Koliko troši?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Koliko troši?
Ja nisam baš lagane noge na gasu niti nešto naročito pazim (zato i dobijam valjda 1.5 zvedicu od max 5 za rad sa menjačem) vozim uglavnom na slušanje motora i osećaj kako sam već navikao, a ova sokoćala sada traže mnogo rano da se šalta i sve je recimo za brzinu pomereno naviše u odnosu na Punta. Nisam još probao onaj ECO mode taster, da vidim kako se auto ponaša i troši tada. Na Reno forumu čitam da se auto smiri i nije više tako "živčan i nervozan na gasu", odnosno ne skače odmah na svako pipanje gasa. No probaću pa ćemo da vidimo... 

ECO mod na renaultu ga umrtvi, odziv na gas je pomeren i to je sve.
To što traži mnogo ranije da se šalta je normalno jer je turbak a ne atmosferac, pa ti najveći obrtni moment isporučuje od 1500-1800 obrtaja, zato pokazuje šaltanje na oko 2000 obrtaja. Kod Kadjara 1.3 140ks je Max obrtni moment 240Nm na 1600 obrtaja.
To što traži mnogo ranije da se šalta je normalno jer je turbak a ne atmosferac, pa ti najveći obrtni moment isporučuje od 1500-1800 obrtaja, zato pokazuje šaltanje na oko 2000 obrtaja. Kod Kadjara 1.3 140ks je Max obrtni moment 240Nm na 1600 obrtaja.
U proseku imamo isto cilindara, ovaj naš ubrzava na 4, a kotrlja i usporava na 2. Motorom ne koči uopšte, pa se to može okrenuti u prilog ko ume malo da koči i dobro sagledava saobraćaj.
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Gledam ovu moju statistiku potrošnje do mora i nazad, pa ja sam kočeći motorom prešao skoro 10% puta (onaj podatak koliko je pređeno bez goriva), što nije uopšte loše. Da se malo više obrati pažnja moglo bi to još i bolje. Ali, gde je onda uživanje u vožnji? 

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Meni je zanimljivo da mi Alffa pokazuje trenutnu potrošnju od par litara kad koči motorom, dok mi je Mazda pokazivala logičnih 0. Ne znam u čemu je fora...
Tako je kod Fiata, mislim još od Stila da ne pokazuje 0, a jeste 0. Ako me sećanje služi pokazivao je minimalno 2l.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Što kaže Kseroj, mnogo zavisi od uslova, u gradskoj vožnji.
Meni je na benzin, poslednjih 150km, potrošnja u decilitar tačna po bordu i pištolju (dobro, poklopilo se
). Svih 150 km na kratkim relacijama, više paljenja, gašenja, mnogo skretanja, mimoilaženja, provlačenja kroz uličice, izbrdo, nizbrdo, gomila parkiranja. Tek sam jutros izašao na Gazelu i potrošnja je počela da pada, do NISa kod SC, gde sam tankao. Rezultat 11.7l
Zanimljivo, ista potrošnja je i kad vozim na plin (11-12l), samo što pištolj pokaže 14-16l.
Osim subote ujutro kroz Ustaničku, i jednu turu niz Bulevar, nisam imao deonicu sa 500m bez skretanja, a o semaforima da ne pišem.
Ne postoji prava/slična definicija "grada", čak ni u istom gradu, ukoliko se ne gledaju iste relacije, a o stilu vožnje da ne govorimo.
TapaT
Meni je na benzin, poslednjih 150km, potrošnja u decilitar tačna po bordu i pištolju (dobro, poklopilo se

Zanimljivo, ista potrošnja je i kad vozim na plin (11-12l), samo što pištolj pokaže 14-16l.
Osim subote ujutro kroz Ustaničku, i jednu turu niz Bulevar, nisam imao deonicu sa 500m bez skretanja, a o semaforima da ne pišem.
Ne postoji prava/slična definicija "grada", čak ni u istom gradu, ukoliko se ne gledaju iste relacije, a o stilu vožnje da ne govorimo.
TapaT
To sam i ja primetio. Dal ima neki ler gas ili samo graficki prikaz nisam siguran. Mada nizbrdo sa 2l potrosnjom, auto bi fino ubrzavao..Saša napisao:Kod Fiata pokazuje 2.0 litra, a kod Renoa/Kadjara 0.0 l
Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
- Saša
Nula je potrošnja ako se krećeš, pedala gasa nije pritisnuta a obrtaji veći od 1.800 rpm. Bord ispisuje 2.0 ali je potrošnja ipak nula. Čim broj obrtaja padne ispod 1.800 motor dobije gorivo, varnicu i kreće sagorevanje. Tako je kod Punta a kod Kadjara nisam još provalio koji je minimalan broj obrtaja za cut off ali mi se čini da je tu negde oko 1500 rpm.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Летњи јутарњи "шпиц" Борча-Дорћол и назад. 
1.0 турбо Фиат мултиаир ласт џенерејшн

1.0 турбо Фиат мултиаир ласт џенерејшн

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Do Lajpciga, Madjarska 150 gde je moglo, Cehoslovacka 140. Seat Leon 1.5TSI DSG
- Prikačeni fajlovi
-
- Screenshot_2022-07-29-10-32-22-451_com.miui.gallery.png (139.27 KiB) Pogledano 787 puta

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Saša
Baš su štedljivi ovi novi turbo-benzinci... Nadam se da će to polako uticati da ljudi više ne kupuju (ili bar ne nove) dizelaše. 

Pa sad, zavisi od kumulativne km. Mi retko imamo preko 5 na tim rutama dizelašima, Passat, Octe, Astre, što umnoženo na n km x n automobila napravi značajnu razliku. Ne verujem da će tako brzo nestati, eventualno će ih isterati iz gradova, ali vani će da zuje još dugo.
sigurno ima dosta razlike u nacinu voznje, relaciji koja se vozi. iz atine sam se vratio u maju sa prosekom brzine 107 km/h i prosecnom potrosnjom od 5.9 L na 100 km. auto je bio zaista prepu, nas je bilo 4 u kolima. na autoputu u grckoj sam vozio 149 km/h na tempomatu, kroz makedoniju malo preko ogranicenja, a kroz srbiju 149 km/h. u pitanju je octavia 2.0 TDI 150 KS DSG. prosecna potrosnja za ovih 45.000 km je 5.6 L . realno je 1.3 L slabiji potrosac na istim rutama i istim nacinom voznje od alfe 147 jtdm 150 ks koju sam vozio pre skode. verovatno bi i skoda manuelac trosila pola litre manje pa bi to bilo negde oko 5 L koje navodi i nidza za taj motor i menjac, ako dobro shvatam.
iz tog razloga mi ova potrosnja navedena za leona tsi od 150 i DSG deluje odlicna, iako je realno bio manje opterecen jer je i gepek manji ali i sam put je dosta laksi jer se vozi kroz ravnicu a od atine ima dosta uspona i brda keoz koja treba proci.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
iz tog razloga mi ova potrosnja navedena za leona tsi od 150 i DSG deluje odlicna, iako je realno bio manje opterecen jer je i gepek manji ali i sam put je dosta laksi jer se vozi kroz ravnicu a od atine ima dosta uspona i brda keoz koja treba proci.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk