TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od AcaKayak »

Kao neko ko se apsolutno ne razume u zvucnike (bukvalno ni jedan parametar ne znam a i ne interesuje me mnogo za sada) mogu da kazem da mi onaj sf aida izgleda kao neka mrtva ciganija.

Onaj Olimpika mi je lepsi, mada mi nekako lepsi neki aluminium look nego drvo al ovo moze da prodje.

Sad sam gledao slike na guglu. Opet kazem, ne znam ni jedan ni drugi ni sta imaju ni od cega su, samo sam image search isao.

Ne znam da li sam nekad kupio zvucnike skuplje od 1000 dinara :D Imao sam bolje koje sam nasledio od roditelja, imali su jedo 50 sekundi rada za tri godine stajanja u sobi :D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Isto kao sto mnogi ne bi kupili skup auto (ili mozda bilo kakav auto) zato sto ih uopste ne zanima voznja i za to za sta im treba mogu da se voze biciklom, gradskim ili taxijem ako zatreba... :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Aco, ja to gledam ovako - kod HI-FI-ja porastom cene rastu i kvalitet i mogućnosti. Posle neke granice, i za najmanji pomak doplaćuje se mnogo sa tim da je tu diskutabilno da li je pomak uvek pomak. Razlika u zvuku zvučnika od 100 i 300€ je ogromna, a razlika između onih od 1.000 i onih od 3.000€ mnogo manja. I tako redom. Zvučnike koji koštaju 20, 30 ili 100k evra ne bih ni pominjao. Pošto je to izuzetno strastven hobi, vrlo često dobrostojećih i situiranih ljudi, ta industrija to esploatiše do neslućenih daljina. Muda za bubrege, znaš već.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Delija, jasno mi je to, zato sam prvo i napomenuo da komentarisem samo izgled.

Slobo, za to sam cuo. Koliko ti misis da je optimalan iznos ulozeno/dobijeno?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Nisam mislio nista lose, samo sam se nadovezao... ;)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ja sam nesto gledao i zakljucio da do 1500e moze da se napakuje dobar kucni bioskop / solidan hifi :)
Drugi je problem sto je za nekog kao sto sam ja, koji mesecno odgleda jedan film a muziku slusa samo u autu, i to bacena para :kezo:
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Tesko, ako pricamo o novim spravama. Samo subwoofer koji je solidan kosta bar 600 evra i to ako pristanes na ruznu veliku kutiju inace ce za isti kvalitet da kosta osetno vise. Bez subwoofer-a ne moze da se prica o HT sistemu osim ako imas bas velike i mocne prednje zvucnike, ali tek oni ti ne upadaju u tu cenu... Solidan A/V receiver isto nije ispod 500-600 evra, tako da je to 1200 evra bez ijednog zvucnika, a treba ti 5 komada :) Ako na zadnjim mozes da stedis, na prednjim i centralnom ne mozes.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

A koliko se brzo razvija hifi?

Stanes ispred novog televizora i starog par godina i vidis odmah koji je bolji. Jel isto i kod zvuka ili su razlike manje?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

@Delija

Iz tvog ugla verujem da ne moze...to je isto kao kad bi profi fotografa ubedjivao da moze da kupi vrhunski foto aparat po ceni upola manjom od jednog njegovog objektiva :)

Evo ti kompleta za 1300...

Slika

Slika

Slika

Za tebe je to verovatno igracka ali vecini bi bilo i vise nego dovoljno :)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Nastavljam ja s glupim pitanjima. Sto je ovaj cd plejer potreban ako film moze da se pusti preko kompa i hdmi-ja? Sta se dobije tim playerom a da recimo ne valja da se pusti torrent od 20gb preko hdmija?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

AcaKayak napisao:A koliko se brzo razvija hifi?

Stanes ispred novog televizora i starog par godina i vidis odmah koji je bolji. Jel isto i kod zvuka ili su razlike manje?
Sporije se razvija nego video uređaji. Zato recimo postoji tržište vintage hifi uređaja, slično kao sa kolima. Tako da je moguće kupiti stvar koja manje više drži cenu i posle nekoliko godina imoguće je da te stvari dobro sviraju i posle mnogo godina. Nije kao sa tv i mobilnim telefonima.

Što se tiče razlike u zvuku, moraš da se malo posvetiš tome, da ti "uvo smekša" i oseti se razlika u zvuku. Razlike kako neki uređaj zvuči su do neke granice pitanje kvaliteta, a od neke granice pitanje ukusa...posle te granice su više pitanje za psihijatra. :)
Poslednja izmena od starac vujadin u 14 Jan 2014, 14:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pre tri dana su ti zvucnici bili 50% snizeni u Digitecu...
Tehnomarket je svojevremeno Jamo S606 prodavao za 220e par, ni dan danas mi nije jasno kako (po inistranstvu su bilo od 2 do 6 puta skuplji), imam par u NS. Sad ih prodaje 4Audio i mislim da su 400-500e, 5god kasnije :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

AcaKayak napisao:Nastavljam ja s glupim pitanjima. Sto je ovaj cd plejer potreban ako film moze da se pusti preko kompa i hdmi-ja? Sta se dobije tim playerom a da recimo ne valja da se pusti torrent od 20gb preko hdmija?
I jedan i drugi nacin su ok ;)
BR player nije obavezan...
Laki021 napisao:Pre tri dana su ti zvucnici bili 50% snizeni u Digitecu...
Znam, za malo ih nisam kupio :D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

AcaKayak napisao:A koliko se brzo razvija hifi?

Neopredivo manje su razlike, ako ih i ima. Jedino sto se trenutno jos uvek vrlo aktivno razvija su D/A konverteri i novi digitalni formati visoke rezolucije. Ostalo je sve uglavnom kozmetika.
Laki021 napisao:Tehnomarket je svojevremeno Jamo S606 prodavao za 220e par, ni dan danas mi nije jasno kako (po inistranstvu su bilo od 2 do 6 puta skuplji), imam par u NS. Sad ih prodaje 4Audio i mislim da su 400-500e, 5god kasnije :)
Neka fora ima sa Jamo kutijama, tj. neka "mucka". Pomenuti D830 su bili nesto oko 850 evra kada su u celom svetu bili vise od 2000 evra. Samo driver-i (Seas Excel) kostaju 600 evra, tako da je i 2000 evra dobra cena za te kutije - uglavnom je odnos cene gotovih kutija i driver-a daleko veci. Recimo sa Sonus Faber sa Scan-Speak driver-ima i preko 20 je taj odnos.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Sloba napisao:
zuzazu napisao:Tako da neke price koje citamo ovde na forumu ne piju bas vodu.
Konkretno?

Vidim, počinje cepanje atoma i ulazak u svet u kome se u visokotonskom spektru dešavaju dramatične promene kada mušica sleti na napojni kabel frižidera komšije koji je na istoj trafo stanici. Neizbežno. :)
Prvo ne vidim razlog za zajedljivost.

Drugo konkretno.

Ako proizvodjac zvucnika navede da za njegove zvucnike koristis odredjeni tip stalaka ( lake ili teske) od coveka koji je odgovoran, ocekuje se da ce tako i uraditi. Da priblizim, ako proizvodjac tvog automobila kaze da koristis odredjeno ulje, ja bih tako i uradio a ne filozofirao i izmisljao, sta JA mislim da je bolje.

Ako Heybrook, Spendor, Epos kazu tako - onda tako. Zasto? Mozemo da vadimo i dijagrame ako hoces... A imas sve i na internetu.

Dalje, oko tvoje " navlake" sa kablovima. U svetu visokog hi fi postoje dve struje. Ona koja kaze da se kablovi cuju, i ona koja kaze da u opste nije bitno sta stavis pozadi. Da ne ulazimo u beskonacnu raspravu sta je tacno, poenta je da se slusanje obavlja u za to uredjenoj sobi a ne prostoru sa previse ljudi koji se krecu, zvacu, zamore ili prde a efekat se ne vidi odmah i trenutno vec nakon duzeg slusanja poznatog materijala, i to po pravilu, prilikom prebacivanja sa boljeg na gore.

Da li ti verujes u to ili ne, stvar je ubedjenja i iskustva. Da li si se predubedio da su to 00 za bubrege i da li si u svom zivotu ostao na Jamo kutijama ili si slusao horne i elektrostatike na single endu ili u A klasi.

Ja licno u usima nemam osciloskop i druge merne uredjaje, ali znam sta svira neutralno i lepo a sta nadrkano. Mogu da razgranicim i zvucnu sliku po dubini i sirini. Mogu i da uocim sta nije u sinergiji sa cim. Neko ko nije vezbao, mozda i ne moze.

Delija, sto bi rekao Sofronije Leghorn " Gresis sinko, mnogo gresis". Cudi me da toliko ne znas o temi o kojoj pises sa velikim ubedjenjem. Da sada ne navodim drajvere koje koriste monitori a koji idu na lake stalke ili pak hoces? Ili mozda ni dase iz BBCja ne znaju posao, pa da im objasnis kako to ne treba tako.
Odgovori