Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dragvorl »

Pa ovo sto si naveo su bas jako dobre vrednosti, nisam nesto ni cuo da neko zida sa takvom izolacijom kuce kod nas, u ovim krugovima gde se krecem, narocito kada se zna da ljudi puknu stiropor peticu za fasadu, umesto 10 ili vise. Opet ne kazem da niko kod nas ne radi ultra efikasne kuce, jer neko sigurno radi. Ali ajde kad si vec naceo temu onda navedi i neke detalje o tvojoj kuci, da ne bude samo poluinformacija. Npr. koji materijali, debljina zida, stolarija, vrsta i debljina izolacije na zidovima, krovu, vrstu grejanja (gas, geotermalno...).
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

paja napisao:Stevo, sa li si sam radio?
Ajde napiši detalje šta, kako...

Da, sam sam radio.

Ukratko:
- sa zida se skida stari moleraj [spahlom sa "fajtanjem" vode, smirglom,...]
- posle se nanosi podloga
- zatim gletovanje. To sam radio sa dve glet mase. Prve ruke sa gletom made in Ljig, on je malo grublji, i odlicno pegla neravnine. Posle svake ruke uradim smirglanje, da se linije i ispupcenja neutralisu.
- zavrsno gletovanje sam radio sa polifix glet masom, ona je dosta finija, manja su zrna, pa se idealno nanese. Na kraju detaljno smirglanje. Kad se uradi kako treba onda povrsina bude kao puder.
- posle toga sam prebrisao zidove, provetrio i usisao prostoriju, tako da nema nikakve prasine. Ako je sve prethodno uradjeno kako treba, izgled ce biti kao da je Jupolom okreceno u belo.
- onda se nanosi podloga za ovaj spatulat.
- sam spatulat se nanosi gletaricom, sloj od 1-4mm ukupno, kod mene je bilo 2-3mm.
Svaki zid, svaka celina moraju iz jednog akta da se urade, materijal ne dozvoljava "povezivanje".
Kad se nanese na par kvadarata spatulat, onda se radi "dekorativna tehnika". Tekstura se radi ili valjkom koji na sebi ima neravnine ili nekim rucnim alatom koji uglavnom izgleda kao perdaska.
- kad se malo pocne vezivati materijal, obelezeim pomocu vaser vage i olovke linije za buduce fugne. Kad ih iscrtam sve na jednom zidu, onda preko neceg zaobljenog debljine buduce fugne stavim smirglu, i povlacim po ucrtanim linijama. Ja sam uzeo staro penkalo koje je imalo silikonski vrh. :) Moze i tanka letvica, sa njom je i lakse i brze. Sve se radi sa blagim pritiskom, tako da se trljanjem skida mali sloj. Tako se dobije utisak fugni, koje se zaista prstom napipaju.
- na kraju se nanosi boja. To sam radio sa dve nijanse, pomocu malog sundjera. Sundjer je velicine onog za sudove, i jedan njegov deo umocim u boju i lagano tapkam i premazujem preko spatulata. Malo se "poigram" sa bojama, pa se dobiju onakvi efekti.
- posle bojenja se neke povrsine blago presmirglaju, da se "obogati".

I to je to.
Nije tesko, ali zahteva dosta vremena, strpljenja i rada.
Svaka faza je "najbitnija".

Ima dosta korisnih klipova na YouTube-u.
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ima mnogo toga da se kaze ali ovo sto si pitao redom.
Materijali su vuna staklena i kamena, stiropor, stirodur za ulogu termicke obloge.
Debljina zida je prosecno 53cm, juzni zid je najtanji sa najmanje izolacije, severni najdeblji.
Prostorije za boravak su na juznoj i zapadnoj strani, za spavanje na istocnoj, ostalo na severnoj.
Kuca ima termicku oblogu od temeljne stope koja je uradjena stirodurom do 60cm kote iznad zemlje, oblozeni su i betonski stubovi, terasa i svi ispusti.
Fasada je delom uradjena kao kontatni tip delom kao ventilirajuci tip delom kao vazdusni kolektor.
Podovi su sendvic tipa na potkonstrukciji ispunjenoj vunom celom povrsinom dodira sa tlom osim garazne prostorije.
Osnovni vid grejanja je vazdusni, koriste se toplotne pumpe (modularno, vise komada) koje greju unutrasnjost isto vazdusno.
Radijatora nema osim u mokrim cvorovima.
Ugradjeno je i vodeno podno grejanje u delu prizemlja ali se ne koristi jer nema potrebe i uglavnom, nepotrebna investicija (sa ovom pamecu sada).
Krov je klasicni po tipu konstrukcije sa nesto uvecanim slojem izolacije.
Zidovi su oblozeni drvetom, gips plocama i stiroporom sa unutrasnje strane zavisno od potreba prostorije i prema zelji.

Svi spoljni zidovi imaju spolja i dodatnu vazdusnu membranu radi sprecavanja nekontrolisanog "disanja" zidova. Ujedno ugradjen je i sistem kontrolisane ventilacije sa rekuperacijom toplote ventilisanog vazduha koji je upravljan elektronskom jedinicom vec prema zeljenom programu.
Rekuperator je povezan sa cevnim razvodom ventilacije tako da je omogucena higijenska razmena vazduha u svim prostorijama .

Predvidjena je i rekuperacija otpadnog vazduha pre svega iz kuhinje preko toplotne pumpe koja ima ulogu predgrejaca svezeg vazduha (ovo je uradjeno) i zagrevanja potrosne tople vode (ovo je zavrsilo fazu plana i u fazi je priprema za realizaciju) za zimski period.
Za letnji period i delimicno dogrevanje zimi za potrosnu toplu vodu koristi se paket vodenih kolektora (solarni pasivni sistem sa termosifonskom cirkulacijom).

U planu je ugradnja PV panela za elektro deo potrosnje.
I u planu je zamena stolarije tj samo stakala posto je sada drvo-alu ali sa klasicnim dvostrukim staklom (koja je nabavljena i ugradjena pre nego sto je izmisljeno niskoemisiono staklo) ili komplet zamena za specijalno termo grejno staklo tj paket stakala koji ima sposobnost da prikuplja energiju Sunca i da greje zracenjem kao radijator.
Planovi su odlozeni do daljnjeg, razlog je prost nema se "vremena" :)

Uglavnom mnoge ideje Minergie koncepta (CH) i PassivHaus (D) su prilagodjene mogucnostima i znanju koje je na raspolaganju uz domaci resurs.
Pri razradi ideja su korisceni uglavnom strani izvori literature, softverski paketi za razne simulacije, naravno google i brojna proizvodjacka dokumentacija razne opreme. Uglavnom, skoro sve je uradjeno u samostalnoj reziji, od projektovanja, nabavke i ugradnje opreme, obrade i prilagodjenja materijala itd.
Ukljucivo i izradu nekih specificnih alatki i nekih specificnih radnih operacija obrade materijala kao neku inovaciju a u skladu sa raspolozivim resursima pre svega materijala ovde kod nas.

Jedna od zelja je i da se oprobam u primeni PCM materijala za akumulaciju toplote (phase change material) koja je jedna nova oblast u brzom razvoju u svetu koja dosta obecava. Imao sam pokusaj da kontaktiram proizvodjaca PCM ali nije bilo zelje (valjda je Nemcima toliko sitno ili je jos prerano) cak ni u najavi za prodaju ili testiranje ili bilo sta osim sturih reklamnih najava.

Ukratko, kuca je komplet obavijena termickom zastitom i vazdusnom membranom, vodjeno je racuna o protoku kako vlage tako i vazduha.

Ono sto bi trebalo da se uradi ali nije nuzno je snimanje termovizijskom kamerom i blowerdoor test mada posto imam podatke iz koriscenja o potrosnji energije i adekvatan softver veoma dobro mogu da procenim sta i kako je i dobro i lose uradjeno i gde se moze poboljsati.

Nezgoda je sto svako dalje poboljsanje u smanjenju potrosnje energije zahteva neproporcialno puno finansija za male dobitke i mnogo rada.
Kao na primer zamena sistema sa toplotnom pumpom jer su korisceni modeli sa kraja proslog veka a tehnika i u toj oblasti brzo napreduje.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:bravo: :bravo: :bravo:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ljubitelj napisao: Krov je klasicni po tipu konstrukcije sa nesto uvecanim slojem izolacije.
da li se radi o kuci na sprat ili kuci u jednom nivou?
ako se radi o kuci u jednom nivou od cega je ploca-tavanica?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

na sprat.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

tu je onda pretpostavljam prica mnogo kompleksnija, jer su gubici na tom delu kuce potencijalno najveci...
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Stevo, ono izgleda ekstra. :doubleup:
Nego, imam pitanje - da li je moguće da kuća od 140 kvm, na sprat, sa pet soba, garderoberom, dnevnom sobom, kupatilom i wc-om za grejanje zimi troši oko 3 tone uglja??? Izolacija je odrađena sa stiroporom 5-icom. Kuća ima svugde PVC stolariju i nova je gradnja (2010. godina).
Šmeknuo sam jednu kuću u SM, planiram da pazarim pa me interesuje ovaj podatak.... :think:
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Da, pod i tavanica su najkompleksniji deo.
Pod sam resio sa uglavnom 15cm izolacije sto se pokazalo sasvim dovoljnim a tavanicu sam resio spustenim plafonom tako da imam 10+20cm vune, ukupno 30cm, kao izolacioni sloj a ostavljena je mogucnost da se poveca izolacija na 20+50cm tj ukupno do 70cm po potrebi naknadno.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Martin napisao:
Nego, imam pitanje - da li je moguće da kuća od 140 kvm, na sprat, sa pet soba, garderoberom, dnevnom sobom, kupatilom i wc-om za grejanje zimi troši oko 3 tone uglja??? Izolacija je odrađena sa stiroporom 5-icom. Kuća ima svugde PVC stolariju i nova je gradnja (2010. godina).
Šmeknuo sam jednu kuću u SM, planiram da pazarim pa me interesuje ovaj podatak.... :think:

Moguce je ali nije mnogo verovatno i pouzdano na bazi tako sturih podataka da je ta navedena potrosnja.

Ako vec planiras da pazaris a trosak grejanja jeste dugorocna obaveza mozda nije lose da angazujes nekoga da ti izracuna sve kroz elaborat termike. Iako to kosta jednokratno to je sitnica u odnosu na troskove grejanja tokom niza godina a moze potencijalno da omoguci mnogo vecu novcanu ustedu.

EDIT By mod: ne slati uzastopne postove. Urediti postojece.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Centralno grejanje je u pitanju, a izolacija tavanice i poda je rešena na isti način kao i kod tebe.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Ako zelimo istu termicku zastitu, uvek ce tzv. monazna, panelna kuca biti jeftinija.

npr. ako zelimo da postignemo U=xxx W/m2K, svakako je jeftinije to postici montaznom bondruk kucom.

I to ne samo kod nas nego svugde u svetu, svedskoj, americi, w.evropi. To je i razlog sto ih ima vishe nego zidanih, koji su privilegija najbogatijih, posebno u americi.

Naravno visi slojevi ce posebno u amrici posle zidanje izabrati celicnu skeletnu konstrukciju, i onda tek drvenu panelnu konstrukciju, koja je recept prefabrikovanih suburban podrucja, gde se prodaju kao gotove kuce sa solidnom zastitom, ali jeftine za investitora.

Naravno, ovde pricamo o ceni, termicki izolovana zidana kuca jeste luksuz, a nasi ljudi koji su navikli na krutost zidanih kuca tesko prihvataju neznije termo kuce...

Uvek bi izabrao zidanu kucu, jer ih jednostavno vishe volim, ali onda mora biti dobro termicki izolovana, bez hladnih mostova, sa zahtevanim koeficijentom, a to debelo dize cenu u odnosu na panelnu, posebno ako zelimo da postignemo mali koeficijent prolaza...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kada sam radio u Americi radio sam najvise po gradjevinama i pravo da ti kazem po kucama, a bio sam i u kucama od blizu 1000 kvadrata, nigde nisam vidjao celicni ram. To koliko sam ja vidjao praktikuju na zgradama i neboderima. Za kuce i u Kaliforniji i u NY sam vidjao samo drveni ram. Zidano, sem ukrasnih zidova nisam vidjao na kucama.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nisi video , jer su tu investitori milijoneri, individualni projekti, ali najskuplje kuce su od celika i betona ...

I to kuce arhitekata nojtre, mayera,oskacnimajera, o gerija ... i drugih koje su gradjene u L:A:.

visoke zgrade su im samo od celika, vrlo retko, skoro nikad od betona.

Sad, u novim zgrada kombinuju celik i armiran beton, uglavnom u jezgru zgrade zbog bolje protiv pozarne zastite tbog terorista....

brdo iznad LA

Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ljudi kad smo već ušli u ovu priču trudite se da date korisne savete, a ne da koristite stručne izraze koji mnogima ništa ne znače.
Npr šta je to bondruk kuća?
Gde su najčešće hladni mostovi?....Kako ih "utopliti" na postojećim objektima.....
Odgovori