Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Evo ja dve godine za redom u Grčku na more. Pre toga godinama na Krku. Uvek se ta Grčka dizala u nebesa u odnosu na HR.
Priznajem nisam video ni 5% Grčke obale i ponude svega i svačega. Ali sam se naslušao svega prošle, a posebno tek, ove godine.
Obijaju automobile, upadaju u apartmane, neke opasne životinje u vodi u plićaku, sad evo i drakonske kazne skidaju tablice. Da ne spominjem višesatna čekanja na granici. Što neko reče da se tako nešto dešava našim turistima u HR izbio bi rat, u najmanju ruku.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Priznajem nisam video ni 5% Grčke obale i ponude svega i svačega. Ali sam se naslušao svega prošle, a posebno tek, ove godine.
Obijaju automobile, upadaju u apartmane, neke opasne životinje u vodi u plićaku, sad evo i drakonske kazne skidaju tablice. Da ne spominjem višesatna čekanja na granici. Što neko reče da se tako nešto dešava našim turistima u HR izbio bi rat, u najmanju ruku.
Posetite www.garaza.rs !
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Moj stari kraj. Uopšte me to ne začuđuje.pedja napisao:Mislim da se desilo kada su išli sa PlitvicaApex napisao:U kom delu HR su bili?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Šta reći kad je meni bilo prijatno i normalno u Albaniji a u Dubrovniku nije.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Zaboravio si ajkule i meduze.trojanac napisao:Evo ja dve godine za redom u Grčku na more. Pre toga godinama na Krku. Uvek se ta Grčka dizala u nebesa u odnosu na HR.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Bitno da radi tag. Ili ne radi? I dalje najbitnije pitanje na svim grupama.
Posetite www.garaza.rs !
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Još možeš sa ličnom kartom, kao u CGhavijer napisao: 16 Jul 2023, 22:40 Šta reći kad je meni bilo prijatno i normalno u Albaniji a u Dubrovniku nije.

Mislim da se Hrvati tako ponašaju jer im mi ne trebamo kao gosti. A zašto ići negde gde nisi dobrodošao...
Ne znam gde si video prljavo i hladno more, ali veruj da niko ne mrzi to vise od mene, zato ne idem u Istru ili nedaj boze na Slo primorje, ali neki Hr otoci ili poluotoci su bas top.Gaginh0 napisao: 16 Jul 2023, 18:06 Iskoplikovao si rečenicu, nisam stvarno razumeo ko šta želi i mora da plaća bez da razmisli.
Mojih par načina odabira mora su obala i samo more, plaćeno - dobijeno, put i način/mogućnost putovanja do mora, odnos "domaćina" prema meni, itd.
Hladno, preslano Jadransko more, neretko prljavo, cene kao u "pravim letovalištima", i spoznaja da te ne vole samo se praviš lud jer je sad moderno pomirenje. Ovo su objektivni razlozi.
A subjektivno. Ne, brate, ima još stotine i stotine letovališta na ovom svetu, ne moram u HR nikada. Ima Grčka, Španija, Turska, Egipat, biraš gde hoćeš da potrošiš svoje pare umesto da ceo život početkom avgusta prolaziš Straßen Fest na putu kaa Makarskoj![]()
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Pre par godina se isto desilo prijateljima. Bili sa cerkom u kolima, i lokalac zapeo da stanu, jedva ga otkacili.carov2 napisao:Prvi deo posta je nekako strašan i da budem iskren, nisam skoro čuo tako nešto.pedja napisao:Malopre priča kuma (juče se vratili iz Hrvatske) kako su imali mini "road rage", uz nabijanje u branik i razne gestikulacije rukama, uključujući i U, tokom preticanja. Pri čemu, vide da imaš dete u automobilu...
Za razliku od prošle godine, kada im često nisu naplaćivali parking na plaži, ili ne po punoj ceni, dobijali su popuste na svašta itd, ove godine su imali situaciju da nisu hteli da ih puste u neki kompleks na jedan ulaz, jer ne govore hrvatski jezik, a drugi nažalost ne razumeju.
Zavisi kako te zalomi.
Svuda može biti problema, to jeste tačno. Svuda ima budala i kriminala. Ipak, tačno je i da možeš biti potencijalno pokraden svuda, ali neće te svuda potencijalno napasti zbog nacionalnosti, u procentu koji nije statistička greška.
Znam ljude za koje je tamošnje more najbolje na svetu. Sve i da im zapale auto, aktiviraće kasko, dešava se, planiraće odlazak i naredne godine...
Sada će se neko javiti kako 10 godina nije imao ni najmanji problem, što je sasvim OK.
Nema smisla pojašnjavati nekome zašto da (ne) ide. Svako ima svoja (pred)ubeđenja, često subjektivna, kao i svoje pravo da bira.
TapaT
Sent from my LE2121 using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Iako sam vec pisao na tu temu, javicu se opet kao sto je Pedja predvideo.
Od 2004. godine ponovo letujem u Hrvatskoj. Dakle, skoro pa 20 godina (Pedja rece 10
) i nisam doziveo niti jednu neprijatnost (kuc, kuc, da ne ureknem). Ostrvo, Dalmacija. Ne krijem se odakle sam, u pekari trazim hleb, parkiram normalno, svi znaju da sam Srbin, da navijam za Vojvodinu (fudbal je uvek tema razgovora)…
Jedne godine sam isao sa garijem iz Torcide na Evropsku utakmicu Hajduka, bio u njihovom klubu navijaca u Splitu, pre i posle utakmice sa njima pio pivo i nista mi se nije desilo. Ok, imao sam “zastitu”, ali su me stvarno gospodski primili i ugostili.
I da nemam tamo kucu, verujem da bih svakako letovao na Hr ostrvima, jer za mene nema lepšeg mora i lepše prirode - ni u Turskoj, ni u Španiji, ni u Egiptu… Mogu joj parirati delovi Grčke. Ne znam odakle komentar da je more prljavo?! Jedino da neko pomisli da je isto kao u CG jer je Jadransko more i tamo i u Hr, ali nije ni za porediti.
Ono sto im zameram od ove godine su cene, a ponuda im je ista kao i ‘91., poslednje godine pred rat kad sam bio. U tom segmentu uopste ne napreduju i mislim da su to mnogi, prvenstveno Nemci, prepoznali i kaznili. Globalizacija je doprinela da su mnoge destinacije postale dostupne “obicnom” coveku i Hrvati su morali odavno shvatiti da im gosti vise nece po default-u dolaziti, vec se moraju potruditi i privuci ih sadrzajem i ponudom.
Ove godine sam cak video na rivi malca u zvezdinom dresu i pomislio kako ce ga neko ubaciti u more, medjutim, videh ga i sutradan na terenu sa hrvatskim vrsnjacima. Ne mož’š pobeći od ovih sektaša ni na moru…

Od 2004. godine ponovo letujem u Hrvatskoj. Dakle, skoro pa 20 godina (Pedja rece 10

Jedne godine sam isao sa garijem iz Torcide na Evropsku utakmicu Hajduka, bio u njihovom klubu navijaca u Splitu, pre i posle utakmice sa njima pio pivo i nista mi se nije desilo. Ok, imao sam “zastitu”, ali su me stvarno gospodski primili i ugostili.
I da nemam tamo kucu, verujem da bih svakako letovao na Hr ostrvima, jer za mene nema lepšeg mora i lepše prirode - ni u Turskoj, ni u Španiji, ni u Egiptu… Mogu joj parirati delovi Grčke. Ne znam odakle komentar da je more prljavo?! Jedino da neko pomisli da je isto kao u CG jer je Jadransko more i tamo i u Hr, ali nije ni za porediti.
Ono sto im zameram od ove godine su cene, a ponuda im je ista kao i ‘91., poslednje godine pred rat kad sam bio. U tom segmentu uopste ne napreduju i mislim da su to mnogi, prvenstveno Nemci, prepoznali i kaznili. Globalizacija je doprinela da su mnoge destinacije postale dostupne “obicnom” coveku i Hrvati su morali odavno shvatiti da im gosti vise nece po default-u dolaziti, vec se moraju potruditi i privuci ih sadrzajem i ponudom.
Ove godine sam cak video na rivi malca u zvezdinom dresu i pomislio kako ce ga neko ubaciti u more, medjutim, videh ga i sutradan na terenu sa hrvatskim vrsnjacima. Ne mož’š pobeći od ovih sektaša ni na moru…

U jednoj rečenici lepo sažeto zašto odmor i HR ne idu zajedno...u drugim zemljama ne bi pomislio tako nešto ni na kraj pameti.Ove godine sam cak video na rivi malca u zvezdinom dresu i pomislio kako ce ga neko ubaciti u more
A Jadransko more je oduvek bilo na glasu kao prljavije, pogotovu severniji deo tako da ne znam otkuda čudjenje na takve konstatacije. Plitko je, ima nekoliko velikih luka i brodogradilišta/drugih indstzrijskih zagadjivača, poluzatvorenog toka voda sa slabijim protokom sveže (iz Mediterana) sa uglavnom ranije nerešenim prečišćavanjem otpadnih voda kako iz gradova tako i manjih mesta. NIsam bio odavno tamo pa možda preterujem i sada su izgradili kanalizacione sisteme i prečišćavaju (zbog EU) a što je nadam se rešeno ili će biti rešavano kako za industrijske otpadne vode tako i turističke.
Naravno da je bolja situacija na ostrvima gde je otvoreno more pa odnese, gde je dublje i veći protok vode.
Ali svejedno, Jadran mogu da smatram nečim besprekornim samo kada ne bih video druga mora pa ne bih mogao da poredim.
* jako je bitna mikrolokacija kada se priča o Jadranu, Hvar ili Brač ili Rab i Rijeka ili Koper ili Zadar su bitno različiti ugodjaji a i ponašanje ljudi.
Iz istog razloga ni "grčko" more nije čisto, pogotovu ako se generalizuje a ne kaže koje tačno more i gde.
Egejsko more i deo oko Soluna sa sve Halkidijem je takodje zagadjeno odavno a ostrva su i tamo opet neka druga priča u odnosu na to kao i Jonsko more.
Naravno to koliko je čisto ili prljavo je subjektivno i zavisi sa čime se šta poredi.
Interesantno kako mnogi ljudi zovu Istarsko more hladnije, a ja se kupam zadnjih 7 godina svakog (pocetkom do kraja) juna i temperatura vode mi je prosecno od 23-25C. Ni jedamput mi se nije desilo da mi je voda bila ledena, a u Crnoj Gori - Jazz mi je to bila cesta pojava
A o temperaturi vazduha da ne pricam, skoro idealno... Poslednjih godina smo vidjali meduze (juli - avgust), koje su bas smorne recimo, a ranijih godina jako retko....
PS: Svako mesto na svetu za odmor / boravak ima pozitivne i negativne stvari, na tebi je da procenis kako ce ti biti...

PS: Svako mesto na svetu za odmor / boravak ima pozitivne i negativne stvari, na tebi je da procenis kako ce ti biti...
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
ljubitelj napisao: 17 Jul 2023, 08:03U jednoj rečenici lepo sažeto zašto odmor i HR ne idu zajedno...u drugim zemljama ne bi pomislio tako nešto ni na kraj pameti.Ove godine sam cak video na rivi malca u zvezdinom dresu i pomislio kako ce ga neko ubaciti u more
Pobogu, šalio sam se. Naravno da niko neć baciti dete u vodu.
A i oni su vaterpolisti, prirodno da ce u vodu 
Najzesci onaj - Nemojte mene, ja sam Crnogorac.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Najzesci onaj - Nemojte mene, ja sam Crnogorac.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока