Alfa Romeo - generalna tema

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Kvalitet Alfa Romea

Post od snork »

Ja sam upoznao čoveka sa Lanciom Kappom 3.0, menjao je motor zato što je sipao vodu umesto antifriza, pa kad je došla zima zaledila i pukao blok. :D

Ovaj klip me podseti na člana Zela sa starog foruma (isto Hercegovac, doduše iz Mostara). :mrgreen: Zna li neko šta je bilo s njim, izgleda da se nije registrovao ovde?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pre neki dan sam se malo prosetao do auto pijace, i iskoristio priliku i malo poredio sledece automobile, ako se dobro secam, diskusija oko ova tri auta se vodila u ovoj temi...

Slika

BMW 320d, restyling sa 177ks, i nekom solidnom opremom, nista posebno ali eto zapamtio sam bi-xenon, auto-klimu, i 17" felne, sa cenom od oko 13000e. Mercedes c220cdi sa 170ks, 2009. godiste i slicnom opremom kao BMW(ne secam se koje je godiste bio :( ), koji kosta oko 15000e. I Alfa 159 1.9 jtdm 8v sa 120ks, 2009. godiste, koja je po pitanju opreme i motora bila najslabija, a kostala je duplo manje od Mercedesa, znaci oko 7000e.
Kontakt sa ova tri automobila sam imao i ranije, a Alfu sam u par navrata i vozio, ali je uvek lepo podsetiti se i uporediti ih, a sada je prilika za to bila odlicna. Sto se tice spoljasnjeg izgleda, Alfa je po meni malo inferiorna zbog manjih felni zbog kojih malo gubi na atraktivnosti, ali ako se gleda samo prednji deo, Alfa mi je tu najbolja, sto se tice zadnjeg dela, sva tri su ok, mozda mi se BMW najvise svidja. Sto se tice polozaja sedenja, u sva tri je po meni dosta dobar, ali BMW ima najnizi polozaj sedenja, i to osetno, odmah posle njega sledi Mercedes i Alfa, koji su slicni. Utisak o enterijeru je sledeci, sva tri su dosta dobra i nema tu preterane razlike kao sto ima razlike u ceni(duplo je skuplji Merc od Alfe, isto su godiste). U utisak ukljucujem dizajn i kvalitet materijala, i najvise mi je legao Alfin enterijer, jednostavno mi se svidja sto je kao u bunkeru, i sto je centralni deo orijentisan ka vozacu. Velika mana konkretne Alfe je slaba opremljenost, nije imala aluminijum u enterijeru vec onu sivu plastiku, i nije imala komande na volanu, i to su mi najvece zamerke, utisak je bez ovih gluposti mnogo losiji. Takodje bi dobro dosla i navigacija. Ni BMW, ni Mecka nisu imali navigaciju, ali su imali delove od aluminijuma koji deluju fino, mada BMW ima i dosta sive plastike.
Kada je rec o sedistima, sva tri su imala ona osnovna sedista i niti kod jednog nemam zamerke, meni odgovaraju, Mecka je imala polu-kozu.
Ceo post je malo konfuzan, kao i ja trenutno, :mrgreen: ali ono sto je sustina, je da dobro opremljena Alfa sa nekim vecim felnama, kozom, navigacijom, aluminijumom u enterijeru i ajde da ne preterujem ali moze i BOSE sistem moze bez problema da parira Nemackim rivalima sa slicnom opremom. Nije objektivno bolja, ali bih je ja radije vozio jer mi pruza sve sto je potrebno, i vise mi odgovara, tj. u njoj se najbolje osecam, ne vezano za cenu koja joj ide u prilog.
P.S. Mogu samo da zamislim kako uzivo deluje enterijer Alfe sa TI paketom, u crnoj varijanti... :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Enterijer TI je da se usereš, pogotovo onaj potpuno crn. Moja Alfa ima odličan enterijer u kombinaciji najsvetlijeg aluminijuma i crnog (zapravo tamno braon) alfateksa, proštepanog koncem zlatne boje, a TI je još bolji.

Svetlije varijante TI izgledaju dosta običnije.

Još jedna bitna stvar, u bolje opremljenoj 159tci su i sedišta bolja, iako su sasvim dobra i u osnovnoj varijanti. Na TI su najbolja, naravno.

Ni po mom mišljenju ne zaostaje za cenjenim kolegama u klasi ni po čemu značajnom, a na našem tržištu ima dosta prednosti kad su finansijski momenti u pitanju.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

U Alfi 159 sa TI paketom sam sedeo, ali u onoj da kazem obicnoj, dok u crnoj varijanti nisam, ali sam cuo da je to najbolja kombinacija. :) Sto se tice sedista, na sta konkretno mislis? Meni se cini da su po velicini i po ostalome ista, a da se razlikuju samo po materijalu. Da, i kod restyle-a su malo drugacija...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Pod guzicom nije isto, tako da neka razlika sem materijala, takođe verovatno postoji.

Tapatalk 4
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ono je plis,alcantara je mnogo bolji materijal,po mom misljenju,jedan od najboljih za sedista u kolima,pored kvalitetne koze,a nekada i bolji izbor od same koze.

Sto se tice tvog poredjenja,previse je povrsno,bez ikakvih realnih informacija,da bi se zakljucilo o ceni
. Pod broj jedan,taj motor u Alfi je 2 klase ispod ostala 2,koji su u klasi sa 2.4 jtdm.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

I ja volim alcantaru, ali je toliko losa za odrzavanje da je nikada vise ne bih pozeleo u autu. Mozda u kombinaciji sa kozom. ;)
Pa znas kako, poredjenje jeste sturo, slazem se, pogotovo sto automobili nisu provozani, a nisu cak ni paljeni. Cak ih nisam ni poredio po mnogim parametrima, prostor pozadi, velicina i prakticnost gepeka, detaljno proveravanje opreme, vec sam hteo da iz jednog sednem odmah u drugi i da dobijem neki utisak. A utisak sam napisao. Sto se tice cene, 2.4 motor kod Alfe u mnogim slucajevima ne povecava cenu, ili je povecava zanemarljivo, i sve to zbog registracije. Tako da ce Alfa 159 2.4 sa full opremom, biti osetno jeftinija od nemackih konkurenata, a meni ona toliko lezi kao auto, da bih je izabrao i da nije jeftinija.
Sto se tice potpunijih informacija...ako ti navedene nisu dovoljne, eto... ;)
http://www.polovniautomobili.com/oglas4 ... 320_320_d/
http://www.polovniautomobili.com/oglas4 ... fficiency/
http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... 9_19_jtdm/
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ne bih mogao lako da se odlucim izmedju bimera i merca :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Vodi samo racuna o kilometrazi i stanju vozila,kao i tome da je alfa model koji se ne proizvodi vec 3 godine.
Evo,ja da ti uradim poredjenje,barem sa c klasom :) Alfa ima manji gepek,manje mesta pozadi,dosta vise se sedi,neuporedivo je sporija,volan je tezak,pa za svakodnevni grad nije pozeljna,barem nekom kao meni ko prelazi 50-100km dnevno po centru grada,ali zato alfa,normalno,ima bolji feedback volana,i daje sportskiji osecaj na volanu. Alfa,i pored manje snage,cak i sa tim jajstedljiviuim motorom,trosi oko 10-20% vise. Sto se standardne opreme tice,ne bih znao sta je bolje,ali uporediva oprema je na visem nivou kod Mercedesa,kao recimo ozvucenje,sam nivo uredjaja i zvucnika je visi. Mnogi hvale Bose ozvucenje u kolima,dok je isto,u vecini kola u kojima postoji,malo iznad osnovnog u c klasi,dok sa doplatom Harman kardon ozvucenja u c klasi,dolaze do toga da nisu ni za poredjenje.Vecina ljudi misli da je to sve isto,ali kao sto koza u Mazdi recimo, i Mercedesu nisu iste,tako i ostale stvari od opreme nisu na istom nivou. Slicno vazi i za Alfu,samo ne za sve stvari,jer je ipak cenovno blizu Nemcima. Aluminijum u c klasi je aluminijum,dok je u Alfi to ofarbana plastika,sto verovatno nisi gledao. Na Mercedesu ti se do 150.000km sigurno nece pojaviti tragovi koriscenja volana i menjaca,dok ce kod Alfe to najverovatnije biti vec ispod 100.000km. Alfa i nema neke opcije opreme koji njeni skuplji konkurenti imaju,mrzi me da nabrajam sada. Moras posedovati nesto sto je celokupno bolje,da bi,kada udjes u losije,to skapirao. Alfa ima svoje prednosti,koje nisu zanemarljive,ali je C klasa recimo,celokupno bolji auto. Nekome kome su najbitnije te prednosti alfe,nece znaciti prednosti c klase, kojih je vise. Isto i obrnuto. Moze se reci da je Lexus najbolji konkurent Alfi,jer su cenovno tu negde,a oba su takodje i celokupno,tan koliko su jeftiniji,toliko i losiji od ostalih,skupljih konkurenata. Moguce da za nesto nisam u pravu,ovo je moje zapazanje,neka me ispravi neko,posto pisem sa moba,i ne znam vise ni sta sam napisao :D

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Imao sam alcantaru na prethodna dva auta, i kao sto kaze ftj strasno se uceba...ali to i nije toliki problem, kao sto je problem vozacev bok, toliko se bio ishabao da se sundjer video, imam negde i sliku cini mi se, poslacu, auto je lancia kappa...sada imam full kozni enterijer, i po odrzavanju ne moze da se poredi sa alcantarom, ni po cemu. Jos sam imao sedista svetle boje, to kad se isprlja... :kuku: Sad me zanima zasto ti je prava koza teska za odrzavanje? Uzmi primer volana, eto mozes kod BMW-a M3, pa ce ti se samo kasti sta je lakse za odrzavanje, koza, ili alcantara? Iako je po meni puno lepsa alcantara...A i vecina proizvodjaca stavlja sedista u kombinaciji sa kozom na bokovima, upravo iz razloga koji sam naveo. i to mi se bas svidja, i to bih posedovao. ;)
A sto se tice ona tri auta, naravno da je Alfa bas inferiorna, ali kada bi u poredjenju imali ovako nesto....
http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... _jtdm_ful/
@Heroj, ja cu da te ispravim, dobar si momak :mrgreen: ...ali si pogresio u par stvari. Ajmo od materijala, imas u linku, to je pravi aluminijum, nikakva plastika kao kod BMW-a na primer. Sto se tice ozvucenja, u alfi 159 nisam cuo BOSE, ali jesam u Alfi 166, i cuje se odlicno, a H&K obozavam kao marku, i imam ih, i verovatno su bolji... ;) A sto se tice koze, jao, tu si najslabiji, sa tom artico kozom... :isplazijezik: ...Alfa je oduvek imala vrhunsku kozu, mozes pogledati i starije modele, ali i Alfu 159...Sto se tice ostalih stvari u voznji, tu si potpuno u pravu... :pivo:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

O materijalima unutrasnjosti na posebnoj temi viewtopic.php?f=7&t=495&start=345
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

carov2 napisao: A sto se tice ona tri auta, naravno da je Alfa bas inferiorna, ali kada bi u poredjenju imali ovako nesto....
http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... _jtdm_ful/
@Heroj, ja cu da te ispravim, dobar si momak :mrgreen: ...ali si pogresio u par stvari. Ajmo od materijala, imas u linku, to je pravi aluminijum, nikakva plastika kao kod BMW-a na primer. Sto se tice ozvucenja, u alfi 159 nisam cuo BOSE, ali jesam u Alfi 166, i cuje se odlicno, a H&K obozavam kao marku, i imam ih, i verovatno su bolji... ;) A sto se tice koze, jao, tu si najslabiji, sa tom artico kozom... :isplazijezik: ...Alfa je oduvek imala vrhunsku kozu, mozes pogledati i starije modele, ali i Alfu 159...Sto se tice ostalih stvari u voznji, tu si potpuno u pravu... :pivo:
Pazi,sto se ta 3 automobila tice,bilo bi lepo Alfu TI porediti sa:
Slika
Slika

I opet tu dolazimo do onog kvaliteta(ne mislim na kvarove) opreme,gde u TI paketu,Alfi dolazi samo lep izgled,dok su AMG i M paketi,pravi sportski paketi,koji pored izgleda, menjaju i performanse.

A ja nigde nisam pominjao vestacku kozu,vec normalnu kozu,zar ne?
Ja imam kozu,a ne vestacku,i o istoj sam pricao,vestacku nigde nisam pominjao,niti alcantaru i ostalo.

Sto se aluminijuma tice,ti hoces da mi kazes da je u Alfi cela centralna konzola od aluminijuma,kao i ovo na volanu?
Posto vidim rucke,koje pretpostavljam da su aluminijumske,i ne vidim slicnost,ali ti verujem da je zaista aluminijum.
Znam recimo,da i Audi koristi plastiku prefarbanu da izgleda kao aluminijum...

Evo,ja ti kazem da je Bose ozvucenje,bas u toj 166,bulja u odnosu na H&K,uopste nisu klasa za poredjenje,Bose bih okarakterisao kao kada sam stavis jednu bazuku u gepek,i 4 pioneer zvucnika,bukvalno su na tom nivou,pogotovo sto produvaju veoma lako,sto je kod Mercedesa maltene nemoguce,sa H&K pogotovo.
Ne govorim o Bose kao marci u svetu ozvucenja,vec konkretno o auto ozvucenju,gde se bukvalno samo na ime dizu iznad proseka.
Jedino gde sam probao Bose da valja,jeste Audi A8.
A tu se doplacuje kao Harman & Kardon u S klasi,a realno,ni da prismrdi istom.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Naravno, slazem se, Alfa 159 TI je napucana, tako da se i treba porediti sa napucanim primercima, ne vidim nikakav probem. Naravno da je kod Alfe ono aluminijum... ;) Sto se tice muzike, ok, slozio sam se, H&K je bolji, ne toliko da bih zbog toga odustao od Alfe. ;) Sto se tice koze, cini mi se da sam procitao da u C klasu ide samo Artico koza, i cini mi se da ti imas Artico kozu, nemas prirodnu kozu...demantuj me ako gresim...
I da, crvena Alfa od gore, nije TI....
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Izvini,procitao sam da pise da je "ful",a to znaci TI paket,pa nisam ni gledao sta on misli pod tim ful :)
Evo,demantovao sam te vec za kozu,ili da bi vazilo,treba 3 puta da kazem? :)
Veoma su retki primerci u full Artico kozi.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Kontakt:

Post od carov2 »

Vazi, sve je u redu... ;)
Samo me jos jedna stvar zanima, zasto su full artico primerci redji, kada su jeftiniji?
Odgovori