Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Re: Računari

Post od Ogi »

Uroš S. napisao:Sigurno je da jedan PCI prekriva, a sledeći će biti neupotrebljiv jer ako staviš nešto na njega ventilatori neće moći da uvlače vazduh. Istih dimenzija je i moja 9800GT SE, samo ima jedan ventilator. Šta planiraš, da je menjaš, nisam shvatio?
Da, u fazonu sam da je zamenim. Mada mislim da mi je procesor usko grlo, definitivno (dual core E6300).

Kartica pokriva 2 PCI slota ali je uzasno dugacka pa sam "zid" odnosno lim koji predstavlja zid "kaveza" gde stoje hardovi morao da pomerim malo, na srecu moglo je.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Hm interesantno...recimo moj E6400 je C2D, nisam se nesto baktao sa overclockom(iskreno i nisam za deskom nesto previse) ali do 3 ghz kazu ide bez problema. Neki spominju i 3,5 ghz
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Bax napisao:Meni je ovo neobican argument, mada moguce je da se tokom godina nakupi neka razlika...
Prosecan procesor na maksimalnom loadu ima mozda 60w, pri tom danasnji procesori obaraju takt, kad su naleru, tako da sam ja cvrstog ubedjenja, da prosecan komp trosi manje od 100w sijalice...
Ja moje kompove nikad ne gasim...

Slika

uz duzno postovanje bax, ja pricam za procesore prethodne i novije generacije. gde je slicna potrosnja ali nije ista, tvoj grafik prikazuje potrosnju nekih starih procesora, a jos sumnjam u verodostojnost merenja, osim ako nije bilo FEATURING i ti fazoni.

u velikoj vecini slucajeva intel ima manju potrosnju od amd procesora, i bolji je u renderingu. dok me je sada iznenadio amd-ov pulen AMD FX 8350 koji se odlicno pokazao i osurio i te kako dosta skuplje intele. jedino sto ga osporavaju pristrasni ljubitelji intela. ali sta je tu je.

@ogi, evo tvoje komparacije grafika,

http://www.gpureview.com/show_cards.php ... &card2=632
tako da vidis koji je odnos, tvoja grafika je ubica na nizim rezolucijama i ako nije potrebno igranje u dx 11. mozes komotno i novije naslove na npr 1440*900 da igras komoto, samo bez ukljucivanja dx11 opcija i sa slabijim AA.
Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Pazi, ja igram u 1680*1050 u dx9 modu. Stavim podesavanja na normal, neka stavim na high/maximalno sta moze i sve super radi i jako lepo izgleda... znaci ja ne mogu da zamislim kako onda lepo izgleda nesto u dx11 na high... Mislim da bi trebalo prvo da zamenim procesor da vidim da li cu i koliko boljitka da dobijem... u pravu si, za rezoluciju koju ja koristim i mod (dx9, dx10 eventualno mada se iskreno ni ne secam da mi neka igra ponudi da biram mod) mozda mi i ne treba jaca grafika...

Nego sam se smorio sto 775 vise nema nov da se kupi... :(
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

http://www.extremetech.com/extreme/1357 ... d-computer

Evo ga jedan sveziji clanak, gde je neki tip napravio navodno najstedljiviji komp, koji trosi 5,9 wati na IDLE.
Njega sam postavio jer je napisano da prosecan komp trosi:

Your desktop PC, by comparison, draws around 30 watts while idle and 150 watts at full load.

Pri tom je cinjenica da je prosecan komp 90 posto svog rada na IDLE.

Ne znam koliko je trenutno cena struje, ali moje tvrdo misljenje, je da uobicajeni komp, ne utice osetno vise na potrosnju struje vise od obicne sijalice.
Takodje kako tehnologija napreduje i prelaze na precizniju proizvodnju, jos jedan od faktora koji stalno napreduje je efikasnost procesora, na polju potrosnje struje.

Naravno ako neko ima 5 hard diskova, 2 graficke kartice za igrice, te OC procesore i sl, taj ce i da dobaci do 200-300w, ali samo dok je pod opterecenjem, posto se mahom sve brzo gasi, posle par minuta neaktivnosti.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

ovaj novi aio sistem kao sto je sa prve slike jeste modifikacija itx standarda, gde ce vise minimizuje i koriscenje pci slotova, koristi se sodimm memorija, low power usage procesori, koristi se m-sata konektor, sve sto svodi na sto manju potrosnju energije.... da ne trucam dalje,

ali pazi, ko kaze da koristi komp u idle-u ceo dan, ja kazem ko KORISTI komp dobar deo dana, i to skoro svaki dan npr 5-6 dana sedmicno. njemu ce se ta razlika u potrosnji isplatiti.

doduse jesu sada sa pojavom novijih linija u amd-u smanjile potrosnje, ali opet i dalje kaskaju sa potrosnjom ne i sa performansama.

taj prosecan komp koji ti pominjes ima neku grafiku tipa amd seria 5xxx ili geforce serije 2xx. :D
i mozda i3 ili dual core g seriju intela, sa jedim hdd.

ja imam pravi prosecan komp, doduse ne za nase srpske standarde ali dobro.

i u peak-u komp mi trosi oko 440w, dok pri obradi snimaka trosi oko 370, a imam samo jednu grafiku, 1 c2q klokovan, i 3 hdd.

a ja kazem ako je razlika u ceni kompova koje zveroljub gleda oko 30-40e to se samo kroz potrosnju isplai brzo, ako koristi cesto racunara, a ne drzi ga na stand by-u. :zbunjen:
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Odakle ti figurira cifra 440W u piku, sta cemo ako ja donesem "pravo" napajanje od 300w, i on nastavi da radi :mrgreen: ?

Elem da ne sirimo pricu, nisam ja bas u toku sa konkretni podacima za danasnje konfiguracije, znam da najgori procesori i najgore graficke jedva prebace 100W na full loadu, dok je to kod optimizovanijih komponenti znatno manje.

Ja licno placam struju oko 900 kinti mesecno, imam 2 kompa koja otprilike stalno rade, jedan AMD, jedan Intel.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Da se ne lazemo, sa ovakvom cenom struje potrosnja jednog racunara je totalno nebitna stavka.

Ako je neka opklada u pitanju ja cu da ustupim moj uredjaj za merenje potrosnje energije.

Salu na stranu, stvarno bih mogao da proverim potrosnju energije racunara u razlicitim rezimima rada

sent from my brain using the force..
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A zar nije jednostavnije da se izmeri snaga ?
(bolji upsovi imaju mogucnost merenja snage prikljucenih potrosaca, ja koristim Eaton za tu svrhu)
Ako je cilj stednja potrosnje struje zasto ne izabrati laptop koji je obicno vec energetski optimizovan i trosi osetno manje po pravilu nego desktop.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

@Ogi
Ne znam koliko para planiras da odvojis za 775 CPU, evo jednog Core2Quad-a, mada ovo meni izgleda skupo:
http://www.kupujemprodajem.com/q9550-41 ... d=19152819
Mozes da nadjes i Core2Quad q6600 za 70-100e, ali takodje polovan.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Lapac je preskup, usteda ce da nastane tek posle 2 godine, nesto kao kad kupis dizelasa :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@sebekkg
Pogledao sam malo, posle tog posta. Prescott je zaista bio jedan užereni blam intela u to vreme. Onda su se malo trgli pa izbacili c2d seriju, koja ih postavila iznad amd u to vreme.
Zveroljub
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 20:33
Garaža: Astra j

Post od Zveroljub »

sebekkg napisao: a ja kazem ako je razlika u ceni kompova koje zveroljub gleda oko 30-40e to se samo kroz potrosnju isplai brzo, ako koristi cesto racunara, a ne drzi ga na stand by-u. :zbunjen:
Ma nije problem u ceni vec u tome da ja ne znam sta mi treba, a glupo mi je da placam nesto sto mi je realno nepotrebno :(
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

naravno, samo uzmi nesto sto je kvalitetno a sto ti zadovoljava potrebe.
Bax napisao:Lapac je preskup, usteda ce da nastane tek posle 2 godine, nesto kao kad kupis dizelasa :)
:plusone:
nikaragva napisao:@sebekkg
Pogledao sam malo, posle tog posta. Prescott je zaista bio jedan užereni blam intela u to vreme. Onda su se malo trgli pa izbacili c2d seriju, koja ih postavila iznad amd u to vreme.
jeste vala, jos one D varijante su bile bas Dance zesce, nisu nesto bili ekstra dobri koliko su bili sa cenama, doduse osrednji za igre, ali ih je amd sa malo boljim athloncima šio sve u 16.
Slika
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Milos_kg napisao:Ne znam koliko para planiras da odvojis za 775 CPU, evo jednog Core2Quad-a, mada ovo meni izgleda skupo:
http://www.kupujemprodajem.com/q9550-41 ... d=19152819
Mozes da nadjes i Core2Quad q6600 za 70-100e, ali takodje polovan.
Ma da li normalan si ti, pa to je bolesno skupo. :)
Hteo bih da kupim E8400, citam danas da je vrhunski procesor i da se klokuje lagano. Nasao sam oglas "Intel E8400 Wolfdale + Xigmatek Dark
Knight CPU Hladnjak i BOX intel hladnjak - 65evra"
, videcu da mu ponudim 50e samo za procesor. A video sam pre dve nedelje Q6600 za 50 evra.

P.S. Kada zamenim procesor... znaci samo da udjem u BIOS i resetujem na default ? I to je to ? Al' osecam da cu nesto zajebati prilikom promene ako budem sam menjao ili nesto nece hteti da radi, garant! :D
Poslednja izmena od Ogi u 13 Jan 2013, 23:38, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori