Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
Npr. u evropi primas platu u evrima, na kartici imas paypass, stvarno ne vidim nijedan razlog da ikad imas kes u ruci, pogotovo novcanicu vecu od 5e.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Sve su češće najave da se gotovina izbacuje iz upotrebe, po Skandinaviji posebno. Skoro su mi pričali da u Norveškoj (hotelska prodavnica na nekom skijalištu) nisu hteli da prihvate novčanicu od 50€ za račun od 7€, već su tražili karticu. Nisu baš razumeli da li je do 50€ ili gotovine uopšte.
Ne znam kolike su provizije EU banaka na transakcije karticama, ali su sigurno niže nego ovde, pa su i trgovci motivisaniji da ih forsiraju.
Kod mene u Maxiju, kasirke se ozare kad im dam paypass karticu, osim ako nemam tačan iznos i to u apoenima po dinar
. Nema kusura, sitnine, "da nemate 12 dinara" i sl. Em njih briga za proviziju, em veliki sistemi sigurno imaju bolji dil sa bankom.
TT
Ne znam kolike su provizije EU banaka na transakcije karticama, ali su sigurno niže nego ovde, pa su i trgovci motivisaniji da ih forsiraju.
Kod mene u Maxiju, kasirke se ozare kad im dam paypass karticu, osim ako nemam tačan iznos i to u apoenima po dinar

TT
Ironicno, u DE ne mozes na dosta mesta da placas kreditnom ili debitnom karticom, vec samo tzv. Girokarticom, koja mu dodje kao jednostavni bank transfer.ftj napisao:Npr. u evropi primas platu u evrima, na kartici imas paypass, stvarno ne vidim nijedan razlog da ikad imas kes u ruci, pogotovo novcanicu vecu od 5e.
Takodje, nemci mnogo vole kes, i koriste ga daleko vise od ostalih.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
mali tip za podizanje novca u inostranstvu. Poneo sam nešto keša sa sobom, pa sam sa ATM podigao novac sa užasnim %, glava me zabolela. Na kraju sam se setio da pošaljem sam sebi preko WesternUnion pare. Na bilo koju količinu do 1000 eura je 5 eura transfer
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Ha. I tebe ošišao grčki bankomat.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Šokiran sam tako malom WU provizijom. Kod nas je dranje. Slanje 1000e iz Srbije košta 55e, a ne 5e.
http://www.transfernovca.rs/slanje-novca-iz-srbije.html
http://www.transfernovca.rs/slanje-novca-iz-srbije.html
Ja sam šokiran velikom za podizanje u EU.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Ma video sam ja koliko košta i podigao, ali mi je krivo bilo što se nisam setio ranije

Zato sad samo WU.
grujo,
do sad sam 100x slao pare dole i samo po 5 eura uzimaju.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ne sumnjam, mora da se razlikuje cifra od zemlje do zemlje iz koje se šalje. Eno imaš gore cenovnik za nas.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Kako funkcionise dozvoljen minus kod intese?
Ako nam primer danas udjes u minus 10k i vratis za nedelju dana. Koliko obracunaju kamatu?
Ako nam primer danas udjes u minus 10k i vratis za nedelju dana. Koliko obracunaju kamatu?
Pošto pitaš za Intesu a meni stalno dosadjuju sa ponudama za dozvoljeni minus, nude pozajmicu uz EKS 24%.
Dakle, kamata je 24% godišnje a iznos u novcu izračunaš sam prema željenom iznosu i vremenu korišćenja.
Kamate su kod nas stravične pa ako nisi u krajnjoj nuždi preporučujem da izbegavaš taj način rešavanja finansijske konstrukcije.
Dakle, kamata je 24% godišnje a iznos u novcu izračunaš sam prema željenom iznosu i vremenu korišćenja.
Kamate su kod nas stravične pa ako nisi u krajnjoj nuždi preporučujem da izbegavaš taj način rešavanja finansijske konstrukcije.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Treba mi samo na 10-15 dana. To znaci da je kamata na taj period neka minimalna?
Na intesinom sajtu piše da je EKS 34.7% za dozvoljeni minus...
Inače kada pominjemo već dozvoljeni minus, u Unicredit banci ne naplaćuju kamatu za iznos do 12.000 dinara...
Inače kada pominjemo već dozvoljeni minus, u Unicredit banci ne naplaćuju kamatu za iznos do 12.000 dinara...
Jesu mi nešto pominjali da kao neki popust daju jer sam stara mušterija, nisam obraćao pažnju na sajt pošto nemam nameru da išta pozajmljujem od banke.
34,7% EKS je baš strava ponuda, ko još da odoli tako dobrim uslovima
34,7% EKS je baš strava ponuda, ko još da odoli tako dobrim uslovima

Koliko se secam, kamata se racuna samo za te dane koje si u minusu, znaci reda velicine 1.5% na 15 dana.