Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Corona virus

Post od ljuba »

Ja buster modernu nisam ni osetio. Ni kada mi je dao (nisam apsolutno osetio iglu) a niti sam imao bilo kakve nus pojave. Malkice me je 2 dana boluckao ubod na pritisak i to je to… A ni zena, a ona je dobila 3 modernu… Valjda su se do sada usavrsili u davanju vakcina :)

Definitivno se pojavljuje posle 3 dana, znaci ja cekam vikend da vidim da li sam nesto pokupio. Za sada me je samo juce uvece malkice grebuckalo grlo nekih 1,5h….
Mnogo viška smrtnosti u Holandiji: korona, grip ili odložena nega?
Šta je dovelo do toga da je poslednjih meseci umrlo oko 10.000 ljudi više nego obično? To je mnogo više od smrtnih slučajeva od korone koje je registrovao RIVM i mnogo više nego u susednim zemljama. Staračka organizacija ANBO, član parlamenta Piter Omcigt i dva profesora pozivaju na istragu. Jer da li je ovaj višak mortaliteta posledica korone, ili se dešava nešto drugo?

Prema UvA profesoru Rubenu van Gaalen, istraživaču u Holandskoj statistici, postoji nekoliko mogućih uzroka. Prema njegovim rečima, najočiglednija objašnjenja su smrtni slučajevi od korone – kao rezultat kasnog pojačanja – odložena nega i drugi virusi.
https://nos.nl/liveblog/2412212-kindere ... ekenhuizen
Profesori: 'Objavite podatke o efektu mera na višak mortaliteta'

Uloga pandemije korone i vakcinacija protiv Covid-19 u povećanju smrtnosti mora se brzo istražiti. Ovo tvrde zdravstveni ekonomistkinja Elin van den Bruk i Ronald Mister, profesor teorije verovatnoće na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu, u članku u Volkskrantu.

Poslanik Pieter Omtzigt je takođe tražio takvu akademsku studiju u Predstavničkom domu. Omcigt je podneo predlog za ovo, koji je Dom jednoglasno usvojio prošlog meseca.

Za takvu studiju potrebni su izvorni podaci sa demografskim i socio-ekonomskim podacima, vakcinalnim statusom i svim podacima o mogućim hospitalizacijama. Vlada te podatke do danas nije stavila na raspolaganje.

„Omcigtov predlog je usvojen, a onda on i ja takođe očekujemo da se taj predlog sprovede, ali to se do danas nije dogodilo“, kaže Ronald Mister u časopisu NOS Radio 1.

Prema Meesteru, višak mortaliteta ne može se objasniti smrtnim slučajevima od korone. „Mislim da je broj ljudi koji umiru od korone trenutno suviše mali“, kaže on. „Važno je pronaći uzrok i to je upravo ono što je Omcigt predložio. Ponavljamo taj poziv da to učinimo što je pre moguće.

Inače, Si-Bi-Es sa izvesnim zakašnjenjem prenosi informacije o broju umrlih od posledica korone. Radi se o umrlim osobama za koje je utvrđen uzrok smrti. U osamnaest meseci do kraja avgusta bilo ih je oko 32.000, što je više nego dovoljno da se objasni višak mortaliteta do te tačke.

Strategija vakcinacije

Meester kaže da bi moglo biti nekoliko uzroka viška smrtnosti. „Na primer, odloženo zbrinjavanje, ukupan nivo stresa u društvu, ali i strategija vakcinacije. Želimo da to istražimo – da bismo otklonili bilo kakvu zabrinutost, ali ako postoji veza, onda bismo želeli da i to znamo.“

U mišljenju u Volkskrantu, profesori pišu da su nedavna istraživanja pokazala da se ne može isključiti da vakcinacije mogu biti rizične u određenoj meri za osobe starije od 65 godina.

Meester kaže u časopisu NOS Radio 1 da ima dovoljno podataka za proučavanje uticaja vakcinacije na višak mortaliteta. „Podaci nam samo još nisu dostupni. Sa brojem umrlih u vezi sa vremenima vakcinacije, možemo statistički dobro da radimo, ali onda podaci moraju biti objavljeni.

Istraživač CBS-a Ruben van Galen piše u odgovoru na Tviter da nema dokaza da toliko ljudi umire od vakcina da se to može videti u višku smrtnosti. Postoje i zemlje sa visokom stopom vakcinacije i gde trenutno nema viška mortaliteta. Međutim, prijavljuju se "povremeni" smrtni slučajevi.

Institut za neželjena dejstva Lareb je do prošlog meseca primio 577 prijava smrti nakon vakcinacije, ali se ne zna da li je smrt zaista uzrokovana vakcinacijom.

Van Galen, s druge strane, naziva „svakako verovatnim“ da odlaganje i izbegavanje nege zbog korone dovodi do dodatnog viška smrtnosti.

Predmet rasprave

Od početka avgusta zabeležen je višak mortaliteta i od tada je višak mortaliteta naglo rastao do sredine decembra, pokazao je Državni zavod za statistiku.

Višak mortaliteta je tema diskusije u politici već neko vreme. Tijeri Bode (Forum za demokratiju) je posebno postavljao poslanička pitanja o tome. Odlazeći ministar zdravlja De Jonge je u odgovoru na ovo, između ostalog, napisao da je, prema CBS-u, višak mortaliteta u maju prošle godine „skoro u potpunosti uzrokovan smrtima od Covid-19”. De Jonge je takođe naveo da je teško napraviti poređenje sa drugim zemljama "jer ne postoji jedinstvena internacionalna metoda za merenje viška mortaliteta".
https://nos.nl/artikel/2412010-hooglera ... erfte-vrij
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

. Meester kaže da bi moglo biti nekoliko uzroka viška smrtnosti. „Na primer, odloženo zbrinjavanje, ukupan nivo stresa u društvu, ali i strategija vakcinacije. Želimo da to istražimo – da bismo otklonili bilo kakvu zabrinutost, ali ako postoji veza, onda bismo želeli da i to znamo.“

U mišljenju u Volkskrantu, profesori pišu da su nedavna istraživanja pokazala da se ne može isključiti da vakcinacije mogu biti rizične u određenoj meri za osobe starije od 65 godina.

A kad se na forumu nesto slicno napise, onda smo mi "kurton forumasi", koji traze nekakve izgovore...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

https://www.tiktok.com/@saramikulic07/v ... copy_url=0

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Otišao sam ipak u kovid ambulantu, pozitivan brzi antigenski. Inače danas nije velika gužva, bar u ambulanti na Senjaku.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3845 ... ona-presek

Naravno, kao sto rekoh.

Manja navala na testiranje jer su neradni dani. Procenat pozitivnosti se polako ustalio, a posle vikenda vam ide navala na testiranje.

Mozete da pricate sta hocete, ali informacija sa Novog Naselja je takva da svi dolaze za bolovanje, jer se vise ne priznaje kovid "na dodjem ti". Naravno, niko ne potcenjuje teske slucajeve niti ih stavlja po strani, jednostavno velika vecina dolazi zbog odsustva s posla (mislim da ce to biti veci problem sad nego hospitalizacije).

Od 300-400 pozitivnih u NS niko otisao nije u bolnicu ovih dana, sve su maltene simptomi prehlade, ali ima i jakih delta simptoma. Za ovih par dana i vise hiljada pozitivnih u Vojvodini, samo 20 je zavrsilo na Miseluku iz cele pokrajine. Sto je, za sada, dobar znak.

Moglo bi se reci da je omikron tu i da krece lagano u ofanzivu, osim sto nece da ga sekvenciraju, sad im je bitnije da nadju gripozne, zbog skola, jer bi mix bio poguban po skolarce u smislu gubljenja nastave.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

A sta si to ti rekao pa sada potvrdjujes?

Da se praznicima i vikendom manje testira jer se ljudi manje odlucuju da odu kod lekara?

Pa to nismo morali da cekamo tebe da razdanis....

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koga to testiraju na grip?

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Malo je porazno što sam ja sad otišao na pregled više da bi imao noviji sertifikat nego zbog zdravstvenog stanja... Opteretio sam dodatno zdravstveni sistem, ali sa druge strane i sistem mene tera na to da bi mogao da putujem ili ulazim na određena mesta.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Znaci nasi dok krenu da traze omikron,on ce proci....

Evo danas manje brojke, prosao je vec talas i u Beogradu :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Heinz napisao: 07 Jan 2022, 16:35 Koga to testiraju na grip?

U KCV nasumicno, ispostavilo se da ima puno gripoza :) Najvise mladji uzrast, za sada. Zato je i poslat dopis skolama da zbog gripa i kovida se ide online.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Bax napisao: 07 Jan 2022, 16:46 Znaci nasi dok krenu da traze omikron,on ce proci....

Evo danas manje brojke, prosao je vec talas i u Beogradu :)
Nema potrebe da ga "traze" jer se zna simptomatika kod delte, pa je u sustini lako rasclaniti sta je omikron a sta delta, koja je i dalje vise preovladjujuca trenutno.

Generalno mislim da ce to testiranje da ide u proslost, vec samo kod suspekta na upalu pluca i teze simptome...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

grujicd napisao: 07 Jan 2022, 14:05 Otišao sam ipak u kovid ambulantu, pozitivan brzi antigenski. Inače danas nije velika gužva, bar u ambulanti na Senjaku.
Drugi put?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja primio danas 3. Fajzer.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ovi moji i dalje boluju, oba bračna para. Kolegu iz HR spucalo pre 2 dana, temperatura i glava plus malaksalost. Otišao na testiranje i pozitivan.
Ovaj iz Srbije čas bolje čas gore, poslednje od danas da je izgubio čulo ukusa :mrgreen: mislio sam da je to fora sa onom prvom, starom koronom. Ženu mu juče spucalo, ne može iz kreveta.

Ja sam ok, gospođa takođe.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

nidza napisao: 07 Jan 2022, 17:35
grujicd napisao: 07 Jan 2022, 14:05 Otišao sam ipak u kovid ambulantu, pozitivan brzi antigenski. Inače danas nije velika gužva, bar u ambulanti na Senjaku.
Drugi put?

Tako je, a u medjuvremenu i sveze vakcinisan, ako se secam, prvi put je kuma bila kliconosa...
Zaključana tema