Isticanje slike vladara je (donekle) ok u monarhijama, ali u republikama to asocira na predsednika koji nema nameru skoro da ide s vlasti (Staljin, Tito, Kim-Il-Sung,...) Od "demokratskih" država kult predsednikove ličnosti je prisutan npr. u SAD, gde njegovu sliku kače i po školama (kao što smo mi Titovu).
BAJKER napisao: Steta sto nemam obor sa svinjama tamo bih jednu takvu okacio
Što? Misliš da bi bolje napredovale?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
paja napisao:S tim da je u Americi predsednik apsolutni vladar, a kod nas uglavnom ceremonijalna figura sa jako malo ovlašćenja.
Neko (ne mogu da se setim ko) je rekao da je Amerika zapravo monarhija, a njihov predsednik "izabrani kralj". Ne znam kolika tačno ovlašćenja ima naš predsednik, ali rekao bih da postoje zemlje gde su predsednička ovlašćenja još manja (Nemačka, Italija). Tamo je bukvalno premijer/kancelar glavni.
Postoji tzv kancelarski tip gde je premijer sve i svja, a predsednik ima bukvalno samo protokolarnu funkciju. U tom sistemu se predsednik uglavnom bira u parlamentu. Suprotnost tome je čist predsednički sistem kao u Americi gde ne postoji premijer, pa ni klasična vlada i gde se predsednik bira neposredno. Treći je mešoviti sistem gde je podeljena moć. Francuska je primer jakog predsednika, ali ima i vladu.
Najznačajnija funkcija predsednika kod nas je da je vrhovni komandant, sve ostalo je manje značajno. Ono što je takođe bitno je činjenica da je, za razliku od vlade koja je uvek produkt manje ili više neprincipijelnih koalicija kojima se gazi volja građana, predsednik neposredno izabran što mu daje najveći mogući legitimitet.
Slucajno danas naletih na ovu sliku, i izgleda vrlo tuzno, pokazuje demografski pravac u kome zemlja ide. Osim drasticnog pada broja stanovnika, ovo sto nas je ostaje, koncentrise se u par vecih gradova. inace srbija je izmedju dva popisa (2002-2011) izgubila oko 370 hiljada stanovnika. Demografi kazu da je pitanje dana kad padamo ispod 7 miliona ukupno