NEpostovanje propisa i greske koje pravimo u saobracaju

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: NEpostovanje propisa i greske koje pravimo u saobracaju

Post od NexT »

pedja napisao:Ima veze.
ja pricam za ovog decka koji je prekoracio za 15 na sat...
kao prvo, svi to radimo, neretko i mnogo vise.
drugo, sto on da cuti i popije madatnu kaznu kad ce 5 minuta kasnije proci crni zatamnjen dzip sa 50 preko ogranicenja koji patrola nece smeti da pogleda?
Kada zakon bude bio jednak i za takve, pa oni ostanu bez dozvole , ja cu onda sa osmehom platiti moju mandatnu kaznu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Day Walker napisao: Ti sigurno striktno vozis 50km/h u gradu?
Ili 40 u odredjenim delovima?
Nije poenta u tome.
Poenta je da sam svestan sta radim. Da mi je otac nacelnik necega, dao bih dokumenta i sacekao sta mi sleduje, tj platio svoje.
Ne samo sto zbog sebe (inace ne volim stvari da zavrsavam preko veze), vec i tog coveka tamo negde na nekoj funkciji. Ne zelim da zbog mene upiru prstom u druge. Jos za prekoracenje od 10kmh... Curak se okrece, kako kaze nas narod, nikada se ne zna ko ce doci na tapet, bio on postar ili nacelnik.

Evo drugacijeg primera: Znam coveka koji uvek izduva nulu na alko testu.
Niko ne veruje dok sam ne vidi. Po automatizmu, to znaci da moze da popije koji i da sedne za volan, bez bojazni da ce biti kaznjen. Ipak, da li promenom uredjaja, ili necega u organizmu, poslednji put je naduvao nesto i ostao bez dozvole. Sada je frka, sta ce bez iste? Naravno, ide ono : nikada vise necu da pijem i sednem za volan. Ovo je najbezazleniji primer, jer se nije desilo nista strasno osim sto ce ostati bez dozvole na par meseci.

To je ono o cemu govorim. Kada imate razlog, cak i ako sami u to ne verujete, podsvest se opusti...
NexT napisao: drugo, sto on da cuti i popije madatnu kaznu kad ce 5 minuta kasnije proci crni zatamnjen dzip sa 50 preko ogranicenja koji patrola nece smeti da pogleda?
Kada zakon bude bio jednak i za takve, pa oni ostanu bez dozvole , ja cu onda sa osmehom platiti moju mandatnu kaznu.
E, dok je takvog razmisljanja, bice i teme "Zasto je Srbija tu gde jeste" - komsija / krava...

Uvek kazem: ne dao Bog da dodjete u situaciju da nam se desi nesto lose, ili nama bliskim ljudima, ili jos gore, da ucinimo nazao drugima svojom gluposcu. Pogotovo ako je ta glupost napravljena kao posledica bahatosti nastale uljuljkanoscu u neku sigurnost.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

I dalje ti mene ne shvatas...

Da podjem od toga da nikad ne pijem pa vozim, nikad ne prodjem kroz crveno itd..
Prekoracim brzinu kao i svi drugi, ali ne vozim bahato, ne manijacim itd...

Pritom, i mene da uhvati presretac ili patrola u nekom debelom prekrsaju, ovi moji nisu toliko bitni da mogu da ucine da to nestane... Samo se osecam malo sigurnije zbog raznoraznih drkadzija koji se kriju iza znacke.
Dok ceo sistem i pandur budu cutali i pustali "biznismene" i tatine sinove da se kurce po gradu, da voze preko trotoara, prolaze kroz crveno, obilaze preko pune itd koristicu svaku mogucu vezu da ne platim kaznu za moje prekoracenje od 10 ili 15 km/h koje cak i zakon sankcionise samo novcano. Jer se tu vracamo na ono "najposteniji na kraju ispadnu najgluplji u Srbiji". E, dok se sistem ne promeni, bice nam ovako.
u CH cu ja platiti kaznu, al ce taj drugi zaboraviti da vozi kolika ce mu zabrana biti dosudjena...

Druga strana price, koja nema preterano veze sa prekoracenjima, pre 5-6 meseci me je patrola posle rutinske kontrole (i potvrde od strane dispecara da sam cist) pretresla, ispretresala auto... Otvarali mi novcanik i pitali zasto imam pare u novcaniku (malo vise nego obicno, za gorivo). Sve se desava u 20.30h uvece na vrlo prometnom mestu.
Izdrkavali su se, i drzali me u duksu na -10 pola sata, iako nisu imali nikakvog razloga dok nisam pozvao telefonom vezu u policiji i potom je usledio komentar "ajde momci, pustajte ga, pa on je nas".
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Aha priznao si konačno da si ubačeni element službe! :kezo:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ti si sad probisvet i bezgresnik :ccc:

Ne bi se pozvao da ti je tata... ma da vazi...
Zgrozavam se ovakvih izjava..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Zgrozavas je jer je to tebi verovatno nepojmljivo.

Uvek kazem da nikad ne znas kako ces reagovati u nekoj situaciji, dok u nju ne dospes. Stoga, nikada se ne zna.
Ipak, znam kako sam reagovao u situacijama kada sam mogao da iskoristim neke veze da zavrsim neke stvari, pa nisam, sto me je kostalo novaca i zivaca i vremena, ali nisam. Nisam navikao da me kroz drugi vuku kroz zivot na taj nacin. Pritom, to su stvari gde nista nisam zgresio, pa da moram da se vadim.

Mozda moje shvatanje sveta nije normalno, ali je tako.
Kada sam morao skupiti gomilu nalaza radi rutinske operacije, nisam zeleo da potegnem niti jednu vezu, vec sam zakazivao, isao redom, napusavao ih, pretio inspekcijama i prijavama (ne da bi mi ucinili, vec da bi svoj posao radili kako treba), izgubio mnogo vremena... Cak i kod zene koju znam sam otisao na pregled, platio isti, iako nisam morao kako bih uzeo papir koji mi je ona vec napisala i dala bi mi svakako. Ne, ne zelim da ona dodje u neprijatnu situaciju. Ne zelim da idem preko reda dok gomila ceka u cekaonici...

Verovatno bi bila druga sitacija da je u pitanju zdravlje meni bliznjih, pa kada se ne biraju sredstva. Ne znam, niti zelim da saznam.

Razumem i da ljudi potegnu vezu kada su u nekoj bezizlaznoj situaciji. Pre svega mislim na zdravlje i slicno.
NIkada necu podrzati nekoga ko zove taticu kada prekoraci brzinu, a bilo mu je lepo i bio je baja dok ga nisu zaustavili.

@NexT - jasno mi je sta pricas. tesko je da bilo ko voli pandure i izdrkavanje. Niko ne voli bilo kakvu nepravdu, bila vezana za pandure ili ne. Ipak, sve je to uzrocno posledicno povezano. Ti ces pozvati nekoga jer je onaj drugi u crnom dzipu prosao kroz crveno i napusio pandure, a neko treci ce to gledati sa strane i pitati se kako pandurri pustaju onog malog, a mene za istu stvar driblaju na minus 10... Onda ce revoltiran da napravi neko sranje, jer nema mamu, tatu, strica....pa u krug.

-------

Vracam se na pocetak: Ne volim kada neko poteze vezu, pogotovo kada poteze za nesto za sta je sam kriv, cega je savrseno svestan, na sta ga niko nije naterao,i sto je mozda uradio bas zato sto zna da ima vezu. Ako vec radis nesto, odgovaraj za svoje postupke kao covek.

Ja ako vozim 80 u naseljenom mestu, sasvim sam svestan cinjenice sta ce se desiti ako me uhvate. Saberite i oduzmite prednosti i mane svojih postupaka: Vrednost propustene prilike je majka ekonomije.

Da se desilo nesto kao dejstvo vise sile, druge osobe ili bilo cega i da ti treba pomoc, onda je i donekle normalno da ces se potruditi da sebi ili drugima pomognes, tj da zatrazis neciju pomoc.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Nepojmljivo ili ne, ja nemam na kog da se pozovem.. Oprostili su mi par sitnica, ali to nisu bile ni prebrze voznje ni prolasci kroz crveno, niti alkohol..
Oprostili su mi maglenke (koje su mi ostale ukljucene zbog predhodne magle) i remecenje javnog reda i mira (u sumi) :mrgreen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Vazi sto nemas :kezo:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Jedino sebe :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

pedja napisao:Ima veze.
Ne mislim na onog koji je prekoracio 10 km (mada ni on nije bolji).
Gomila njih bahanalise, jer znaju ovog ili ovog i pozivaju se na njega. Neki pola stvari ne bi uradili da ne znaju da ce neko da im pegla. Da li je to neka veza na nivou, tatine parice ili brat krimos, nema uopste velike razlike.

Poenta je: Ljudi se opuste kada imaju zaledjinu (ne samo u primeru saobracaja). Kada se opuste, lakse ce napraviti vece sranje.
Kada nekoga unesrecite, ili mozda sebe samoga, nece pomoci ni tata, ni nacelnik, niti neko treci.
sa ovim se potpuno slazem...
to ne znaci da ne krsim pravila, krsim ih kao i svi drugi ( od nekih vise od nekih manje ), ali za sta god da me posteno kazne najvise bi me bolelo to sto bi nekom drugom, tatinom sincicu, vezari, kolegi panduru, kako god, oprostili...
koliko god da je zakon ostar treba da je prema svima jednak, to je jedini put da se uvede red u glave ljudi...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Mozemo mi da palamudimo, svuda je tako pa cak i na zapadu..
Ko kaze da nije, onda misli da svima tamo cvetaju ruze, da niko nije korumpiran itd.

Primer su panduri u Austriji.. Brata zaustavi presretac (brat ima austrijske tablice) jer je pretekao na magistralnom putu vozilo koje ide regularnom brzinom a on 20+ pri preticanju.. Malo se raspravljao sa njima oko toga da ne mogu da ga kazne zbog ubrzanja pri preticanju.. Oni su mu konstantno ponavljali da je pretekao auto koji je vozio max. dozvoljenom brzinom, a on im rekao da mu je taj kombi zaklanjao vidik i smetao mu u voznji.. I sve tako u krug.. I ponudi im brat da sednu na kolac na tom OMWu gde su ga zaustavili, on plati i nista od kazne.. Inace pandurka koja je bila u kolima je kasnije postala njegova devojka :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mislim da taj slučaj ne spada pod korupciju :mrgreen:

Samo probaj da pomisliš da daš austrijskom policajcu mito i nećeš se lepo provesti. Možda postoji korupcija na nekim višim nivoima ali u takvim zemljama je ta najniža korupcija maltene iskorenjena.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja bas znam za slucaj bas iz Austrije, ne korupcije nego je tip neki ugledni advokat bem li ga sta, i na racun toga su mu naplatili kaznu za najmanje prekoracenje a peglao je posteno, i kao su ga opomenuli da pazi...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ne znam kako je u Austriji ali u CH sa policijom nema prepirke.
Kad te zaustavi, odgovras na postavljena pitanja a eventualno mozes od njega da trazis razjasnjenje neceg ako ti nije jasno.
Ko je bezobrazan, moze da popije prijavu za ometanje sluzbenog lica u vrsenju duznosti, dobije poziv za sud a onda je nahebo.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ja ovih dana sa bojazni otvaram posatansko sanduce :(
U ponedeljak sam prosao pored kamere sa nekih 70kmh, gde je ogranicenje 50.... Samo se nadam da nije bilo kamere u kutiji inace ce to jako skupo da bude...

Sto je najgore znam dobro da tu ima kamera, a i generalno po gradu svakako uvek vozim po ogranicenju ali ovu kameru su bas pokvareno natrkecili u podnozju jedne poprilicne strmine, i onda onako refleksno dodajes gas jer kreces da se penjes pa malo da se azvukas... Uglavnom ja se nesto zamislio, opustio, auto 200+ks, samo malko se opustis i nemas pojma da si vec na 20+ od ogranicenja.... Trgo sam se tacno kad sam bio ispod kamere (ne zbog nje, nego sam tad skontao koliko idem, a onda se setio da je tu iza mene bila i kamera...)... Joj, al ce to skupo da bude ako mi posalju cestitku. A najgore kod kamera je bas taj period cekanja, sad taman da nista i ne dobijem, mesec dana ne mogu biti miran vec cu svaki dan misliti da li me je slikala ili nije....
Odgovori