Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Day Walker »

KDman napisao: Ovo sam naveo u kontekstu suvozača koji nema vozačku i nema znjanja o ZOBS.
I kad bi prešao na pešačkom na crveno kao pešak, ako bi sudiji dokazao da sam iz sela i da nikada nisam video semafor, ne znam čemu služi i kako se gleda u njega, ne bi bio kažnjen.
Kan da si zaboravio da se u prvom razredu osnovne skole uci kako se prelazi ulica :D
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

KDman, ti uzimas za primer ljude u Srbiji koji su prilicno neobrazovani na mnogim poljima, a o saobracaju i bezbednosti da ne pricamo. Do juce je i pojas napred bio neprijatelj br. 1. Gomila najtezih ishoda moze da se izbegne samo da se ljudi vezu, ali dobro, kome je ispravljanje krive Drine bitno, postujem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Meni su kanali pored magistralnih puteva vrhunac idiotizma. Zimi se ovo redovno dešava.

Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

i opet kanali krivi... a ne pljoska ili Ćeloustonke...
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

KDman napisao:Većina ljudi misli da se pozadi ne vezuje pojas. Čak većina vozača.
Ima neki zakon koji kaže, da ako je čovek u stvarnoj zabludi, ne može biti kažnjen.
Ja sam do sada bio u čistoj zabludi, realno rečeno.
Interesantno promisljanje. Vecina (funkcionalno pismenih i psihofizicki sposobnih za saobracaj) je obicno imala u svom zivotu dodira sa prevoznim sredstvom u obliku automobila, a mnogi se i vozili pozadi.
I sta vide na /pored sedista pojas za vezivanje. Sednu a ne vezu se sta jos vide, crvenu lampicu koja i obavestava da su zaboravili da vezu pojas.

I tako je vec 30tak godina sa veceinom ljudi u regionu gde zivimo tj Evropi.
E sad, ima naravno i jedan broj ljudi koji nisu imali kontakta sa tako modernim spravama i koji zaista ne mogu da shvate civilizacijsko okruzenje oko sebe ali i od tih malobrojnih ljudi vecina veoma brzo skapira kako se koristi i cemu sluzi zastitni pojas.
Pa nije pojas naunca fantastika.

Preostane jedan malecni broj ljudi koji nikako ne moze da skapira sta i kako, oni ostanu u nekom svom svetu i ne mare za okolinu i okolnosti u kojima vecina zivi.
Ti ljudi obicno imaju problema sa shvatanjem i mnogih drugih stvari, od upotrebe telefona pa nadalje.

Ja sam imao priliku da se sretnem i provedem vise meseci zajedno sa covekom koji do svoje 20te godine nije video soliter, auto, telefon, televizor, i koji je zaista imao citav niz zabluda o okolini. Nije svokom krivicom bio u toj poziciji, splet okolnosti.
No vrlo brzo, za samo 3-4 meseca taj mladi covek je otklonio zablude, saznao mnogo novih stvari, savladao i naucio gradivo koje je trebao i potpuno se uklopio. Dostigao nivo onih koji su od malih nogu odrasli u gradovima gde su sve to imali siroko dostupno.

Moje misljenje je da si ovim postom zeleo da svrstas sebe u manjinu pojedinaca koji nisu u stanju da se uklope ali da to prosto nije realnost. Nemoguce je da neko koristi racunar i internet a da nije bio u poziciji i stanju da sazna sta je pojas, da procita Zakon ili makar da priupita ako ima nedoumica.

Skoro sam uveren da se radi o naiconalnom sportu, teranju inata. U ovom slucaju bespotrebno, i na sopstvenu stetu za ne daj boze stvarnu saobracajnu situaciju.

Ja sam licno upoznao prvi put direktno upoznao i poceo da koristim pojas pozadi negde nakon zavrsetka srednje skole. Do tada nisam imao prilike da vidim uzvio to cudo tehnike tj auto koji ima ugradjene pojaseve za sve putnike. Citao sam ranije da to postoji, video na prospektima i reklamama ali nisam licno osetio, primenio i probao.
I od tada redovno koristim pojas, bilo gde da sedim u autu.

Danas, nakon toliko godina mi je prosto neverovatno da postoji ijedna poslovno sposobna osoba da nije cula i ne zna sta je sigurnosni pojas u autu, sve i da nije citala Zakone.

Naravno, ostavljam mogucnost da neko ne zeli da prihvati pojas i odluci da ga ne koristi Zakon je tu sporedan ako vec ne postoji svest o potrebi i koristi.

Izum sigurnosnog pojasa u 3 tacke se smatra jednim od osnovnih izuma ljudske civilizacije koji je toliko toga promenio a spasio milione zivota na jedan ili drugi nacin.

Ne bi ni pisao da nije postavljena pretpostavka da vecina ljudi misli da se pojas ne vezuje odnosno da su u zabludi.
Mozda vecina u nekom izolovanom planinskom selu gde ne dopire tvrdi put i ne postoji automobil, ali takvih ljudi je sveukupno jaka manjina stanovnistva.

ps, odgovor je na izneti stav kao takav.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ji 4Tze napisao:i opet kanali krivi... a ne pljoska ili Ćeloustonke...
Na ovim slikama je led bio problem. Ali da je taj deo ravan, automobili bi otklizali par metara, umesto da se lomataju po kanalima.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Tako je u kanalu pored puta poginuo otac Vlada Divca. Ništa posebno, nije ni bila neka brzina, ali auto se nabio na neki beton valjda.

Ljubitelju, nisam ja "retard" da ne znam čemu služi pojas pozadi, nego jednostavno pitanje je bilo, može li se zaraditi kazna za njegovo nekorišćenje, ko plaća kaznu, i kako se i da li se može OSL, ili sudija ubediti u nevinost prekršioca ovoga propisa ZOBSA.
I činjenica je da u Srbiji 99 posto ljudi ne koristi pojas pozadi. Ja ga ne koristim jer vezan pozadi ne mogu spavati. To je poenta.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

U Evropskim zemljama upotreba pojasa pozadi se krece od 50 do 90%. E sad, oni su ludi, a Srbi su izgleda pametni. Nama nedostaje mnogo obrazovanja o saobracaju, plus imamo taj neki tvrdoglavi mentalitet. A ti mozes komotno da spavas pozadi i vezan pojasom.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Secam se da su taksisti potezali tu pricu da li oni moraju da placaju kaznu ako se putnik ne veze i odgovor policajca je bio da ako upozori putnika na mogucu kaznu tu se njegova odvornost ukida. Verujem da je ista prica i sa zadnjim sedistima.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Geza napisao:
Ji 4Tze napisao:i opet kanali krivi... a ne pljoska ili Ćeloustonke...
Na ovim slikama je led bio problem. Ali da je taj deo ravan, automobili bi otklizali par metara, umesto da se lomataju po kanalima.
Da nema stubova kojekakvih,jos vise njih bi se spaslo,da svuda imaju po 100m sirine piste,takodje,da svaki put ima barem 4 trake sirine po 5m,da putevi imaju grejanje,ne bi bilo leda,da stave nastresnicu svuda,ne bi bile mokre ulice... Da letimo,kanali nam ne bi smetali.
Sta bi bilo kada bi bilo...

Ti kanali su tu funkcijski,kao i ostale stvari,niko ih nije stavio da bi ljudi sletali u njih...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ftj napisao:Secam se da su taksisti potezali tu pricu da li oni moraju da placaju kaznu ako se putnik ne veze i odgovor policajca je bio da ako upozori putnika na mogucu kaznu tu se njegova odvornost ukida. Verujem da je ista prica i sa zadnjim sedistima.
Moguće da se zato onda često vidi nalepnica veži pojas :)
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

U novoj SAT Reviji objavili su koje su to nove izmene ZOBS-a koje bi trebale uskoro da se nadju pred skupstinom. Kazu da je moguce da ce se jos neke stvari menjati i dodati dok zakon ne ode pred poslanike na usvajanje. Slikao sam, nadam se da moze lepo da se vidi :D Kliknite na sliku pa onda desni klik view image, tad ce biti veca.

Slika
Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Toliko si dobro slikao da sam morao da kupim SAT :rofl:

Ukratko, to su samo predlozi, ko zna šta će biti, al izgleda da nema ništa od onog što bi nam ublažilo kaznu ako nam se desi prekršaj.

Sem toga, fora kako se izvući sa kaznu sa kamere je provaljena tako da će je izmeniti... :)

edit: I da, ovog predloga još nema javno, to su oni kao ekskluzivu videli i kažu da ima dosta izmena, ovo su samo najvažnije.
Jedna od boljih je da će biti striktno određeno da evropski pokriva do 200 000din, tako da osiguranja neće moći da kake zbog toga.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Jedno glupo pitanje, tj vise razmisljanje.

Ako ti moras na svaki objekat koji ima kameru da postavis obavestenje da je pod video nadzorom, da snima itd... Kada pricas sa operaterom nekog call centra, oni moraju da te obaveste da ce razgovor biti snimljen...
Zasto toga nema na policijskim vozilima sa kamerom?
Kako policajac sme da stane na ulicu i snima koga hoce, cak i rucnom kamerom, ako ne postoji nikakvo obavestenje?
Jel zaustavio nekoga pandur sa mikrofonom (novi punto), i obavestio da se snima razgovor? Mene su jednom zaustavili, ali smo tek kroz moje nudjenje mita dosli do toga da imaju mikrofone i da se snima.

Ispred fiksne kamere za brzinu npr postoji tabla obavestenja.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Mislim da bi to obuhvatilo više zakona i pravničku raspravu kada bi postavio na nekom mestu gde ima više pravnika :)
Al je pitanje na mestu ako tako razmišljaš.

Što se tiče ovih novih sa mikrofonima i kamerama, znam da su ortaku baš rekli čim su ga zaustavili da je u pitanju rutinska kontrola i alko test i da se sve audio i vizuelno snima... Sad zavisi li to od same patrole ili čega već...
Odgovori