Električni automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Re: Električni automobili

Post od AleksandarAca »

Das zeni Superb, sebi neko elektricno govanjce i vozi. Eto resio sam ti :D

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ftj napisao: 05 Avg 2025, 16:42 Poznanik sad uvezao da preproda teslu model 3 performans, 2020. godiste sa 80k km i prodao za 23k. Dakle auto koji ide 11.5s na 400 metara sa relativno malom kilometrazom i realnim dometom od 450+ kilometara i penzionerskim izgledom. Znaci za 23k danas imaš (polovan)auto koji je brži od mercedes SLR-a nekad. Ok malo je sporiji od npr. mclarena f1 al jako je blizu.
Na PA su 5k evra skuplji.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

AleksandarAca napisao:Das zeni Superb, sebi neko elektricno govanjce i vozi. Eto resio sam ti :D

Neće ni Superb, neće velik auto neće automatik...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

nidza napisao:Koliko puta godišnje ideš na izlete od 1000+km?

Sent from my 2112123AG using Tapatalk
Koji EV može najviše kilometara da pređe brzinom 140kmh i koliko je to?

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Verovatno 3 LR RWD. Stara dual motor je išla oko 350km recimo, nova bi trebalo duže malo. To im je najnepovoljniji režim, pa ko može da spakuje toliko do punjača na destinaciji, njemu je idealno. Ko ne, bolje dizel.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Meni lično, pisao sam već, jako smeta što ne mogu da stignem do Mudanje u Grčkoj, a to je "samo" 430km, a većina je autoput gde se ne meri brzina, uslovno rečeno, gde nikad nisam vozio 140 ili sporije, a sada imaš auto koji je jako brz, a moraš da miluješ gas, znam da bi mi to jako smetalo...

Vidiš Pasata TDI lubenicu koji projuri, a vidim da i vlasnicima Tesle smeta, jako često mi se nabiju, da pokažu koliko su brzi, a onda se vrate i nastave da voze 110kmh...a jednom prilikom kada sam išao Pasatom, lik nije hteo da se skloni iz leve trake, morao sam nakon nekog vremena da ga obidjem desnom, a onda se on iznervirao pa mi je pokazao koliko je brza Tesla X, da bih ga nakon par kilometara opet obišao ...ne znam da li je neko imao slično iskustvo.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ako ne izlaziš iz auta svih 450km, ne verujem da bi mogao brže od 120-130kmh.

Vidim da ima brzi punjač u Sandanski i da je pauza 6min ako te čeka punjač na destinaciji. Ako voziš brže, 15 min će da protežeš nogare.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Nije mi baš jasan prvi pasus, a što se tiče Tesle, ja smatram da je to dobar auto i da na autoputu, u zavisnosti od uslova, bez ikakvih problema može da se vozi brzinom od cca 180kmh.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Zbog dometa, ako si navikao da ne praviš nijednu pauzu do Mudanje. Abrp je predložio 6min pauzu negde na pola puta da se dopuni. Realno može i više, ako nema punjač na odredištu.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

U poslednje vreme pravim, tako da bi mi EV sa relativno najvećim dometom, verovatno završio posao, kakvim god tempom da vozim. (Uz jednu dopunu, naravno)

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

To je kao Samsung Galaxy S25.

Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

@carov2 Tesla Y Juniper nova i prst u uvo :)

Korisnikov avatar
Romanticni_Piroman
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 22:49
Garaža: Mazda 3 2.0 Skyactiv-X

Post od Romanticni_Piroman »

Pisao sam vec u ovome u drugoj temi, ali da se nadovezem. Elektricni automobili ce sigurno zameniti fosile. Sve stoji, i jesu jeftiniji za voznju, jednostavniji za odrzavanje, imaju solidne performanse, range im raste iz godine u godinu, nisu bucni, itd itd.

Meni je trenutni range koji imaju EV sasvim dovoljan, i sa prakticne tacke gledista je odavno trebalo da kupim EV.

Problem je u tome sto su izuzetno dosadni voznju, to je jedini protiv argument koji imam. Vidim da to niko ni ne pominje, ne zato sto ne znaju, vec zato sto to ljudima ocigledno nije bitno, ali meni jeste. U kolima provodim XX sati mesecno, u letnjoj i zimskoj sezoni bas bas dosta. To je ogroman deo mog kratkog zivota, i zelim da mi bude zabavno, da vozim sa osmehom na licu, a ne da se smorim i gledam koliko mi struje trosi auto i da li cu da stignem gde treba. Ako su nekome ovi EV zapravo zanimljivi za voznju, svaka cast, meni nisu.

Mozda ce ovako biti jasnije sta hocu da kazem:
Zamislite da lekari naprave neki napitak koji sadrzi apsolutno sve sto nam treba za ishranu, i 100% je zdravo. Popijes/pojedes to 5 minuta dnevno, i i zivis zdravim zivotom. Ne moras da se cimas da spremas hranu, ne moras da cistis posle, itd. Realno je to najbolja opcija, ali je dosadno. Mnogi bi makar povremeno zeleli da uzivaju u jagnjetini, cokoladi, ili sta vec volite, jer nije zivot samo prezivljavanje, vec i uzivanje :)

P.S. Ovo nije nista novo, postoji od kako postoje automobili. Uvek su postojali ljudi koji kupuju Pasata lubenicara da ih vozi od A do B, i ljudi koji vole Alfe, BMW, ili sta god, jer im je to nesto sto ih cini srecnim :) Inace ja bih voleo da EV zapravo postanu zabavni, ali to se nece desiti kako stvari stoje. U hondi E ne moze da se ikljuci traction control, a mali auto za zadnjim pogonom :glavomuzid:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bilo ali još jedamput :)

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Odgovori