Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dragan »

To sto nekog treba da boli k.rac, a treba, ne menja cinjenicu da postoje egoisti koji ne zele da uskrate sebi vreme/energiju/novac/you name it, isto kao i cinjenicu da su ti egoisti, egoisti imali oni novca manje ili vise ( posto se sad o tome najvise radi) , ali je cinjenica da ti se neke stvari lakse i vise oslade uz vise kinte.
Svako moze sa svojim resursima da raspolaze kako hoce, njegovo je pravo,ali isto tako nacin na koji raspolaze istim ga odredjuje u necijim ocima, pa i na taj način da ga neko vidi kao sebicnjaka, egoistu, kukavicu ili nesto drugo...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Paja napisao:Ljudi mlatite praznu slamu.
Imati ili ne dete/decu je potpuno lična stvar u koju se ne treba uplitati.
Svako ima svoju logiku i svako je upravu.
+1
Duboko intimna tema sa socijalnim elementima :-|
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@srdjanyo

Ne znam da li je to egoizam al to tvoje razmisljanje je cist primer malogradjanstine iliti sto rekose gledanje u tudj tanjir ili krevet.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ako se gleda pojedinacno, jeste privatna stvar, ali globalno ako se sve manje radja onda je logicno da se postavi pitanje...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

ODLIV MOZGOVA Srbiju godišnje napusti 32.000 ljudi
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/517302 ... 2000-ljudi

Svake godine više od 32.000 ljudi ode iz Srbije. Statistika govori da najveći broj naših sugrađana odlazi u Nemačku. U Austriju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, zbog čega ne čudi podatak da je svaki deseti stanovnik Beča - Srbin. Slovenija je treća najpoželjnija država za naše sugrađane.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim Ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim, elektrotehničkim.

Sa najboljim ocenama i na osnovnim i na master studijama, tražio je posao u Srbiji skoro godinu dana. Đorđe Lukić, ekonomista, svoju šansu sada vidi van granica naše zemlje.

- Ako ste jednostavno ambiciozni i želite da izvučete maksimum iz sebe, onda posle tražite maksimum i od drugih, a samim tim to podrazumeva maksimum i od tržišta. Ako ovde nemate uslove onda tražite gde možete da se usavršite na pravi način - kaže Đorđe Lukić, ekonomista.

A da bi se usavršilo, iz Srbije godišnje u inostranstvo ode više od 700 visokobrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku. Pre četiri decenije, sa diplomom fakulteta u inostranstvo je odlazilo dva odsto emigranata. Danas je taj broj porastao na 15 procenata.

- Svakako da ima negativne implikacije kako na ekonomskom tako i na demografskom tako i na intelektualnom nivou u Srbiji. To je jedan veliki gubitak - kaže Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika tako govori da smo dobili bolju obrazovnu strukturu među onima koji su otišli van granice zemlje, nego među onima koji su ostali.

- Napadnuti ste sa dve strane, nemate dovoljnu reporodukciju za obnavljanje stanovništa, i odlaze oni koji nose tu reprodukciju, nose i ekonomski prosperitet tako da je za zemlju poput naše to izuzezno veliki izazov u narednom periodu - kaže Vladimir Nikitović, demograf.

Najveći broj diplomaca odlazi sa završenim Ekonomskim fakultetom, medicinskim, stomatološkim, elektrotehničkim. Paradoks je da upravo za ovim stručnjacima vapi i naše tržište rada. Jedino što bi moglo da ih zadrži jeste posao.

- Nacionalna služba za zapošljavanje ima mere aktivne politike zapošljavanja u ranijem periodu, to su bili programi stručne prakse, prve šanse programi stručnog osposobljavanja, tu su i tehnike za traženje posla predstavljanje poslodavcu kao što su motivacioni treninzi - kaže Desanka Mihajlović Kovač, iz NSZ.

Sličnim projektima, kažu, i ubuduće će pokušavati da potrebe tržišta predstave onima koji posao traže. Ponuda će, nadaju se, biti bolja od one u inostranstvu.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljuba napisao:
Kako je to sebicluk tacno? Sebicluk prema kome?
Sebicluk prema dodatnom radu i menjanje dnevne rutine.
Kroz istoriju su deca pravljena jer nije postojala kontracepcija niti se zena ista pitala oko toga kad ce i sa kime da zatrudni, tako da taj argument ne stoji.
Pa ako pogledas kroz istoriju i nije tako, bar ne u poslednjih 100 godina u Evropi (u manje vise naprednijim drzavama) a da je tako bilo, bilo je. U takvim drustvima i drzavama i danas je visok natalitet...
Apropo ove price. Imamo i grupe koje prave decu bez ikakvog plana, maks. reprodukcija da ne kazem, i prave se socijalni slucajevi, deca koja nece ni imati sansu za neku bolju buducnost, bice najverovatnije kao roditelji ili jos gori.
Setio sam se jednog grafika koji sam davno video, pa sam nasao slican. Vrlo slikovito prikazuje zavisnost izmedju radjanja i zaposlenosti.

Slika
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Po nekima ovde ljudi u Africi ispadaju najmanje sebični a najviše socijalno odgovorni :ccc:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@grujic - Demografski da, politicki ne.

Mislim da sam pisao vec o ovome jednom, oprostice mi moderatori sto pominjem politicare poimence, ali stavicu u kontekst.
2007-2010 je zabelezen veliki porast novoupisane dece u skole. Statistika ih je kolokvijalno zvala Zoranova deca, jer su to generacije zacete nakon petog oktobra. Drustveni momenat tada je bio specifican: bili smo sirotinja, razjebani sankcijama i ratom, sa sumnjivim ljudima na vlasti, ali smo imali nadu i velika ocekivanja za buducnost.
Narednih godina se vidi pad, generacije 2003 pa narednih par godina su bile malobrojnije, mada smo ekonomski stajali daleko bolje.
Poenta je da ljudima na odluku prosirenja porodice utice mnogo vise faktora od para, standarda itd. Ljudima treba stabilnost, ideja da mogu da predvide sta ce biti za nekoliko godina. Nesto mislim da ce broj upisane dece 2020 biti rekordno mali, i da to nece imati bas mnogo veze sa sebiclukom...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Rakhil napisao:Meni to nije smesno, mene to plasi. Taj kreten koji mi danas kaze da treba da pravim decu zbog nataliteta je isti kreten koji ce sutra da ih regrutuje i salje na front...
Bravo. :bravo:

Btw. znam i nekoliko likova koji su "slucajno" postali roditelji, a sada popuju kako treba ovo, ono, blabla. :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

dragan napisao:To sto nekog treba da boli k.rac, a treba, ne menja cinjenicu da postoje egoisti koji ne zele da uskrate sebi vreme/energiju/novac/you name it, isto kao i cinjenicu da su ti egoisti, egoisti imali oni novca manje ili vise ( posto se sad o tome najvise radi) , ali je cinjenica da ti se neke stvari lakse i vise oslade uz vise kinte.
Svako moze sa svojim resursima da raspolaze kako hoce, njegovo je pravo,ali isto tako nacin na koji raspolaze istim ga odredjuje u necijim ocima, pa i na taj način da ga neko vidi kao sebicnjaka, egoistu, kukavicu ili nesto drugo...
Kakve ovo veze ima sa imanjem ili nemanjem dece?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Neki ljudi jednostavno misle da je samo njihov zivotni pravac ispravan, te onda osudjuju tudje. Eto, kada smo vec kod egoizma i sebicluka ;) I da, ovde se cak i sebicluk moze primeniti, jer svojim osudjivanjem tudjeg zivota, ti direktno smanjujes njegov kvalitet iz sebicnih licnih potreba, da ne imenujem koje su :)

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od srdjanyo »

Rakhil napisao:@srdjanyo - Evo, casna rec, bez ikakve zelje da te uvredim, ali sta to tebe boli kurac?
Nisam mislio ništa loše.
Delija napisao:
srdjanyo napisao:Da se nadovežem.Imam bar dvojicu kolega i par prijatelja koji nemaju dece,ali imaju "sve ostalo".Po meni,oni su sebični jer svoje prioritete zaista postavljaju na prvo mesto.Za druge oni su ne spremni za decu i brak.Ali,ako neko ima vezu od 4+ godina i pri tom živi sa devojkom,da li je logičan sled brak,dete,kupovina karavana ili jednostavno praćenje zapadnih trendova.Npr.znam dečka koji ima karavan :) francuski,ima stan,živi sa devojkom u njenom stanu,zaposleni oboje,imaju 2 vikendice,duga veza,a nemaju dece.I to je to.Da li je to egoizam?
Ti to ozbiljno? :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid:
Dzoni_m napisao:
Rakhil napisao:@srdjanyo - Evo, casna rec, bez ikakve zelje da te uvredim, ali sta to tebe boli kurac?
Oprilike moje reci u onom slucaju koji sam vec opisao. I jedino ispravno pitanje. :kezo:
ftj napisao:@srdjanyo

Ne znam da li je to egoizam al to tvoje razmisljanje je cist primer malogradjanstine iliti sto rekose gledanje u tudj tanjir ili krevet.
Druže,nemoj da vređaš.Ovi ljudi o kojima sam pisao zaista postoje i ja ih poznajem.
Uostalom,to nam je u mentalitetu,da zavirujemo u tuđ tanjir.Milion opservacija na netu,knjigama i novinama postoji na tu temu.Veliki brat,Farma,uopšte "reality show" je najpopularniji tip programa kod nas.To i sami znate,ne moram da izmišljam toplu vodu.Ovo nije Norveška,Nemačka ili Finska,mi smo takav narod ma koliko šačica intelektualaca sa mnogih foruma ovo poricala i bežala od ovog.I tu se opet vraćamo na 470 i kusur godina pod Turcima.I tako u krug.
Najzad,nisam mislio ništa loše,ako sam pomenuo te poznanike i kolege.Možda nisu sebični,možda nisu opterećeni krizom i haosom u državi Srbiji,možda samo malo više mislebna sebe.O deci će misliti posle 40-te. :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Iz tvoje priče stičem utisak da im potajno zavidiš ;)

Ne vidim drugi razlog zašto bi tebe nečija odluka o stvaranju porodice toliko pogađala.

Ja se recimo nikad ne bih usudio da upirem prstom u nekog kad su te stvari u pitanju. To je ipak suviše intimno pitanje koje se mene lično ni najmanje ne tiče.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Postoje ljudi koji ne žele decu iz ovih ili onih razloga. Takvi i bolje da nemaju.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Natalitet, prosperitet, euro neuro, SNS, DS, rokenrol

Rambo Amadeus live studio B Holesterol: http://youtu.be/Jyg_W37rMkg
Odgovori