Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Koliko troši?

Post od ljubitelj »

ftj napisao: 08 Apr 2022, 23:48 Pa cekaj sad 3 klipa pokazuju da ima razlike bar oko 2-3% na turbo benzincu sa direktnim ubrizgavanjem, jel moze neki pragmaticni, nekilometarski odgovor kako se to objasnjava? Greska u merenju? Pumpe finansiraju testove?
Gde su ta 3 klipa sa takvim univerzalnim opšte važećim sa zaključkom koji si ti izveo?
Ova prva dva što si ti postavio pokazuju tačno ono šta sam napisao, kada u motor predvidjen za 98OB sipaš benzin sa 97,96,95,94...OB nastaće smanjivanje vršne snage- eksplicitan primer Golf GTI na prvom klipu.

Klio na istom klipu koji je predvidjen za 95 OB takodje pokazuje tačno ono što sam napisao. Sipanjem benzina sa 96,97,98... OB nije dobijeno nikakvo povećanje vršne snage.

I Subaru na istom klipu opet potvrdjuje pravilo, tjuniran motor za visokooktanski benzin pokazuje znatnu razliku kako se približava gorivo zahtevanom posebnom benzinu, sa OB van standarda.

Nema tu nikakve greške, upravo kako je predvidjeno teorijom se poklapaju rezultati sa merenja. Ne vidim šta treba da se objašnjava ?
I
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Xepoj87 napisao: 09 Apr 2022, 12:57
ljubitelj napisao:
nidza napisao: 07 Apr 2022, 09:52 @ljubitelj , minimum koji proizvođač definiše za svoj motor, nije i optimum.

Ne možeš ignorisati značaj tačnosti paljenja smeše. ECU prilagođava paljenje i ima prevenciju samozapaljenja uz pomoć recirkulacije izduvnih gasova - posledično, gorivo sa više oktana će tačnije paliti, uz manji udeo povratnih sagorelih gasova i dobićeš bolje iskorišćenje postojeće energije u gorivu.
Ne, proizvodjač uglavnom definijše optimum nakon mnogo miliona sati iskustva, i testiranja.
Pa da, proizvodjac obicno testira 30-40 godina motore pre pustanja u prodaju Slika

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Pa da, već više od 100 godina se SUS motori obično testiraju pre puštanja u prodaju. I odavno proizvodjači odlično znaju kako da definišu optimum za svoj proizvod kakav žele da postignu podešavanjem.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kako mislis predvidjen za 98 oktana, kad otvoris cep za gorivo pise 95 oktana.
Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Isao sam na malo duzi put, Berlin - Toskana.

Megane 3 1.5 dci 110. Presao oko 1300 km, skoro sve auto put, ogranicaenja: Nemacka od 120 do koliko hoces km/h, Austrija uglavnom 100-110, Italija od 110 do 130, prosecna brzina nesto ispod 100 km/h (jbg dosta radova i guzvi).

U odlasku, mereno metodom "cep" 5.1l /100 km, po bordu 5.3. U povratku po bordu 5.4 km/h uz nesto vecu prosecnu brzinu (cepao sam izmedju Minkena i Berlina i po 170 km/h na nekim deonicama).

Sve u svemu ja prezadovoljan. Cak i u momentima voznje od 160 km/h i vise, bord je pokazivao 6.5 do max 6.7.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Meni je na malo jacem tempu Focus 1.5d trosio isto.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

E200d prešao sa jednim rezervoarom od Holandije do sredine Madjarske (cela Nemacka, Austrija I deo Madjarska) rekord 1300km, ali nisam vozio nigde brže od 160km/h. Potrošnja oko 5l po boardu i pumpi. U Mađarskoj dizel 1,3eur litar. Najveća gužva je bila oko Kelna oko 30 min razvlačenja i katastrofa kod Nimberga 3h blokirani na sred autoputa... Austrija, Madjarska i Srbija nikog nigde na putu...

Auto nas velikih četvoro plus prtljažnik pun do vrha...

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Malo i ja testirao C5. Kombinovana mi je trenutno na 5.1 litar prosek, prethodnih ~800km. Cist grad, sad oko uskrsa guzva itd 6.8-9 litara (17km/h prosecna brzina). AP do aerodroma tempomat na 120-125, onda malo Surcin i NBG gradska, pa opet AP nazad, 4.4 litara.
Korisnikov avatar
djole155
Reactions:
Pridružio se: 19 Avg 2012, 10:54
Garaža: Alfa Romeo 167

Post od djole155 »

To je odlična potrošnja,i meni je taj c5 jedan od kandidata za sledeci auto,kao najudobniji auto uz jos neke modele
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Sobzirom koliki je auto, potrosnja je odlicna. A udobnost je stvarno na vrhunskom nivou.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Napisi ovde uvek i koji je motor.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

2.0 HDI od 140 konja. Manuelni menjac.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ljudi, jel moguće da zbog klime auto troši skoro litru više? (Umesto 9l skoro da troši skoro 10?) I CD plejer (s CD-a kad pušta muziku) ne bi trebao dodatno da utiče na potrošnju?

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Naravno da vise trosi zbog klime, nema besplatnog rucka. Svi elektro potrosaci uticu na potrosnju, samo je sam plejer smesan potrosac u odnosu na grejace, brisace i ostalo.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

To! Znao sam za klimu i grejače zadnjeg stakla da bude neka razlika, ali nisam obraćao pažnju ranije, a sad to sve beležim otkako se družim s vama umetnicima.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Дизел је мало "отпорнији" на укључени климу за разлику од бензинца.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Odgovori