Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od dragvorl »

Koji je datum ovih novina?
nuk napisao:Slika
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

methane.master napisao:
Paja napisao: Slika
Nađoh juče kutiju za municiju za pominjani... :mangup:

Slika
Jao, gde ga nađe, ovo je bio san svakog klinca u kraju. I nije ga svako imao... :D
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Poslednja slika je očigledno iz vremena od pre Drugog svetskog rata. Vidi se zdrav kapitalizam - privatna firma, slanje kataloga poštom. Takođe se pominje proslava Božića, :D a tema oglasa je prodaja oružja. Sve pomenuto su komunisti ukinuli.

Inače, mala zanimljivost: te petocifrene tel. brojeve koji počinju sa 2 su imale one žute telefonske govornice, sve do ukidanja negde oko 1990.

Što se tiče "Unisovog" startnog revolvera, kvalitet jeste bio dosta loš, kao što je Sloba napisao. Baš pre neki dan bacih jedan u delovima, ali srećom imam sačuvan i jedan ispravan. Na trafikama u mom kraju se prodavala municija u malim crvenim kartonskim kutijama, nikada nisam video ovu u okruglim. Verovatno "Krušik" ili "Prvi partizan". :D

EDIT: Ona naslovna strana Forbes-a ima bar kod, to je kod njih počelo da se koristi krajem 1970-ih (a u Yugoslaviji sredinom 1980-ih).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Inače je fejk :)

Slika
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

http://www.youtube.com/watch?v=wNRjvASxgDM
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

snork napisao:Ljubitelju, slažem se sa napisanim, ali bih rekao da je haos koji je nastao posle Titove smrti 1980, ipak donekle sređen do 1985. Ja sam bio dete, ali se sećam da u drugoj polovini 1980-ih više nije bilo redovnih restrikcija struje, vožnje par/nepar i bonova za namirnice. Cement, ostali građevinski materijal, keramika, stolarija, elektro-materijal i sve ostalo potrebno za izgradnju kuće se kupovalo normalno (govorim o periodu 1986/87/88). Postojala je neka fora sa "stambenim zadrugama" (ili kako se već zvalo), ali detalje ne znam (tj. morao bih da pitam roditelje). Nameštaj, bela tehnika, televizori i drugi kućni uređaji su se takođe kupovali normalno, u prodavnicama i naravno za dinare. Skoro sve je bilo domaće proizvodnje, i ne mislim da je to loše. Uređaji su tehnološki kasnili oko 5 godina u odnosu na zapadne. Na primer, Ei televizori su dobili mikroprocesorski upravljane PLL tjunere i daljinske upravljače negde oko 1987.

Inflacija jeste bila dvocifrena na mesečnom nivou. Veće kupovine su se vršile čekovima, kako bi, dok stignu do banke, inflacija "pojela" deo iznosa. Ovo "putovanje do banke" je moglo da potraje i više od mesec dana, posebno ako bi npr. čekovima Beobanke plaćao po jadranskom otočju :D i raznim udaljenijim delovima zemlje.

Kupovina i posedovanje deviza za normalan život nije bilo neophodno. Samo radi štednje, ili putovanja u inostranstvo, ili eventualno za kupovinu strane robe.

Osim političara i školskih udžbnika, za samoupravni sistem ni tada niko nije tvrdio da je dobar. Zaposleni, posebno visokoobrazovani, su bili ogorčeni nebulozama koje je taj sistem doneo. Slično je važilo i za usmereni sistem obrazovanja.
Da ne pomislis da ignorisem post, prosto brzo se otisla na sledece stranice pa sam propustio da primetim.

Stambena zadruga Prostor na Banovom Brdu je recimo bila "moja" taj nju sam koristio. U slobodnoj prodaji 85-88 prakticno nije robe za prodaju. Jeste na papiru, u cenovnicima ali ne stvarne robe.
Cekovi uz inflaciju su bili nesto podrazumevajuce. Ja video od drugih a onda i usavrsio obrtanje cekova.
Mesecno sam imao po 20-25 cekovnih knjizica, to je oko 250cekova.
Kako je hiper inflacija harala tokom druge polovine 80tih lepo 2-3 dana pred kraj meseca uplatis na racun.
Pre toga u prvih 5 dana meseca zamenis na crno dinare u marke, pises cekove a onda marke opet u dinare na kratju meseca.

Tako se kupovao namestaj, TV i ostalo takozvane domace proizvodnje.
Sva roba stranog porekla se kupovala preko posebnih konsignacionih prodavnica gde naravno nisu vazili dinari.

Marke i uopste devize nisu mogle da se pronadju u tzv bankama, Banke su bile prazne, bez depozita, bez novca, cista fikcija da se zove banka. Najveca fikcija su bile Ljubljanska banka, Beobanka, Jugobanka..

Ako ti stigne cek devizni iz inostranstva koji se treba da se naplati onda je to bila muka i natezanje, pa svakodnevno obijanje pragova banke.

Da, par nepar i bonovi su bili negde 81-83 osnovni vid ekonomske stabilizacije drzave, kasnije su presli na stampanje para i trocifrenu inflaciju.

Kako god, bilo je jako tesko bilo sta ustedeti u realnom novcu, stalno ili povremeno u ciklusima je vladala nestasica roba, kurs dinara se nije znao, sverc robe iz inostranstva je po obimu gotovo uporediv sa ponudom u prodavnicama. Bez DEM nisi mogao prakticno nista da kupis bilo domace a kamoli robe stranog porekla. Naravno DEM se menjao masovno, i sama drzava je tada uveliko zmurila na oba oka.

Jedino sto je bilo jako dobro je to sa cekovima bez pokrica, sa kreditima na koje nije isla kamata, niti se vracala glavnica u realnom iznosu novca, sto si mogao da dugujes za komunalije mesecima i godinama i da te niko ne pita, sto je bila opsta sigurnost plate skoro garantovana potpuno nevezano da li firma radi ili ne radi, da li se pojavljujes na poslu ili si na bolovanju kuci/ njivi, mogao si da putujes sirom SFRJ sa licnom kartom na nacin kao sto se sada putuje unutar EU, imao si isti novac u svim republikama bilo dinar bilo DEM, kao sto je sada Euro u EU.
Mene EU jako podseca na SFRJ sa puno slicnih elemenata organizacije, ukljucivo i birokratski nacin propisivanja necega direktivama sa vrha piramide.

Tek kada sam mogao da uporedim stanje u SFRJ sa stanjem u drugim zemljama shvatio sam koliko je SFRJ bila zaostala po standardu, iako su gradjani u 99% slucajeva bili podjednako siromasni.

Period 89-91 je jedini peirod koga se secam da smo poceli da licimo na normalnu zemlju. Vec od jeseni 91 je krenutlo ubrzano da se siromasi.

Prve novce sam zaradio u SFRJ i znam koliko je malo moglo da se kupi od neke prosecne plate ali je moglo vrlo komotno da se prezivi. Stan, hrana, odeca i obuca, skolske kjnige i slicno je mogao svako od svoje plate da redovno placa. Gladnih nije bilo, za razliku od komsija u istocnom bloku a postojali su restorani u kojiima se normalno moglo jesti tj bilo je hrane i pica.

U to vreme u Bugarskoj, CSSR nije bilo hrane po restoranima, odnosno bila je racionisana pa je trebala dozvola ako pozelis da pojedes celu porciju iz menija... Mesa nisu ni imali, cufte su se pravile od pirinca.

Uglavnom SFRJ nije nesto sto bi se uzimalo kao uspesan model privrede, ekonomije, standarda, bilo kojeg makroekonomskog parametra.
Po mom iskustvu i misljenju a prema poredjenju sa drugima u tim istim 80tim.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Interesantan clanak o ekonomiji SFRJ https://mises.org/library/why-nostalgia ... st-economy
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

dragvorl napisao:Interesantan clanak o ekonomiji SFRJ https://mises.org/library/why-nostalgia ... st-economy
Kad vidim da je Bugarska navodno imala veći GDP od SFRJ zatvaram članak odmah.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ljubitelj napisao:
snork napisao:Ljubitelju, slažem se sa napisanim, ali bih rekao da je haos koji je nastao posle Titove smrti 1980, ipak donekle sređen do 1985. Ja sam bio dete, ali se sećam da u drugoj polovini 1980-ih više nije bilo redovnih restrikcija struje, vožnje par/nepar i bonova za namirnice. Cement, ostali građevinski materijal, keramika, stolarija, elektro-materijal i sve ostalo potrebno za izgradnju kuće se kupovalo normalno (govorim o periodu 1986/87/88). Postojala je neka fora sa "stambenim zadrugama" (ili kako se već zvalo), ali detalje ne znam (tj. morao bih da pitam roditelje). Nameštaj, bela tehnika, televizori i drugi kućni uređaji su se takođe kupovali normalno, u prodavnicama i naravno za dinare. Skoro sve je bilo domaće proizvodnje, i ne mislim da je to loše. Uređaji su tehnološki kasnili oko 5 godina u odnosu na zapadne. Na primer, Ei televizori su dobili mikroprocesorski upravljane PLL tjunere i daljinske upravljače negde oko 1987.

Inflacija jeste bila dvocifrena na mesečnom nivou. Veće kupovine su se vršile čekovima, kako bi, dok stignu do banke, inflacija "pojela" deo iznosa. Ovo "putovanje do banke" je moglo da potraje i više od mesec dana, posebno ako bi npr. čekovima Beobanke plaćao po jadranskom otočju :D i raznim udaljenijim delovima zemlje.

Kupovina i posedovanje deviza za normalan život nije bilo neophodno. Samo radi štednje, ili putovanja u inostranstvo, ili eventualno za kupovinu strane robe.

Osim političara i školskih udžbnika, za samoupravni sistem ni tada niko nije tvrdio da je dobar. Zaposleni, posebno visokoobrazovani, su bili ogorčeni nebulozama koje je taj sistem doneo. Slično je važilo i za usmereni sistem obrazovanja.
Da ne pomislis da ignorisem post, prosto brzo se otisla na sledece stranice pa sam propustio da primetim.

Stambena zadruga Prostor na Banovom Brdu je recimo bila "moja" taj nju sam koristio. U slobodnoj prodaji 85-88 prakticno nije robe za prodaju. Jeste na papiru, u cenovnicima ali ne stvarne robe.
Cekovi uz inflaciju su bili nesto podrazumevajuce. Ja video od drugih a onda i usavrsio obrtanje cekova.
Mesecno sam imao po 20-25 cekovnih knjizica, to je oko 250cekova.
Kako je hiper inflacija harala tokom druge polovine 80tih lepo 2-3 dana pred kraj meseca uplatis na racun.
Pre toga u prvih 5 dana meseca zamenis na crno dinare u marke, pises cekove a onda marke opet u dinare na kratju meseca.

Tako se kupovao namestaj, TV i ostalo takozvane domace proizvodnje.
Sva roba stranog porekla se kupovala preko posebnih konsignacionih prodavnica gde naravno nisu vazili dinari.

Marke i uopste devize nisu mogle da se pronadju u tzv bankama, Banke su bile prazne, bez depozita, bez novca, cista fikcija da se zove banka. Najveca fikcija su bile Ljubljanska banka, Beobanka, Jugobanka..

Ako ti stigne cek devizni iz inostranstva koji se treba da se naplati onda je to bila muka i natezanje, pa svakodnevno obijanje pragova banke.

Da, par nepar i bonovi su bili negde 81-83 osnovni vid ekonomske stabilizacije drzave, kasnije su presli na stampanje para i trocifrenu inflaciju.

Kako god, bilo je jako tesko bilo sta ustedeti u realnom novcu, stalno ili povremeno u ciklusima je vladala nestasica roba, kurs dinara se nije znao, sverc robe iz inostranstva je po obimu gotovo uporediv sa ponudom u prodavnicama. Bez DEM nisi mogao prakticno nista da kupis bilo domace a kamoli robe stranog porekla. Naravno DEM se menjao masovno, i sama drzava je tada uveliko zmurila na oba oka.

Jedino sto je bilo jako dobro je to sa cekovima bez pokrica, sa kreditima na koje nije isla kamata, niti se vracala glavnica u realnom iznosu novca, sto si mogao da dugujes za komunalije mesecima i godinama i da te niko ne pita, sto je bila opsta sigurnost plate skoro garantovana potpuno nevezano da li firma radi ili ne radi, da li se pojavljujes na poslu ili si na bolovanju kuci/ njivi, mogao si da putujes sirom SFRJ sa licnom kartom na nacin kao sto se sada putuje unutar EU, imao si isti novac u svim republikama bilo dinar bilo DEM, kao sto je sada Euro u EU.
Mene EU jako podseca na SFRJ sa puno slicnih elemenata organizacije, ukljucivo i birokratski nacin propisivanja necega direktivama sa vrha piramide.

Tek kada sam mogao da uporedim stanje u SFRJ sa stanjem u drugim zemljama shvatio sam koliko je SFRJ bila zaostala po standardu, iako su gradjani u 99% slucajeva bili podjednako siromasni.

Period 89-91 je jedini peirod koga se secam da smo poceli da licimo na normalnu zemlju. Vec od jeseni 91 je krenutlo ubrzano da se siromasi.

Prve novce sam zaradio u SFRJ i znam koliko je malo moglo da se kupi od neke prosecne plate ali je moglo vrlo komotno da se prezivi. Stan, hrana, odeca i obuca, skolske kjnige i slicno je mogao svako od svoje plate da redovno placa. Gladnih nije bilo, za razliku od komsija u istocnom bloku a postojali su restorani u kojiima se normalno moglo jesti tj bilo je hrane i pica.

U to vreme u Bugarskoj, CSSR nije bilo hrane po restoranima, odnosno bila je racionisana pa je trebala dozvola ako pozelis da pojedes celu porciju iz menija... Mesa nisu ni imali, cufte su se pravile od pirinca.

Uglavnom SFRJ nije nesto sto bi se uzimalo kao uspesan model privrede, ekonomije, standarda, bilo kojeg makroekonomskog parametra.
Po mom iskustvu i misljenju a prema poredjenju sa drugima u tim istim 80tim.
Slične priče sam čuo i od drugih starijih ljudi iz moje okoline. Svako ko nije bio visoki funkcioner KPJ, mogao je objektivno da sagleda kakav je to krš od ekonomije bio.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Uh. Svrbe me prsti tj tastatura, jbg ja sam mator pa pamtim 70-e, 80-e, 90 i sve kasnije.
Ne valja biti iskljuciv ni u cemu, niti je u staro vreme bilo 100% srece na sve strane, niti je, opet, to bio rezim terora s druge strane. Medjutim, moje iskustvo mi govori da je zemlja bila uredjenija nego sada. To pricam na osnovu onog sto sam licno doziveo, ne iz druge ruke. Prosecan gradjanin je mogao da zivi i prezivi od svog rada bez ponizavanja. Danas, ja sa fakultetom i za nase prilike solidnom platom nikako da isplivam iz silnih rupa i mogu da biram hocu li zeni kupiti lek ili platiti struju, a dete mi je kao gastarbajter kakse naslo posao u struci nego u rodjenoj zemlji.
Medjutim, poredjenje sadasnjeg i proslog vremena su babe i zabe i mozemo samo pricati je li nostalgija opravdana ili je to jednostavno zal za mladost
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Opravdana je nostalgija u ovom slučaju. Zemlja, kakva god da je bila, je definitivno bila uređenija. Sistem, kakav god da je bio, mogao je da se nazove sistemom.

Ovo sad to više ne može nikako smisleno da se nazove.

Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sistem je postojao, jasno i cvrsto postavljen.
Sve sto je van propisanog zivota, ponasanja, zelja bilo je zabranjeno a najbolje je bilo biti prosecan. Nista ne pitati i ne razmisljati svojom glavom.
Svako isticanje da se zeli vise, bolje ili naprednije od proseka je bilo nepozeljno.

Tranziciju u novi sistem jos nismo zavrsili, ovaj jedinstveni hibrid kakav imamo sa ostacima proslog sistema je sve samo ne normalno stanje za primer.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Pa postojanje sistema je uvek bolje od odsustva istog. Kad postoji moze se unapredjivati, makar sporo, kad ne postoji onda je ocaj.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Baš tako
Odgovori