Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nikaragva »

Najbolje stediti u zlatu :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Nije ni to vise tako sigurno
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ovo je jako ozbiljna svinjarija sto su uradili, ja i dalje apsolutno ne razumem sta im je to trebalo. Mislio sam da i kada ga otpuste da ce to raditi postepeno, tj prvo ga spustiti na npr 1.15 (mada je ovo tehnicki mozda i nemoguce, objasnicu zasto), ne bi bilo ovakvih potresa.

Sta je realna vrednost a sta vestacka sumnjam da bilo ko moze da kaze. U zadnje vreme valute su poprilicno izgubile smisao i vise postale spekulativni isntrument nego sredstvo placanja jedne zemlje. Nije CHF toliko jak zbog CH privrede (i ona je jaka ali ne bas toliko), vec prosto zbog toga sto bi svi da imaju franke jer vide da on konstantno raste. On upravo raste jer ga svi kupuju i tako u krug... Dobar primer ovoga je Bitcoin, realno ne vredi bas nista, nema nikakvu industriju niti bilo sta iza sebe, cista budalastina, sta je onda njegova vrednost? Logicno bi bilo da je nula, ali eto ipak kada je krenuo hype on dotera na 1300 dolara, slicno kao i sa CHF (jedino sto kad CHF skace privreda trpi i svaki stanovnik Ch je hteo ne hteo izlozen spekulaciji i ne moze da se zastiti od toga). U principu teoretski moze CH potpuno da propadne a CHF da vredi 2 evra... svakako su vecina CHF van svajcarske.

Zasto je CHF onako naglo skocio kada su ga otpustili, to je cisto tehnicke prirode i posledica je automatskog trgovanja. Posto je SNB na sve strane vikala i tvrdila (jos koliko pre dva dana) da ce po svaku cenu braniti kurs od 1.2 i da im je to osnova ekonomske politike, mnoge banke, investicioni fondovi, pojedinci su sto u zelji da zarade, sto u zelji da se zastite od gubitka vrednosti CHF (ebi ga, mogao je sutra da skoci na 1.3 da im je to dunulo), su drzali naloge da ce odnos EUR/CHF skakati. E sad, glavni problem je sto su sve te opklade leveregovane tipa 50x. Dakle ulozis 1000CHF pravih para a igras se kao da si ulozio 50 000CHF. I sta se onda desi kad CHF neocekivano krene ispod 1.2, sve te opklade pucaju, automatski se gase posto su izgubili sve pare i automatski se kako bi se pokrile za svaku iz navedenog primera kupuje po 50 000CHF. Posto na berzi jednostavno nema CHF u ponudi (prosto ne postoje veliki nalozi za prodaju ispod 1.2) cena pada pada i pada, i moze teoretksi da dodje na trenutak i na NULU (a stigla je do 0.8 mislim i to je stalo zbog pucanja, kocenja i obustavljanja trgovine na kratko) pre nego sto neko stigne da reaguje i pocne da prodaje neverovatno precenjene CHF. Dakle cista tehnikalija, nema nikakve veze sa realnom vrednoscu. Da ne zaboravim, posto nije bilo moguce zatvoriti te opklade kada su trebale biti zatvorene, onda su mnogi izgubili vise nego sto su imali (dakle vise od onih 1000chf pravog novca), sad ostaje pitanje kome pripadaju ovi gubici, onima koji su se igrali ili brokerima sa kojima je radjeno.

E to se desilo, ono sto mene sada jako brine je da vidimo narednih dana ko ce od banaka i investicionih fodnova i sl da se pohvali da su bankrotirali i onda mozemo opet da upadnemo u krizu kao 2008. Neki su se vec javili:

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-1 ... shock.html

Dakle to je jedna stvar koja me brine, moguci pocetak nove velike krize, a drugo me naravno brine situacija ovde, mi smo juce u firmi bili malo plavi, gazda je ebo sve po spisku SNB-u i Jordanu i sl... Ja licno smatram da ovde cak ima materijala za tuzbu jer je SNB svesno obmanjivao sve u zemlji. Jedno je ne govoriti sta ce raditi, ili reci koje su mogucnosti a drugo iz sve snage vikati jedno i onda svojim firmama (pre svega izvozno orijentisanim) tako uterati iznenada da to nije normalno. Velika se frka digla medju firmama a CEO-ovi izlaze po medijima i ebu im sve po spisku...

Naravno bilo je ovde vec i gundjanja (i ja sam gundjao) sto je CHF izgubio 20% prema dolaru, cene putovanja koja sam isplanirao su mi masala skocile zbog toga i sl, ali ovakvu reakciju ni u ludilu nisam ocekivao. Generalno sam sam vise p..deo sto Evro pada i nadao se da ce on da se oporavi, jer na kraju krajeva Ch je u Evropi, i ako Evropa padne, nema nikakve pomoci za Ch ma sta oni radili sa kursom.

Na kraju, ja ne mislim ipak da su oni totalno ludi (tj ako nisu vec izazvali opsti kolaps svetske ekonomije ostalo bi se moglo srediti). Zapravo verujem da ce se kurs dosta povrariti, moja procena na 1.1:1 ako ne cak i vise, nije iskljuceno da ode cak i preko 1.2. Dva razloga, naravno da nisu ludi da puste privredu niz vodu, samo su ukinuli tvrdi limit, ali ce nastaviti da intervenisu na trzistu i usmeravaju kurs. Pretpostavljam da ce sacekati dan dva da se situacija i ludilo malo smiri jer tek tada moze imati nekog efekta, pa ce reagovati. Drugo, svima promica da su tresnuli ogromu negativnu kamatnu stopu od -0.75% na CHF sto ce itekako demotivisati velike da drze pare u CHF, samo za ovo je potrebno malo vremena da deluje, treba bordovi velikih fondova da odrze sastnake, donesu odluke pa ce i oni malo iscoolirati od franka (mozda i ne).

A sta ce biti sa onima sto imaju kredite u CHF ako se kurs ne povrati, ajajajaaaa.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Što se tiče bitkoina, što ti reče na osnovu insinuacija i špekulacija njemu je vrednost vrtoglavo padala prošle godine.

U suštini, nema neke velike razlike između bitkoina i opipljivih valuta: sumnjam da i pravi novci imaju pokriće.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

https://www.youtube.com/watch?v=QBZen7zgMSo

http://www.srbijadanas.net/nato-nvo-u-s ... van-video/
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ima ogromne razlike. Bitkoin je neozbiljna valuta sa ogromnim oscilacijama iz kog razloga nijedan ozbiljan investitor nece racunati vec samo spekulanti i kriminalci i zato sumnjam da ce jos dugo opstati.
Ima naravno razloga zasto je to tako ali porediti bitkoine i chf eur i dolar je u najmanju ruku neozbiljno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@Laki

:plusone:
cene putovanja koja sam isplanirao su mi masala skocile zbog toga i sl, ali ovakvu reakciju ni u ludilu nisam ocekivao.
Bas juce komentarisem i ovo je prvi put da mi se moja neodgovornost i odugovlacenje isplati :) Prosle nedelje sam trebao da uplatim karte i jedan aranzman ali me je ceo vikend mrzelo...

Osecam da ce sutra prodavci u Nemackoj da trljaju ruke :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

superboss napisao:Što se tiče bitkoina, što ti reče na osnovu insinuacija i špekulacija njemu je vrednost vrtoglavo padala prošle godine.

U suštini, nema neke velike razlike između bitkoina i opipljivih valuta: sumnjam da i pravi novci imaju pokriće.
Već odavno nema pokriće...ali pošto svet srlja ka sranju opet će se to uvesti..pre ili kasnije.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ftj napisao:Ima ogromne razlike. Bitkoin je neozbiljna valuta sa ogromnim oscilacijama iz kog razloga nijedan ozbiljan investitor nece racunati vec samo spekulanti i kriminalci i zato sumnjam da ce jos dugo opstati.
Ima naravno razloga zasto je to tako ali porediti bitkoine i chf eur i dolar je u najmanju ruku neozbiljno.
Samo kad su valute ozbiljne :) Eno rublja, jen, €, dinar..
Bitcoin je ipak neodvojiv od "ozbiljnih" valuta, moraš nečim da ga kupiš.

http://www.incrediblecharts.com/trading ... d_dump.php

Ako ispratiš grafik cene, shvatićeš da ga prati kako treba, sad smo pred "despair" fazom :)

Kao i mnoge stvari koje koštaju, decenijama unazad...

Slika
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

laki svaka cast na postu...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@Ji 4tze

Ne znam kolko si pratio bitkoin ali te oscilacije ne da nisu uporedive sa rubljom i jenom nego nisu ni blizu.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

dragan napisao:laki svaka cast na postu...
Drago mi je da ti se svidja :pivo:

Nemojte mesati Bitcoin sa pravim valutama, ma koliko one da su lose i pune mana, neuporedivo su bolje od Bitcoina koji je vrhunac budalastine. Sto je najcrnje cak i ono sto se predstavlja kao prednost Bitcoina su zapravo mane. Generalno on je trebao (a u mnogim zemljama i jeste) biti zabranjen odavno, samo eto jos ga mislim jedino Ameri drze u zivotu i taman kad treba da umre oni ga opet potpale nekim vestima, zakonima i sl... standardno, ko ce da pravi svinjarije ako oni nece...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

u pravu si Laki, vrhunac budalaštine vrednosti koja se bazira na ponudi i potražnji :mrgreen: BTC jaše na talasima budalaština pa u principu ne može biti gori od onoga na čemu jaše, zar ne?

ftj - te oscilacije nisu proizašle iz bitcoin-a već generalno iz trgovine na berzi. Bubble grafik je samo pravilo koje i vrednost bitcoina prati..
Samo, BTC je npr. imao kiparsku krizu da mu digne potražnju.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Meni nije jasna čitava ta halabuka sa francima i stambenim kreditima. Ako ti je velika rata, prestani da je plaćaš, odnesi ključeve stana u banku i daj im .... Sem naravno ako nije hipoteka na nešto drugo ...
Nema sile da bih ja plaćao 25 godina 500e ratu za stan, za koji je kirija 150e mesečno. Ma idi begaj :)
Odgovori