Pa, najviše mi smeta što se kod Solarisa mnogo više oseća rad motora (vibracije i buka). I jedni i drugi imaju MAN motore (možda čak i istog tipa), ali su ih naši bolje ugradili, verovatno je i auspuh veći, pa su Ikarbusi mnogo tiši. Što se tiče menjača, Solarisi imaju neke najnovije ZF Ecolife sa 6 brzina, koji se mnogo "prave pametni" - stalno nešto prebacuju, te naviše, te naniže. Ne znam, možda je to dobro za potrošnju, ali pitanje je koliko će trajati. Ikarbus ugrađuje Voith DIWA 5-brzinske, koji jesu tehnološki malo stariji, ali je ponašanje predvidivo i vožnja je udobnija, naročito u kreni-stani režimu. Ergonomija mi je takođe bolja kod Ikarbusa - sedišta i položaj šipki za držanje. Pogledaj kod Solarisa one šipke u sredini što idu ispod donje ivice prozora, umesto preko njih. Pa to je toliko nisko, da za njih mogu da se drže samo mala deca. Totalni promašaj u projektovanju. Solarisu priznajem lepše i solidnije napravljenu harmoniku, a posebno okretnu platformu, na kojoj putnici lepo i bezbedno mogu da stoje. Elegantnije su rešeni i izduvi klima uređaja (rupice su u uskoj šini, celom dužinom vozila sa obe strane. Ikarbus ima crne okrugle otvore sa klapnom (slične kao kod Punta), raspoređene na svakih metar sa obe strane, što prilično naružuje izgled unutrašnjosti (jer je plafon bele boje). Vozači kažu da su Ikarbusi mnogo startniji, a s druge strane da Solarisi imaju bolje kočnice od bilo kog dosadašnjeg vozila koje je imao GSP. Što se izgleda spoljašnjosti tiče, neki detalji su lepši kod jednog, neki kod drugog. Meni lično je prednja maska IK-218M lepša. Treba dodati da je Ikarbus napravljen klasičnim tehnikama (zavarivanje, nitne i šrafovi), dok je Solaris skoro ceo lepljen (kao Boeing 787

). Znam da ovo drugo kao smanjuje masu vozila... ali mi ne uliva poverenje. A to da se neki autobus razdrnda već posle godinu dana, zavisi pre svega od vozača koji ga voze, od linije i od održavanja. Jedan Solaris (garažnji broj 3002) je već ostao u kvaru, videćemo šta će biti u narednim godinama.
EDIT: Ikarbus ima LED unutrašnje osvetljenje, a Solaris fluo cevi - što se danas smatra zastarelim.