Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od ben roj »

Pobeze tekst pa da nastavim

Tema je imali smo i to poredim sa sadasnjim stanjem.

Kratko tv programi su bili mnogo bolji nego sada, po meni.

Zatim tada nije bilo sansi da postane neko direktor firme bilo koje istina sve su bile drustvene ili pak predsednik opstine a da mu je to prvo radno mesto. A kada jos zagrebes sada i sa sumnjivim u smislu stvrne kvalifikacije fakultetom u smislu menadzer opste prakse moze svako da bude direktor koga partija postavi. U periodu o kome ja pisem to nije bilo sanse.

Rekao bih da ti poredis sisteme zapadni i istocni, a ja razmisljasm i secam se kako je bilo a kako je danas i to obicnom cpveku. Danas obican covek sem ako nije genijalac, zbog materijalnog faktora ne moze da se skoluje a onda je mogao. To je bitna stvar. Drugo onda je mogao da se zaposli mozda ne u NIISu ali inzinjeri jesu u Energoprojektu, Energoinvestu, Novkabelu iEI Nis Iskri, a sada samo informaticari za prosecno 600 do 800 evra.

Tema je ozbiljna i slpzena i steta sto nema, ili ja ne znam ako ima, ozbiljnih analiza na ovu temu. Ali ako nisi ovde vec u inostrnstvu treba da znas da su mnogi se jako obogatili pod sumnjivim okolnostima i da je to za posledicu imalo da su ljudi ostalo bez egzistencije. Ranije se vredni ljudi mnogo vise cenili , kapitalizam bi trebao da ih plati ali ih ne placa. To je problem kod nas. Obrazovni sistem i moral razruseni a nova profesionalna etika nije izgradjena.

I na kraju, ne zelim da budem tvrdoglav i dosadan ali po mom ubedjenju obicnom narodu je bilo bolje i sistem je bio uredjenji. Uostalom autor teme je samim naslovom teme to prosto sugerisa, u smislu nismo bili svesni sta smo imali.

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Razumem tvoj pristup, i u mnogo cemu se mogu sloziti nacelno.
Jeste, postojao je jasan sistem. To ne sporim.
Jeste osnovno za prezivljavanje stan, hrana i ostalo minimalno potrebno bilo skoro pa zagarantovano samim zaposlenjem bilo gde. Drzava je dotirala i garantovala dirigovanim cenama.
Ta srednja vrednost, ta uravnilovka, ta uprosecenost svega jeste jedna od osobina tog sistema.

Problem je sto kada se poredi ta srednja vrednost sa srednjom vrednosti drugih sistema/ drzava pokaze se otvoreno jasna razlika koja se povecava.
S obzirom na stalno upumpavanje para logicno je da nastane napredak od 60te pa presek na svakih 5 godina,
Do mozda 75, a onda nastaje silazni trend gde pocinje nazadovanje.

Mogu se sloziti, tada je bilo znatno opustenije ziveti, o svemu je mislio i odlucivao vodja i kako kaze tako je. Nekima, mnogima? , to odgovara i verujem da je za njih to skoro idealni sistem. Za sve se trazilo od drzave da uradi.
Kapitalizam i Srbija danas je tema iz vise mogucih uglova posmatranja.
Danas kod nas nije uveden u punom obimu i u svemu kapitalisticki sistem. Cak ni sama prva faza, privatizacija drustvenih firmi jos nije zavrsena. Mozda ce biti ove godine.

U bivsem istocnom bloku, osim Rusije, tranzicija se uglavnom zavrsila do 96-98 godine u vecini zemalja uz potpuno ukinuto cak i u tragovima nasledje socijalisticke privrede. Uspostavljanje novih jasnih pravila je opet uspostavilo sistem.
Zato su nas sve te zemlje presisale iako su bile u losijoj poziciji recimo 1989. godine kada je pao Berlinski zid.

Tamo je kratko trajalo to lose prolazno stanje koje kod nas i dalje traje.

Jeste, poredim sisteme medjusobno koliko brzo napreduju, koliko je izrazen taj napredak u intervalu od 5 godina.
Tu je interesantan onaj grafik kroz godine, jeste postoji rast SFRJ ali postoji jos brzi rast drugih.
To u stvari znaci relativno zaostajanje SFRJ.

Bili smo mladji, nije bilo politike u narodu, nije bilo ni slobode izbora sta ce se kupovati i kako ce se ziveti, bilo je uredjeno kao kompozicija voza. Uskocis i ides tempom kojom se krece kompozicija, prosek. Nema iskakanja, ne moze brze ali ne moze ni sporije. Nije dozvoljeno biranje drugacijeg tempa.
Ako je bolje ili brze to se suzbije kao stetno, nebitno koja oblast. Biti uspesan u necemu je bilo lose tada. Biti bogatiji od proseka je greh.

U tom smislu nekada je ta kompozicija bila garant lagodnosti tog minimuma, cak i ako nista ne radis "pogura" sistem i dovede vecinu do prosecnog nivoa.

Mnoge stvari su bile dotirane da se zadovolji minimum potreba. Mnogi porezi nisu postojali.
Ono sto nije bilo dotirano je bilo neproporcionalno skupo, takoreci luksuz pogotovu ako je uvoznog porekla.
Bonovi, ogranicena kolicina kupovine robe, redovi...je bilo redovno stanje kako koje godine. Ogromna inlfacija je redovni pratilac, devalvacije bile vise puta, ne znam vise koliko je puta po koliko nula sa dinara ukidano.
Dinar, novi dinra, novi novi dinar,...

Danas toga nema.
Nije ni priblizno slicno ziveti, nema garantovanog dozivotnog posla (osim zaposlenika za drzavu), nema dotirane stanarine. Ali ima robe po zelji u vrsti i kolicini, prilicno stabilna vrendnost novca, sloboda izbora sta da se radi.

Imali smo nismo znali je dobar naslov, svako od nas je subjektivnog pristupa. Ja sam uveren da sistem SFRJ ekonomije nije bio odrziv i da nije moglo biti napretka. To jest sistem nije valjao za dostizanje vise od nuznog minimuma. Kada se dostigao minimum, nastali su problemi da se zadovolje povecane potrebe stanovnistva.
Politika je samo ubrzala neminovno.

TV program onda i sada ne bih se usudio ni da poredim, razlike su previse velike.
Onda je bio bez dileme neuporedivo bolji ali je bio strogo dirigovan i filtriran. Prvo jedan, pa posle i cela 2 programa. Muzicki spotovi na TVu su dozirani na kasicivu, jedva se prikazivali i to u namenskim emisijama.

Danas postoji internet, i sasvim druga industrija zabave i informacija. Meni je TV program sporedan daans, gledam samo ono sto zelim a ne sve sto se nudi. Ne ogranicavam se na domace programe.

Ima necega sto je bilo bolje regulisano tada, ali je sam ekonomski sistem bio takav da je napredak bio previse spor u odnsou na druge, tj zaostajalo se u svetskoj utakmici drzava.

Mnogo toga danas jos placamo za grehe proslosti, mnogo stvari koje nas ogranicavaju su poreklom iz proslog sistema koje su opstale. Pa samo na fiktivno odrzavanje propalih drzavnh i drustvenih firmi potriosimo 150 milijardi dinara godisnje.
Za 20 godina smo potrosi 3.000 milijardi bacenih u bunar a i dalje te fime nemaju perspektivu niti su ista napredovale. Koliko je to za obrazovanje, zdravtsvo i drugo moglo da se korisnije upotrebi mislim da ne treba pominjati. Da je zavrsena tranzicija 95-96. pre 20godina, ne bi bacili tolike novce u vetar.

Prosle godine sam bio uzduz i popreko Slovacke, pre toga bio sam 1989. godine neposredno po pucanju socijalizma.
To je nebo i zemlja, ne moze se porediti. Isti narod je tamo, samo je drugi ssitem uspostavljen.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Svidja mi se uspeh ove teme na forumu sasvim drugog profila. Dodatni bonus je kulturna polemika kakva se retko srece i na akademskim forumima upravo politickog usmetenja.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nije ni priblizno slicno ziveti, nema garantovanog dozivotnog posla (osim zaposlenika za drzavu)
Pa isto kao i onda :)
Nista se nije promenilo.
Ne bi me zacudilo da isti broj radi za drzavu, posredno ili neposredno, kao i onda. S obzirom da imamo situaciju da pobedjuju isti kerovi koji svaki put sve vise i vise zaposljavaju neke imbecile, samo zbog glasova.
Zato je potrebno odskolovati pinkom sto ljigavije ljude, nauciti ih novim vrednostima, tako da im zvezda vodilja u zivotu bude posao u drzavnoj sluzbi, jer tako obrazovani se savrseno uklapaju u sistem. Sto su gluplji, to im se lakse prima ta vrsta obrazovanja i brze usvajaju obrasce, koje kerovi na vlasti ocekuju od naroda, od sirokih narodnih masa.

To je najgora moguca selekcija koja moze da postoji u nekoj drzavi.

Nije ni cudo sto ljudi beze odavde.

Samo budale su ostale. Ja sam budala.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Ono koliko se ja secam komunizma, a ziveo sam u njemu 18 godina je da su svi radili i nesto proizvodili. Koliko je to bilo ekonomski opravdano i da li su te firme proizvodile gubitke koji su se popunjavali iz kredita, ne znam. Znam samo da je, kao i danas bilo puuuno fiktivnih radnim mesta kojima se povecavao broj zaposlenih a smanjivala nezaposlenost, kao i danas. Ali su ljudi i radili i privredjivali.
Sa druge strane, jako dobro se secam 80-tih, Milke Planinc, Ante Markovica ( da nema kafe, da se vozi par-nepar....) i situacije 89 kada smo bili na pragu EU, ali nismo svojom voljom usli. Nije bilo politiki korektno uclanjivati se kada si Nesvrstani. BUDALASTINA! Tada smo bili na listi pre Italije, Austrije, Grcke, Spanije...
Malo stariji, setite se ko je krajem 80-tih ili ranije isao u Austriju da radi? Samo retki i Romi, jer su plate u Austriji bile kao u Jugoslaviji i samo onaj ko nije imao nikakvu mogucnot isao je tamo. O Italiji, Grckoj, Spaniji ili nekoj trecoj zemlji da ne pominjemo. Sta je za nas bila Poljska, Cehoslovacka, Madjarska, a sad ljudi tamo idu da rade? To su bile sirotinjske i za nas bagatelne zemlje jer je Taxi u Ceskoj za celu noc vozio za 10 maraka, znam jer sam ga toliko placao.
Druga prica su bile Francuska, Belgija, Hoplandija, Nemacka...
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

@mod & vlada Pisem sa tableta najcesce, i to mi pravi problem, mali ekran tesko se skroluje i td. Nisam namerno a imao sam problema da editujem u svakom slucaju necu ponavljati , a glavni problem je sto siroko pisem.

@ Ljubiltelj

Ipak je razlika u tezistu nase diskusije , ti vise kompariras sisteme kapitalizam i realni socijalizam za sta su potrebni pre svega valjani ekonomisti i filozofi. Odmah cu ti reci da bih upravo voleo jako da cujem kvalitetnu zaista ucenih ljudi iz te oblsti. No pokusacu u tvom stilu da krenem redom i iznesem ono kako ja vidim stvari, naravno bez pretenzije da sam u pravu.

Slazes se da je sistem je ranije sistem bio dobar, po meni bolji nego ovaj a evo zasto. Pa zato sto se nije moglo da desi da bez dana radmnog staza ili pak sa nekakavom kvazi a u stvari nikakvom kvalifikacijom postanes direktor drustvene firme ili predsednik opstine. A sada toga ima koliko hoces. Kada sam cuo da je predsednik opstine a bilo ih je vise sa 2 godina ili da je direktor od vise hiljada ljudi bez radnog iskustva pitao sam se zasto je to tako sada. Samo nemoj mi pominjati 1946 godinu jer valjda smo posle toga obrazovali se i izgradjivali neke odnose i nesto radili. PA da se vratim zasto je to tako, pa zato sto su to lutke ciji zadatak nije da ostvari ciljeve stanovnistva u opstini ili da kompanije cije je direktor uspesno radi i time i da radnicima bude dobro, vec da ostavri ciljeve onih koji su ga postavili,a ovo je period prve akumulacije kapitala. U krjnjoj liniji to je partijske ciljeve, da zaposli sto vis poslusnih clanova partije bez obzira na struku ili pak da izvuce pare da buduce tajkune , bez obzira sta ce biti sa firmom. Naravno i ranije su imali privilegije i bogatili se pojedini ali je to bilo mnogo manje i u krajnoj liniji onemoguceno jer nije mogao da postane vlasnik fabrike, mogao je da zaposli mozda nekoga, ali nije moga da da otkaz. A iako je mnogo zaposljavao pisano je pariji i zboru radnika, pa je bio prozivan, znaci bio je neki sistem koji je to ogranicavao i sprecavao. Zbog sirine da ti ne pisem kakoje jedan veliki direktor i bivsi direktor nije moga da da jedan stan drustveni, jer su ga zaposleni przivali. Ili pak kako su dva direktora bili prozivana kupili firmi opele, pa ih prozivali kako trose pare. A sada sta se radi. Uzmes na kredit banke, od toga kupis neku firmu i zlozis tu firmu koja radi. OD kredita izvlacis pare i iz tekuceg poslovanja izvalcis pare, preko svoje neke druge firme. Normalno ta firma mora da propadne. Ode u lkilkvidaciju, radnici ostanu nezaposleni, banka ne moze da naplati kredit, taj vlasnik je izvukao pare i postao bogat. I ima se ovo raslojavanje, koje je veoma surovo, ovaj postaje sve bogatiji, a nezaposleni od socijalne pomoci ne mogu da zive ili pak od para koje dobiju za otkaz ne mogu da nista urade.
E zato se pojavljuje raslojavanje veliko, i to najvuse boli ljude koji to vide i razumeju. A ko je za to kriv. Necemo tako siroko, ali je jasno onaj ko vodi drazavu. Docic cemo i do toga.

E ono sto ja isticem sa mojim tecom. Tu je moje razmisljanje na duzu stazu. Moj teco je uspeo da skolije cerku. Ona je zavrsila fakultete i ima dvoje dece koji su takodje zvrsili fakultete u Beogradu i stvorili porodice. Sada je moja sestra po tetki u penziji i ceka srecna peto unuce. U ovom sistemu ni mnogo bogatiji od mog tece ane bi mogao da skoluje jedno dete, moja sestara ni sada sa platom koju je imala ne bi moglad a skoluje dvoje dece, a kamoli da ih skoluje da nije zavrsila fakultet. Njena deca nikada ne bi ziveli ni priblizno skromno kao sada, mada i sada veoma skromno zive i bore se za svoju porodicu. Usput da dodam ni moj otac a ni ja ne bi zavrsili nikada fakultete u ovakvom sistemu, jer nismo genijalci da nas kapitalisti prepoznaju i daju besplatno skolovanje, a deda nije bio bogat i sugurno ono malo zemlje sto je imao ne bi prodavao jer kako bih ishranio petoro dece. Da ne elaboriram dalje.

Sada oko uravnilovke. Jeste to je losa strana, rekao bih ne nagradi dovoljno uspesne a neuspesne pozicionira bolje nego sto bi po nekom osecaju oni to zasluzili. Ali to radi i kapitalizam isto samo mnogo surovije i ekstremnije i to u oba smera. Ogradjujem se mozda ja ne znam svu filozofiju i zakonitosti, pa moguce i da gresim, ali kako inzinjerski i matematicki ja to vidim. Kapital ima teznju da uvecava i to mu je osnovni cilj. Zbog toga oni koji su u funkciji njegovog povecanja se nagradjaju i oni su iznad proseka. Zato su na zapadu pre svega inzenjeri ili poreski strucnjaci ili advokati koji spasavaju od mahinacija, dobro placeni jer direktno uticu da vlasnici imaju veci profit. I ti idu iznad proseka, i oni se placaju kako bi pravili sve veci profit. PRi tom valsnik postaje sve bogatiji. S druge strane oni koji nisu u toj funkciji placaju se samo koliko moraj, samo da prezicve. Oni koji nisu ni potrebni idu na ulicu i bz mnogo sekiracije o njima se i ne pise. Ranije su ti radili u firmama koje su istina bile mozda ne tako efikasne i imale viska zaposlenih ali su ti ljudi bili blize proseku. I najbolji nisu bili placeni koliko treba pa su i oni bili iznad proseka ali ne tako daleko od njega. I sta imamo u kapitalizmu dva pola, mali broj mnogo bogatih i daleko iznad proseka, jako daleko, i veliki broj ispod proseka i to ispod proseka sto dalje od njega ali iznad samo malo minimuma da mogu da prezive. I zato je ta raspodela takava. Jeste ovo je po Marksa jer koliko sma video njega ne negiraju mnogo i svi ukazuju da je dao odlicnu analizu kapitala i viska vrednosti. I vidi se da to tako funkcionise kod nas. Samo Marks nije napisao "nemojte me pitati za prvi milion" ali je napisao da se posle taj milion po zakonima kapitala mora oplodjavati nezavisno od cene za to, a cena je da bogatiji postaju sve bogatiji, i da se ispod prosecni guraju sto dalje ispod proseka.

Ti govoris vise o prednosti kapitalizma u smislu efikasnnijeg sitema. I tu si u pravu. Jeste on je efiksniji i ima vecu prduktivnost. Kako to postize pa tako sto upravo nagradjuje one koji su u najvecoj funkciji stvaranja veceg profita i time vlasnicima omogucava da budu jos bogatiji. A cena je da oni koji nisu u toj funkciji su potpuno nebitni, i da ako ne mogu da se ekspaltisu da rade manje bitne poslove za male plate nije ni bitno kakav im je materijalan polozaj. I zato su socijalna davanja sto manja kako bi sto manje pteretili budzet. NA zalost ljudi svesni toga, oni koji su bili labilniji ili iscrpljeni kada bi ostali bez posla bilo je i samoubistava , o tome se ne pise naravno mnogo. Ali znam da je bilo, jer moja zena kada je ostala bez posla u jednoj banci, jedan njen kolega se ubio. Cak se desavalo da su se pojedini privatnici koji su bili prezaduzeni i nisu mogli da vracaju dug da su se ubili. Zasto ovo pisem, pa da kazem da zelja za stvaranjem kaitala ne pita za cenu i da su posledice za one koji ne uspeju veoma drasticne, velika nemastina i beda a kamoli da skoluju svoju decu. Znaci sistem podstice produktinsot po veliku socijalnu cenu i upravi praveci sve vece razlike izmedju ludi.

Citam kako kada berze padnu najbogatiji ljudi osiromase za milijarde dolara. Znas ja ne razumeme sta to znaci ako je neko imao 100 milijardi dolara pa kao izgubi 10 milijardi dolara, ali jako dobro razumem ako je neko ima plati 30 000 dinara pa mu smanje na 20 000 dinara. Onog prvog se zivot nece nista promeniti, ajde pa i onog koji ima 100 000 evra pa izgubi desetine hiljada evra, ali ovog ispod proseka ce sigurno zivot biti mnog mnogo losiji.

Napredak sistema i posledice toga ja dugorocno ne moguda sagledam i validno da protumacim. Sta me zbunjuje, pa ova kriza koju je imao kapitalizam. Kada je finansijska kriaza nastala i kada je trebalo da propadnu u americi neke banke i finansijske oragnizacije sta se desilo. Drzava se umesala i nacionalizovala neke a to su najvece banke i finansijske organzacije da ne propadnu. I napravila je jos veci budzetski, pa je Ameruka najzaduzenije drazava sveta. Ali to je tema koju ne poznajem dovoljne , sve te mehanizme, ali se pisao da je krah kapitalisticke filozofije i koncepta da se drazava ne mesa i da neuspesni propadaju a da sami uspesni opstaju. Jer se dzava u kapitalizmu umesla da spase propale praivatne banke i finsisjke institucuje , one koje su finansirale gradnju kuca, a to znaci da taj sas finasiraju poreski obveznici odnosno svi. To bas ne poznajem ne bih da nagadjam ali kako sam ukapirao kapitalizam je odstupio od svojih osnovnih postulata da bi sacuvao pojedine velike kapitaliste. Isto kao sto su u socijalizmu banke davale kredite losim firmama.

Ovo na kraju gde govoris da li je bolje ulagati u propale firme ili u zdravstvi i obrazvni sistem, je pravo pitanje samo malo da se prosiri. Kako prikupiti sredstva i kako ih raspodeliti. I opet se vracamo na pricu na mog tecu. Ako se porezima ne uzme onima koji premnogo imaju i ne daju na neki nacin oni koji premalo imaju, onda moj teca nece moci da prazivi i da i skoluje cerku na fakultetu u Beogradu. Mozda moze da prezivi ali ne moze da skoluje cerku, a ni ona svoju pak svoju. I onda se ta raspodela sira na bogate i siromasne. I ne samo to verovatno i zdravstvo ne moze da leci uspesno siromasne, a posledice se jasno znaju, bogati ce moci da plate lecenje a da li ce se izleciti vec zavisi od vrste bolesti. Dosta je to surovo ali tako mi licic kada se ogolido kraja.

Naravno naci ravnotezu je veliki problem i sve je to dosta slozeno bar za mene.

A sto se tice sloboda, ne treba ni tu preterivati, pa zna se ona prica da u Hide parku u Londonu moze svako da kritikuje i da prica sta god hoce, ali kakve su posledice, nikakave. Po principu pas laje karavan prolazi.

No moja saznanja su ogarnicena, i kazem velo bih da se ukaze na neko istrazivanje. Ja sam voleo da citam kada sam imao vremena profesora Borisa Begovica, mozete malo preko neta to istarziti. Po mom ukusu veoma kompetentno i studiozno pise o stanju , uzrocima i poslediacama.

Mozda sam malo preterao sa pisanjem ali je ovo tema za razmisljanje i diskusiju svakako. Pa kako se stavri preplicu malo me povuklo u pisanju,
mada sam svestan da je sigurno dosta sve ovo povrsno, pozda i pogresno i da ima ljudi pre sveka ekonomisti i filozofi sustinu zakonitosto bolje i na duzi rok umeju to da sagledaju i prevedu to sta znaci za zivot obicnih ljudi ....
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

@zex

Moj ujak i drugari u to vreme sedne u voz za Budimpestu. Do tamo popiju sav bife. Tamo ih taksi voza i non stop stoji upaljen, da se ne hladi vozilo, vrati ih nazad, oni u voz i opet popiju sav bife i vrate se iz izlaska :)

Neki poznanik isao na jezero Balaton. Kupio tamo celu lubenicu. Prodavac ga vise puta pitao, jel siguran da hoce celu, jer se prodavalo na kriske :)

Zlatna vremena :D
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

zex
Pa jedna od odlika socijalizma i uopste drzavnog bavljenja biznisom jeste da puno ljudi nesto radi, trosi se puno resursa pri tome a proizvedu malo novostvorene vrednosti.

Neefikasan rad, slaba produktivnost u proizvodnji necega je bila opsta pojava ne samo u SFRJ vec i celom istocnom bloku. Dok je bilo stalnog dotoka novca kao u piramidalnoj finansijskoj shemi postojao je privid uspesnog modela.

SFRJ se ne secam da je imala jednu godinu da je zavrsila u plusu, platni bilans, trgovinski bilans, bilo sta makroekonomski uporedivo.

Ali je imala copy/paste privredu zasnovanu na zapadnim licencama koja je bila kompatibilna u dosta segmenata sa privredom EEZ tj maticnih firmi. Privatizacija je mogla da se sprovede brzo i bezbolno, prodajom domace firme partnerskoj stranoj firmi.
To je bila velika prednost u odnosu na sve zemlje istocnog bloka, nasi su i tehnicki standardi bili u osnovi prepisani DIN, kao i sve druge norme po zapadnim varijantama (recimo CCIR frekvenicje radio i TV spektra umesto OIRT kao sto je bio ceo istocni blok).

Kada mi nismo hteli da primimo strani kapital ima ko je hteo pa je Slovacka i Madjarska na primer prihvatila auto biznis odmah a mi smo Zastavu delimicno resili tek pre par godina. I onda naravno po najgorim uslovima po nas.

Imali smo Ei , elektronsku industriju koja je bila cenjeni proizvodjac, ne srafciger montaza, po Philips licenci kao jedan zaokruzen sistem. Fabrika elektronskih cevi cak nije ni privatizovana da bi nastavila da radi, prosto unistena.

Imali smo dosta firmi koje su mogle da prodju kroz tranziciju i prezive, a mi smo odabrali da cekamo dok se samoraspadnu uz vestacko odrzavanje fikcije pune zaposlenosti u njima.

Ni u varijantama kapitalistickog sistema gde preovladava drzavno uplitanje nije mnogo bolja situacija. Jeste organizacija rada nesto bolja ali se primecuju isti problemi. Grcka je primer neposredno u blizini.
zex
Reactions:

Post od zex »

nikaragva napisao:@zex

Moj ujak i drugari u to vreme sedne u voz za Budimpestu. Do tamo popiju sav bife. Tamo ih taksi voza i non stop stoji upaljen, da se ne hladi vozilo, vrati ih nazad, oni u voz i opet popiju sav bife i vrate se iz izlaska :)

Neki poznanik isao na jezero Balaton. Kupio tamo celu lubenicu. Prodavac ga vise puta pitao, jel siguran da hoce celu, jer se prodavalo na kriske :)

Zlatna vremena :D
Da, o tome govorim...Sad su ta Madjarska, Slovacka, Ceska, pojam za nas.
Imali smo sve, a onda smo odluili da nista ne treba menjati, iako se sve promenilo pa smo popili sankcije, bombardovanje, finansirali smo dva rata van nase zemlje za "odbranu" visih interesa, a nismo videli da je nas najveci nacionalni interes vec otisao, samo to narodu niko ne sme otvoreno da kaze...
Sad me zivot u Nemackoj podseca na socijalisticko vreme u Jugoslaviji, sa jednom razlikom, svi rade a ne dolaze samo na posao.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Posto zbog prirode posla imam dosta blizak kontakt sa ljudima sa zapada evrope, primetio bih ne rade svi ovako, kao kod nas.
U NL npr. radno vreme je vrlo rastegljiv pojam, barem u IT. Petak u 12 pale kuci. Dolaze na posao u 10-11, odlaze u 15-16 :)
Ne znam da li sastave efektivno 30 sati nedeljno :)
Priiilicno jedna opustena situacija i atmosfera.

Dok privatnici ovde po Srbiji popuju kako se na zapadu radi 16h dnevno :D

Ne kazem da ne urade posao i da otaljavaju (a ima i toga), ali su tako opusteni po pitanju svega toga.
Kod nas u nekim firmama zakasnis na posao, na koji realno ne mozes zakasniti, jer to nije linija u zastavi, odbiju ti od plate.
Zivis sa tim pritiskom jedno vreme, koliko ko izdrzi.

S kim god sam pricao i sta god sam video, mi smo najveca govna sami sebi. Uglavnom to tako bude. I u socijalizmu i sad u ovome, ne znam kako da ga nazovem.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

ben roj napisao: Slazes se da je sistem je ranije sistem bio dobar,
Ne, sistemi nije bio dobar ali je postojala drzava kao uredjeni sistem nekih poznatih pravila.
Danas ovde ne postoji sistem, ni dobar ni los prosto smatram da jos nije zavrsena tranzicija i da tek treba da se u potpunosti uspostavi kapitalisticki sistem kakav je danas u Rumuniji, Albaniji, Pojlskoj itd u zemljama gde je tranzicija okoncana.

Opisao si vrlo precizno zloupotrebu ovakvog modela privatizacije. To je bas tako i tako smo mi hteli da bude, mi smo doneli pravila i zakone koji favorizuju takvo ponasanje. To nije odlika kapitalizma kao takvog, nije postojala takva varijanta kada je 89-90 pokrenuta prva privatizacija po ondasnjim zakonima SFRJ.
Postoji i vaucerska privatizacija.
Ali, koja god da je privatizacija osnova je da se zavrsi brzo, da se meri procesu mesecima za neku firmu a ne meri decenijama.
Svuda u istocnom bloku se dogodilo nesto od toga sto pominjes ali je trajalo 2-5 godina kada je uspostavljen novi sistem novih pravila i nestao socijalizam. U tom novom sistemu vise nema privatizacija drzavnog kapitala i vise nema tog haosa.
Ta faza prvobitne akumulacije mora da se dogodi, i mora da se sprovede. To je zakonitost kapitalizma kao sistema i u svim zemljama na planeti se dogodila. Negde u 18. veku a negde kao u Srbiji u 21. veku.

Sto se tice direktora i opisa upravljanja firmom od strane partije, slazem se da je tako. To ja zovem sistem, pravila koja postoje. Onoga trenutka kada je nestala svemoguca partija jasno je da taj model operativnog upravljanja postao neodrziv. Jos uvek se pokusava odrzavati taj sistem samo sada sa 3-4-5-7 partija koje su podelile plen drzavnih preduzeca i svaka radi za svoj interes.

Da je privatizovan drzavni biznis toga bi bilo tek u tragovima, vise kao incindent umesto pravilo.
Kao sto se pokazalo u praksi svuda oko nas.

Skolovanje je danas isto kao i ranije, postoje drzavni fakulteti sa studentima koji se finansiraju iz budzeta.
Kapitalisti nemaju veze sa time, svako ima mogucnost da konkurise. Uopste ne moras biti bogat da bi stekao prvavo na (besplatno) drzavno skolovanje.
Ne vidim gde je tu sada nesto gore nego u tom sistemu. Gde takodje nije bilo besplatno potpuno skolovanje i gde su takodje postojale kvote za upis. Samo tada ako si ispod crte nisi mogao da doplatis i studiras na drzavnom fakultetu. Nisi imao nikakvu mogucnost.

Ono sto si opisao za odnos kapital-rad u kapitalizmu je bas suprotno od uravnilovke/ jednake plate nevezano za efekat rada.
U kapitalzmu se rad ceni prema doprinosu potrebi firme, najnormalnije je da postoji jasna razlika placanja rada u odnosu na nerad. To je jako bitna razlika od socijalizma gde se sve plate drze jednakim na nuznom minimumu.
Das Kapital vazi i danas, odlicno je objasnjeno stanje uzrocno posledicnih veza.

U kapitalizmu postoji osim trzista rada i drzava koja ima socijalni program i dotacijama pomaze onima koji ne mogu da naplate rad na trzistu iz bilo kog razloga.
Cini mi se da zaboravljas tu sasvim jasno prepoznatljivu funkciju u kapitalizmu. A ta dotacija, sociljalna pomoc u kapitalizmu, je veca od po pravilu od one srednje socijalisticke plate za puno radno vreme.
Nije drzava niti kapitalisti nesto siroke ruke zbog ljubavi nego kapitalizam zahteva potrebu potrosaca na trzistu robe i usluga. Socijalna pomoc u dovoljnom iznosu omogucuje da trziste funkcionise i u tom segmentu stanovnista, pojavljuju se oni siromasni ili bez posla kao potrosaci.

Mislim da jednu bitnu stvar previdjas u analizi kapitalizma i odnosa prema radu. Kapitalizam stvara novu vrednost kroz produktivnost i efikasno korisecenje resursa- povecava vrednost proizvoda tj kolaca koji moze da se potrosi i podeli.
Socijalizam za razliku ne stvara novu vrednost, produktivnost je sporedna kategorija- umanjuje vrednost proizvoda tj smanjuje se kolac koji se moze podeliti.
Ovo je pravilo dokazano u praksi uz redje izuzetke.
Na kraju, u kapitalizmu oni siromasni postaju malo manje siromasni tokom godina razvoja privrede dok u socijalizmu ogromna vecina siromasnih postaje jos siromasnija usled nedostatka razvoja privrede.

Ovu zakonitost smo videli i kod nas na delu, poredjenjem SFRJ sa nama slicnim zemljama po resursima ali uz kapitalisticki model trzisne privrede.

Lepo si primetio, u SAD je napusten kapitalizam u nekim elementima i za neke ljude (vlasnike kapitala) zarad nekih drugih interesa. Kriza u kapitalizmu je ciklicni proces, traje vekovima kao poznati fenomen.
SAD jesu najzaduzenija zemlja ali isto tako jesu zemlja koju prima najvise dotacija kroz dolarsku politiku rezervne svetske monete. Moze im se i koriste.

Nisi me razumeo u vezi skolstva, zdravstva i ostaloga potrebnog u jednoj drzavi tj drustvu za opste potrebe.
Novac se prikuplja od onih koji ga stvore, a to je privreda koja naplati na trzistu svoj proizvod/ uslugu.

U tvom opisu, tvoj teca ne treba da prima pomoc neograniceno dugo za svoj premali rad u propaloj firmi.
Naprotiv, novac treba da se ulozi u obrazovanje i tu obrazuje tvoj teca za neki posao sa kojim moze da zaradi platu. I da time trajno bude sposoban da sam sebe prehrani.
Slicno i za zdravstvo. Da bi ljudi efikasno radili moraju biti zdravi.
Umesto u propale firme koje samo trose a nista ne stvaraju bolje je zajednicki novac uloziti u zdravstvo koje ce ga izleciti i osposobiti da moze da radi.

Teca 1 radi u propaloj firmi, ne zaradi za platu. Teca 2 radi u propaloj firmi, ne zaradi za platu. Teca 3... Teca 4...
Kazes treba uzeti novac od bogatih u propaloj firmi i onda podeliti za skolovanje Cerke1, Cerke2, Cerke3...

U tom modelu ocekuje se da od siromasnih se naplati porez da bi se podelio drugim siromasnim.
Da podsetim, po defiiciji i temelju socijalizma raspodela kolaca podrazumeva da nema bogatih u drustvu, nema onih sa viskom para jer je odredjena svima ista plata bez obzira na rad.
Ili da novac stalno dolazi sa neba, neko dodaje sa strane ili taj model ne funkcionise.

Na drugi nacin. Teca je gladan. Donesu mu isprzenu ribu u tanjiru. Pojede danas.

Sutra opet gladan, Donesu mu sutra opet isprzenu ribu, Pojede.
Opet gladan.

Taj model je pogresan, Teca je stalno gladan i stalno dozivotvno zavisi od tudje pomoci i dobre volje.

Teca je gladan. Donesu mu isprzenu ribu, POjede.
Sutra je opet gladan. Ne daju mu ribu, donesu mu stap za pecanje i odvedu na skolovanje i pokaznu vezbu kako se lovi riba, zatim kako se przi.
Ostave ga da bude gladan. Teca je neuk, nema vestinu i ne uspe da "zaradi" sebi ribu.
Sutra opet gladan, trazi ribu.
Nema, dobije opet stap za pecanje i odvedu ga da peca. Teca ulovi ribu, isprzi, najede se.

Sutra, Teca vise nije kanidat da trazi ribu, sam je u stanju sebe da prehrani.

Onaj prvi model potrosnje tudjega je socijalizam.
Ovaj drugim model stvaranja vrednosti je kapitalizam.

Uprosceno, jako uprosceno ali pokazuje poentu i razliku pristupa istom problemu- gladan si.

Ovaj prvi, gde donesu gotov rucak je svakako udobniji, komforniji, lagodniji, ne treba truda, ne treba stres, nema brige. Ima samo jednu falinku. Nije odrzivo za sve Tece u drzavi/ firmi.

Neko mora ipak da peca ribu, da przi. Ne mogu svi samo da jedu.

Sve to isto vazi na nivou drzave kao celine.

Dakle, skola za cerku nastaje kada je Teca vec prethodno zaradio novac pa se deo zaradjenog moze odvojiti za tu namenu.
Teca nije zaradio, nema novca, nema skole za cerku.

Kapitalizam svakako jeste suroviji od socijalizma jer postoji trziste umesto garantovane socijalne pomoci ali jedini omogucava stvaranje nove vrednosti. I u kapitalizmu nastaju bogati, koji onda mogu da plate porez.
U socijalizmu gde su svi siromasni nema ko da plati porez.

Dakle, porez sluzi kada se prikupi da se korisno ulozi u opstu korist (skola da se upeca riba) a ne za zastitu interesa manje grupe gradjana, u tvom primeru tece i kolega (da dobijaju ribu na tanjiru) neograniceno dugo.
Drzava ne treba da iz poreza dotira privredna drustva.
Privredna drustva ne treba da se bave socijalnom pomoci vec da stvaraju pare.

Drzava socijalnom pomoci tretira samo one kojima treba zaista, ne sve gradjane podjednako u istim iznosima (kao sto je socijalizam, jednaka plata za sve).
Mozda sam malo preterao sa pisanjem ali je ovo tema za razmisljanje i diskusiju svakako. Pa kako se stavri preplicu malo me povuklo u pisanju,
mada sam svestan da je sigurno dosta sve ovo povrsno, pozda i pogresno i da ima ljudi pre sveka ekonomisti i filozofi sustinu zakonitosto bolje i na duzi rok umeju to da sagledaju i prevedu to sta znaci za zivot obicnih ljudi ....
Sto se mene tice, samo pisi i naprotiv korisno je procitati opsirno i temeljno obrazlozeno drugacije misljenje.
Ne volim kratke misli koje ostavljaju puno toga nedorecenog i sakrivenog.

Imamo istorijska iskustva sa vise uredjenja odnosa rad-kapital u mnogo podvarijanti.

Recimo, Ceska je bila kapitalisticka pa socijalisticka pa kapitalisticka ponovo kao ekonomski sistem.
Moze da se jasno utvrdi relativna pozicija tokom razvoja kroz decenija.

Ja bih te pitao mozes li da navedes jednu zemlju sa socijalistickom postavkom privrede koja je ostvarila kao celina iste ili bolje perfomanse za obicnog radnika od neke uporedive zemlje sa kapitalistickom postavkom sistema?

Mislim na to da je privredni razvoj smanjio siromastvo, da je poboljsao status radnika, da je veca socijalna pomoc za slucaj da si nezaposlen/ bolestan/ ne uspevas da radis na trzistu, da je veca kupovna moc itd.

Koji je to socijalisticki sistem, i gde uspeo da omoguci bolji status dugorocno iz sopstvenog resursa?

I jos nesto, mislim da treba da razdvojis pitanje vlasnistva nad kapitalom u odnosu na pitanje rada za firmu.
Ne radi u kapitalizmu radnik za kapitalistu nego za firmu, moze biti mnogo suvlasnika jedne firme, mogu cak i radnici da budu suvlasnici ali se ne menja odnos rad-kapital.
Razlika je sto kada je radnik suvlasnike firme ako napravi gubitak on iz svog dzepa placa gubitak, ne otima tudje.
U socijalizmu radnik je vlasnik firme, napravi gubitak i onda zahteva da svi drugi plate njemu u dzep taj gubitak.

U tome je sustinska razlika 2 sistema, ne u relativnom siromastvu ili relativnom bogatstvu nekog pojedinca ili grupe ili klase ili sloja.

Marx je napisao da iz bogatog materijalnog drustva koje proizvodi velike viskove novostvorene vrednosti moze da nastane komunizam. Socijalizam se do sada svuda pokazao neuspesan jer nije mogao nikada da dostigne stvaranje viska vrednosti dovoljno brzo i dovoljno dugo da "pobedi" kapitalizam.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao:Posto zbog prirode posla imam dosta blizak kontakt sa ljudima sa zapada evrope, primetio bih ne rade svi ovako, kao kod nas.m

.
To i jeste odlika efikasne organizacije koju je zapad kroz decenije izbrusio da maksimalno iskoristi ljudski rad.
I kod nas se isto radi kao na zapadu, ko ume i zna da organizuje posao. Nije cesto ali ima, obicno u manjim firmama do 10tak ljudi. Velike firme i sistemi su mnogo manje fleksibilni.

Uopste nije malo da se nedeljno odradi 30 sati efektivnog rada. Kada se radi, onda se radi punom parom.

Kod nas istrazivanja pokazuju da javni sektor odradi u proseku 12 sati efektivnog rada nedeljno.

Oni borave na poslu mnogo vise ali efektivno ne rade puno sati. Ni u privatnim firmama cesto nije mnogo bolje, tamo gde je lose organizovan posao ili ima previse ljudi na jednom radnom msetu.

Ta prica sa kasnjenjem koji minut na posao je nesto sto me uzasava, i sto mi strasno smeta. Sporedan faktor za vecinu poslova koji zahtevaju individualni pristup radu. Naravno pokretna traka u fabrici zahteva just in time strogo pristup.

Dodjes u firmu u 8:30 da se otkucas u minut tacno, a onda pijes kafu, pricas sa kolegama, prelistas stampu/internet/ odsluisas muziku, doruckujes. I radis usput.

Kako sam imao dosta dodira ranije pre 10tak godina sa gradjevinskim sektorom, bukvalno gradilistima znam kakva je uobicajena praksa.
Formalno dodje se na posao u firmu u 7:30. Dok se obuce HTZ oprema, uzme alat, ispije kafa, pregledaju rane jutarnje novine, isprica tura ogovaranja, popusi cigareta ocas posla 8:15.

Krene se u posao, traljavo, jos svi poluspavaju. Muvaju se vise, jure krivinu, organizam trazi jos sna i odmora jer su ustali u 6.

Rade do 11h. Sleduje zajednicki "dorucak", kuvana obilna hrana.
Treba i da se popije, tu se nadje pivo, rakija prosvercovana, i slicno.

Opet se prelistaju novine od onih drugih kolega.

Krece se u rad, 12:30. Radi se do 16h uz povremene pauze po 15tak minuta.

U 16:15 gotovo, jos malo se juri krivina, pocinje da se drema u nekom cosku. Vraca se alat, pere, tusira, itd. Stize ubrzo 16:30 ili 17h i zavrsava se formalno radno vreme.

Ja sam se organizovao drugacije.
Dodjem oko 10:30 na gradiliste. Vec sam pojeo, popio kafu, probudio se.
Radim odmah, upoznam se sa dnevnim planom, do 11h, udjem u posao za taj dan.
Nastavim da radim dok traje "dorocak". Oko 13h napravim pauzu 10tak minuta,
Radim do 15h ili 15:30h. Gotov je moj radni dan.

Ukupno za ceo radni dan nemam vise od 30minuta zbirno pauze.

Uvek, uradim oko 30% vise posla ja nego radnik koji je imao opisan na pocetku radni ritam.

On je duze sati boravio na poslu, ja sam vise sati uradio efektivno.

Prvo su me kritikovali sefovi smene sto se nisam pojavio na formalni pocetak radnog vremena, onda doslo do sefova firme ali su moji rezultati rada bili neumoljivo jasan argument. Inace 100% privatna firma dvoje partnera.

Najbrze i najkvalitetnije sam ja obavljao posao, i obicno predavao zavrsen moj deo posla pre roka.

Kasnije su me kao nekoga spolja van firme postavljali da vodim posao i organizujem rad njihovih ljudi, po mom modelu.
Uvek je moja "brigada" ljudi bila najefikasnija. U prevodu to bi obicno znacilo da je vlasnicima firme bilo jeftinije tim metodom da se zavrsi posao jer nije bilo penala za kasnjenje. A kada se jako dugo radi tokom dana na gradilistu, obicno se naprave greske, pa se onda to ispravlja kada primedbe iznese nadzorni organ, pa se otegne rok. A to kosta.

A bilo je gradilista sa po 600 radnika u jednoj smeni.

Tako kako ja radim sam video gotovo svuda da se radi, prosle godine u Nemackoj.
Uskoro mozda steknem iskustva kako se radi u Britaniji, verujem da je slicno.

Kada zelis da radis posao onda ga radis 100%. Nema zabusavanja. Trudis se da sto brze a kvalitetno uradis.
Imas vise slobodnog vremena. Vrlo prost sistem u nacelu.

Kako se radi sam video u Motorola/ germany, NEC/ UK Voest Alpine, BBC (kasnije ABB firma) i skoro uvek je slicno sa manjim razlikama. Zna se kada radis nema zezanja.

Znam i kako je u to doba jos SFRJ bila organizovana pokretna traka u fabrici ( budlinika, vodomera) Insa po licenci Kienzle, koja je pratila nemacki model organizacije rada. Nazalost nije se drzalo vec je bilo puno popustanja ovom ili onom radniku.
zex
Reactions:

Post od zex »

nikaragva napisao:Posto zbog prirode posla imam dosta blizak kontakt sa ljudima sa zapada evrope, primetio bih ne rade svi ovako, kao kod nas.
U NL npr. radno vreme je vrlo rastegljiv pojam, barem u IT. Petak u 12 pale kuci. Dolaze na posao u 10-11, odlaze u 15-16 :)
Ne znam da li sastave efektivno 30 sati nedeljno :)
Priiilicno jedna opustena situacija i atmosfera.

Dok privatnici ovde po Srbiji popuju kako se na zapadu radi 16h dnevno :D

Ne kazem da ne urade posao i da otaljavaju (a ima i toga), ali su tako opusteni po pitanju svega toga.
Kod nas u nekim firmama zakasnis na posao, na koji realno ne mozes zakasniti, jer to nije linija u zastavi, odbiju ti od plate.
Zivis sa tim pritiskom jedno vreme, koliko ko izdrzi.

S kim god sam pricao i sta god sam video, mi smo najveca govna sami sebi. Uglavnom to tako bude. I u socijalizmu i sad u ovome, ne znam kako da ga nazovem.
Kod mene u firmi moras da odradis 40 sati nedeljno. Moras sda budes na poslu izmedju 9 i 15...Jako je lako i opusteno. Za ceo posao ima dovoljno ljudi, niko nikome ne visi na glavi, nema pritiska. U srbiji jedan radi za trojicu a gresi za dvojicu jer istovremeno je na sto strana...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da propratimo adekvatnim materijalom iz tih godina. :D

https://www.youtube.com/watch?v=_dvnS4npaYI
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori