Mađarska - šoping, obilazak, aquaparkovi...

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:28
Garaža: 207 1.4 HDI

Re: Segedin - šoping i obilazak

Post od Modesty »

I ja sam se vratila preko Kelebije, s tim što se do Morhaloma radi put (zlo), ali svejedno granica se pređe sa 10tak minuta (za povraćaj PDVa je malo duža kolona).
Nisam znala za Đali, sad čujem od vas, mada za povratak je već bilo kasno ako radi do 18h.

I još nešto, pošto svi pričaju različito, da li vinjeta ne teba do prvog ili do trećeg isključenja?
Kada je neko glup, ne možete mu to ni dokazati... D. Radović
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ovde kaže da ne treba na deonici između autoputa M43 i državne granice, to valjda znači do trećeg. :zbunjen:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Segedin - šoping i obilazak

Post od Sloba »

Do trećeg, mada ja prvi uvek idem starim putem.

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Med
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 21:23

Post od Med »

у суботу је сва србија била на хоргошу. и ми. кренули касно, били на граници у пола дванаест. прешли за минут...и стали. ни макац. комплетно све набијено до мађарске рампе. реко неће ово на добро. чекали би два сата гарант. окренем и вратим се у србију и на ђалу. да знате, она ради само до 16 сати. тамо прешли за минут и све скупа до центра сегедина за сат времена, од хоргоша преко ђале до сегедина.
шта има да се купи - немам појма. дете и ја шетали. жена изишла из х&м наоружана кесама и робом ѕа дете. леп дан, убишмо се од шетње по центру, изјели кремпите у а капели и попили кафућино :) .
онда отишли тамо где је кора а сад се зове другачије. купили пар неких глупости и кући. преко келебије. прешли око пола десет увече. једно педесетак кола чека поврат пореза.
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

Lose si procenio, cekao bi TRI sata... I ja sam bila u subotu... :kuku:
Korisnikov avatar
Med
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 21:23

Post od Med »

е моја Модести па где је био Вили Гарвин да те вади из чабра ;)
Korisnikov avatar
Modesty
Reactions:

Post od Modesty »

:kezo: Nije bilo ni Garvina, ni Garmina...
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ako neko hoce da uveze (npr) TV iz Madjarske, potpuno legalno, koji su troskovi?
Koja je carinska stopa (cuo sam da je jedna za proizvode iz EU, a druga za one vam EU), i koliki je PDV na ocarinjenu robu(8 ili 20%)?

Zanemarujemo garanciju (da li je panevropska i sl), isplativost, povracaj PDVa...

Edit: sada videh da su negde na netu naveli iz iskustva: 10% carina +PDV 18% (tada).
Carinske tarife imaju 1261 stranu... Da ne veruje covek cega su se sve setili da navedu

Edit2:
Televizori LCD ili plazma - 15%
Po sporazumu EZ i Srbije - 6%
Tako pise u Carinskoj tarifi...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Stopa za televizore je 15%, a stopa od 6% je samo za televizore proizvedene u EU i EFTA (a ne kupljene tamo). Ako je televizor proizveden u CEFTA, onda je stopa 0%.

Koliko ja znam, ovih tarifa se retko ko pridržava kad je u pitanju uvoz za fizička lica za ličnu upotrebu, najčešće se naplaćuje neka vrsta 'paušalne' carine od 10% na prikazan račun, ako nije baš bezobrazno umanjen. Ne znam doduše koja je varijanta za PDV.

Ne znam da li bi ti po pravilima kao fizičkom licu bila potrebna i Potvrda o usaglašenosti (koju inače kao fizičko lice ne možeš da dobiješ).
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Ako nešto znači, što se tiče Sony, Samsung, LG i Philips televizora, svi su proizvedeni u EU - Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka... Kako koji model ili serija.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Slobo da li si gledao mozda DSLR fotoapararte koja je cena u Madjarskoj?
Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Gledao sam u Media Marktu Canon, Sony i Nikon i cene jesu nešto niže, ali ako na granici krene kako ne treba, ništa od uštede. Ima ljudi koji donose samo foto opremu iz Mađarske, ali iz nekih drugih izvora očigledno, ne Media Markta, i to bude primetno jeftinije, samo što ostaje pitanje ostvarivanja garancije.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jel imas neki kontakt tel. za ove sto donose, moze i na PP.
Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

fq400 napisao: Koliko ja znam, ovih tarifa se retko ko pridržava kad je u pitanju uvoz za fizička lica za ličnu upotrebu, najčešće se naplaćuje neka vrsta 'paušalne' carine od 10% na prikazan račun, ako nije baš bezobrazno umanjen. Ne znam doduše koja je varijanta za PDV.
Koliko ja znam ima vise mogucih procedura.
Kada se roba fizicki donosi licno na granicu to se zove i smatra unosom robe, i tada moze da se sprovede skraceni carinski postupak kako je opisano, sa carinom 10% + PDV.

Kada se roba uvozi odstrane fizickog lica,a to znaci do granice dolazi uslugom transporta, primenjuje se redovni postupak carinjenja koji ukljucuje naplatu carine i naplatu carine+ PDV zbirno i na samu robu ali i dodatno na transportne troskove.

Nakon limita od 70 evra (ovo se stalno menja, mislim da je sada toliko) po pravilu bi trebalo da uvoz bude sproveden uz garancije placanja carine sto se svodi na obavezu da to uradi spediterska firma tj pravno lice.

Tada se na troskove uvoza dodaju i troskovi otkupa otpremnice, usluge speditera, neke dodatne takse poput lezarine itd..uglavnom sabiraju se troskovi uvoza. Ako se uvoz vrsi putem postanske posiljke na adresu postoji i varijanta da se carinjenje obavi direktno u samoj ulaznoj posti koja je carinski terminal pa se tu odradi postupak a onda roba isporucuje drzavnom postom uz otkup na kucu adresu pri cemu se zaobilazi spediterska firma.

U dozvoljeni limit za uvoz od 70 evra bez carine uracunavaju se i troskovi transporta, tako da ako je postarina recimo 30 eura dozvoljeni uvoz robe iznosi 40 evra.

Ovo je na papiru, koliko mi je poznato u praksi nije tako kruto vec se tolerise i nesto veci iznos robe.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Upravo tako...

Znam kako ide uvoz za pravna lica, a što se tiče fizičkih, tu uvek radi šverc-komerc :) Mislim da od '98. nisam platio carinu za bilo šta... :think:
Odgovori