Pre neki dan sam se malo prosetao do auto pijace, i iskoristio priliku i malo poredio sledece automobile, ako se dobro secam, diskusija oko ova tri auta se vodila u ovoj temi...
BMW 320d, restyling sa 177ks, i nekom solidnom opremom, nista posebno ali eto zapamtio sam bi-xenon, auto-klimu, i 17" felne, sa cenom od oko 13000e. Mercedes c220cdi sa 170ks, 2009. godiste i slicnom opremom kao BMW(ne secam se koje je godiste bio

), koji kosta oko 15000e. I Alfa 159 1.9 jtdm 8v sa 120ks, 2009. godiste, koja je po pitanju opreme i motora bila najslabija, a kostala je duplo manje od Mercedesa, znaci oko 7000e.
Kontakt sa ova tri automobila sam imao i ranije, a Alfu sam u par navrata i vozio, ali je uvek lepo podsetiti se i uporediti ih, a sada je prilika za to bila odlicna. Sto se tice spoljasnjeg izgleda, Alfa je po meni malo inferiorna zbog manjih felni zbog kojih malo gubi na atraktivnosti, ali ako se gleda samo prednji deo, Alfa mi je tu najbolja, sto se tice zadnjeg dela, sva tri su ok, mozda mi se BMW najvise svidja. Sto se tice polozaja sedenja, u sva tri je po meni dosta dobar, ali BMW ima najnizi polozaj sedenja, i to osetno, odmah posle njega sledi Mercedes i Alfa, koji su slicni. Utisak o enterijeru je sledeci, sva tri su dosta dobra i nema tu preterane razlike kao sto ima razlike u ceni(duplo je skuplji Merc od Alfe, isto su godiste). U utisak ukljucujem dizajn i kvalitet materijala, i najvise mi je legao Alfin enterijer, jednostavno mi se svidja sto je kao u bunkeru, i sto je centralni deo orijentisan ka vozacu. Velika mana konkretne Alfe je slaba opremljenost, nije imala aluminijum u enterijeru vec onu sivu plastiku, i nije imala komande na volanu, i to su mi najvece zamerke, utisak je bez ovih gluposti mnogo losiji. Takodje bi dobro dosla i navigacija. Ni BMW, ni Mecka nisu imali navigaciju, ali su imali delove od aluminijuma koji deluju fino, mada BMW ima i dosta sive plastike.
Kada je rec o sedistima, sva tri su imala ona osnovna sedista i niti kod jednog nemam zamerke, meni odgovaraju, Mecka je imala polu-kozu.
Ceo post je malo konfuzan, kao i ja trenutno,

ali ono sto je sustina, je da dobro opremljena Alfa sa nekim vecim felnama, kozom, navigacijom, aluminijumom u enterijeru i ajde da ne preterujem ali moze i BOSE sistem moze bez problema da parira Nemackim rivalima sa slicnom opremom. Nije objektivno bolja, ali bih je ja radije vozio jer mi pruza sve sto je potrebno, i vise mi odgovara, tj. u njoj se najbolje osecam, ne vezano za cenu koja joj ide u prilog.
P.S. Mogu samo da zamislim kako uzivo deluje enterijer Alfe sa TI paketom, u crnoj varijanti...