Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od goblin »

Meni bi kod podnog najvise smetalo sto nemam slobodu izbora podova i u principu sve ono sto bi estetsi zeleo bilo bi neizvodljivo, a estetika je ipak bitan faktor za zivotni prostor.

Ovo zidno deluje jako interesantno.
Ima li kakve negativne efekte i limite sto se tice zidnih obloga?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ftj napisao:To ti je samo u glavi, pravilno implementirano podno grejanje ne osecas.
Šta znači pravilno implementirano?

Svakako je pod najtopliji deo u kući kao izvor toplote u kakvoj god implementaciji zar ne?

Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U smislu pod ne treba da bude topao kako neki zamisljaju, pa ce ih zbog toga muciti vene, vec mlak.
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dgajic »

goblin napisao: Ovo zidno deluje jako interesantno.
Ima li kakve negativne efekte i limite sto se tice zidnih obloga?
Ne znam zaista, mozes za vise informacija pogledati ovde:
http://www.variotherm.at/en/home.html

Ovo je sistem koji ja imam, ali ima i drugih, recimo Rehau.

Ovo je vlazni sistem ugradnje, imaju i neke module sa gipsom, bukvalno gipsana ploca sa cevima - ali su cevi 11mm tj. nije tako efikasna kao ove sto idu u malter.

Imaju i plafonske module, recimo za hladjenje, meni su rekli da nema potrebe, ali moram da ubacim jedan fancoil, leti kada je velika vlaznost vazduha da pomogne. Srecom je plafon u dnevnoj 5m pa cemo ga sakriti gore, i staviti da jedan krak da duva i u hodnik, tako da se nece videti. Kazu da ovo moze da ohladi kucu leti, ali kada je velika vlaznost vazduha i toplo, vazduh mora da se "osusi" a tu ovakvi sistemi ne pomazu, mora fancoil. Koliko sam ja shvatio, hladjenje je problematicnije, mislim da su mi rekli da zimu mogu da rese sa 40% manje cevi, i bez fancoila.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Tako je, sistem ce uvek biti pred vecim zahtevom leti kad se hladi nego zimi kad se greje.
Sto se tice efikasnosti mislim da je zidno manje efikasno pod istim građevinskim okolnostima u smislu da se razmenjuje toplota izmedju spoljnog vazduha i zida koji ce biti topliji nego zid kod sistema sa podnim grejanjem. Inertnost je sigurno bolja kod zidnog jer je kolicina materijala izmedju cevi i unutrasnjeg vazduha manja, sto opet ima svoje prednosti i mane...
Koja ti je ovo stolarija?

@nidza - pravilno implementirano u smislu da se greje sto veca povrsina pre svega. Sto je vece grejno telo manjom temperaturom moze preneti dovoljnu kolicinu toplote da zagreje objekat, zato se kod tih sistema temperatura povrsine poda krece ispod 30c i subjektivan osecaj bi ti bio da je pod mlak, da ne kazem blago hladan...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Zašto komplikovati hlađenje kada se to rešava jednom dobrom klimom na jednostavan način? Komfor?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Uf, pre duvanja klime bih uzeo podno sigurno. :) Pod bar ima ispravnu logiku jer topao vazduh ide na gore, klima ima logiku za hlađenje.

Uistinu nisam nikad imao kvalitetan split za grejanje. Sad ću imati pa ću možda imati neke druge utiske.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Hlađenje je u pitanju.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Podno ako je pravilno projektovano ima temperaturu od 23 do max 25°c. Preko toga, ako ne moze da postigne zagrejanost po proračunu ugradjuju se radijatori za dopunu. Temperatura se ne dize.

Što se tiče podne obloge, postoje parketi, laminati, keramika...

Svakako isti izbor kao I da nema podnog. Naravno parket je skuplji ali se bez problema postavlja.

Keramika je sa manjim gubicima I efikasniji je sistem

Sent from my HUAWEI M2-801L using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Pa nije bas isti izbor.
Evo ja sad biram podove za svoj stan koji trebam da opremam i zelim da imam tikovinu zalivenu katranom, a u hodnicima i kupatilu slazem granitne ploce 2-3cm debljine (plocice imaju 8-10cm), plus na nekim delovima zelim debele tepihe...
Kod takvih zahteva podno grejanje jednostavno ne prolazi.

Zato me i interesovalo kakva je istuacija sa zidovima.
Mada koliko sam razumeo, grejanje se postavlja uglavnom na spoljnjim zidovima i nije potrebna prevelika kvadratura zauzetosti, tako da opet ostaje dosta "slobodnih" zidnih povrsina ako neko zeli da postavlja kamen ili neke radove...
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Parkete imas da biras ali su izuzetno skupi ako pričamo o ozbiljnim stvarima.
Svakako sam figurativno rekao, ali ima izuzetno veliki izbor.

Tepisi svakako ne mogu.

Tikovina postoji I za podno grejanje naravno. Kao sto I granit moze. Samo postavka je drugacija...

Ako neko voli klasicnu postavku I ugradnju svakako za njega nije podno.

Sent from my HUAWEI M2-801L using Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Heinz napisao:Hlađenje je u pitanju.
U tom slučaju je podno hlađenje u istom problemu kao i grejanje iz plafona. :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Mislio sam da pričamo o zidnom iz primera. Kako će kondenz da se odvodi, vrv zato mora fancoil.
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

dragan napisao: Koja ti je ovo stolarija?
Rehau, Synego profil - to im je recimo sredina ponude, stakla su troslojna.

Zaboravio sam da napomenem jos jedan bitan razlog za kombinaciju zidno-podno, a to je sto su to nisko temperaturni sistemi koji su efikasni u kombinaciji sa toplotnom pumpom koju planiram.

U prvoj verziji projekta sam imao i radijatore, tako da sam imao sve tri sistema sa obzirom na zahteve koje sam dao projektantskoj kuci. To mi je bilo previse pa sam trazio reviziju projekta, na kraju je druga kuca izasla sa ovim proracunom. Vreme ce pokazati, osecaj mi je da nove stvari tesko ulaze u upotrebu tj. treba dosta vremena.

Napisacu i sagu oko home automationa, posto mi je to dosta bliza struka pa sam na kraju uzeo sam da se edukujem, i na kraju cu vecinu stvari i uraditi sam - ali tek kada budem imao rezultat :)
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

U našim klimatskim uslovima, za hladjenje je najbolje uraditi odličnu izolaciju - dakle najmanja debljina 10 cm. :doubleup:
Navešću primer moje kuće. Nova gradnja, klimablok+10 cm stiropora (najobičniji i najjeftiniji stiropor za izolaciju). Kuća potpuno otkrivena, nalazi se na "ledini" što znači da u krugu od 50 m oko kuće nema ništa (drveće, susedne kuće i slično) što bi moglo da napravi neki hlad ili zavetrinu.

U kući je tokom leta bilo 25-28 stepeni. Kad je napolju 30-33 stepena, u kući je max bilo 23 stepena. Kada je bilo napolju preko 35 - i u kući je bilo toplije ali nikad preko 28 stepeni - što je opet prijatno.

E sad.....da su visoke temperature 35-40 potrajale 7-10 dana i više - zidovi bi počeli da se greju i onda bi bio potreban neki klima-uređaj da bi se isti rashladili.
Odgovori