A to što valja ili ne je lično ophođenje

Ima na internetu gomila da se pročita o iskustvima, problemima, i tome šta je tuning box, strani forumi su krcati.paja napisao: Iz svega navednog zaključujem da ne znaš šta prodaješ i da kupcu ne možeš da daš adekvatne informacije, a to smatram krajnje neozbiljnim. Da sam na tvom mestu ja bih radio potpuno drugačije.
Kažeš da postoji garancija od dve godine na uređaj. To je lepo i tako i mora po zakonu, ali ne postoji garancija da neće napraviti štetu motoru, a to je ono što većinu potencijalnih mušterija plaši.
Kod mene isto laže bord na otpirilike 0,5lit ali kad se sve sabere meni auto u gradskom režimu troši oko 6,7lit a pre ugradnje nisam mogao da ga spustim ispod 7,2lit ni u ludilu, a trenutno kako vozim nije uopšte štedljivoMarkoni napisao:Za samu voznju, i auto, sigurno je bolji dobar chip-tuning...
Jedine prednosti Race-Chipa su samostalna montaza/demontaza, mogucnost prebacivanja na druga kola/prodaja, kao i cena (ali razlika nije nesto preterana)...
Konacno sam malo duze istestirao RaceChip na Altei...
Razlika u odnosu na fabricki "setup" se oseti, ali problem je u tome sto je ta razlika cas manja, cas veca... Hocu da kazem da nekako ne "potegne" auto uvek identicno (isti dan, ista voznja)... Desava se i neki blagi "cim" kada se pusta gas, ali to mozda neko nece ni primetiti... Ono sto me najvise nervira jeste sto auto dosta purnja, cak za 100-200km brze voznje hoce da nagaravi auspuh sto sa "stock" podesavanjem ne moze da se desi ni posle 3000 km jer ne purnja ni na punom gasu... Jos jedna stvar koja me nervira jeste laganje board-a koji sa RaceChipom ima 10-20% odstupanja...
Eto to je neko moje vidjenje stvari posle predjenih vise od 1000 km sa RaceChipom... U svakom slucaju cu se malo smoriti kada ga skinem jer ce auto ici losije, ali nekako mi je mirnija glava... Za nekoga ko moze da prezali sve ovo sto sam naveo RaceChip ce biti OK kupovina...
Powerbox da ili ne?
Proteklih meseci na forumima ljubitelja automobila i automobilizma vodi se žustra rasprava o powerbox-ovima, kvalitetu istih i šta je u suštini bolje, powerbox ili chiptuning, tačnije remap automobila.
Jaka marketinška kampanja stavlja u zabludu krajnje korisnike koji nisu toliko upoznati sa materijom. Nazivanje powerbox-a chiptuningom blago je rečeno smešno. Da li bio upakovan u šarenu kutiju sa natpisom chip, powerbox ostaje ono što u suštini jeste, simulator određenih parametara koji lažiraju računar automobila. U prevodu, powerbox se lako instalira (i to mu može biti jedina prednost) na temperaturne senzore ili direktno na dizne automobila. U najvećem broju slučaja simulira da je motor hladan pa računar „naređuje“ diznama da više brizgaju. Tako motor za računarsku jedinicu ostaje stalno hladan na leru i pod punim gasom. Koliko je to „zdravo“ za agregat zaključite sami. Priče o menjanju hiljada mapa u sekundi i prilagođavanja uslovima rada motora kod iole ozbiljnog poznavaoca automobilske tehnike „ne piju vodu“ jer ništa, pa ni sam računar u automobilu ne menja mape već radi po predhodno zadatim. Automobil zasigurno ide bolje ali je pitanje i do kada, a silne konjske snage, obrtni moment i smanjenje potrošnje su posebna priča koja se završava uglavnom na papiru.
Za razliku od powerbox simulatora kvalitetan remaping se prvenstveno prilagođava svakom automobilu ponaosob. Isti agregati u dva automobila zbog uslova eksploatacije i održavanja kao i broja pređenih kilometara nemogu dati iste parametre komponenti niti imaju istu „konjažu“. U slučaju jedino pravog chiptuninga nove mape se prilagođavaju stanju dizni, protokomera, turbine…, dok powerbox ne „uzima u obzir“ stanje agregata. Ono što je veoma bitno istaći je da se u slučaju chiptuninga snaga raspoređuje u zavisnosti od zagrejanosti motora pa tako motor neće isporučivati punu snagu sve dok ne postigne radnu temperaturu i time se sprečava preterano habanje samog agregata i životni vek ostaje u globalu isti i zavisi najviše od održavanja i načina vožnje. Još jedna važna činjenica koju powerbox „preskače“ je da chiptuning ili remaping nakon modifikacije podešava pravilan tajming paljenja, ubrizgavanja…
Pored pomenute lake instalacije i deinstalacije powerbox-ovima sa kao prednost može navesti i cena ali hajde da se osvrnemo na onu čuvenu „Da li smo dovoljno bogati da…“ Kvalitetan remap je nešto skuplji od „solidnog“ powerbox-a a Vi razmislite da li je vredno da automobil koji košta 3-4000 ili 15.000 evra, svejedno, zbog razlike u ceni od stotinjak evra stavite na takav test. Ni jedan ozbiljan svetski tjuner se ne bavi ugradnjom niti proizvodnjom powerbox-a. Naravno, ni svaki chiptuning nije ispravan. Garažni majstori koji su se razvitkom interneta u Srbiji odjednom pretvorili u velike tjunere skidajući mape sa interneta mogu napraviti isto tako veliku štetu. Kvalitetan softver koji za ozbiljne firme izrađuju inženjeri i elektroničari ne može biti jeftin i koštati par desetina eura. Razmislite i o tome kada kao ponudu za chiptuning dobijete na prvi pogled primamljivu cifru a ceo projekat se svede na „ako Vam se nesvidi i mnogo dimi vraćamo pare.“