Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od carov2 »

pedja napisao:
Saša napisao: Čak je i Lidl koji je kao krenuo sa nižim cenama brzo shvatio gde je i prihvatio igru koju igraju domaći trgovci.
Stvarno misliš da je Lidl ovde pao sa Marsa, neobavešten, u nameri da bude dobrotvorno društvo?

TapaT
Krenuli sa damping cenama i videli da se zajebali.... Slika

Sent from my LE2121 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ili možda treba da se vrate oni krediti koji su uzeti za otvaranje radnji, nešto sumnjam da je Lidl 1 jedini evro svojih para uložio.

A kod nas nije samo hrana enormno uvećanih cena, i državni apetiti su nekontrolisano uvećani.
Izraženo u evrima stalno rastu porezi na sve živo, država je uvećala PDV (sa 18 na 20 i sa 8 na10%), zahvatanja na gorivo stalno rastu, razne takse, naknade i slično za najobičniju komunikaciju sa državom su takodje uvećavane svake godine, pa zatim lokalne takse i porezi, pa putarine, i...sve što država ubire je sada u evrima poprilično skuplje nego pre 10tak godina.
Struja i da ne pričamo sada i pre 10 godina, nebo i zemlja, pogotovu za industriju.

Nikakvog razloga nema da poskupljuju administrativne takse npr.

A vrh Vlasti se stalno hvali kako je budžet napunjen do vrha, i čak se presipa, da su veliki viškovi para za koje se ne zna gde da se potroše....da možda smanje neki porez na nešto, npr osnovnu hranu ne pada im na pamet.
(PDV na recimo 5% za hranu kao što je negde dovoljan apetit države a to nije slučajno baš tako).

Evo gledam pre neki dan tehnički pregled u Sloveniji 32evra a kod nas država propisala 50 evra.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jest lidl resio da se obogati na srbima. Nece biti da je bas tako jednostavna racunica.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ne razumem ljude koji idu u HR ili CG na more, a da im pri tome finansije nisu problem.

Razumem ljude koji idu u HR ili CG na more koji imaju za dž smeštaj ili su mlađi od 25 godina.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Skoro milion turista u hr trenutno, sigurno je neka misterija u pitanju.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ne razumem ljude koji ne idu u HR na more u svakom slučaju:) Priroda i more (a i ljudi) su jedno od najlepših na svetu. Crna Gora nije daleko od toga ali je prebudzena... Ali se sve svede na kraju na lični ukus...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Naravno da Lidl nije dobrotvorna organizacija ali nakon svih ustupaka države kao što je besplatno zemljište za objekte te brojne druge beneficije (uz ubedljivo najniže plate radnicima u celoj Evropi) te besplatnu reklamu mesecima na sva zvona na svim medijima i tako dalje, bar su mogli staviti neke prosečne - ako već ne najniže - cene koje imaju po Evropi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Antibes
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2016, 23:08

Post od Antibes »

A zašto bi kad ljudi stalno dolaze i uvek je red na kasi. Znači imaju promet i zaradu. A zato su i došli... Tako da nema smanjivanja

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

ftj napisao: 16 Jul 2023, 12:00 Skoro milion turista u hr trenutno, sigurno je neka misterija u pitanju.
Mislio sam na "naše" ljude.

Slika
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Gaginh0 napisao: 16 Jul 2023, 11:55 Ne razumem ljude koji idu u HR ili CG na more, a da im pri tome finansije nisu problem.

Razumem ljude koji idu u HR ili CG na more koji imaju za dž smeštaj ili su mlađi od 25 godina.

Koliko si bio u HR na moru?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Antibes napisao:A zašto bi kad ljudi stalno dolaze i uvek je red na kasi. Znači imaju promet i zaradu. A zato su i došli... Tako da nema smanjivanja

Zato što su mogli bukvalno da zatvore ostale trgovinske lance samo da su to hteli i da se razbijaju od prometa i para. Znam, reći ćete da rade odlično i ovako ali može to i puno puno bolje. No definitivno je tu u putanju neki kartelski dogovor (verovatno i država ima svoje prste u tome), kao što je to i u mnogim drugim “biznisima” ili još bolje rečeno monopolima kod nas.

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

maniaxxx napisao: 16 Jul 2023, 13:16
Gaginh0 napisao: 16 Jul 2023, 11:55 Ne razumem ljude koji idu u HR ili CG na more, a da im pri tome finansije nisu problem.

Koliko si bio u HR na moru?
Vidi, kontam na šta svi pucate, ali ako vam je samo lepota obale jedini razlog da izaberete mesto letovanja onda slobodno.

Za odlazak na letovanje mi je bar 5 stvari bitno. Sve i da uzmemo da je hrvatska obala najlepša na svetu, ostalih 4 stvari bi me odbilo od te ideje.

Lm, mišljenje je kao dupe, a svako radi šta želi za svoje pare. Ali nemojte onda da se žalite što su vas odrali u HR.

Računaj da nisam bio nijednom, jer sam bio jednom još pre rata kao dete.

Slika
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ja kao klinac bio na Lastavu. Hteo bih da odem jednom da vidim i taj deo Jadrana, ali ako sam dobro video, cene su poprilicne, cak se i lokalcima isplati da idu van zemlje, plus moras da se malo potrudis da nadjes bezbedni parking.
Kolegama sa EU tablicama jedna briga manje.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Saša napisao:
Antibes napisao:A zašto bi kad ljudi stalno dolaze i uvek je red na kasi. Znači imaju promet i zaradu. A zato su i došli... Tako da nema smanjivanja

Zato što su mogli bukvalno da zatvore ostale trgovinske lance samo da su to hteli i da se razbijaju od prometa i para. Znam, reći ćete da rade odlično i ovako ali može to i puno puno bolje. No definitivno je tu u putanju neki kartelski dogovor (verovatno i država ima svoje prste u tome), kao što je to i u mnogim drugim “biznisima” ili još bolje rečeno monopolima kod nas.

Jes, stvarno šteta što nisu uspeli da zatvore ostale trgovinske lance.

Da može puno bolje, radili bi puno bolje, nije to lokalna firma pa da "ne zna gde bije", pa ćemo mi sada da kritikujemo njihov način rada.

Mi treba da brinemo o našim trgovinskim lancima, ima tu malih, "poštenih" firmi, koje dugo i dobro rade.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Govorio sam samo o tome kakvu su šansu realno imali. A znam kakve cene imaju po ostatku Evrope. U centru Dublina najveća tegla Nutele 4.10 evra, i to redovna cena, a koliko je kod nas? Kolike su prosečne plate tamo, a kolike ovde?

Tržište samo treba sve da reguliše a država eventualno da ima antikartelske i antimonopolske mehanizme. No bojim se da to kod nas nešto ne funkcioniše (kao ni mnoge druge stvari, nažalost).

Odgovori