Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Rakhil »

Nidzo, jebes mi sve ako kontam sta si rekao sada. Jel to dobro ili lose?

Glupo je da se za neciji stav kaze da mu je mozak ispran, ja to ne bih tek tako potezao. Ni ovi nasi forumski rusofili mi ne deluju ispranog mozga, jer to podrazumeva da ga neko programski ispira, a ja to ne vidim kao pojavu - prosto neko ima dijametralno suprotne stavove od sagovornika.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Rusi igraju sah, povukli su potez, cekaju da druga strana odigra, jel je na redu jel te

evropi treba gas, a ne mogu ga dovuci sa marsa, nego samo iz rusije, te price iz SAD-a su bajka, a iz azerbejdzana i irana i kaspijskog basena su nemoguca misija,

ne treba se sekirati za ruse, oni su ogromna sila, prebogata prirodnim resursima, prezivece oni ilo sta, nego se ja plasim za nas, jer u celoj prici oko gasa najebe onaj koji je na kraju a to smo mi.

sacekajmo kraj partije pa da prokomentarisemo, igra se na kartu cepanja evrope, licno ocekujem kraj EU, ne bukvalno, ali ne onakvu EU kakvu danas znamo...
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Oko ovoga "broda koji tone". Ne znam da li tone ili ne tone. Po onim podacima koji stizu do mene i sa kojima ja radim, vidim usporenje privredne aktivnosti i pad rublje. Da li je to dovoljno ne znam, ali ja sam misljenja da oni kada krenu "da tonu" uhh bice bolno za njih.
Moje razmisljanje:
Evropa je (kao najbitniji igrac na tom trzistu), vidimo, vec polako amortizovala taj pocetni udar pada plasmana proizvoda na ruskom trzistu. Vec smo u periodu godine kada se prave budzeti i planovi investicionih ulaganja. Sve sto je imalo veze sa povecanjem produktivnosti i kapaciteta, a na koji direktno utice rusko trziste, je stopirano i zamrznuto. Ovo govorim iz ugla strane kompanije koja investira i prodaje na tom trzistu. Samim tim, niko ne racuna ozbiljno na tu temu sve dok se situacija ne smiri. Oni koji imaju fabrike po Rusiji polako smanjuju kapacitete, a (auto industrija kao primer) je tamo CKD tipa, tako da ako ce nekog da boli bolece Ruse koji ce dobiti otkaze. Tamo stranaca nema (osim na rukovodecim pozicijama koji ce biti poslati negde drugo). Nezgoda za Rusiju je sto njena usporena privredna aktivnost nema uticaja na okruzenje. Kratkorocno DA, Evropa ima problem; dugorocno, plasirace robu na druga trzista i smanjiti prozivodnju. Kina, USA, J. Koreja itd, su potpuno nezavisne od Rusije i na njih to nema uticaja. Njihova sreca u nesreci je sto iako su imali veliki privredni rast, osim Moskve i par gradova, ostatak Rusije nije mnogo napredovao. Tako da ako im i bude gore, pa cak iako dodju to tog malo verovatnog kolapsa, relativno malo broj ljudi ce ziveti losije. Prema tome, oni taj "gerilski" pristup mogu da odrzavaju do sudnjeg dana. Prezivljavace od izvoza sirovina i energenata. Da li ce se ponoviti Jeljcinova Rusija, za mandata KGB-ovca nece, ali posle toga, uopste nije iskljuceno.
Poslednja izmena od Dzoni_m u 02 Dec 2014, 14:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Ja bih isto da napomenem da je Rusija kepec u ekonomskom poredjenju sa stranom koja uvodi sankcije Amerika, Evropa, Japan i OECD zemlje. Celokupna ruska ekonomija je velicine Kalifornije.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Dusan napisao:@Floyd, ti si cist primer licemera. Naravno da zapad ima ogroman broj mana i o tome moze dosta da se prica, ali u poredjenju sa Rusijom jasno je gde si izabrao da zivis.
Kakve veze ima mesto stanovanja sa objektivnom diskusijom?
Zapadna EU je i dalje mnogo bolje mesto za zivot nego Rusija ili istocna EU ali to nema veze sa diskusijom o globalnoj politici.

Ako cemo otvoreno, ne bih ni USA izabrao za zivot... taman koliko ni Rusiju.

Izvinjavam se za izraz "ispran mozak"... primerenije je reci "pod uticajem jeftine zapadne propagande".
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Iznesi onda argumente sta je to sto sam napisao a da nije tacno, gde je ta zapadna propaganda? Zvucis kao babe devedesetih, samo jos da mi kazes da sam strani placenik i spijun. :kezo:
Ako cemo otvoreno, ne bih ni USA izabrao za zivot... taman koliko ni Rusiju.
Evo sa tim se slazem u potpunosti. :)
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa nema argumenata... informises se iz istih izvora kao i ja, jedino ti verujes u to sto pricaju a ja dosta toga uzimam sa rezervom.

Ne verujem da zapad iz najbolje namere "pomaze" Ukrajini, ni da ce ih primiti u EU, ni da su uklonili Gadafija samo zato sto je bio diktator, ni da su zapalili Siriju da bi ljudima tamo bilo bolje, ni da ce ekonomski slomiti Ruse itd.
kvcali napisao:licno ocekujem kraj EU, ne bukvalno, ali ne onakvu EU kakvu danas znamo...
Ovo uopste nije iskljuceno. Island je samoinicijativno obustavio pregovore sa EU, CH se polako povlaci iz saradnje, UK vec i otvoreno najavljuje izlazak, najjace EU ekonomije u problemu, porast popularnosti evroskepticnih partija...
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Jel verujes da je NIS poklonjen Rusima u zamenu za politicku pomoc oko Kosova? Gde je ta politicka pomoc za 4 godine dok je problem bio u UN-u? Gde je bilo kakva konkretna korist od Rusije? Gde je obecani kredit od jedne milijarede sa ekstremno povoljnom kamatom, obecan kada je Medvedev bio u Beogradu? Jel Rublja pala 50% ili nije? Od koga je Srbija dobila najvise nepovratne pomoci od 2000. pa na ovamo?

Ovo su jednostavna pitanja, sa jednostavnim odgovorima, prica o propagandi ovde ne stoji ni najmanje.

Ni ja ne verujem da zapad pomaze Ukrajnu iz dobre namere i siguran sam da Gadafija nisu uklonili samo zato sto je diktator, ali su to druge teme.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dzoni_m napisao:Oko ovoga "broda koji tone". Ne znam da li tone ili ne tone. Po onim podacima koji stizu do mene i sa kojima ja radim, vidim usporenje privredne aktivnosti i pad rublje. Da li je to dovoljno ne znam, ali ja sam misljenja da oni kada krenu "da tonu" uhh bice bolno za njih.
Moje razmisljanje:
Evropa je (kao najbitniji igrac na tom trzistu), vidimo, vec polako amortizovala taj pocetni udar pada plasmana proizvoda na ruskom trzistu. Vec smo u periodu godine kada se prave budzeti i planovi investicionih ulaganja. Sve sto je imalo veze sa povecanjem produktivnosti i kapaciteta, a na koji direktno utice rusko trziste, je stopirano i zamrznuto. Ovo govorim iz ugla strane kompanije koja investira i prodaje na tom trzistu. Samim tim, niko ne racuna ozbiljno na tu temu sve dok se situacija ne smiri. Oni koji imaju fabrike po Rusiji polako smanjuju kapacitete, a (auto industrija kao primer) je tamo CKD tipa, tako da ako ce nekog da boli bolece Ruse koji ce dobiti otkaze. Tamo stranaca nema (osim na rukovodecim pozicijama koji ce biti poslati negde drugo). Nezgoda za Rusiju je sto njena usporena privredna aktivnost nema uticaja na okruzenje. Kratkorocno DA, Evropa ima problem; dugorocno, plasirace robu na druga trzista i smanjiti prozivodnju. Kina, USA, J. Koreja itd, su potpuno nezavisne od Rusije i na njih to nema uticaja. Njihova sreca u nesreci je sto iako su imali veliki privredni rast, osim Moskve i par gradova, ostatak Rusije nije mnogo napredovao. Tako da ako im i bude gore, pa cak iako dodju to tog malo verovatnog kolapsa, relativno malo broj ljudi ce ziveti losije. Prema tome, oni taj "gerilski" pristup mogu da odrzavaju do sudnjeg dana. Prezivljavace od izvoza sirovina i energenata. Da li ce se ponoviti Jeljcinova Rusija, za mandata KGB-ovca nece, ali posle toga, uopste nije iskljuceno.

Pa ako je udarac na ekonomiju amortizovan smanjenjem proizvodnje to zapravo i nije neka amortizacija, jer tu neko pati. Amortizacija bi bila da su nasli neko drugo trziste. Realno, Rusija nije malo trziste i nije mu lako naci zamenu u ovako kratkom roku.
Pa ne moze ostatak evrope odjednom da pocne da jede duplo vise jabuka i da voze po dva auta, da bi nadomestili Rusiju :)
Malo karikiram, ali tako ispada.
Ako dovoljno dugo potraje, sigurno ce nekako amortizovati. Ali sada u ovako kratkom roku, ce verovatno gologuzi da najebu prvi, kao i uvek.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Dusane, nemoj meni o "ljubavi" Rusije i Srbije kad ja prvi pricam da tako nesto ne postoji niti je ikada postojalo. "Okretanje Rusiji" kao jeftina teza koja cesto izlazi iz usta rusofila (tacnije amerofoba) mi je posebno smesna. Kontam da ni Putinu nije jasno zbog cega se Srbi toliko loze na njega i njegovu zemlju :mrgreen:

S druge strane stoji i cinjenica da je EU totalno bzv. unistila poslovne veze sa Rusijom samo da bi podrzala americke geopoliticke interese. Pokretanje spin masinerije o ekonomskom krahu Rusije je samo deo tog rata kojim se delimicno prikriva i steta koju trpi zapadna ekonomija.

U FR niko ne prica koliko ce ljudi ostati na ulici i za koliko ce se povecati dug vec prezaduzene drzave zbog toga sto je neko naredio da se ne realizuje dobar posao. Samo se pricaju pateticne bajke da je to za dobrobit ukrajinaca.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

@nikaragva Pa sad da je dobro po EU na kratak rok, kako vec napisah, nije. Da li ce uspeti da ispeglaju? Sigurno. Licno moje razmisljanje je da je ovo dobro po privredu EU. Malo otreznjenja zbog te price oko ruskog trzista i potpuno suludih brojki oko plasmana koje sam imao da prilike da vidim u mojoj bransi. To su bile bajke. Ovako mali reality check, kresanje bonusa i plata rock star menadzerima i malo vise kontrole.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

A zbog cega je dobro prekidati poslovnu saradnju sa bilo kim i odricati se bilo kog trzista?
Da postoji neki dobar razlog pa i da razumem ali ovako ne kontam...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Kao sto sam vec rekao u UN-u smo imali 4 godine da se borimo za Kosovo, od 2008. i nista nam Rusi nisu pomogli.
Nije 4 godine, već 2 godine. Rezolucija GS UN kojom je mandat za pregovore dat EU je izglasana 2010. Šta je za to vreme izglasano i urađeno protiv našeg stava u UN, koliko je zemlja tada priznalo Kosovo?
I naravno da je podrska kongresa itekako vazna, rat u Iraku bi bio nemoguc bez podrske kongresa. Kazes da nije bilo podrske, a doneta je rezolucija H.J.Res.114 u kojoj se odobrava upotreba sile. No nije ni vazno ovo, otisli smo predaleko
Materijalno netačno. Ali, to može svako da proveri ko priča istinu.
Mislim da smo pricali o uticaju diplomatije, a ne o vojnoj moci projektovanoj na susednu drzavu. Da se podsetimo da se Ukrajina odrekla celokupnog nuklearnog aresenala u korist Rusije, a za uzvrat su dobili garancije za cuvanje teritorijalnog integriteta od US, UK i naravno Rusije.
To se u politici ne odvaja. U sve te procese je uključena diplomatija. O uspešnosti ruske diplomatije može da se priča i u poslednje vreme uglavnom afirmativno za ruske interese.
Da te podsetim da je Rusiji, tj. SSSR (Gorbačovu) garantovano da se NATO neće širiti na teritorije zemalja Varšavskog ugovora.
Ovi potezi sada Ruse dosta kostaju. Rublja je pala u odnosu na EUR i USD na najnizu vrednost jos od 1998. Pad je veci od 50%, ako se cene nafte zadrze na ovom nivou padace i dalje. Najvaznija ruska kompanija Gazprom, belezi pad profita od 50% i u budzetu se stvara ogorman deficit, jer je u planovima cena nafte racunata na 100+ dolara po barelu, sada se priblizava na 70 dolara.
I koliki je tako prepolovljen profit Gazproma? Uzimam kao tačno bez diskusije da si rekao da je prepolovljen.
Mnogo merkantilno gledaš na politiku, a tek Rusiju ne treba samo da gledaš domonantno kroz tu prizmu.
Da ne pricamo sto proizvodnja ne posotji i o svemu ostalom sto je vec napisano u ovoj temi.
Znači što je napisano u ovoj temi to je automatski tačno. I još jedna primer viška samopouzdanja s izjavom da ruska proizvodnja ne postoji.
Ja bih isto da napomenem da je Rusija kepec u ekonomskom poredjenju sa stranom koja uvodi sankcije Amerika, Evropa, Japan i OECD zemlje. Celokupna ruska ekonomija je velicine Kalifornije.
A Kalifornija je po veličini koja ekonomija na svetu? To si rekao kao da se radi o Burkini Faso, a ne osmoj ekonomiji sveta. Kako je takav kepec od Rusije u G8?
Pošto se ovde radi o politici koja je uvezana sa ekonomijom, a ne samo sa ekonomijom onda se cela priča ima mnogo širi kontekst gde ruski aduti dobijaju na težini.
Poenta svega je da se Ruski polozaj nije ojacao i da mi nema sta da ocekujemo od njih i da jeste.
Niko ne spori da je ruski položaj u svetskoj politici ojačao. To ni ruski neprijatelji ne spore.
Kao sto sam rekao, ovo samo odgovaram na tvoju konstataciju da bi nam Rusi nesto pomogli u slucaju Kosova i da smo im zato poklonili NIS.
Ne, to to nije moja konstatacija. Već sam jednom ponovio koja je poenta onog što sam prvi put napisao. Ne pišem u hipotezama. To ti radiš.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja vise ne znam o cemu se prica ovde...

Kako smo dosli do Ukrajine i Gadafija u temi o Srbiji? Prica je bila uglavnom oko rusofilije kao pojave kod nas, sad smo krenuli na analizu da li ce Rusija propasti?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ako ćete o Rusima onda se bolje prebacite na Južni tok i gde smo tu mi.
Odgovori