Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica
- pegazbre
- Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
- Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp
Re: Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica
Za (ne)pouzdanost polovnih auta sam svestan a i za zamenske delove sumljivog kvaliteta (pa i poznatijih proizvodjaca LUK, Conti i sl) alisve ovo ponajvise zavisi od majstora.
Doneses mu kantu od auta i kazes mu, platicu sta treba, nadji sve probleme, naruci delove za koje znas da su se dobro pokazali, za ono sto nema kvalitetan zamenski, naruci original i na kraju da sve uradi kako treba. Nakon toga bi trebao da imas ispravan polovan auto, ali treba naci dobrog majstora...
Doneses mu kantu od auta i kazes mu, platicu sta treba, nadji sve probleme, naruci delove za koje znas da su se dobro pokazali, za ono sto nema kvalitetan zamenski, naruci original i na kraju da sve uradi kako treba. Nakon toga bi trebao da imas ispravan polovan auto, ali treba naci dobrog majstora...
- pegazbre
Antifriz je jer sam na drugi prst kanuo kap ulja sa sipke sa meraca za ulje, em je ulje dosta tamnije i lepjivo em drugacije mirise.ljubitelj napisao: 29 Jul 2024, 18:28 Nije neka tragedija, popraviće se.
Da bi bio siguran da je antifriz (što verovatno jeste) tu kapljicu obriši prstom i lizni. Slobodno, nećeš se otrovati od jedne kapi. Ako je slatkasto onda jeste bez dileme antifriz.
Pumpa za vodu (ne svaka) ima odušku i na njoj može da se pojavi kapanje antifriza, ali ne da traje tako satima i danima, već neposredno nakon vožnje.
Predvidjeno je, nije strašno ali to obično ukazuje na stvaranje prevelikog pritiska u sistemu tokom rada motora.
Kako god, majstor neka pogleda i rešiće šta god da je.
I ako hoćeš sugeriši da stavi elastične šelne (ako su možda klasične puž šelne) na to crevo koje sumnjaš.
Na slici se vidi jedno crevce koje ide pored AC kompresora (zakaceno je na njega) i dolazi iz pravca vodene pumpe (koja je odmah iznad kompresora) i upereno je u pravcu cevi tog meraca za ulje tj njegovog ulaza i karter. Ako se bolje zagledam i tu ima tragova antifriza.
Da nije mozda to taj odusak za vodenu pumpu.
Poslednja izmena od pegazbre u 29 Jul 2024, 18:42, izmenjeno 1 put ukupno.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ne predlazem ja dzabe prodaju, cim je tu pola auta cackano tu su problemi neminovni, jos plus Opel.
Al nece covek slusa jbg, a iz najbolje namere.
Imao ja A3, birao ga kao nikada do tad i kao nikada od tad. Otisao pogledao sa kaparom auto, sutra otisao sa ostatkom. Epilog, glava otisla(pukla), ajd zamajac da stavim nov lupalo nesto kad ono i dalje se cuje, poluosovina polovna pa nova, uglavnom stucem ja tu kesa. Ubrzo ga i prodam dok ne bude jos nesto, iako nista nije bilo u najavi ali ono za svaki slucaj. I od tad, cim nesto crkne, da mora da se menja vise od senzora, plocica, diskova, silent blokova kad odradim taj auto leti, ne verujem mu. Bio je i A4 neki, menjao turbinu, zapucala i njega sam resavao ubrzo od popravke.
Inace auta kupujem na slike, i od preko poslednjih 5 6 god, od nasih nikako. I nisam imao ozbiljna ulaganja ni u jedan.
A3 kupljen od placa, A4 od fizickog lica.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Al nece covek slusa jbg, a iz najbolje namere.
Imao ja A3, birao ga kao nikada do tad i kao nikada od tad. Otisao pogledao sa kaparom auto, sutra otisao sa ostatkom. Epilog, glava otisla(pukla), ajd zamajac da stavim nov lupalo nesto kad ono i dalje se cuje, poluosovina polovna pa nova, uglavnom stucem ja tu kesa. Ubrzo ga i prodam dok ne bude jos nesto, iako nista nije bilo u najavi ali ono za svaki slucaj. I od tad, cim nesto crkne, da mora da se menja vise od senzora, plocica, diskova, silent blokova kad odradim taj auto leti, ne verujem mu. Bio je i A4 neki, menjao turbinu, zapucala i njega sam resavao ubrzo od popravke.
Inace auta kupujem na slike, i od preko poslednjih 5 6 god, od nasih nikako. I nisam imao ozbiljna ulaganja ni u jedan.
A3 kupljen od placa, A4 od fizickog lica.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
pegaz, Ne znam šta bih ti rekao, kod mene kada uradim neku popravku mogu da sednem u auto i da idem odmah ili kad god hoću "na put oko sveta" a puno su stariji auti i sa podosta kilometara a ne koriste se neki posebno birani delovi, uglavnom ono što je standardna ponuda.
I nema problema, takvih iznenadnih problema.
Majku mu, mora da ima u NS i okolini 50km majstora koji su savladali i Opela...valjda.
edit: ne znam taj motor, možda jeste to crevce od pumpe ali poneka kap je ok ali ne da kaplje stalno i ostavlja barice ispod.
Ta oduška služi da odvede antifriz koji se zatekne u prostoru izmedju semeringa i prednjeg ležaja.
I nema problema, takvih iznenadnih problema.
Majku mu, mora da ima u NS i okolini 50km majstora koji su savladali i Opela...valjda.
edit: ne znam taj motor, možda jeste to crevce od pumpe ali poneka kap je ok ali ne da kaplje stalno i ostavlja barice ispod.
Ta oduška služi da odvede antifriz koji se zatekne u prostoru izmedju semeringa i prednjeg ležaja.
- pegazbre
E tako sam ja imao srece sa Fokusom koji sad ima 23 godine, mi ga vozili 12 godina, nas prvi polovan auto. Nasao sam dobrog majstora i kod njega odrzavao auto tih 12 godina i auto je dalje u porodici kod mojih roditelja. Sem lufta u diferencijalu i lezaja spojnicke osovine koji se cuje, auto je u potpunosti ispravan, motor u odlicnom stanju.
E takvog Opel majstora sam hteo da nadjem. Pitao sam par ljudi koji ili imaju Opela ili su ga imali (ukljucujuci i forum) i dobio sam tacno 4 imena majstora, svi tvrde da su dobri. Kod tri sam bio za razne stvari i kod svakog je bio neki problem veci ili manji a bio sam kod jednog 'univerzalca' koji radi mehaniku i rashladne sisteme i on mi je za par stvari rekao da je sve ok a nije bilo.
Dodje mi da odem kod mog Ford majstora i pitam ga da mi odrzava Opel, bar mehaniku jer za to je odlican strucnjak a starim musterijama hoce da odrzava nesto sto nije Ford.
E takvog Opel majstora sam hteo da nadjem. Pitao sam par ljudi koji ili imaju Opela ili su ga imali (ukljucujuci i forum) i dobio sam tacno 4 imena majstora, svi tvrde da su dobri. Kod tri sam bio za razne stvari i kod svakog je bio neki problem veci ili manji a bio sam kod jednog 'univerzalca' koji radi mehaniku i rashladne sisteme i on mi je za par stvari rekao da je sve ok a nije bilo.
Dodje mi da odem kod mog Ford majstora i pitam ga da mi odrzava Opel, bar mehaniku jer za to je odlican strucnjak a starim musterijama hoce da odrzava nesto sto nije Ford.
A pa ti već imaš majstora, pa što uopšte nisi do sada išao kod njega kada si bio zadovoljan radom. 

- pegazbre
Ako mislis na tog Ford majstora, on radi samo Forda entualno starije Mazde/Volva dok su delili platformu sa Fordom i odmah mi je rekao da nema dijagnostiku za Opela (ima original za Forda) i da nije upoznat sa specificnostima pojedinih modela/motora kod Opela. Moze da mi uradi nesto od mehanike, mali servis i sl ali ne moze da mi garantuje da ce moci da primi auto za svaki problem koji iskrsne.
Ali verujem da bi se on snasao i sa ostatkom pa ako treba da koristi i neku univerzalnu dijagnostiku.
Ali verujem da bi se on snasao i sa ostatkom pa ako treba da koristi i neku univerzalnu dijagnostiku.
Nema tu dijagnostike kad je curenje u pitanju. Potrebno je strpljenje i pedantnost.
Ja sam baš danas remontovao vodenu pumpu na traktoru. Kod nje se menjaju ležajevi i semering. Naravno, svojeručno. Sve polako spakovao, zadihtovao, stegao... Posle toga vozio taj traktor jedno sat vremena laganim tempom i, da ti bude lakše, pumpa je pustila par kapljica antifriza na odušku
E sad, ja znam kako sam i šta sam uradio pa me to ne brine, znam da semeringu treba malo vremena da nalegne na zaptivni prsten radnog kola.
Ali da je neko drugi to sklapao, bilo bi mi krivo i sumnjao bih da je nešto zeznuo.
I moja iskustva sa majstorima bilo kog zanata su izuzetno loša, osim sa jednim strugarom koji je stvarno car i uvek uradi baš kako mu kažem. Zato gotovo sve radim sam. Ako nemam neki alat, lakše mi padne da kupim i uradim nego da me nerviraju majstori...
Ja sam baš danas remontovao vodenu pumpu na traktoru. Kod nje se menjaju ležajevi i semering. Naravno, svojeručno. Sve polako spakovao, zadihtovao, stegao... Posle toga vozio taj traktor jedno sat vremena laganim tempom i, da ti bude lakše, pumpa je pustila par kapljica antifriza na odušku

Ali da je neko drugi to sklapao, bilo bi mi krivo i sumnjao bih da je nešto zeznuo.
I moja iskustva sa majstorima bilo kog zanata su izuzetno loša, osim sa jednim strugarom koji je stvarno car i uvek uradi baš kako mu kažem. Zato gotovo sve radim sam. Ako nemam neki alat, lakše mi padne da kupim i uradim nego da me nerviraju majstori...
- pegazbre
Lako je kad imas gde da radis, ja zivim u zgradi a auto mi stoji ispred zgrade, danas se zavlacim ispod auta i gledam kad ce mi neki biciklista preci preko nogu ili me pokupiti.
Da imam kucu i dvoriste, vec bi digao auto i zavuko se ispod njega da vidim odakle curi i sl i verovatno bi neke stvari poceo sam da popravljam ali dok zivis u zgradi, zavisis od majstora...
Da imam kucu i dvoriste, vec bi digao auto i zavuko se ispod njega da vidim odakle curi i sl i verovatno bi neke stvari poceo sam da popravljam ali dok zivis u zgradi, zavisis od majstora...
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Glupo posle svega postaviti pitanje, ali da li si u nekom trenutku pomislio da je najbolje resenje odvesti auto u ovlasceni servis?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

- pegazbre
To je uvek opcija ali prilicno skupa opcija i pitanje je koliko bi se oni zezali sa nekim stvarima na autu starom 14 godina (i koliko bi imali znanja za tako nesto)...
Inace bio sam jutros do majstora i curenje antifriza se javlja na dihtungu uljnog hladnjaka (ili grejaca kako ga neko krsti) koji je u kompletu zamenjen novim pre nepunih 3000km. Kazu mi da su ti dihtunzi losi i nikad se ne zna kad ce otici, nekome traje par hiljada km (kao meni) nekome dosta duze, nema pravila a oni imaju malo izbora sta da kupe, nemogu puno da biraju i u principu kako se ubode.
U ponedeljak se skida ceo hladnjak da se tacno vidi situacija, pa ce se reklamirati sta bude trebalo ako je do hladnjaka ili ce se zameniti taj dihtuung. Uglavnom moze da se vozi, nije negde naprslo crevo ili se svukla selna, za ovih par dana nece iscuriti tu antifriz.
Inace bio sam jutros do majstora i curenje antifriza se javlja na dihtungu uljnog hladnjaka (ili grejaca kako ga neko krsti) koji je u kompletu zamenjen novim pre nepunih 3000km. Kazu mi da su ti dihtunzi losi i nikad se ne zna kad ce otici, nekome traje par hiljada km (kao meni) nekome dosta duze, nema pravila a oni imaju malo izbora sta da kupe, nemogu puno da biraju i u principu kako se ubode.
U ponedeljak se skida ceo hladnjak da se tacno vidi situacija, pa ce se reklamirati sta bude trebalo ako je do hladnjaka ili ce se zameniti taj dihtuung. Uglavnom moze da se vozi, nije negde naprslo crevo ili se svukla selna, za ovih par dana nece iscuriti tu antifriz.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Samo da se naviknes da svako jutro pre posla dignes haubu i bacis pogled. Ja sam se sa bivsom corsom za…avao skoro 10 godina oko antifriza, nikad ga nije bilo i uvek sam imao bocu. Svasta je menjano, od cepa na boci pa na dalje i evo otkad je kod brata (od oktobra) sve je na mestu 

mozes i te gumice nabaviti OEM, posto ocigledno sa zamenskim delovima nemas srece...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- pegazbre
Eno i meni u gepeku boca antifriza. Dobro je posluzila kad je auto prijavio da nema dovoljno antifriza, taman sam imao da dospem do min da se ugasi lampica.
A evo isto tako i na novom Hyundai Tucson-u. Isto na svakih par meseci dospem po malo antifriza, gledali u ovlascenom, nema curenja, malo je normalno da opadne dok god nema velike potrosnje to je ok. I Tucson nema nikakav senzor na boci za razliku od ove Astre.
I to je ono sto sam pricao pre par postova, hoces da odrzavas auto kako dolikuje, zamenis sve sto treba novim delovima, mislis sad si miran i nakon N km taj novi deo ode...
A evo isto tako i na novom Hyundai Tucson-u. Isto na svakih par meseci dospem po malo antifriza, gledali u ovlascenom, nema curenja, malo je normalno da opadne dok god nema velike potrosnje to je ok. I Tucson nema nikakav senzor na boci za razliku od ove Astre.
I to je ono sto sam pricao pre par postova, hoces da odrzavas auto kako dolikuje, zamenis sve sto treba novim delovima, mislis sad si miran i nakon N km taj novi deo ode...
- pegazbre
Bas cu pitati majstora da li imaju orginalne gumice/dihtunzi da se uzmu ako vec znaju da su zamenske lose. A opet se vracam na pitanje, ako vec znaju da su lose, sto odmah nisu rekli pa da se uzmu original, osim ako nema orginalne da se nabave (tipa ne prodaju se posebno vec u sklopu sa kompletnim hladnjakom da bi nalegle kako treba).Bax napisao: 30 Jul 2024, 09:46 mozes i te gumice nabaviti OEM, posto ocigledno sa zamenskim delovima nemas srece...
Inace trebala bi da je ova desna popustila
- Prikačeni fajlovi
-
- NISSENS_I90930.jpg (19.27 KiB) Pogledano 734 puta