Otkud sada toliko zagađenje kada industriju skoro da više nemamo? Cela Evropa zagađuje manje, mi smo emisije sveli na maltene energetiku za potrebe stanovanja, i opet problem. Šta propuštam? Nešto se ne jaše.ftj napisao: 31 Dec 2022, 11:51Malo me smara ovo da kad otvorim prozor i osetim da vazduh smrdi sad kad je zagadjenost 160+.
Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Srbiju osećam svojom, život van Šumadije ili Pomoravlja uz sve lepote i preimućstva ne bih mogao da zamislim na duže staze. Prosto su mi druge zemlje skoro pa nebitne. Mislim kako bi mi najviše nedostajao jezik i mentalitet, kultura, a i iole normalan posao (u redu, to sada fali i ovde). Nego —
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Bor, Majdanpek, Smederevo, Zrenjanin, nešto sam možda i preskočio.
Negde tokom korone, bez saobraćaja i loženja (proleće), bileo je solidno zagađenje. Tada videh neki grafikon kretanja vetra/zagađenja iz Bora, Smedereva i sl. Lako to stigne do BGa i dalje.
I bez litijuma, koji nije otpisan, sve najgrđe prljave tehnologije, uz minimum standarda koji moraju da se poštuju, su tu.
Kinezi koriste dok nismo u EU. Do tada nama i neće biti do EU, ako nas ostane.
TapaT
Negde tokom korone, bez saobraćaja i loženja (proleće), bileo je solidno zagađenje. Tada videh neki grafikon kretanja vetra/zagađenja iz Bora, Smedereva i sl. Lako to stigne do BGa i dalje.
I bez litijuma, koji nije otpisan, sve najgrđe prljave tehnologije, uz minimum standarda koji moraju da se poštuju, su tu.
Kinezi koriste dok nismo u EU. Do tada nama i neće biti do EU, ako nas ostane.
TapaT
Da, Bor, zaboravih da je »Ziđin« povećao proizvodnju. Mada, sve domaće livnice su prošlost, većina kovačnica, termičkih obrada, farbara, gumara... ne računam radionice. Ranije se u Kruševcu baš osećalo šta u tom trenutku rade »Merima« ili »Župa«, a i osećao se smog od »14. oktobra«, »Trajala«... Sada toga više praktično nema. Pretpostavljam kako se u Boru stvar toliko intenzivirala i sa tako slabim filtriranjem da je nadoknadila izostanak ostalih zagađivača.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
U Boru se neobradjena ruda tovari direktno u kontejnere i tera van Srbije, bez placanja rudne rente. Plaćanje je paušalno, kako su dogovorili brat Si i žvala...
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Smederevo nije zagadjeno od Zelezare, ruza vetrova je takva da gura ka Pozarevcu. Zagadjenje koje je u gradu jeste od kuca koje loze na sve i svasta. Cak i centralno grejanje ide na lozionice koje pokrivaju do 500 m, znaci ne postoji centralna toplana, kao u BG-u. Ranije je duvala kosava pa terala to dalje, ali sad je cesce da ne duva.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Evo u Amsterdamu ultra cist vazduh, ali kada prestane vetar odmah pocne gusenje.... Mislim da je svuda tako. Npr je ultra zagadjenje u visoko industriskom delu Nemacke (blizu tromedje Belgija, Francuska i Nemacka), stotinama kilometara kao da si na drugoj planeti, sve uginulo okolo i jedva se vidi po lepom danu...
Maločas mi poslao drugar iz FR ovaj link, nije kod njega tako, al kaže da se susretao sa sličnim situacijama nekim drugim EU zemljama.
https://vm.tiktok.com/ZMF3WsTo5/
Sent from my 2203129G using Tapatalk
Ma pustite Srdjana, kuka što mu Guslar iz Hercegovine dao "samo" 3 stana u kompenzaciji za staru kuću na Novoj Detelinari, a mogao je dobiti više 

- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
BigMazzy napisao: 02 Jan 2023, 16:06 Maločas mi poslao drugar iz FR ovaj link, nije kod njega tako, al kaže da se susretao sa sličnim situacijama nekim drugim EU zemljama.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pored navedenog tokom grejne sezone se lozi sve sto moze da se spali, stare gume, plastika, preradjeno ulje, stare patike. Odes po selima i osetis u vazduhu da nije samo ugalj ili drvo sto se pali.motorista napisao: 02 Jan 2023, 13:00 Srbiju osećam svojom, život van Šumadije ili Pomoravlja uz sve lepote i preimućstva ne bih mogao da zamislim na duže staze. Prosto su mi druge zemlje skoro pa nebitne. Mislim kako bi mi najviše nedostajao jezik i mentalitet, kultura, a i iole normalan posao (u redu, to sada fali i ovde). Nego —
Otkud sada toliko zagađenje kada industriju skoro da više nemamo? Cela Evropa zagađuje manje, mi smo emisije sveli na maltene energetiku za potrebe stanovanja, i opet problem. Šta propuštam? Nešto se ne jaše.ftj napisao: 31 Dec 2022, 11:51Malo me smara ovo da kad otvorim prozor i osetim da vazduh smrdi sad kad je zagadjenost 160+.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ja ne znam što je kod nas uvreženo mišljenje da je loženje drva nešto ekološki problematično, pa pola Nemačke, Austrije (figurativno) se greje na drva i to decenijama...najveće firme iz branše proizvodjača kotlova na drvo su baš iz tih zemalja.
Sagorevanjem drva se oslobadja voda, ugljen dioksid i ugljen monoksid, ova 3 u najvećoj meri.
Ništa od toga ne zagadjuje posebno vazduh niti ima mirisa a dodatno CO2 je hrana biljkama, Drvo je prirodan proizvod.
Uslov je da se pravilno ogrevno drvo skladišti, koristi osušeno i da je samo ložište, kotao ispravno uz pravilno rukovanje. Pre svega da postoji poseban i dovoljan dovod svežeg vazduha u ložište da bi postojala potpuna oksidacija.
Normalno sagorvanje drveta nema nikakvog vidljivog dima, samo vodena para u početku loženja dok je još hladno ložište se vidi iz dimnjaka.
Vlažno drvo ili četinari ostavljaju puno nesagorelih ostataka, katrana smole i svačega ali to je neka druga tema i svodi se opet nauslov pravilnog korišćenja drveta kao ogreva.
Briket i pelet od drveta su samo druga forma, ista stvar što se emisije gasova tiče.
Uz naravno azotne okside koji su uvek tu u svakom sagorevanju bilo čega, pa i samnih toplana ili elektrana.
Ono ostalo što je pomenuto od raznih otpada svakako je priča za sebe, i tu se zagadjenje podrazumeva u nekontrolisanim količinama svega i svačega.
Sagorevanjem drva se oslobadja voda, ugljen dioksid i ugljen monoksid, ova 3 u najvećoj meri.
Ništa od toga ne zagadjuje posebno vazduh niti ima mirisa a dodatno CO2 je hrana biljkama, Drvo je prirodan proizvod.
Uslov je da se pravilno ogrevno drvo skladišti, koristi osušeno i da je samo ložište, kotao ispravno uz pravilno rukovanje. Pre svega da postoji poseban i dovoljan dovod svežeg vazduha u ložište da bi postojala potpuna oksidacija.
Normalno sagorvanje drveta nema nikakvog vidljivog dima, samo vodena para u početku loženja dok je još hladno ložište se vidi iz dimnjaka.
Vlažno drvo ili četinari ostavljaju puno nesagorelih ostataka, katrana smole i svačega ali to je neka druga tema i svodi se opet nauslov pravilnog korišćenja drveta kao ogreva.
Briket i pelet od drveta su samo druga forma, ista stvar što se emisije gasova tiče.
Uz naravno azotne okside koji su uvek tu u svakom sagorevanju bilo čega, pa i samnih toplana ili elektrana.
Ono ostalo što je pomenuto od raznih otpada svakako je priča za sebe, i tu se zagadjenje podrazumeva u nekontrolisanim količinama svega i svačega.
Pa, niko ni ne govori da je drvo stetno, barem ne u tolikoj meri.
Vec sve ostalo sto se trpa u peci I sto se spaljuje na poljanama, njivama...
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Vec sve ostalo sto se trpa u peci I sto se spaljuje na poljanama, njivama...
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Fora je što se nekada nije merio sadržaj mikro-čestica u vazduhu, a onda je ustanovljeno da one prolaze kroz krvne sudove, akumuliraju se u tkivima, itd, i počelo je merenje. Na termo-elektrane i fabrike su u razvijenim zemljama stavljeni filteri koji ih zadržavaju, a kod nas nisu. Ili su npr. stavljeni (ne znam da li u Smederevu, Boru ili gde već), ali su Kinezi ustanovili da filter u proseku troši 30 MW i jednostavno ga isključili.motorista napisao: 02 Jan 2023, 13:00 ...
Otkud sada toliko zagađenje kada industriju skoro da više nemamo? Cela Evropa zagađuje manje, mi smo emisije sveli na maltene energetiku za potrebe stanovanja, i opet problem. Šta propuštam? Nešto se ne jaše.
Problem Srbije je što se po kućama, čak i u velikim gradovima, dosta loži čvrsto gorivo. Evropa, i zapadna i istočna, ima mnogo više gasnih instalacija.
Inače, prisustvo čestica određene veličine ništa ne govori o njihovom sastavu, ali je u slučaju sagorevanja za potrebe grejanja, to uglavnom ugljenik.
S druge strane, ovo merenje čvrstih čestica je stavilo u drugi plan merenje gasovitih otrovnih materija. Tako na "mapama zagađenja" Pančevo uglavnom bude zeleno, a vazduh pun otrova iz rafinerije i azotare.
Ђенерал Јанковић
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Po Vojvodini je veliki problem loženje uglja najlošijeg kvaliteta, kada se u ovom periodu voziš autom pa uđeš u neko selo - odmah se u kabini oseti smrad tog uglja i težak vazduh, a i vidi se i u vidu smoga koji ostaje u visini krovova pa i niže... Problem je posebno izražen kada nema nikakvog vetra, onda to bude tako danima. Inače, puno ljudi kombinuje "ćutke" (ostatak klipa kukuruza kada se okruni zbrno) sa ugljem pa to donekle ublažava problem, no drva retko ko loži jer su ovde skupa. Da se ona lože ne bi se sigurno osetilo ništa.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Preboleo sam to. Mada, moglo je još 2 garsonjerice I 2 garažna mesta na Podbari.member napisao:Ma pustite Srdjana, kuka što mu Guslar iz Hercegovine dao "samo" 3 stana u kompenzaciji za staru kuću na Novoj Detelinari, a mogao je dobiti više

Ali, to se i dalje projektuje na moje stanje.
Radim na sebi. Biće to ok.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока