Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od DukeNS »

Koji su im motivi?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Pa napisao sam, na prvom mestu kažu što hoće da pobegnu od moralne kataklizme u Srbiji. Pri čemu ih ništa posebno ne dotiče dnevno politička situacija, ne zavise ni poslovno niti ikako drugačije od toga. A moje čitanje između redova je da više traže neku promenu u životu nego što im je to neophodno. Sa tim drugarom sam o odlasku iz zemlje pričao još početkom 90-tih, pa ti vidi koliko traje razmišljanje o tome :) Rekao bi da im se sad ponudilo na tacni pa su rešili da ih ništa ne košta da naprave malu avanturu u životu. Više može da im poremeti decu, najpre starijeg sina koji sad treba da krene u gimnaziju, verujem da njemu neće biti lako. Ali ako izguraju tamo verovatno mogu da stignu i do slovenačkih papira a onda su im i deca evropljani.

A to što Slovenci beže iz SLO im je i otvorilo vrata. Firme su zainteresovane i da sređuju papire za kadar koji im treba. Drugarici ta firma sređuje neku plavu kartu (ako sam dobro razumeo), a sa njom valjda i supružnik može da radi pa je on u roku od odmah našao posao, rekruteri kad su čuli da dolazi programer odmah su krenuli da mu zakazuju razgovore za posao. Ne bi da javno iznosim kolike će da im budu plate, ali će biti jedno 20-30% veće nego u Srb, a i ovde su imali iznadprosečna primanja - samo ću reći senior programer sa ETF-a sa 20 godina iskustva.

Inače ja sam i dalje iznenađen njihovom odlukom, sve ranije diskusije sa njima oko odlaska su se brzo završavale sa tim da ovde baš lepo živimo, ali eto, ipak su poželeli promenu.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

I treba malo, sto da ne. Imaju gde da se vrate. Ceo svet se seljaka zbog posla, neki zbog egzistencije. Polako to i kod nas dolazi. Skoro nam je regionalni menadzer otisao, i on isto pali za Sloveniju. Iz price sam svakako shvatio da mu je to tiha patnja, tamo zenina mama zivi pa cesto idu kod nje, i tako… Da ne govorim o pojedinim drugarima koji su otisli u AT da studiraju, neki su se zbog posla odselili u druge zemlje (bili tamo na razmeni), nekima je u planu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Meni Slovenija na papiru deluje mirno mesto za zivot, uredjeno, jedna od opcija ukoliko budem razmisljao o preseljenju, s tim da sam na osnovu kontakta sa kolegom odatle shvatio da su proteklih godinu i po imali neka bas debilna ogranicenja zbog korone.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

@maniaxx a zasto Slovenci gledaju da beže iz Slovenije? Koji su njihovi razlozi? Baš mladi ljudi?

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja jos pre skoro 10 godina kada sam bio u Slo kod rodbine su mi rekli da se puno toga gradi i ulaze od para sto donose ljudi od preko. Ne znam kakve su plate na granicama sa Austrijom, ali recimo na granicama Austrije sa Madjarskom, a verovatno i Slovackom po pumpama uglavnom ne rade Austrijanci, takodje u Parndorfu itd...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Meni je pre slo delovala kao savrseno mesto za zivot (pogotovo zbog prirode, polozaja, cistoce, itd). Medjutim kad cujem dokle su dosli (propali) u drugim sferama zivota verujem da ce vecina da ih preskoci i ode dalje na zapad.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Sestra od kumova (isto nasa prijateljica) je u Ljubljani vec 10g. Zivela je ona dugo u Libiji pre toga, i tamo joj je isto bilo top, uopste se nije zalila.

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

milanns napisao: 17 Avg 2021, 02:42 @maniaxx a zasto Slovenci gledaju da beže iz Slovenije? Koji su njihovi razlozi? Baš mladi ljudi?

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Ekonomski, a zadnje vreme pre svega politicki. Postajemo sve vise Srbija politicki, sa nesto boljim standardom. Plus su cene stanova takve, da si jih neko bez bas iznadprosecnih primanja skoro da ne moze priustiti.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Nisi spomenuo sve veci broj "talibana" na ulicama :D
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

grujicd napisao: 16 Avg 2021, 23:32 Pa napisao sam, na prvom mestu kažu što hoće da pobegnu od moralne kataklizme u Srbiji.

Moje pitanje se odnosilo na maniaxxx-a i njegovu konstataciju da se Slovenci sve više iseljavaju. :)
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Darko napisao: 17 Avg 2021, 10:05 Nisi spomenuo sve veci broj "talibana" na ulicama :D
I to, ninđe na svakom koraku...ali toga ima i u Becu npr, pa ne beze bas iz Beca ljudi
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

DukeNS napisao: 17 Avg 2021, 10:32
grujicd napisao: 16 Avg 2021, 23:32 Pa napisao sam, na prvom mestu kažu što hoće da pobegnu od moralne kataklizme u Srbiji.

Moje pitanje se odnosilo na maniaxxx-a i njegovu konstataciju da se Slovenci sve više iseljavaju. :)
Pa vise manje ono, sto sam gore napisao.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

maniaxxx napisao: 17 Avg 2021, 09:44a zadnje vreme pre svega politicki. Postajemo sve vise Srbija politicki, sa nesto boljim standardom.
pa kad je pa drugačije bilo :D
Boringly average, but also perfect for school run mums
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

To za slicnost sa Srbijom cujem cesto. Ali ne kapiram na sta se odnosi. Na nepostojanje drzave: obrazovnog, zdravstvenog sistema, pravosudja itd? Ili Na previse tajkuna, ono, bogacenje (i) sljama? Ili na prosto politicare idiote koji vode zemlju (ali po svetu i razvijenim zemljama ih imas koliko hoces). A ako su talibani migranti, i neki gradovi po Srbiji su preplavljeni njima.

Odgovori