Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od dragan »

Sinisa92 napisao:Ma kakav crni depozit,to je ludost davati ako niste prijavljeni kao podstanar u stanu-kuci kojoj zivite,a tek je suludo da vam svakog meseca dolazi neko da vas smara i proverava.
Mi dok smo bili podstanari u kuci,taj vlasnik nije 5 puta dosao za 10 godina jednostavno usput u gradu negde se nadjemo i to je to.Mada iskreno,redovno smo krecili pre svega zbog nas i odrzavali kucu,a i kad smo otisli ostavili smo mu kucu i dvoriste pet puta sredjenije i uredjenije nego sto smo zatekli na pocetku.
Tako da nikakve pare ne davati unapred,ima stanova koliko ocete,uvek se nadje drugi
Vi ste sto se tice novcane strane onda naisli na retkog lika. Verujem da svako od nas zna gomilu ljudi koji rentiraju stanove od nekog i nisam siguran da neko zna bilo koga da je bez ikakve kinte date unapred usao u neki stan.
Sto i razumem, mada je to slaba zastita za sve osim za racune, jer kirija obicno pokriva racune, koje svako normalan ko izdaje stan uzima uz kiriju svaki mesec, tako da se neplaceni racuni mogu napraviti samo od jednog meseca i to pokrije depozit. Sa druge strane steta koja moze da se napravi namerno na hardveru u stanu moze prevazici i godisnju kiriju. Zato je najbolje raditi po onom sistemu koji sam ranije napisao...
To istovremeno pravi pricu o mesecnoj kontroli gotovo izlisnom, pored toga sto je realno gnjavaža, barem u nekom proceduralnom smislu...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U USA se recimo kirija uzima unapred. Gde god sam bio tako se radilo. + naravno depozit. E sad ne znam da li se i nakiriju placa porez i na nekretninu. To mogu da proverim sa rodjom kada sledeci put budem pricao s njim.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Da, kirija unapred nevezano za depozit, i kod nas uglavnom...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Podstanari koji insistiraju na tome da ne žele da daju depozit i žele da uđu u saradnju sa jedva skrpljenom prvom kirijom, nisu neko sa kim bih ja voleo da sarađujem. Kao i banci kada daje kredit, i meni je stalo da imam stabilnog klijenta, a ne nekog u finansijskoj buli.

Što se tiče obilazaka podstanara, ključno je poverenje koje se gradi dužom saradnjom ili je pak izgrađeno ranije, nekom drugom vrstom saradnje ili poznanstva. Po meni je sasvim korektno, a za podstanara zanemarljivo, da se jednom mesečno svrati, da se uzmu kirija i računi, da se pita ima li bilo kakvih problema i.t.d. To je 5 minuta. Na duže staze, sve zavisi od podstanara. Sa prvim podstanarima sa kojima sam sarađivao (firma je bila u pitanju), a koji su ostali četiri godine, praksa je bila takva da mi je kirija bila uplaćivana na račun. S obzirom da je u to vreme stan bio potpuno nov, nije bilo nikakvih tehničkih problema tako da se dešavalo da ni supruga ni ja ne odemo po godinu-godinu i po dana u stan. Kasnije smo imali studenta iz Valjeva, odmah počeo da petlja sa računima, oštetio nameštaj, napravio smetlište od stana za par meseci, na sreću otac mu je fin čovek pa je na kraju sve ispalo korektno. Dečko je dobio ultimatum da do proleća položi neki broj ispita, u protivnom ide u Valjevo, tako da je otišao u Valjevo. Svakako bi dobio pedalu. Imao sam i nekog špijuna, švalera, šta je već, iz Beograda koji dve godine nije pet puta ušao u stan, a redovno ga plaćao. Bilo je meseci da potroši 5-10kW struje. On mi je ostao enigma. Sada imamo ženu koja će verovatno doživotno ostati u stanu pošto joj ćerka sa porodicom živi u istoj zgradi. Tako im odgovara. Fina žena, stara škola. Račune plaća pre roka, o stanu se brine kao o svom. Uglavnom, sve zavisi od ljudi. Kada vidim da je neko ok, onda sve može.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja sam platio godinu dana unapred, zadnji put sam video gazde pre nekih 10 meseci. Videli ljudi da se odnosim prema njihovom ko prem svom, I sad ih boli dupe
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

U CH se isto plaća unapred plus depozit u banci u visini 2-3 kirije. Gazdu ni ne znam... tačnije gazde jer ih ima više. Drže nekoliko desetina zgrada u gradu.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ko ne da depozit ne treba mu izdavati stan. Kod nas je taj depozit još i simboličan, u drugim zemljama je 2-3 kirije od kojih jedna automatski ide na krečenje stana i ne vraća se.
Korisnikov avatar
sszgo
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2015, 08:41
Garaža: R1, BMW HP4, Merc CL63AMG

Post od sszgo »

Ji 4Tze napisao:
goblin napisao:Ja ne prijavljujem nikoga.
Rentiram desetak stanova u vise gradova NS-BG-BD i ne pravim nikakve ugovore niti koga prijavljujem.

Cene renti u Srbiji su toliko pale da su postale smesne, i na te cene jos nekome da placam 20% porez bilo bi previse. Cak i ovako ne znam koliko sve ima smisla.
Prosecan stan od 45m2 koji je placen preko 50.000eur. i u koji je ulozeno u opremanje oko 5.000eur. sada se izdaje za 170-200eur.
To ispadne 2.000-2.400eur. godisnje od cega vlasnik opet placa porez na nepokretnost, od cega gotovo redovno svake godine ima neke vanredne troskove, pa ako se radi o studentima ima "praznog hoda" po par meseci, pa svako malo problematicni zakupci koji ostavljaju neplacene racune ili ostecene stvari, pa placanje osiguranja ako zelis da neprijatne scene budu manje bolne po novcanik... tako da u realnosti cisto ostaje 1.500-2.000eur. godisnje.
E onda treba uzeti i u obzir da se takav stan mora blago renovirati svake trece godine (krecenje, sitne popravke...) i ozbiljnije renovirati odprilike na svakih 10 godina, sto ce odneti minimum 10-15% zarade.
I sta ostane?
Stan koji si platio i opremio za 55.000eur. da bi povratio novac treba da prodje preko 30 godina.
I onda na takvo stanje jos nekome da se placa porez od 20%, malo sutra.

Sa druge strane, podpisivanjem ugovora mozes imati problem i sa izbacivanjem nekorektnih stanara. Kada imaju ugovor i prijave svoj boravak na toj adresi, njihova prava su daleko veca i nije svejedno dati im otkaz. A takvo njakanje mi nije potrebno u zivotu.
Naravno, kada je neko tu duze vreme, porodican covek, sve korektno... onda mu se izadje u susret i omoguci da ostvari sva prava, prijavi na adresu...

Medjuti, ugovor stiti i vlasnika stana. Ali to sto ce me taj ugovor zastititi od onih koji naprave problem, bolje i da me ne stiti. Kakav nam je pravosudni sistem i policija, i pored ugovora ispada da nikome ne mozes nista, tako da si zasticen samo na papiru a u realnosti ne mozes da ostvaris svoja prava.

Jednostavno sa stanarima treba igradi skroz otvorenih karata. Oni trebaju da shvate da ti imas poverenja u njih, ali iz razloga sto se svasta desava moraju da prihvate odredjene uslove. Pod broj jedan jeste placanje kirije unapred + ostavljanje avansa za vanredne troskove, svaki mesec kontrola stana i stvari a bilo kakva ostecenja moraju da se saniraju istog momenta....
Cim primetis bilo kakvo vrdanje odmah dajes otkaz, nikad nemoj da razmisljas "kome cu sad da izdam" posto je bolje i jedan mesec da stan bude prazan nego i jedan dan da trpis lose stanare.
Što ne pitaš stanara da ti plati i porez pored kirije unapred i avansa za nepredviđene troškove? I tri meseca za slučaj da ostanes bez stanara i gorivo za cimanje?

to se i radi u svakoj normalnoj zemlji

ja iznajmljujem sobe, idu od 1000e do nekih 1400e mesecno i jos toliko je depozit, plus ako hoces da ides moras mesec dana ranije da se odjavis
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Radi se i kod nas ali npr. ako firma zakupi prostor, obično plaća i porez po ugovoru. Ali nema logike da neko drugi plaća tuđe obaveze.
Depozit mi je uobičajeno, plaćao sam ga kad sam iznajmljivao ali ovaj avans nikad.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Sinisa92
Reactions:
Pridružio se: 01 Avg 2014, 00:03
Garaža: Omega 2.0 16v http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?t=2996

Post od Sinisa92 »

dragan napisao:
Sinisa92 napisao:Ma kakav crni depozit,to je ludost davati ako niste prijavljeni kao podstanar u stanu-kuci kojoj zivite,a tek je suludo da vam svakog meseca dolazi neko da vas smara i proverava.
Mi dok smo bili podstanari u kuci,taj vlasnik nije 5 puta dosao za 10 godina jednostavno usput u gradu negde se nadjemo i to je to.Mada iskreno,redovno smo krecili pre svega zbog nas i odrzavali kucu,a i kad smo otisli ostavili smo mu kucu i dvoriste pet puta sredjenije i uredjenije nego sto smo zatekli na pocetku.
Tako da nikakve pare ne davati unapred,ima stanova koliko ocete,uvek se nadje drugi
Vi ste sto se tice novcane strane onda naisli na retkog lika. Verujem da svako od nas zna gomilu ljudi koji rentiraju stanove od nekog i nisam siguran da neko zna bilo koga da je bez ikakve kinte date unapred usao u neki stan.
Sto i razumem, mada je to slaba zastita za sve osim za racune, jer kirija obicno pokriva racune, koje svako normalan ko izdaje stan uzima uz kiriju svaki mesec, tako da se neplaceni racuni mogu napraviti samo od jednog meseca i to pokrije depozit. Sa druge strane steta koja moze da se napravi namerno na hardveru u stanu moze prevazici i godisnju kiriju. Zato je najbolje raditi po onom sistemu koji sam ranije napisao...
To istovremeno pravi pricu o mesecnoj kontroli gotovo izlisnom, pored toga sto je realno gnjavaža, barem u nekom proceduralnom smislu...

Realno je lik kakav se retko u zivotu srece,znaci toliko dobar covek koji je zadnje godine stanovanja 2010 dosao kod nos da nam cestita praznike i da pokupi kiriju posto tad smo uglavnom kuci bili svi.I jedan od retkih koji je sam trazio da se smanji kirija naravno nismo to prihvatili ali stvarno izuzetan lik....s te strane nemamo losih iskustava i vise nikad nisam cuo negde da postoji takav gazda makar u prici da mi je neko nesto ispricao uglavno su gazde drkadzije naravno cast ovakviv izuzecima
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Dobar podstanar se jako tesko nadje, tako da...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

starac vujadin napisao:Ko ne da depozit ne treba mu izdavati stan. Kod nas je taj depozit još i simboličan, u drugim zemljama je 2-3 kirije od kojih jedna automatski ide na krečenje stana i ne vraća se.
Problem u Srbiji je sto je jako tesko naci dobro situiranog podstanara. Obicno ljudi krpe kraj sa krajem, pogotovo ljudi koji su na proseku i imaju decu skolskog uyrasta. Onaj ko ima dobra primanja i suguran posao uglavnom kupuje stan na kredit. Sve je bolje nego da stan prdi prazan i imaš duple troškove.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Rakhil napisao:Ja sam platio godinu dana unapred, zadnji put sam video gazde pre nekih 10 meseci. Videli ljudi da se odnosim prema njihovom ko prem svom, I sad ih boli dupe
Ista prica.

Posle sam ja njih jurio da im nosim pare, koliko ih je bolelo uvo i za pare i za totalno lux sređen stan.

Tapatalk
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od ADrei »

koliko je pametno izdati stan firmi?
jel oni mogu da pretvore stan u poslovni prostor ili treba da se slozi kucni savet sa tim, ili kako vec ide..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Poslednja izmena od ADrei u 05 Mar 2015, 17:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa nije Nidžo firma :)
Odgovori