pokazuje manju brzinu od one kojom se auto stvarno kreće, i to proizvodjači vozila moraju da garantuju. To u principu znači da kada na brzinomeru piše 100kmh auto ide realno nekih 95-96kmh. Na mojoj E39ki, kada vozim 130kmh po brzinomeru, navigacija pokazuje 125kmh.
Pošto sam imao dosta puta policajce kao pacijente na odeljenju, od njih sam saznao da u Minhenu radare postavljaju tako da tamo gde se vozi 60kmh snime auto tek ako predje 74kmh, i to zbog toga što kada se skine 3km ostane 11kmh prekoračenje, i ono košta 25€. Prekoračenja do 10kmh koštaju 15€, ali se ona uglavnom "naplaćuju" u ulicama gde je zona 30. Jedine dve kazne koje sam ikada platio u D su bile u "mojoj"ulici, gde je zona 30. Jednom su me upucali sa 36kmh, a jednom sam jurio vratolomnih 38kmh.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ivan napisao:Ocu veceras napisali kaznu za 56kmh na bulevaru gde je 50 dozvoljeno, dok mu je pisao prijavu I otac komentarisao kako je mala toleranciju policajac mu pokaze kako su drugom coveku napisali kaznu za 52kmh, znaci bez tolerancije ikakve, kaze od 51 snimaju I hvata po zadatku.
Znaci oni hvataju I pisu za 51+kmh I njih vise nista ne zanima, dal ces to obarati na sudu ili sta vec...
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
Sta da ti kazem, mene su u kod Sombora nahvatali isto tako na 56 i to na magistrali gde su kuce sa jedne strane na 10 m od puta...to se zove briga za bezbednost...
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money