Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Texonja »

@Dag, a kad sam prosle godine opljuvavao Michelin Alpin i govorio da mi se BF Goodrich GForce bolje ponasa, proglasili ste me ludim. :)
Inace, koliko mi je los Alpin na polu-smrznutom snegu i na onom utabanom, toliko je doooobar kada udje u pravi sneg od 5-10cm! Mada ne iskljucujem da je za ono proklizavanje na utabanom snegu kriv i TDI koji isporucuje veliki obrtni momenat na malim obrtajima. Tu pomaze kretanje drugom brzinom.... (sto, opet, TDI jako ne voli).

A kad vec pricamo o gumama, moram da pohvalim onaj Hankook Optimo (allseason) koji sam stavio pozadi na Golfa. Prosle zime sam vozio pozadi letnji Michelin Energy Saver i dupe je plesalo, sto moze da bude opasnije nego kada prednji kraj proklizi. Ove godine Hankook odradjuje posao pozadi. Pobegne ponekad u krivini ali mozda centimetar-dva i vrlo brzo ponovo hvata grip. Letnji "Saver" kad pobegne 1 cm, vise ga niko ne zaustavi...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

@Tex,
Nije Goodrich bolji od Michelina, i nikad nece biti jer je to srednje klasa u Michelin grupaciji kao i Kleber. Kao i Fulda u GY grupaciji, kao i Semperit u Conti grupaciji.
BD Goodrich Force Winter istina dobro kopa sneg, pogotovu dok je nova, posle malo popusti kad se predje 10ak hiljada. Nije katastrofa ni tad, ali je losija i to se primeti. Njoj je mana buka na vlaznom i grip na vlaznom, nije to sad lose da ne moze da se vozi, ali se vidi da je srednja klasa i trenutno je sa cenom OK, tako da je dobar izbor uglavnom.
Michelin je dobra guma, ali vise ni blizu ne opravdava svoju cenu na trzistu da bude najskuplji, kao ni Bridgestone. Jedino Bridestone iz Japana, moze da se kaze da je Bridgestone. Inace Japan i Australija imaju bolji kaucuk nego ostale zemlje, tako kazu matori trgovci gumama.

Edit: Michelin Alpin A3 dosta dugo traje, ima saru ali joj dzabe jer vise nemaju funciju lamelice, otvrdne. Sto mu dodje kao i da se potrosila vise, jer je slabo upotrebljiva. Evo verujte da su protekle nedelje sa 2 auta skinate Michelin A3 sa po 5-6mm sare, na jedan stavljene Dunlop 4D na drugi UG8. Nisam ih ja ubedjivao da skinu, cak sam se i pitao zasto skidaju, a odgovor je bio slab grip. Sutra Hellboy isto narucio 2 UG8 za caleta, a cini mi se da mu cale vozi isto Michelin A3, pitacu ga bas sutra. Nisam ga ja nabedjivao, samo mi pustio poruku da li imam ili mogu da nabavim UG8 jer mu se cale zalio da ima problema sa kretanjem, a da guma ima sare ali ima i godina DOT 2006.
Poslednja izmena od dag81 u 13 Feb 2012, 00:09, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Good Year UG 7+ :ovacije: :ovacije: :ovacije: :ovacije: :ovacije: :ovacije: :ovacije: :ovacije:

Ljudi moji, gde sam sve prosao veceras :jane:

Bajker, ako budes prolazio ispred Madlenijanuma, jedini tragovi na prilazu ispred pozorista su moji :sreckovic: Nisam mogao da verujem da ce proci, jos je na ulazu i izlazu bilo snega sto su grtalice nabacale, a ceo prilaz je bio pod 15-20 cm neutabanog snega. Odusevljen sam. U jednom trenutku je malo proklizao, vratio sam se pola m u rikverc i izasao na 1200 obrtaja, bez problema :sreckovic:
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

ALi nekao 3D. :P
Mislim i sam si rekao. :lol:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja sam napravio dva video klipa cisto zezanja radi. Za ovaj zaveani period sluze me odlicno bukvalno nema gde nisam usao sa njima u cugu. Dali su bolje ili losije od nekih drugig pneumatika nemam pojma jer su ovo prve zimske koje imam, za sada odlicno rade posao. Ja cak neznam ni kakva je tigar wintera jer je nikada nisam vozio. Ulazio sam u malo dublji sneg cisto probe radi.
Kod mene na parkingu je prava katastrofa ako ovako nastavi ima da poodvaljujemo svi auspuhe, od kako je poceo ovaj kijamet niti je sta cisceno niti je bacana so uvak je tako svake godine. Od skretanja za moj parking pa do moje zgrade ima jedno 300m problem pocinje vec od odvajanja sa glavnog puta jer je tu nizbrdica, put ciscen, a pocetak parkinga karastrofa brdo snega, kolotrag danas vec do pola tocka, jedini problem mi je izaci iz tog zaledjenog dubokog kolotraga kada se mimoilazim sa drugim vozilom, kada se prvi tocak popenje gore posle ide bez ikakvih problema.
Moji utisci su pozitivni za ovaj vremenski period doduse meni su i uske gume 165/70/14 pa verovatno lakse idu po snegu.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Sigurno sirina gume ima uticaja za sneg, a i ti si napravio dobar izbor, jer se secam da si otisao da kupis Winter 1.
E sad da li si napravio najbolji po meni nisi, jer si dao jako puno para a mogao si da imas isto tako dobru gumu za manje novaca. Ali opet secam se da si rekao da volis Michelin, i to postujem. Ko voli nek izvoli, ko ne voli neka proba nesto drugo(usput i jeftinije a mozda i bolje).
Ali da se razumemo, ja ne kazem da je Michelin los, nego samo da i ima i boljih za 5-10% manje novaca. Pa neka nisu bolje, neka su samo iste, dovoljano je.
A sa trece strane, Punta 2 zadovoljava u svim asprektima Fulda KM3-DayWalker jbg opet GY grupacija. :lol:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@dag koju bi mi gumu preporucio u dimenziji 205/50/17 ali da ima V index ?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Nabavio sam neku lopatu, tako da sta gume ne mogu da izvuku, ja malo lopatom i teraj....
Cale mi se danas zali da su mu Tigar oslabile, tera ih vec 4tu sezonu....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

to je tvoje misljenje.. rekao sam ti vec da sam posedovao i probao i druge proizvodjace..
ono sto znam iz licnog iskustva i iskustva ljudi koji me okruzuju, uvek je Michelin bio najdugotrajnija guma..

Bridgestone koji svi pricaju da je tvrd, jeste tvrd.. Ali je guma odlicna kako po suvom tako i po mokrom..
Dok Michelin letnje ne volim, previse su mi "musave" (ovi klasicniji modeli)..

GY sam imao pre Michelinki (zimske) sluzile su odlicno, ali i pored dobre sare 4. sezonu su jedva izgurale a nisu presle ni 15-20k km.. Alpin A3 je bolji od njih, bar je to moje misljenje zasnovano na licnom iskustvu..

Alpin A4 vozim 2. sezonu, i veruj mi da je u mom kraju opsti haos.. pogotovu ulica gde mi je parking mesto. Cistac ni jedamput nije prosao, a ispod snega je led.. Nisam se zaglavio ni jedamput, dok komsija pored mene sa winterom svaki dan zaglavi i otkopava se asovcicem..
Poslednja izmena od Day Walker u 13 Feb 2012, 00:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Komsija se danas na parkingu zaglavio sa Astrom, ima sve 4 Hankook nove, krenuo covek da se parkira u rikverc i poprecno sa oba tocka upadne u zaledjeni kolotrag dubine pola tocka. Kako puce astra od led mislio sam da ce karter odvaliti, napred nazad ma ni makac sreca pa u zajdnickoj prostoriji imamo lopate pa kopali ispod da moze da izadje.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ljudi, da se ne lazemo, dosta je i do vozaca.

Komsija vozi C 220 CDi, glanc nove Michelinke, ne ume da istera Mercedes sa parkinga... Njeogovo izlazenje ne prodje bez da dvojica guraju auto, jer je decko pacijent. Ne slusa nista sta mu se kaze i samo pun gas.
Na mojoj E klasi su proslogodisnje 3D, presle brdo km, nigde mi se auto nije zaglavio, proklizao... Sa tog istog parkinga izlazi bez ikakvih problema...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

ftj napisao:@dag koju bi mi gumu preporucio u dimenziji 205/50/17 ali da ima V index ?
Zimska?

Kao prvo ako vozis Golfa iz potpisa ti ne preporucujem ti 17'', max 16'' a najbolje 15'' ako je Golf IV ili V pa i VI. Ako je motor oko 100-120KS slobodno na 15'' mnogo je jeftinije a lepo ce se nositi, i manje se oseti starost gume nego na 17''-na snegu siroke gume brzo ''postanu matore'' citaj teze se kreces po snegu. Ako je Golf 140-160KS idi na 205/55R16 tu ti je cifra od nekih 9000din za srenju klasu pa na gore. 17'' je veruj mi nepotrebna, a premium guma kosta 200e u 205/50R17, srednja klasa oko 150. Sa 15'' kupis lepo jednu od najboljih guma iz premiuma, das 6500-7000din i bices vise nego zadovoljan.

Mozes i na pp ili ovde, o cemu si razmiljao, koliko para orijentaciono.

Eto ja bih na Golfa stavio Dunlop 4D 195/65R15, da se ja pitam. 3D odlazi u zaborav. Koliko sam vozio 4D malo je bolja od 3D po pitanju udobnosti, osecaja na volanu(Passat variant i moj i taj-bivsi moj) i tisa je na suvom od 3D.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

:naughty: Molim vas da sve dogovore i pitanja u vezi sa kupovinom ili prodajom guma vršite preko privatnih poruka. Podsećam da je tema namenjena isključivo za iznošenje ličnih iskustava sa zimskim gumama.

Napisao sam malopre u temi "Stiže zima", ali da ponovim i ovde. Prešao sam blizu 1000km čisto gradske vožnje, u ovim pravim zimskim uslovima. Prezadovoljan sam sa Dunlop WS 3D. Prošao sam svuda gde sam krenuo i izvukao se čak i kad sam pomislio da ću se zaglaviti. Rakhil može da potvrdi, vozio je moj auto, doduše kratko, da uporedi sa njegovim Focusom i UG8. Kaže da moj auto lakše prolazi kroz sneg. Nije sve do guma naravno, ima nešto i do auta, mada smo slični po težini, snazi motora i po dimenzijama guma.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

dag81 napisao:
ftj napisao:@dag koju bi mi gumu preporucio u dimenziji 205/50/17 ali da ima V index ?
Zimska?

Kao prvo ako vozis Golfa iz potpisa ti ne preporucujem ti 17'', max 16'' a najbolje 15'' ako je Golf IV ili V pa i VI. Ako je motor oko 100-120KS slobodno na 15'' mnogo je jeftinije a lepo ce se nositi, i manje se oseti starost gume nego na 17''-na snegu siroke gume brzo ''postanu matore'' citaj teze se kreces po snegu. Ako je Golf 140-160KS idi na 205/55R16 tu ti je cifra od nekih 9000din za srenju klasu pa na gore. 17'' je veruj mi nepotrebna, a premium guma kosta 200e u 205/50R17, srednja klasa oko 150. Sa 15'' kupis lepo jednu od najboljih guma iz premiuma, das 6500-7000din i bices vise nego zadovoljan.

Mozes i na pp ili ovde, o cemu si razmiljao, koliko para orijentaciono.

Eto ja bih na Golfa stavio Dunlop 4D 195/65R15, da se ja pitam. 3D odlazi u zaborav. Koliko sam vozio 4D malo je bolja od 3D po pitanju udobnosti, osecaja na volanu(Passat variant i moj i taj-bivsi moj) i tisa je na suvom od 3D.
ne zelim da ulazim u kupoprodaju, ali posto vozim na 17icama bas u toj dimenziji 205/50 dunlop ws 4d mogu ti potvrditi to sto ti dag kaze - ako je ikako moguce uzmi manji precnik...mada ako se ne varam ti vozis gti-ja pa ne znam koliko manji tocak mozes staviti od klesta ( ja moram da ostanem na 17 incha )...
da sam mogao staviti 195 mislim da bi bilo bolje ( ali nisam jer je felna 7,5j ), 205 je siroka niskoprofilna zimska guma...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U toj dilemi sam bio još pre 3 godine ali sam se ipak odlučio za 17 zimske i 18 letnje tako da sad samo gledam koje gume da izaberem za sledeću sezonu jer se ove već potrošiše. Dosadašnja praksa je pokazala da se zimi mnogo više vozi po suvom i mokrom nego po snegu pa mi je to bio prioritet mada sam vrlo zadovoljan kako su se pokazale po snegu(goodyear ug performance 2). Jedini problem je cena i to što su sa nepunih 20,000 km za zamenu.
Odgovori