Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od kragujevac »

Zdravstveno se u D skida sa bruto plate. A što se tiče auta, tu je nebo granica. I što se tiče osiguranja, porez i nije neka ekstra stavka, osim ako se ne vozi baš neki noviji 6,2L V8... :)
Evo recimo za našu matoru Jaguar kantu od 4.2L zapremine, godišnje plaćamo 283€ porez i 467€ osiguranja (vozim 30 godina bez štete, pa je osiguranje smešno)
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

kragujevac napisao: 07 Jun 2023, 21:05 Može sa 3K€, sigurno. Ako su dvoje i nemaju decu, dovoljan im je dvosoban stan. To izadje recimo nešto oko 1300€, struja i internet su još recimo oko 100€. E sad, ako se vozi auto, to onda svako mora da računa za sebe. Ako se koristi javni saobraćaj, to je još 100€ za dvoje. Tako stigosmo do tačke da je pola potrošeno. Sa ostalih 1500€ može da se prodje do kraja meseca, s tim da nema štednje.
Mada, ako oboje rade posao za koji su se školovali, zaradiće neto(posle skidanja poreza i osiguranja), svakako više od 3K€.
3K€ bi bila moja neto primanja, plus žena, koja je profesionalni poslastičar, i ovde ima svoju firmu.

Čisto razmišljanje je u toku, ali je ponuda za posao definitivna, poslat mi je i ugovor da ga prostudiram, obavili smo i par razgovora.

Ćerka je 22 godine, studira u NS i ne bi išla sa nama, znači samo dvoje odraslih.

I ja sam računao da sa 3K€ može da se preživi solidno, ali to je sve bez ženine plate.

Inače sam dobro upoznat sa Minhenom i situacijom tamo, imamo dosta prijatelja tamo, samo sam hteo da čujem još neke komentare.

Iskreno, dosta nam je ovog okruženja ovde, nisu finansije u pitanju.

Hvala svima.
Poslednja izmena od mix024 u 07 Jun 2023, 21:54, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

kragujevac napisao:Nama struja 62€ mesečno, DSL 35€, mobilna telefonija za mene i suprugu ukupno 11€ mesečno......
62€ struja?
Pa kako to... Slika

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Profesionalni poslastičar bi u Minhenu našao posao u roku od odmah. Ali bukvalno odmah.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

blaugrana napisao: 07 Jun 2023, 20:20 Opa Mix :)

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Samo ozbiljno razmišljamo, mada nismo daleko od definitivne odluke.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

mix024 napisao:
blaugrana napisao: 07 Jun 2023, 20:20 Opa Mix :)

Samo ozbiljno razmišljamo, mada nismo daleko od definitivne odluke.
Drago mi je, pa kako god ;)

Znam, znam. Da ne citiram post odozgo :)

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mix, ako postoji mogućnost da se vratite u Srbiju ako ne budete zadovoljni, u smislu da vas čeka kuća, posao ili da lako može da se nađe sličan - posmatrao bi odlazak u Minhen kao malu životnu avanturu. Možeš da ostaneš i da misliš svako malo zašto nisi otišao, a možeš i da odeš i da sam vidiš kako ti je. Ne mora da znači da se nećeš vratiti, možda vidiš da ti tamo nedostaju prijatelji, blejanje po kafićima, odlazak na pijacu, stvari koje ovde uzimamo zdravo za gotovo, a tamo ih nema ili nisu iste. A možda ti i tamo sve bude potaman. Šta je najgore što može da se desi ako odeš? Ako ovde moraš da spališ mostove onda i nije svejedno, ali ako imaš povratak na staro, što da ne?
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

He dobro si napisao "stvari koje uzimamo zdravo za gotovo". Samo to je obostrano kad si ovde neko duže vreme.

Lm, može da se normalno izgura mesec i sa 2300-2500 za dve osobe, sve je to individualna stvar.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

A tako ti je svuda, i to nije univerzalno pravilo. Kao kod nas kad pričaš sa nekim ljudima, oni misle da sa 150 hiljada mesečno od 2 osobe može da se uštedi, a neki ne uštede ni sa 250 hiljada.
Zato je bolje krenuti od cifara kao što je kragujevac nabrojao, koliko je stan, režije, te neke stvari koje moraš platiti. A sad, auto je individualna tema više npr..
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

U Bg-u teško da može išta da se uštedi, sa životom dostojnog današnjeg čoveka (u Evropi), sa 150k rsd mesečno za dvoje
Približili smo se opasno zvučnim EU gradovima što se troškova života tiče

A ovo za kafenisanje, pa teško više i kod nas, osim ako ne radiš u državnom aparatu ili imaš razrađen biznis sa menadžmentom
Ako si preduzetni ili radiš u privatnoj kompaniji, kada završiš posao i dođeš do kuće, središ se - ode dan i ostaju ti samo vikendi

Poslednja izmena od dzonic87 u 08 Jun 2023, 09:31, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ko popunjava onda kafiće od ranog jutra?

Ovde kafići i restorani radnim danima masovno rade tek od 17h, pa do 22h-23h.

Ne racunam stroge centre gradova ili balkanske/turske/grčke lokale.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ne znam, stvarno ne znam. Ja polazim od sebe - rano ujutro spremaj decu i sebe, posao, vratim se ko da me Sava izbacila - deca, čačkaj nešto oko ostalih obaveza kućnih, još ako deca imaju neke dodatne aktivnosti... Stvarno ne razumem ko popuni one kafiće i to većinom ljudi od 30+
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Neki kao ja.
Prrivatnik sam, 30+, i radim maltene 365 dana godisnje. Ali nemam zenu, devojku, decu, kucne ljubimce.. :D
Pa se nadje svaki dan vremena za bleju u nekom kaficu popodne/uvece, setnju, trcanje, trening i slicno. Da sam u tvojoj situaciji verovatno bih pisao isto kao ti. :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Pa sta cekas?
Zasto da tebi bude dobro dok se mi patimo? :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Ja s vremena na vreme uradim mesečnu statistiku "prihodi-potrošnja". Izaberem mesec kad nema nekih bahanalnih praznika tipa uskrs/božić. Poslednji put sam radio u novembru prošle godine i ispalo je da nam prva trećina ukupnih prihoda ode na fiksne troškove (stan/auto/osiguranja/DSL/mobilna telefonija/struja/javni saobraćaj itd.).
Druga trećina ode na varijabilne troškove (hrana/krpice/bleja/izleti/benzin/koješta drugo). Trećina ostaje "nerasporedjena", ili ako lepše zvuči "uštedjena". Ja radim puno radno vreme, supruga pola radnog vremena,imamo dva dečja dodatka. Ali i dva studenta :). Predjemo autom nekih 15KKm godišnje.
Sve ovo u Minhenu, kao što se vidi u profilu.
Ne volimo kredite, pa ih i nemamo.
Ljuba Moljac
Odgovori