Kvalitet goriva u Srbiji?
Re: Kvalitet goriva u Srbiji?
Poenta mog pitanja je da ako nemaš sa čim da porediš tu potrošnju u sličnim ili istim uslovima, računica pada u vodu, pogotovo ovako paušalna.
Vetar, konfiguracija terena, kvalitet asfalta, stil vožnje, pa tek onda gorivo.
Tapatalk
Vetar, konfiguracija terena, kvalitet asfalta, stil vožnje, pa tek onda gorivo.
Tapatalk
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Jo bre, overboost na pasulj i sl.nikaragva napisao:Još voziš na francuski benzin

Širim haos!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=s3TSnb_YODY

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- half man
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 14:17
- Garaža: Passat b8 ,Infiniti Fx30d S
Dokle cemo se iscudjavati ovakvim stvarima u Srbiji kad se sistemski ne borimo protiv njih..
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Vise se ne iscudjavamo, prihvatili smo mnoge stvari kao normalne. A to je jos zalosnije od samih tih stvari. I trebaju da nas j.bu na sve nacine kad se ne bunimo. Znaci da nam odgovara. I sto da nas ne plackaju kad im se moze?
- half man
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 14:17
- Garaža: Passat b8 ,Infiniti Fx30d S
To ti pricam,totalno smo neorganizovani kao drustvo...
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Ne znam koliko je tačno ali sam čuo da treba puniti više puta manje količine. Navodno tada ne mogu da kradu na veliko.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- ivica122
- Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
- Garaža: Honda Accord CL7
Bravo! Ovo je sustina!TDI napisao:Vise se ne iscudjavamo, prihvatili smo mnoge stvari kao normalne. A to je jos zalosnije od samih tih stvari. I trebaju da nas j.bu na sve nacine kad se ne bunimo. Znaci da nam odgovara. I sto da nas ne plackaju kad im se moze?
Da bi se borio protiv bilo čega potrebni su ti argumenti, dokazi, a ne palamuđevina. Kupi menzuru i traži da ti natoče u nju, ili sam natoči bez pitanja, pa vidi je'l kradu ili ne kradu.
Što se kvaliteta goriva tiče, to je čitava nauka. Ne sedne se u kola i gleda instant potrošnja na BC, nego se u kontrolisanim uslovima prave iste kilometraže i proverava svaki parametar. Mnogo stvari utiče na potrošnju više od kvaliteta goriva, a njih treba isključiti ili minimizovati, pa tek onda može da se počne neka diskusija.
Često vozim kola po EU i nikakve razlike nema, na više raziličitih automobila. Pri tome ne kažem da je naše gorivo isto, bolje ili lošije, nego da se u normalnoj upotrebi to ne može primetiti. Možda ostavlja duže posledice po auto, možda ne, ali s obzirom koliko Stila dugo već vozim bez ikakvih posledica koje bi se mogle pripisati lošem gorivu, mogu otvoreno da zaključim da je na pumpama gde sipam poslednju deceniju ED sasvim dobar za taj motor.
Što se kvaliteta goriva tiče, to je čitava nauka. Ne sedne se u kola i gleda instant potrošnja na BC, nego se u kontrolisanim uslovima prave iste kilometraže i proverava svaki parametar. Mnogo stvari utiče na potrošnju više od kvaliteta goriva, a njih treba isključiti ili minimizovati, pa tek onda može da se počne neka diskusija.
Često vozim kola po EU i nikakve razlike nema, na više raziličitih automobila. Pri tome ne kažem da je naše gorivo isto, bolje ili lošije, nego da se u normalnoj upotrebi to ne može primetiti. Možda ostavlja duže posledice po auto, možda ne, ali s obzirom koliko Stila dugo već vozim bez ikakvih posledica koje bi se mogle pripisati lošem gorivu, mogu otvoreno da zaključim da je na pumpama gde sipam poslednju deceniju ED sasvim dobar za taj motor.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Gorivo je takvo kakvo je kod nas. Na svim pumpama odprilike istog kvaliteta, ja bar nisam primetio neku veliku razliku na nekoj odredjenoj pumpi. Desi se nekad da mi potrosi vise - nekad manje. Zavisi kakvu turu zakacim, ali to ne zavisi od toga na kojoj sam pumpi sipao. Gorivo je u MK slicnog kvaliteta kao kod nas. A jeftinije za trecinu.
U skorije vreme stvarno nisam imao problem sa kolima zbog loseg goriva i necu da pricam sto nije. Imao sam pre 4 godine sa proslim autom. I tada sam to mogao da kazem. Na kvalitet goriva se ne zalim, ali na cenu svakako da, tj. zbog razloga zasto je cena tolika.
U skorije vreme stvarno nisam imao problem sa kolima zbog loseg goriva i necu da pricam sto nije. Imao sam pre 4 godine sa proslim autom. I tada sam to mogao da kazem. Na kvalitet goriva se ne zalim, ali na cenu svakako da, tj. zbog razloga zasto je cena tolika.
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
postoje razlike u kvalitetu goriva i to mozete pitati svakog tehnologa petrohemije...
dva osnovna faktora koja odredjuju kvalitet krajnjeg proizvoda su kvalitet ulazne sirovine (sirova nafta) i prerada iste te nafte... nasa zemlja ima izvore nafte koji ne spadaju u krug najboljih, mi smo tu negde oko prosecnih vrednosti, ali svakako da postoje i mnogo kvalitetniji izvor od ovih nasih (npr. u S. Arabiji i u tom regionu). Sto se tice same prerade, mi smo tu trenutno sasvim korektni (mozda i vise od toga) jer su nase rafinerije renovirane i koriste najnoviju tehnologiju... Dobra stvar je sto NIS nastavlja da ulaze u preradu tako da bi trebalo da imamo gorivo na bar trenutnom nivou kvaliteta ako ne i bolje...
Ponavljam, postoje razlike u kvalitetu goriva, zbog ulaznih sirovina i nacina prerade, ali je pitanje da li i koliko se to moze osetiti u normalnoj voznji nekog obicnog automobila... Ja sam imao slicna iskustva kao half manna putovanju u inostranstvo, auto mi je trosio ispod 6 litara kroz Nemacku a vozio sam ga tempom 140-180 (u zavisnosti od uslova)... Ovde mi na auto putu tempom 130 trosi vise a vozim sporije i drzim konstantnu brzinu. Da li je do goriva, vetra, mene, tesko je dokazati... Samo sam dobio nizi racun za gorivo od ocekivanog
dva osnovna faktora koja odredjuju kvalitet krajnjeg proizvoda su kvalitet ulazne sirovine (sirova nafta) i prerada iste te nafte... nasa zemlja ima izvore nafte koji ne spadaju u krug najboljih, mi smo tu negde oko prosecnih vrednosti, ali svakako da postoje i mnogo kvalitetniji izvor od ovih nasih (npr. u S. Arabiji i u tom regionu). Sto se tice same prerade, mi smo tu trenutno sasvim korektni (mozda i vise od toga) jer su nase rafinerije renovirane i koriste najnoviju tehnologiju... Dobra stvar je sto NIS nastavlja da ulaze u preradu tako da bi trebalo da imamo gorivo na bar trenutnom nivou kvaliteta ako ne i bolje...
Ponavljam, postoje razlike u kvalitetu goriva, zbog ulaznih sirovina i nacina prerade, ali je pitanje da li i koliko se to moze osetiti u normalnoj voznji nekog obicnog automobila... Ja sam imao slicna iskustva kao half manna putovanju u inostranstvo, auto mi je trosio ispod 6 litara kroz Nemacku a vozio sam ga tempom 140-180 (u zavisnosti od uslova)... Ovde mi na auto putu tempom 130 trosi vise a vozim sporije i drzim konstantnu brzinu. Da li je do goriva, vetra, mene, tesko je dokazati... Samo sam dobio nizi racun za gorivo od ocekivanog

Ja sam poceo plin da sipam samo na Gazpromu i daleko manje se cuje klepetanje plinskih dizni, dok na drugim pumpama se itekako cuju.
Tapatalk post
Tapatalk post
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Gde je nalazis, nema ih u gradu ?
Trosarina je renovirana i sada je Gazprom.
Takodje, bice Gazprom i na izlasku iz BG ka ibarskoj, tamo negde posle fmpa, a pre omva...
Tapatalk post
Takodje, bice Gazprom i na izlasku iz BG ka ibarskoj, tamo negde posle fmpa, a pre omva...
Tapatalk post