markoue napisao:Ne znam da li je skroz odgovarajuca tema, ali ne nadjoh adekvatniju.
Boravio sam u Svajcarskoj par dana poslovno, pa da prenesem neka svoja zapazanja.
Dakle, bio sam u Cirihu i Bernu. Cirih je ultra skup grad.
Recimo, 4 burgera i po 2 mala piva su ispala oko 150 eur. I to nije neko fensi mesto.
Ono sto me iznenadilo je da se u firmi recimo placa kafa 2.5 franka. Obizrom da radim za istu firmu u Beogradu, gde je sve besplatno, dosta mi je bilo cudno.
Kultura je takva da je sve na poverenje. Rafovi sa slatkisima, hranom, aparati za kafu su bez nadzora. Moze covek komotno da uzme sta hoce i da ne plati. Ali svi placaju.
Koleginica je recimo sela u pogresan vagon u vozu, i za to dobila kaznu od 75 franaka. Sistem te prosto tera da se ponasas u skladu s njim, pa eto odakle i kultura ponasanja.
Sto se tice plata, moje kolege mahom zive van Ciriha (zbog manjeg poreza). Po njihovoj prici, nije toliki jaz izmedju IT sektora i ostalih bransi. Dobar deo njih kaze da bi u Cirihu zbog poreza dosta teze ziveli, pa zato zive u selima okolo.
Mogao bih da pisem svasta i o samom gradu, nacinu funkcionisanja, ali nije adekvatna tema.
Ja sam recimo pre 7-8 godina boravio par dana službeno u Cirihu a odmah potom u Ženevi i u poređenju sa Ženevom Cirih mi više uopšte nije delovao toliko skup kao što se činio u startu.
A što se tiče kulture ponašanja i plaćanja svuda, svagde i svačega tu, uz svo dužno poštovanje Švajcarcima, ali nisu ni blizu Šveđanima i Norvežanima koji su me pojedinim potezima baš oduševili (ne kažem da su svi takvi ali isto to se ovde ne bi desilo ni u ludilu)...