Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Koliko troši?

Post od Saša »

@nidza

Zaista neverovatna potrošnja za taj motor. Ja sam mislio da je moja sa 1.3 TCe 140 KS fantastiična ali ti si ga baš poentirao.

Zanima me koliko si ukupno vremenski proveo u kolonama (tamo i nazad) na granicama?

Ja sam oko 4 sata i evo finalne potrošnje kada sam došao kući:

Slika

A evo i stanja rezervoara. Napunio sam ga ponovo do vrha na Molu kod Preševa čim sam ušao u Srbiju i evo koliko mi je trebalo do NS-a sa 130 km/h na tempomatu (482 km):

Slika

S obzirom da je rezervoar 55 litara, to je već potrošnja vrlo slična tvojoj. Izgleda da bih i ja verovatno imao dosta nižu potrošnju da nisam tako dugo čekao na granicama. A sve ovo opet govori da vožnja odnosno kupovina dizela postaje sve besmislenija. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Koliko troši?

Post od Heinz »

Kao i vožnja na plin

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Koliko troši?

Post od Saša »

E, tu grešiš. Ona uvek ima smisla, ako zbog ničeg drugog a ono makar zbog ekologije. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ne bih ja tek tako otpisivao dizel
U većini zemalja je benzin osetno skuplji, takođe ušteda nije zanemarljiva na velikom broju kilometara.
A i u gradu, za iste automobile, zna da bude značajnija razlika u potrošnji.

Ali da, ovi noviji pojedini benzinci su itekako štedljivi
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

@Saša nije neverovatna potrošnja, vrlo nizak koeficijent otpora vazduha ima auto. Tvoj motor u CLA koji sam dosta vozio po DE ima vrlo slične potrošnje.

Na granicama sam proveo recimo 3,5h sve ukupno.

Da sam držao do 130, sigurno bi dosta radio na 2 cilindra, a to mu skine skoro litar, ovako sa +20 po Gr i 145 po Srb, da bih pred kraj podigao na 150-160, nije baš bio u prilici da gasi cilindre uopšte. Neuporedivo manje troši od RS, ali ima 30% manji otpor vazduha i polovinu performansi, i baš baš mrzi krivine.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

nidza napisao: 25 Jul 2022, 16:24 Isti auto od januara 2021, 1.5 TSI 150KS, šaltung, nismo ga menjali.
Ne znaju svi ko sta vozi i kad menja, napisite uz podatke i koji je auto i motor ako vec pisete.
dzonic87 napisao: 25 Jul 2022, 19:16 Ne bih ja tek tako otpisivao dizel Slika
U većini zemalja je benzin osetno skuplji, takođe ušteda nije zanemarljiva na velikom broju kilometara.
A i u gradu, za iste automobile, zna da bude značajnija razlika u potrošnji.

Ali da, ovi noviji pojedini benzinci su itekako štedljivi
Sad je u mnogo zemalja u Evropi dizel skuplji, izgleda od korone.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja imam u Ibizi taj 1.5 TSI, ali ne bi ni blizu mogao ovu potrošnju uz toliko rada u mestu i tu putnu brzinu. Slažem se da koeficijent igra dosta ulogu, ali ovo sa Ibizom ne bi moglo ni sa brzinom do 120-130 kmh.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ja sam te proseke imao sa Leonom i sa tim motorom, doduse ne cesto, vise mi je bio prosek oko 6.2-6.5 kada se drzi na 140 tempomat. To je na uzorku oko 200kkm i 3 godine.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Sad tek vidim da je ovo čekanje za 3000 km puta, tako da ne kvari toliko potrošnju koliko sam isprva mislio.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Izdvojio sam segment povratka iz Atine, tu je i najveći udeo čekanja bio, okvirno 2h. Na Gr Mk granici je čak 1.4l/h pokazivao na 41C.

U ukupnom proseku ima i čekanje 2x trajekta, takođe na vrelini i klima pun gas, kao i lokal po Kefi, 6-8l po relaciji, ako se dobro sećam, ali to sve kao da nije uticalo da se makne od 5,9. Toliko je bilo i kad smo stigli na ostrvo.

Našao sam dizelku 2019 kad smo išli, 5,2l/100km i 3110km, ali sa više lokala po ostrvu nego sad. Nije ostalo previše argumenata na strani dizela, rekao bih. Minimalna razlika u potrošnji se anulira većom cenom kupovine i beskrajno manjim komforom.

Edit: našao sam dizelku i do istog smeštaja 2019 na Kefi, 4.9 potrošnja ali 82kmh i 1212km.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Koliko ti trosi ta Octavia po Beogradu?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

nidza napisao:Izdvojio sam segment povratka iz Atine, tu je i najveći udeo čekanja bio, okvirno 2h. Na Gr Mk granici je čak 1.4l/h pokazivao na 41C.

U ukupnom proseku ima i čekanje 2x trajekta, takođe na vrelini i klima pun gas, kao i lokal po Kefi, 6-8l po relaciji, ako se dobro sećam, ali to sve kao da nije uticalo da se makne od 5,9. Toliko je bilo i kad smo stigli na ostrvo.

Našao sam dizelku 2019 kad smo išli, 5,2l/100km i 3110km, ali sa više lokala po ostrvu nego sad. Nije ostalo previše argumenata na strani dizela, rekao bih. Minimalna razlika u potrošnji se anulira većom cenom kupovine i beskrajno manjim komforom.

Edit: našao sam dizelku i do istog smeštaja 2019 na Kefi, 4.9 potrošnja ali 82kmh i 1212km.
Zamenio si RS ili je tu?

Sent from my LE2120 using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kornjaca Rade napisao: 25 Jul 2022, 23:04 Koliko ti trosi ta Octavia po Beogradu?
6-7.

@carov2 tu je.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Napomenuti koji je prosek brzine i koliko si tezak na gasu :)
Nidza ne zalazi preterano sa ove strane mosta, u pitanju je pretezno NBG, pa je i potrosnja u odnosu na otvoreno mala.

Razlika na C43 izmedju ove strane mosta i one je 5-8l.
Razlika na Cooper S-u je takodje ogromna, nikada ispod 4l.
C43 na otvorenom trosi 6-10l zavisno divljanju, po nbg 10-15...a po gradu koliko hoces, nekada 15, a nekada 23...i ako nije cest slucaj da ide preko 20l, kao sto nije ni lako da po nbg trosi 15l.

Coopera ne mogu bas toliko realno da pratim, jer njim dosta vise divljam...

Prosto, cak i ako vozis ostrije, na ravnom NBG das gas, dodjes do neke brzine i to je to, vozis solidno dugo sa smesnom potrosnjom, a centar je konstantno ubrzavanje i stajanje na semafore, kao i brdovit teren. U centru za zeleni talas moras da zapamtis kojim bulevarom koliko moras da divljas, ne bi li otkljucao taj ZT achievement...

Kada pricam o centru, ne mislim strogi, nego nesto u tom krugu od 5km recimo.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Ja sa mojih turbo tri cilindra na NBG ne prelazim 6 litara kako god da ga vozim, dal milim i hvatam zeleni talas, dal jurim od semafora do semafora, najdalje ode tu oko 6.
Isto tako mi se desi da van špica odem od Borče do Trga i nazad u istom cugu i prosek bude od 5.5-6.5l.
Kad to uradim u jutarnjem špicu kad svi krenu na posao, do trga bude 7 ako je baš baš gužva, stajanje u Krnjači pred most itd, dovati i 8 a u povratku u isto vreme, nema gužve, što je normalno jer svi idu ka gradu, prosek bude oko 6.
Al zato od Borče do Batajnice 5.5l maksimum.
Odgovori