Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od goblin »

I napokon nakon skoro 3 godine, dobijena gradjevinska dozvola i danas pocinju radovi na novom stambenom objektu u BD.
Mogu da kazem da su me bas dobro iscedili sa procedurom dok sam dobio dozvole ali kad vidim da bager ulazi u parcelu nekako sve zaboravim i presrecan sam.

Slika

Slika

Obrezane i obelezene masline za vadjenje
Slika

Objekat nece biti prevelik, bruto 1.800m2 + garaze 300m2, osnova 300m2, 22 stambene jedinice od 41m2 do 120m2.
Kvalitet gradnje ce pratiti trenutne standarde u BD koji su podignuti dosta visoko, npr. ako se poredi sa standardima u NS ovo ce biti luksuzna gradnja.
Planirano je da zavrsetak radova bude do letnje turisticke sezone 2017.g., videcu koliko ce to biti realno posto zavisi od vise faktora na koje ne moze da se utice.
Mada iskreno uopste se ne opterecujem. Sad kad imam gradjevinsku, placene sve troskove (prvenstveno komunalije), vlasnik sam placa 1/1 pa nikome ne dajem procente, niko me ne stiska sa rokovima... jednostavno nek ide natenane pa kad bude, bitno je da krece.

Inace, vec sam uveliko usao u proceduru za drugu lokaciju koja je daleko atraktivnija od ove.
Mada je tamo dosta ozbiljniji posao posto se radi o vecem obejktu oko 3.000m2 + 2G (dva nivoa garaza), sto ce ukupno biti oko 4.000m2. Posto je prva lux zona onda su i komunalije skoro duplo skuplje, tu vec i standard gradnje mora ici maksimalno luksuzan i kvalitetan....
Bilo bi dobro kad bi uspeo da povezem ta dva objekta jedan za drugim... a onda da se uzme jedan Turbo S i u penziju :mrgreen:
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

pa zar ne možeš da potplatiš da se ubrza sve to?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ma jesi lud.
Mozes svasta da sredjujes, pravis izmene dup-a pa ucrtavas vise nego sto je planirano....... ali dok ne ispunis sve uslove za dobijanje gradjevinske dozvole nema sanse da dobijes da zidas, cak je i krivicna odgovornost.
Meni se nazalost eto zalomilo da sam kupio parcelu koja na oko izgleda vrhunski, ravan teren, prilaz sa glavnog puta, ima kompletnu infrastrukturu, ucrtana zgrada... ali tek kada sam usao u proceduru dobijanja gradjevinske dozvole krenuli da se otvaraju problemi jedan za drugim.

Prvo je ustanovljeno da jedan mali rukavac izmedju moje parcele i glavnog puta, gde je ucrtan prilaz mojoj zgradi, uopste nije presao u vlasnistvo opstine i jos uvek se vodi na fizicko lice (nije sprovedeno izuzece iako je ucrtan prolaz po planu). Odem kod vlasnika da to odradimo ali on jednostavno nece, a opstinu zabole dupe da forsiraju kad je to potrebno samo meni i nije od nikakvog drzavnog znacaja.
Uspem nekako da resim taj problem, bukvalno opstini resim njihov posao koji su oni trebali da odrade.
Javlja se drugi problem, trafo na koji trebam da se prikacim uopste nije investirala elektrodistribucija vec investitor koji je radio susedni objekat i on ne dozvoljava kacenje. Nekako i to resim...
Onda se javlja da ispod parcele imam glavnu vodovodnu cev za celo jedno naselje. Ta cev mi je oduzele vise od godinu dana jurnjave. Sam investiram projekat izmestanja koji obore posto nije bio uskladjen sa njihovim planovima, pa umesto da se cev izmesta 5-6m od parcele, sada mora da se kopa oko 100m dalje, pa se radio novi projekat, morao sam da ucestvujem posto nikome nije frka da se to radi osim meni....
Zavrsim cev, kad se ispostavi da se vlasnicka i urbanisticka parcela ne poklapaju i postoji odstupanje od nekih 25m2 ali to onda remeti indekse izgradjenosti iz UT uslova, kao i granice objekta koje vise nisu propisno udaljene od granice parcele. Pa radi izmene projekta, skupljaj saglasnosti vlasnika susednih parcela.....
Pa na svu zavrzlamo jos dolazi do ovih hapsenja, novih nacelnika koji nisu u toku, svi se boje da potpisuju bilo sta, sve usporeno...
Ali dobro, sve je zavrseno, jesam izgubio 2-3 godine i sve me kostalo dosta vise nego sto sam planirao ali sve je to deo posla. Bitno da se krece...

I onda kad mi neko kaze, ma to je lagano, ulozite 500e/m2 a prodajete za 2.000e/m2 i boli te uvo... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ne bio ti u koži...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Bogami bilo je pakleno al izgurao sam.
Medjutim bas sam komentarisao sa prijateljima, sta da sam usao u investiciju kao vecina sto radi. Da sam usao u kredit, parcelu uzeo na procenat i vezao se ugovorom za rokove sa penalima, eventualno nesto prodao preko projekta, podpisivao ugovore sa izvodjacima... i dodjes u situaciju da ti posao stoji 3 godine zbog nesposobnosti institucija.
To bi bila omca oko vrata bez mogucnosti vadjenja, gde investitore iz jedne ciste situacije mogu dovesti do propasti.

Meni je bila sreca sto sam imao cistu ekonomsku sliku i sto sam isao polako korak po korak (mada tako se mnogo sporije napreduje). Parcelu sam kupio i bio sam vlasnik 1/1, pa sam onda ucrtavao odgovarajuci objekat kod usvajanja novog DUP-a, odradio projekat, prikupio sve saglasnosti, platio kompletne komunalije i takse... tako da nisam imao nikakvu omcu oko vrata u vidu banaka, penala, rokova, minusa, izvodjaca, kupaca... ali opet je dugo stajao zarobljen kapital.
Interesantno je kad se pogleda sama parcela, kako je ista kao i pre 5-6 godina i neko bi rekao kako stoji i nije nista uradjeno, a nigde se ne vidi koliko je poslednjih godina ustvari ulozeno truda i novca i reseno problema.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ono nije bager al nema veze nek je sasrecom pocetak gradnje.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Buldozer li je :D ili je bager ono sa onim gore sto ima ono...

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Utovarivac :mrgreen:
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Rovokopac.

TT
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ajd pa nek je sa srećom. :thumbup:
Širim haos!
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Sta god bilo, sad ce da kopa vodovodne cevi.

Hvala! :doubleup:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

goblin napisao:Bilo bi dobro kad bi uspeo da povezem ta dva objekta jedan za drugim... a onda da se uzme jedan Turbo S i u penziju :mrgreen:
Masno se ti ugrađuješ ako su ti dovoljna samo dva objekta da se penzionišeš :)

Neka je sa srećom!
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Pa dobro, sigurno da ne radim za maglu, kao niko od nas... ;)

Ali zaista ova dva projekta dozivljavam kao veliku poslovnu prekretnicu (pogotovo drugi objekat, ne ovaj koji sad startuje).
Dugo godina ulazem u to, mnogo sam ulozio i truda i sredstava... i sad se polako realizuje.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kad čovek zagrize onda nema druge nego da vuče i gura napred. Kad bi dizali ruke na svakoj prepreci ništa nikad ne bi uradili.
Odoh ja da gledam oglase za stanove, to je moj projekat za narednu godinu.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

A šta se radi s tim stablima masline? Koliko su stara otprilike?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori