Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Да би био конкурентан, мораш да производиш у великим серијама квалитетне производе.
Наше фирме то нису у стању у овом тренутку зато што смо изгубили корак, изгубили тржиште и обртна средства, а да бисмо се вратили на тржиште потребна су два предуслова (алтернативно): 1) да фирме постепено акумулирају та средства пласманом на тржишта која могу да "сваре" наш квалитет, међу којима је најважније наше (а на коме, захваљујући закону о јавним набавкама више нисмо заштићени!) 2)узимање кредитних средстава (која нико неће да ти одобри под условима који би омогућили да фирма "дише", већ уз плаћање огромних камата).
Ето везе са ЗЈН. Више нема као некад - цела земља вози Фићу, сада се вози све живо. Е па пренеси то на целу привреду и разумећеш...
Наше фирме то нису у стању у овом тренутку зато што смо изгубили корак, изгубили тржиште и обртна средства, а да бисмо се вратили на тржиште потребна су два предуслова (алтернативно): 1) да фирме постепено акумулирају та средства пласманом на тржишта која могу да "сваре" наш квалитет, међу којима је најважније наше (а на коме, захваљујући закону о јавним набавкама више нисмо заштићени!) 2)узимање кредитних средстава (која нико неће да ти одобри под условима који би омогућили да фирма "дише", већ уз плаћање огромних камата).
Ето везе са ЗЈН. Више нема као некад - цела земља вози Фићу, сада се вози све живо. Е па пренеси то на целу привреду и разумећеш...
A šta ćemo sa onih 20% razlike u ceni ili 20 pondera u korist naših? Realni problemi sa ZJN-om su to što su ponuđači iz zemalja potpisnica CEFTA-e izjednačeni sa domaćim kao i način da primene ZJN-a obzirom da jako mali broj ljudi shvata taj zakon.
Nije problm ZJN, problem je što nam je privreda rasturena, što su privatizacije rađene upravo onako kako je Uroš opisao na predhodnj strani. Koliko znaš uspešnih privatizacija kod nas? Jako malo.
S druge strane se ne slažen da država po svaku cenu treba da bude kupac svega i svačega ne vodeći računa o kvalitetu ili ceni samo zato što je domaće. Takođe ima toliko proizvoda za koje država po prirodi stvari nije kupac.
Nije problm ZJN, problem je što nam je privreda rasturena, što su privatizacije rađene upravo onako kako je Uroš opisao na predhodnj strani. Koliko znaš uspešnih privatizacija kod nas? Jako malo.
S druge strane se ne slažen da država po svaku cenu treba da bude kupac svega i svačega ne vodeći računa o kvalitetu ili ceni samo zato što je domaće. Takođe ima toliko proizvoda za koje država po prirodi stvari nije kupac.
Većina tih preduzeća su upropašćena mnogo pre privatizacije. Bizmismeni su ih samo dokrajčili a većina su i sami pukli na tome(naravno neki su i dobro zaradili ali procentualno mnoogo više njih je puklo pare).
- Филиповић
Ма слажемо се ти и ја у погледу узрока, само што ја причам о садашњости (која је таква да наше фирме нису у стању да искористе бенефите ЗЈН јер су растурене), а ти си зашао дубље у корене проблема.
Мислим да је сада већ касно за оне старе фирме, оне носе огроман терет проблема, дугова и незадовољних радника. Као такве, не могу да нађу место својим производима чак ни на најсиромашнијим тржиштима.
Још кад уђемо у СТО...збогом привредо!
Мислим да је сада већ касно за оне старе фирме, оне носе огроман терет проблема, дугова и незадовољних радника. Као такве, не могу да нађу место својим производима чак ни на најсиромашнијим тржиштима.
Још кад уђемо у СТО...збогом привредо!
- Филиповић
И не мора држава да буде купац нечега, она може своје производе да штити другим мерама и подстиче домаћу потрошњу (додуше, сада више ни то не сме...)
EDIT by mod: ne pisati uzastopne postove.
EDIT by mod: ne pisati uzastopne postove.
Cinjenica je da ce biti, sto se toga tice, kako neki drugi, od nase drzave jaci, igraci zele, tako ti je to sad.
Druge zemlje, koje to mogu, itekako stite svoj domaci proizvod.
Druge zemlje, koje to mogu, itekako stite svoj domaci proizvod.
- Филиповић
Они га штите тако што су, након што су ојачали своју привреду и своје производе учинили конкурентним, путем штапа и шаргарепе друге натерали да отворе своја тржишта и пристану на "фер" конкуренцију.
Е сад, нису ни они (ЕУ и САД) рачунали да ће Кинези, радећи као роботи, ускочити испред свих њих и преузети сва тржишта...
Е сад, нису ни они (ЕУ и САД) рачунали да ће Кинези, радећи као роботи, ускочити испред свих њих и преузети сва тржишта...

To sam se i ja pitao, kako im se isplati....materijal,rad,transport,zarada?Uroš S. napisao:Zato ja kažem, Kinez pravi kišobran za sto dinara, ja kad bi ga pravio koštao bi sto evra i ne bi valjao ničemu. I to treba znati...
Posle sam procitao da Kina kao drzava stimulise raseljavanje stanovnistva time sto svakom koji odlazi poklanja kontejner robe kako bi imao za pocetak tamo gde se odseli (podrazumeva se da ce otvoriti prodavnicu)
Tako da se njemu verovatno isplati da tak kisobran proda i za deset dinara...
- Филиповић
Па сети се цен код Кинеза када су тек дошли у Србију!
Нисмо могли да верујемо колико је јефтино!
То је био тај почетни контигент робе, касније је све дошло нба своје место што се тиче цене, али тада је Нови Пазар већ отишао у пропаст.
А НАЈБИТНИЈЕ ПИТАЊЕ ЗА НАШУ ДРЖАВУ ЈЕ - ЗАШТО КИНЕЗИ НЕ ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ И ЗАШТО ИМ НЕ ЗАТВАРАЈУ РОБНЕ КУЋЕ ЗБОГ НЕИЗДАВАЊА ФИСКАЛНИХ РАЧУНА?!?!?!
Ја увек тражим рачун од њих, али ја сам један од сто који то чине...
Нисмо могли да верујемо колико је јефтино!
То је био тај почетни контигент робе, касније је све дошло нба своје место што се тиче цене, али тада је Нови Пазар већ отишао у пропаст.
А НАЈБИТНИЈЕ ПИТАЊЕ ЗА НАШУ ДРЖАВУ ЈЕ - ЗАШТО КИНЕЗИ НЕ ПЛАЋАЈУ ПОРЕЗ И ЗАШТО ИМ НЕ ЗАТВАРАЈУ РОБНЕ КУЋЕ ЗБОГ НЕИЗДАВАЊА ФИСКАЛНИХ РАЧУНА?!?!?!
Ја увек тражим рачун од њих, али ја сам један од сто који то чине...
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Sad nam ispadoše i Kinezi krivi!
Filipoviću mislim da im se ne naplaćuje iz dva razloga a to su očuvanje socijalnog mira, jer se veliki deo Srbije sa osnovnim proizvodima snabdeva kod njih, naplatom poreza povećaće se cene, dobar deo naših ljudi radi po tim njihovim radnjama, a drugi je da su određeni ljudi u Beogradu zavrnuli Kineske investitore koji prave veletržnicu za ogroman novac!
Neki su čak počeli da odlaze iz Bgd-a kažu pao promet nema novca ali su na njihovo mesto sad uleteli ovi koji su ostali.
Znaš kako Kinezi kažu za našu i njihovu filozofiju trgovina i razvoja.
Kinez dođe do nekih para, Kupi torbu onu Kinesku pa posle kolica pa posle bajs pa posle kola pa kombi i onda ga voze na kraju.
Srbin kada dođe do para odmah kupi limuzinu, ne razvija posao.
Ali u pravu si porez je osnova svake države i treba ga naplaćivati, ali zašto samo Kinezima kada ga pola naše mafije ne plaća.
ps
neko je pitao za motore u tenkovima. Služio sam armiju u ono doba gde se učilo kompletno naoružanje i sećam se da su motori bili Mercedes benc dizelke od ko zna koliko konja.

Filipoviću mislim da im se ne naplaćuje iz dva razloga a to su očuvanje socijalnog mira, jer se veliki deo Srbije sa osnovnim proizvodima snabdeva kod njih, naplatom poreza povećaće se cene, dobar deo naših ljudi radi po tim njihovim radnjama, a drugi je da su određeni ljudi u Beogradu zavrnuli Kineske investitore koji prave veletržnicu za ogroman novac!
Neki su čak počeli da odlaze iz Bgd-a kažu pao promet nema novca ali su na njihovo mesto sad uleteli ovi koji su ostali.
Znaš kako Kinezi kažu za našu i njihovu filozofiju trgovina i razvoja.
Kinez dođe do nekih para, Kupi torbu onu Kinesku pa posle kolica pa posle bajs pa posle kola pa kombi i onda ga voze na kraju.
Srbin kada dođe do para odmah kupi limuzinu, ne razvija posao.
Ali u pravu si porez je osnova svake države i treba ga naplaćivati, ali zašto samo Kinezima kada ga pola naše mafije ne plaća.
ps
neko je pitao za motore u tenkovima. Služio sam armiju u ono doba gde se učilo kompletno naoružanje i sećam se da su motori bili Mercedes benc dizelke od ko zna koliko konja.
Poslednja izmena od samo polako u 20 Jul 2012, 14:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Филиповић
Извини, али тотална је глупост да некоме не треба наплаћивати порез из разлога очувања социјалног мира, а још већа да би се тиме затезали међудржавни односи.
Ако је неко заврнуо Кинезе за неке паре - тај нека им врати. Или, ако ћемо по твоме - нек се Кинези одрекну тих пара зарад добрих међудржавних односа са нама.
Не кажем да је само у њима проблем, али СВЕ проблеме треба решавати а не правдати један проблем постојањем другог.
Па аман човече, кинеска робна кућа у центру Јагодине има промет већи од 10.000 евра дневно! То је најмање 1.800 евра дневно пореза, пута 365 дана - 657.000 евра само од те робне куће! ЈЕДНЕ! А ИМА ИХ 3 У ЈАГОДИНИ!
Ако је неко заврнуо Кинезе за неке паре - тај нека им врати. Или, ако ћемо по твоме - нек се Кинези одрекну тих пара зарад добрих међудржавних односа са нама.
Не кажем да је само у њима проблем, али СВЕ проблеме треба решавати а не правдати један проблем постојањем другог.
Па аман човече, кинеска робна кућа у центру Јагодине има промет већи од 10.000 евра дневно! То је најмање 1.800 евра дневно пореза, пута 365 дана - 657.000 евра само од те робне куће! ЈЕДНЕ! А ИМА ИХ 3 У ЈАГОДИНИ!
- Филиповић
Податак о дневном промету је из прве руке (чак је потцењен), чисто ако неко стави примедбу...
EDIT by mod: ne pisati uzastopne postove!
EDIT by mod: ne pisati uzastopne postove!
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Pa vidi za razliku od nas oni su država i da vidim ko sme da im se pojavi u TC Piramida da im nešto kaže kada su ih izradili za oko 30 miliona dolara i to ne bilo koga već dobar deo tih istih koji prodaju!
Oni odmah pozivaju državu da reaguje i zaštiti interese.
A uđi u Beogradu u neku njihovu radnju gotovo sve prodavačice su naše žene radnice dok oni sede za kasom!
I taj TC Piramida na NBgd-u je svakoga dana sve puniji jer ljudi u njega dolaze da kupuju, znaju da je jeftinije a kvalitet je dostigao taj nivo da nema razlike sa nekim domaćim proizvodom.
Uostalom u Beogradu najveće neplatiše poreza su Srbi na OTC Novi Beograd ili popularno buvljak!
Kažeš da u Jagodini ima dobar promet?
Šta ti to govori?
Meni da oni jako dobro znaju kako se posluje i kako se radi a da smo mi lelemude kao u gornjem tekstu.
Pa mi smo počeli krompir da uvozimo!
Juče je naše MIP pozvalo građane da izađu iz ratom zahvaćene Sirije
Ono što ja želim da kažem da smo mi daleko od neke ozbiljne države, zato nam je tako i sa proizvodima i sa preduzećima i sa naplatom poreza od svih a ne samo od pojedinih grupa.
Pa na Dedinju ima novih likova koji ne plaćaju ni porez ni komunalije pa ih niko ne dira jer nisu ni u čijoj nadležnosti!
Oni odmah pozivaju državu da reaguje i zaštiti interese.
A uđi u Beogradu u neku njihovu radnju gotovo sve prodavačice su naše žene radnice dok oni sede za kasom!
I taj TC Piramida na NBgd-u je svakoga dana sve puniji jer ljudi u njega dolaze da kupuju, znaju da je jeftinije a kvalitet je dostigao taj nivo da nema razlike sa nekim domaćim proizvodom.
Uostalom u Beogradu najveće neplatiše poreza su Srbi na OTC Novi Beograd ili popularno buvljak!
Kažeš da u Jagodini ima dobar promet?
Šta ti to govori?
Meni da oni jako dobro znaju kako se posluje i kako se radi a da smo mi lelemude kao u gornjem tekstu.
Pa mi smo počeli krompir da uvozimo!

Juče je naše MIP pozvalo građane da izađu iz ratom zahvaćene Sirije

Ono što ja želim da kažem da smo mi daleko od neke ozbiljne države, zato nam je tako i sa proizvodima i sa preduzećima i sa naplatom poreza od svih a ne samo od pojedinih grupa.
Pa na Dedinju ima novih likova koji ne plaćaju ni porez ni komunalije pa ih niko ne dira jer nisu ni u čijoj nadležnosti!

Poslednja izmena od samo polako u 20 Jul 2012, 14:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Recicu samo uopsteno na svu ovu pricu, da mi sada kao novine uvodimo stvari koje je svabo odbacio pre 20 godina. Ko je tu kriv, da li mi tako moramo, ne znam, ali znam da je to lose, jer ocigledno nismo u stanju kao pametni narodi da se ucimo na tudjim greskama, nego nam trebaju nase.
- Филиповић
То значи - ако су го*на дошла до гуше, да их пустимо да улазе и у уста?!?
Ако је неко у Бг-у од званичника заврнуо Кинезе за нешто - нека град Бг плати, а не цела Србија, тј. српски буџет.
Управо је поента да треба да се боримо да не будемо банана држава, а не да се препустимо таласу индиферентности и да запомажемо ко неке бабе.
Притом, наше конфекције има итекако добре, готово све што купујемо по бољим бутицима је наше.
Ако је неко у Бг-у од званичника заврнуо Кинезе за нешто - нека град Бг плати, а не цела Србија, тј. српски буџет.
Управо је поента да треба да се боримо да не будемо банана држава, а не да се препустимо таласу индиферентности и да запомажемо ко неке бабе.
Притом, наше конфекције има итекако добре, готово све што купујемо по бољим бутицима је наше.