Zimske gume leti
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Zimske gume leti
A ne razmislja da ce ih dobro razvaliti za tu jednu sezonu leti, da ce guma izgubiti veci % svojstva, da ce biti bucniji auto, veca potrosnja, losije karakteristike, no nema veze...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- sErGiO
- Pridružio se: 12 Jul 2012, 13:59
- Garaža: Alfa Romeo 155 1.8 16V
Ja se naježim kad vidim neki skup auto sa 4 zimske gume u sred jula ali po meni je to isti ziheraški fazon kao kad "baja" kupi Porsche Cayenne ili sličan auto sa dizel motorom. Ako si baja onda kupi benzinca i vozi leti letnje gume a zimi zimske bez obzira koliko koje koštaju. U suprotnom si običan ziheraš, da ne kažem neki težu reč. Ja sam do skoro vozio auto star 20 godina ali sam imao 4 letnej 16" Dunlop i 4 zimske 15" Michelin gume koje sa sve alu felnama vredeo kao ceo auto ali to je već neka druga priča.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

Da li neko zna da li se priznaje kasko ukoliko se u sred leta na 40 stepeni vozi na zimskim gumama?
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Cak je i ona varijanta sa letnjim zimi na kraju bila buva.
Poenta, moze i na felnama
TT post
Poenta, moze i na felnama

TT post
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Ja koliko znam u evropi ne vazi, ukoliko nisi imao odgovarajuce gume za uslove voznje kasko ne vazi. Kod nas..... 

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Meni u onim uslovima osiguranja za kasko kod Generalija je pisalo nešto tipa, auto mora da je opremnjeno u skladu sa uslovima saobraćaja i tako nekako, što se može prilično kreativno tumačiti. Nesećam se tačne formulacije, ali ima tako nešto.
Širim haos!
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Vratio sam se sa mora u Hrv a tamo sam posle ove vase teme o zimskim gumama leti malo bacio pogled na gume "stranaca"
Uglavnom iznenadio sam se koliko Nemaca i Austrijanaca vozi sa po 2 ili cak 4 zimske gume.Mozda je moje iznenadjenje vece posto sam ocekivao da bogati zapadnjaci ipak leti voze iskljucivo letnje .
Domace Hrv tablice iz Zg i nekih planinskih krajeva takodje prilicno voze zimske leti tako da Srbija nije nista posebno losa po tom pitanju.
Sta mi jos bilo interesantno bas kod Nemackih,Holandskih tablica ...pored premijum brendova vozi se sve zivo Barum,Matador,Sportiva,Platin...
Ocigledno ljudi nemaju predrasude kao mi a pretpostavljam da su i same te gume sasvim ok proizvodi.
Uglavnom iznenadio sam se koliko Nemaca i Austrijanaca vozi sa po 2 ili cak 4 zimske gume.Mozda je moje iznenadjenje vece posto sam ocekivao da bogati zapadnjaci ipak leti voze iskljucivo letnje .
Domace Hrv tablice iz Zg i nekih planinskih krajeva takodje prilicno voze zimske leti tako da Srbija nije nista posebno losa po tom pitanju.
Sta mi jos bilo interesantno bas kod Nemackih,Holandskih tablica ...pored premijum brendova vozi se sve zivo Barum,Matador,Sportiva,Platin...
Ocigledno ljudi nemaju predrasude kao mi a pretpostavljam da su i same te gume sasvim ok proizvodi.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Kao i ovde, tako i na zapadu ima puno ljudi koji ne vode mnogo računa, osim kada je u pitanju neka zakonska norma koju moraju ispuniti. Tamo se uglavnom voze automobili D segmenta, a to su najčešće 16/17" točkovi, pa premium guma košta dobrano i za njihove uslove, a navikli su na standard, da se ide na letovanje, na zimovanje... Kriza je i kod njih, negde mora da se uštedi, pa ako uštedi 100e na 4 gume, tako što će uzeti Barum umesto Michelin, njemu super. Sad, koliko je tu stvarna ušteda na duže staze, veliko je pitanje i teško je dokazati, ali u datom momentu kad se gume kupuju, znači ta ušteda.
Posetite www.garaza.rs !
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Nisu to pravi nemci, to su dosljaci.
Salim se malo a malo i mislim ozbiljno, nemci su odgovoran narod, pravi nemci, a ovi sto su dosli i zive u nemackoj to su uglavnom ljudi sa balkana, sto bi se reklo.
No kako god, ustede voznjom leti sa zimskim gumama nema jer je to odlaganje troska i veci trosak, to je poenta cele price, jer se svi hvataju da im je tako jeftinije.

Salim se malo a malo i mislim ozbiljno, nemci su odgovoran narod, pravi nemci, a ovi sto su dosli i zive u nemackoj to su uglavnom ljudi sa balkana, sto bi se reklo.
No kako god, ustede voznjom leti sa zimskim gumama nema jer je to odlaganje troska i veci trosak, to je poenta cele price, jer se svi hvataju da im je tako jeftinije.
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Kupio sam auto početkom jula. Došao sa zimskim gumama.
Šare su ok i DOT nije loš i sad u sred leta da kupujem letnje gume koje ću voziti još koji mesec, pa prelazak na zimske - ne pada mi na pamet.
Pogotovo što nameravam da uzmem veću dimenziju (najverovatnije 17'') pa tek onda nema nikakvog smisla menjati gume sada. Mislim, mogu ja da platim te letnje gume i sada ali ako menjam dimenzije, onda se stvar komplikuje, ostajem sa polovnim zimskim manje dimezije i i 4 letnje manje dimenzije....
Razmišljao sam šta bi bilo najbolje i odlučio da teram sa ovim zimskim dok ne kupim najesen nove felne i zimske gume većih dimenzija a sledeće leto krenem sa letnjim većih dimenzija.
Ili, ako i odustanem od većih dimenzija, ostaće mi ove gume do sledećeg leta a onda lepo kvalitetne letnje. Zimi ionako ne vozim mnogo, osim nešto po gradu.
Zimske gume leti nisu baš naš izum. Dosta putujem po Evropi i nagledao sam se zimskih guma leti na raznoraznim automobilima, pa i premijum brendova. Kod Slovenaca i Austrijanaca na primer ima toga koliko hoćeš a ne bih rekao da nemaju para ali stave all-season. Nisam se nešto upuštao u razloge ali ima toga i drugde. U Italiji naročito na primer.
Kod Grka je najzanimljivija situacija, oni voze
- uvek letnje gume
- 50% su maltene dovedene na "slick" oblik
- DOTovi su im negde od Napoleonih ratova
Zato sam jedne zimen u Atini, kad je pala i kod njih snežina, zaseo u kafić blizu raskršća gde se slivaju uličice sa malim nagibom prema raskrsnici - i natenane se nagledao karambola kao ona deca u cirkusu sa električnim autićima. Oni jednostavno nikako nisu mogli da shvate kako to da koče a auto ne staje, pri čemu voze jednako brzo i drčno kao leti... Nisam verovao očima. Na kraju je naišao jedan pandur sa kolima, stao na sred raskrsnice i nešto pokušavao da urazumi budale, dok mu nisu slupali i njegov auto a on je rezignirano odmahnuo ruko, zadigao kragnu i otišao u vejavicu...
Ono što sam u uređenim državama zapazio je jako mali procenat (skoro pa neznatan) onih koji letnjim gumama voze zimi... Skoro da nema.
Tako da...
BTW:
Nego kad već drndam tastaturu, da pitam.
Kakva je situacija ako stavim gume većih dimenzija.
- Ubrzanje ?
- Laganje brzinometra ?
- krajnja brzina ?
- Ima li neki drugi benefit sem lepšeg izgleda ?
Šare su ok i DOT nije loš i sad u sred leta da kupujem letnje gume koje ću voziti još koji mesec, pa prelazak na zimske - ne pada mi na pamet.
Pogotovo što nameravam da uzmem veću dimenziju (najverovatnije 17'') pa tek onda nema nikakvog smisla menjati gume sada. Mislim, mogu ja da platim te letnje gume i sada ali ako menjam dimenzije, onda se stvar komplikuje, ostajem sa polovnim zimskim manje dimezije i i 4 letnje manje dimenzije....
Razmišljao sam šta bi bilo najbolje i odlučio da teram sa ovim zimskim dok ne kupim najesen nove felne i zimske gume većih dimenzija a sledeće leto krenem sa letnjim većih dimenzija.
Ili, ako i odustanem od većih dimenzija, ostaće mi ove gume do sledećeg leta a onda lepo kvalitetne letnje. Zimi ionako ne vozim mnogo, osim nešto po gradu.
Zimske gume leti nisu baš naš izum. Dosta putujem po Evropi i nagledao sam se zimskih guma leti na raznoraznim automobilima, pa i premijum brendova. Kod Slovenaca i Austrijanaca na primer ima toga koliko hoćeš a ne bih rekao da nemaju para ali stave all-season. Nisam se nešto upuštao u razloge ali ima toga i drugde. U Italiji naročito na primer.
Kod Grka je najzanimljivija situacija, oni voze
- uvek letnje gume
- 50% su maltene dovedene na "slick" oblik
- DOTovi su im negde od Napoleonih ratova
Zato sam jedne zimen u Atini, kad je pala i kod njih snežina, zaseo u kafić blizu raskršća gde se slivaju uličice sa malim nagibom prema raskrsnici - i natenane se nagledao karambola kao ona deca u cirkusu sa električnim autićima. Oni jednostavno nikako nisu mogli da shvate kako to da koče a auto ne staje, pri čemu voze jednako brzo i drčno kao leti... Nisam verovao očima. Na kraju je naišao jedan pandur sa kolima, stao na sred raskrsnice i nešto pokušavao da urazumi budale, dok mu nisu slupali i njegov auto a on je rezignirano odmahnuo ruko, zadigao kragnu i otišao u vejavicu...
Ono što sam u uređenim državama zapazio je jako mali procenat (skoro pa neznatan) onih koji letnjim gumama voze zimi... Skoro da nema.
Tako da...
BTW:
Nego kad već drndam tastaturu, da pitam.
Kakva je situacija ako stavim gume većih dimenzija.
- Ubrzanje ?
- Laganje brzinometra ?
- krajnja brzina ?
- Ima li neki drugi benefit sem lepšeg izgleda ?
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Koliko sam upoznat:
- Ubrzanje je losije
- Max brzina je veca
- Brzinomer ce pokazivati neznatno manju brzinu od stvarne (ovo lako proveris sa GPS-om)
Pritom, auto sa vecim felnama izgleda lepse i to je jedina prednost koju ja vidim. Bice neudobniji, vise ce mu smetati barustine na putu, vise ce mu smetati sneg, vise ce mu smetati kolotrazi...
- Ubrzanje je losije
- Max brzina je veca
- Brzinomer ce pokazivati neznatno manju brzinu od stvarne (ovo lako proveris sa GPS-om)
Pritom, auto sa vecim felnama izgleda lepse i to je jedina prednost koju ja vidim. Bice neudobniji, vise ce mu smetati barustine na putu, vise ce mu smetati sneg, vise ce mu smetati kolotrazi...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Benefiti su bolja stabilnost i estetika. Na krajnju brzinu i tačnost brzinomera ne bi trebalo da utiče ako je prečnik obe dimenzije guma isti.
Cod, razmisli o opciji dva seta točkova.
Na manjim felnama voziš zimske gume, a na većim letnje.
Ovo je idealna kombinacija po mišljenju većine.
Pored uštede na montaži/demontaži dva puta godišnje (što je argument koji tebi nije bitan, koliko ja shvatam) glavni razlog za ovakav setup je naći kompromis između estetike koju furaš leti i funkcionalnosti zimi.
Zimi je mesnatija i uža guma bolji izbor od tanje i šire.
Cod, razmisli o opciji dva seta točkova.
Na manjim felnama voziš zimske gume, a na većim letnje.
Ovo je idealna kombinacija po mišljenju većine.
Pored uštede na montaži/demontaži dva puta godišnje (što je argument koji tebi nije bitan, koliko ja shvatam) glavni razlog za ovakav setup je naći kompromis između estetike koju furaš leti i funkcionalnosti zimi.
Zimi je mesnatija i uža guma bolji izbor od tanje i šire.
+1
To bi bila najbolja opcija
To bi bila najbolja opcija
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Vidiš, nikada nisam razmišljao da imam dva različita (po dimenziji) seta guma....
Mada, Texonja me je pokolebao u vezi problema sa kolotrazima, barama itd... Ako išta mrzim to je onda ljuljuškanje po kolotrazima. Za bare nisam razume zašto su veći problem za gume veće dimenzije
Još nisam razmatrao cene alu felni od 17 inča da bih video da li mi se estetika uklapa u ono što smatram da nije baš bacanje para. Nije mi žao da za dobar provod potrošim podosta ali mi je žao da za neke stvari bacim lovu koju sam možda mogao udobnije/korisnije/pametnije potrošiti.
Mada, Texonja me je pokolebao u vezi problema sa kolotrazima, barama itd... Ako išta mrzim to je onda ljuljuškanje po kolotrazima. Za bare nisam razume zašto su veći problem za gume veće dimenzije
Još nisam razmatrao cene alu felni od 17 inča da bih video da li mi se estetika uklapa u ono što smatram da nije baš bacanje para. Nije mi žao da za dobar provod potrošim podosta ali mi je žao da za neke stvari bacim lovu koju sam možda mogao udobnije/korisnije/pametnije potrošiti.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.