KDman napisao:Većina ljudi misli da se pozadi ne vezuje pojas. Čak većina vozača.
Ima neki zakon koji kaže, da ako je čovek u stvarnoj zabludi, ne može biti kažnjen.
Ja sam do sada bio u čistoj zabludi, realno rečeno.
Interesantno promisljanje. Vecina (funkcionalno pismenih i psihofizicki sposobnih za saobracaj) je obicno imala u svom zivotu dodira sa prevoznim sredstvom u obliku automobila, a mnogi se i vozili pozadi.
I sta vide na /pored sedista pojas za vezivanje. Sednu a ne vezu se sta jos vide, crvenu lampicu koja i obavestava da su zaboravili da vezu pojas.
I tako je vec 30tak godina sa veceinom ljudi u regionu gde zivimo tj Evropi.
E sad, ima naravno i jedan broj ljudi koji nisu imali kontakta sa tako modernim spravama i koji zaista ne mogu da shvate civilizacijsko okruzenje oko sebe ali i od tih malobrojnih ljudi vecina veoma brzo skapira kako se koristi i cemu sluzi zastitni pojas.
Pa nije pojas naunca fantastika.
Preostane jedan malecni broj ljudi koji nikako ne moze da skapira sta i kako, oni ostanu u nekom svom svetu i ne mare za okolinu i okolnosti u kojima vecina zivi.
Ti ljudi obicno imaju problema sa shvatanjem i mnogih drugih stvari, od upotrebe telefona pa nadalje.
Ja sam imao priliku da se sretnem i provedem vise meseci zajedno sa covekom koji do svoje 20te godine nije video soliter, auto, telefon, televizor, i koji je zaista imao citav niz zabluda o okolini. Nije svokom krivicom bio u toj poziciji, splet okolnosti.
No vrlo brzo, za samo 3-4 meseca taj mladi covek je otklonio zablude, saznao mnogo novih stvari, savladao i naucio gradivo koje je trebao i potpuno se uklopio. Dostigao nivo onih koji su od malih nogu odrasli u gradovima gde su sve to imali siroko dostupno.
Moje misljenje je da si ovim postom zeleo da svrstas sebe u manjinu pojedinaca koji nisu u stanju da se uklope ali da to prosto nije realnost. Nemoguce je da neko koristi racunar i internet a da nije bio u poziciji i stanju da sazna sta je pojas, da procita Zakon ili makar da priupita ako ima nedoumica.
Skoro sam uveren da se radi o naiconalnom sportu, teranju inata. U ovom slucaju bespotrebno, i na sopstvenu stetu za ne daj boze stvarnu saobracajnu situaciju.
Ja sam licno upoznao prvi put direktno upoznao i poceo da koristim pojas pozadi negde nakon zavrsetka srednje skole. Do tada nisam imao prilike da vidim uzvio to cudo tehnike tj auto koji ima ugradjene pojaseve za sve putnike. Citao sam ranije da to postoji, video na prospektima i reklamama ali nisam licno osetio, primenio i probao.
I od tada redovno koristim pojas, bilo gde da sedim u autu.
Danas, nakon toliko godina mi je prosto neverovatno da postoji ijedna poslovno sposobna osoba da nije cula i ne zna sta je sigurnosni pojas u autu, sve i da nije citala Zakone.
Naravno, ostavljam mogucnost da neko ne zeli da prihvati pojas i odluci da ga ne koristi Zakon je tu sporedan ako vec ne postoji svest o potrebi i koristi.
Izum sigurnosnog pojasa u 3 tacke se smatra jednim od osnovnih izuma ljudske civilizacije koji je toliko toga promenio a spasio milione zivota na jedan ili drugi nacin.
Ne bi ni pisao da nije postavljena pretpostavka da vecina ljudi misli da se pojas ne vezuje odnosno da su u zabludi.
Mozda vecina u nekom izolovanom planinskom selu gde ne dopire tvrdi put i ne postoji automobil, ali takvih ljudi je sveukupno jaka manjina stanovnistva.
ps, odgovor je na izneti stav kao takav.