Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Uroš S.
- Postovi: 11025
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Miloš Vazura, pa vi predstavu nemate kakva je to glava...
Huawei P6 TT
Huawei P6 TT
- methane.master
- Postovi: 21561
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Uvezli smo 35.000 tona mesnog otpada
http://mondo.rs/a761810/Info/Ekonomija/ ... -mesa.html
Vodeći mesni prerađivači u Srbiji uvezli su prošle godine iz inostranih klanica 35.000 tona potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrica, pokazuju podaci Uprave carina Srbije. Pojeli smo toga mnogo više, jer imamo i ašeg "otpada"
Viršle: 66 grama - 200 kalorija
Reč je o otpadu koji može da se koristi u ishrani i koji potrošači u Srbiji pojedu kroz mesne prerađevine, pišu beogradske "Večernje novosti".
Pa pogledajte cenu viršli
Nekadašnji šef katedre za upravljanje, bezbednost i kvalitet hrane na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Radomir Radovanović potvrdio je da nešto što je crinski označeno kao "sveži svinjski otpad" ne mora apriori da znači da je i za bacanje, za pravi otpad. On objašnjava da tu ima kožica, ali i sitnog mesa koje nastaje prilikom obrade mesa, tetiva i vezivnog tkiva. "To se sve koristi, ali je pitanje koliko i u kojim količinama, a kontrole su prilično slabe. Ludi treba da se zapitaju da li je moguće napraviti viršlu za 120 dinara, ako sirovina košta duplo više", rekao je Radovanović.
List navodi da se u to ubrajaju vratovi, leđa, trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrice, koje se u Srbiju najčešće uvoze iz Belgije, Španije, Nemačke, Mađarske i Slovenije.
To su delovi klanične prerade i spadaju u treću kategoriju mesa.
Načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Ministarstva poljoprivrede Srbije Siniša Kotur rekao je listu da nije dozvoljeno da se meso treće kategorije neobrađeno prodaje u mesarama, već mora da ide u industrijsku preradu i to posle termičke obrade.
Kotur, međutim, ističe da te "najjeftinije sirovine" sigurno ima više u domaćoj proizvodnji nego što se uvozi.
"Iako je kvalitativno lošija, i dalje predstavlja meso i animalne proteine. Proizvodi od tih sirovina moraju da imaju naznačeno to na svojoj deklaraciji", naveo je Kotur.
U Privrednoj komori Srbije naglašavaju da u Srbiji postoji podzakonski akt, usklađen sa EU, koji reguliše kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda u klaničkoj industriji (Pravilnik o kvlaitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa), u kom su detaljnorazrađene tehnologije, sasstav i minimalna i maksimalna koncentracija sirovina i adtiva.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NAPOS) Goran Papović se sa tim "sve je pod kontrolom" ne slaže i kaže da da mnoge stvari koje se u Srbiju uvoze vređaju dostojanstvo samih potrošača. On je naveo da je u slučaju mesa problematičan i sam pravilnik o mesu, i da nije regulisana kategorizacija.
"Trenutno u državi nema dovoljno novca i razumevanja da i društva potrošača redovno rade uporedna ispitivanja kvaliteta hrane", kaže Papović podcrtavajući da takvih kontrola nije bilo u poslednjih pet godina.
http://mondo.rs/a761810/Info/Ekonomija/ ... -mesa.html
Vodeći mesni prerađivači u Srbiji uvezli su prošle godine iz inostranih klanica 35.000 tona potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrica, pokazuju podaci Uprave carina Srbije. Pojeli smo toga mnogo više, jer imamo i ašeg "otpada"
Viršle: 66 grama - 200 kalorija
Reč je o otpadu koji može da se koristi u ishrani i koji potrošači u Srbiji pojedu kroz mesne prerađevine, pišu beogradske "Večernje novosti".
Pa pogledajte cenu viršli
Nekadašnji šef katedre za upravljanje, bezbednost i kvalitet hrane na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Radomir Radovanović potvrdio je da nešto što je crinski označeno kao "sveži svinjski otpad" ne mora apriori da znači da je i za bacanje, za pravi otpad. On objašnjava da tu ima kožica, ali i sitnog mesa koje nastaje prilikom obrade mesa, tetiva i vezivnog tkiva. "To se sve koristi, ali je pitanje koliko i u kojim količinama, a kontrole su prilično slabe. Ludi treba da se zapitaju da li je moguće napraviti viršlu za 120 dinara, ako sirovina košta duplo više", rekao je Radovanović.
List navodi da se u to ubrajaju vratovi, leđa, trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrice, koje se u Srbiju najčešće uvoze iz Belgije, Španije, Nemačke, Mađarske i Slovenije.
To su delovi klanične prerade i spadaju u treću kategoriju mesa.
Načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Ministarstva poljoprivrede Srbije Siniša Kotur rekao je listu da nije dozvoljeno da se meso treće kategorije neobrađeno prodaje u mesarama, već mora da ide u industrijsku preradu i to posle termičke obrade.
Kotur, međutim, ističe da te "najjeftinije sirovine" sigurno ima više u domaćoj proizvodnji nego što se uvozi.
"Iako je kvalitativno lošija, i dalje predstavlja meso i animalne proteine. Proizvodi od tih sirovina moraju da imaju naznačeno to na svojoj deklaraciji", naveo je Kotur.
U Privrednoj komori Srbije naglašavaju da u Srbiji postoji podzakonski akt, usklađen sa EU, koji reguliše kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda u klaničkoj industriji (Pravilnik o kvlaitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa), u kom su detaljnorazrađene tehnologije, sasstav i minimalna i maksimalna koncentracija sirovina i adtiva.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NAPOS) Goran Papović se sa tim "sve je pod kontrolom" ne slaže i kaže da da mnoge stvari koje se u Srbiju uvoze vređaju dostojanstvo samih potrošača. On je naveo da je u slučaju mesa problematičan i sam pravilnik o mesu, i da nije regulisana kategorizacija.
"Trenutno u državi nema dovoljno novca i razumevanja da i društva potrošača redovno rade uporedna ispitivanja kvaliteta hrane", kaže Papović podcrtavajući da takvih kontrola nije bilo u poslednjih pet godina.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Uroš S.
- Postovi: 11025
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Odg: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ne, da drzavnog PF, al ne pitaj kako je zavrsio. Vise je sedeo kod dekana u kabinetu nego bilo gde drugo.methane.master napisao:Pretpostavljam da su sa MegaDancea
Huawei P6 TT
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- schonenk
- Postovi: 1996
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
- Lokacija: beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ne volim ovako uopstene tekstove. Ne mogu da tvrdim da nije istina bilo sta receno, ali kao posmatrac vise volim konkretne primere privatizacije, imena, cifre...
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ja bih voleo da citam tekst 'slucaj caneta subotica' i verujem da bi bio mnogo zanimljiviji, ono kao neki gangsterski film poput kuma i slicno.
- Grujic
- Moderator
- Postovi: 13694
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
- Lokacija: Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Šta je sa advokatima?
Jel doneta neka definitivna odluka?
Jel doneta neka definitivna odluka?
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kažu da je usvojen dogovor.
- Grujic
- Moderator
- Postovi: 13694
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
- Lokacija: Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
A koji je?
Jel na kraju notari ne mogu ili ipak mogu da pišu ugovore?
Pošto ne pričaju svi isto, ne znam da li se sporazum još menjao
Jel na kraju notari ne mogu ili ipak mogu da pišu ugovore?
Pošto ne pričaju svi isto, ne znam da li se sporazum još menjao
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Адвокатска комора БГ @advokatibeograd 22m22 minutes ago
Скупштина Адвокатске коморе Београда усвојила је на данашњој седници споразум стручног тима АКС и Министарства правде.
Скупштина Адвокатске коморе Београда усвојила је на данашњој седници споразум стручног тима АКС и Министарства правде.
- Uroš S.
- Postovi: 11025
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
U principu usvojeno je da advokati mogu da pišu a notari mogu da ne prihvate napisano. U prevodu banana.
Huawei P6 TT
Huawei P6 TT
- Grujic
- Moderator
- Postovi: 13694
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
- Lokacija: Beograd
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Heinz, to je jasno, ja pitam šta je na kraju usvojeno.
@Uroše
E onda jbg... Ja sam se nadao da će se ovo izgurati skroz do kraja.
@Uroše
E onda jbg... Ja sam se nadao da će se ovo izgurati skroz do kraja.
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Zar je moglo drugačije?Uroš S. napisao:U principu usvojeno je da advokati mogu da pišu a notari mogu da ne prihvate napisano. U prevodu banana.
Huawei P6 TT