Suzuki SX4 - generalna tema

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Suzuki SX4 - generalna tema

Post od passenger »

ja sam ranije sredjivao diskove i doboše na strugu i nikad nisam imao problema. Teoretski može da smeta, ali ko nema novca, dobra je to alternativa.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

raks88 napisao: 26 Jun 2018, 14:58 Kupio oba, a levi je crkao. Mada mislim da ni desni nije bas u dobrom stanju
Obavezno napiši kakvo je stanje kad namontiraš :)
raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

To se podrazumeva! :cool!:

Evo ovako, uradio amortizere, oba, nazalost stavio sam losiju marku, nisam imao para za Kayabine, ovo je bilo duplo jeftinije. U svakom slucaju auto se bolje ponasa, i dobio sam godinu dana garancje. Skinuo sam Suzukijeve sa njega, verovatno su bili fabricki, mozda i ja pokusam da ih prepariram.

Zamenio takodje prednje kocnice, opet nisam stavio origilal, i ne svidja mi se kako se ponasa, ali im verovatno treba vremena da legnu tj da se potrose i na taj nacim prilagore diskovima. Suzuki inace ima odlicne kocice, al verovatno zahteva original plocice, a ja ispadoh glup, ne narucih Delfijeve kada vec nisam imao para za Atijeve, vec sam narucio neke trece. Al dobro, videcemo dok legnu, ne mora da znaci da ce biti lose.

Stavio levi stabilizator.

Nisam siguran ali mislim da samo otklonio 90posto zvukova, sto znaci da ne znam odakle su poticali. Kada auto ide sporije mislim da se cuje ponekada na levoj strani, ali se i definitivno cuje na desnoj jos uvek, ali mnogo manje. Ta desna strana moze da bude desni stabilizator i zamenicu ga posto je jeftin. Ako ne bude to moze da bude da je do letve koja istina ima mali lutf na desnoj ali ga ima. Ukoliko bude stabilizator super, ukoliko ne bude, necu nista dirati, jer je ovo vec podnosljivo, lupka samo polako kada idem nije strasno.

Zamenio sam i solje ranije, one jesu bile sabijene pola cm i cule su se na ogromnim rupama, al ako neko vidi luft ispod metalne podloske amortizera, gore kod brisaca, bolje da isece parce stare gume i da stave pod podlosku, nego da kupuje nove "vise" solje.
Korisnikov avatar
pigeon
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 12:22
Garaža: Škoda Octavia A8 1.4TSI 8AG + Fiat 500

Post od pigeon »

Od pre par dana i moja supruga se obradovala jednom narandžastom Suzukiju SX4. Uskoro opširnije... :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:pivo:
Slika
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Skinuo stabilizatore i i dalje se cuje lupkanje, skidao viljusku izgleda ok. Potraga sa zvukom u trapu se nastavlja...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Samo napred :navijamo:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Proveri kraj spone i kraj letve, meni se to culo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Kugla

Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Menjao stabilizatore i krajeve letvi tj spone, menjao i onaj duzi deo letve tj srednju sponu, sto ide od letve do krajne spone. Nije nista od toga bilo, mada nije to ni toliko skupo, drzim sada stare delove kao rezervne, posto su svi i bili dobri i original-sta da se radi, pukao sam 5h na sve to...

Viljuske sa kuglama necu menjati sve sam pokusao nemaju sigurno lufta.

Siguran sam da nije ni balans strangla posto sam skidao stabilizatore i probao auto po neravninama isto se cuje, tako da necu menjati one gume na njima

Nisu ni kocnice cuje se i kada ih stisnem

Nisu amortizeri, menjao sam. posto su bili losi

Nisu solje i njih sam menjao i one su bile lose, tu mi je bilo zao para, mogao sam ja gumu da poturim posto su imale lufta

Ostalo je jos da proverim da se nije negde neki sraf odvio, ali je za to mala verovatnoca, veca je verovatnoca da je mozda stradao jos neki drzac motora pa da se on cije, ali verovatno nije ni to, posto se cuje i leva i desna strana auta, cuje se ona gde tockovi nalete na neravninu.

I na kraju je verovatno ono sto je najgore, ima malo lufta u letvi, najpre ce biti da je to, ima vise lufta u desnoj strani i ta se i vise i cuje. Jel ima neko iskustva sa remontom i kako doci do zakljucka da je siguno ona? Zvuk je skroz cudan, desava se samo pri manjim brzinama, cuje se i kako lupka, dok se deo zvuka prenosi na unutrasnjost auta, kao da udara bas od zvucnika.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Moze i krst volana da bude, meni se to na Cliu cuje.
SlikaSlika
raks88
Reactions:

Post od raks88 »

Ne verujem. Za sada najveca sumnja pada na letvu. Jel ima neko ideju gde nabaviti taj plasticni prsten i jel ga neko menjao, jel ima neko iskustva sa tim ? Jos jedna stvar mi je cudna, kada sam menjao amortizere ucinilo mi se da su zvukovi prestali, ali vremenom su se jos vise pojacali. Sve bi to bilo nelogicno, sa nisam menjao tada i prednje plocice, kada sam u onu osovinicu natrpao masti pa osovinica nije imala puno lufta- druga sumnja pada na prednje kocnice, prosto kljesta imaju lufta, mozda su imala manje kad je bila natrpana mast, ta osovinica se na engleskom zove calipers i na yt mnogi kace svoj problem na swiftovima, prosto, kljesta lupkaju.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Caliper su ti kljesta, osovinica je pin.
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Guide pin bolt (for floating calipers) ili prostije vodjica klješta.
Ne treba da ima lufta, to se haba i obicno menja na svakoj 3.ćoj zameni pločica, jeftino je i lak je posao.
Usled pohabanosti se javljaju vibracije pri kočenju a ne lupka pri vožnji preko neravnina.

Letva volana se lako proveri dok auto stoji, a i čuje se kao i oseti pod rukom kada ima lufta.
Plastične vodjice na kraju letve se menjaju zajedno sa dihtungom (kada se veće sve rasklapa), postoje kitovi za reparaciju.
To se veoma retko i tek nakon baš mnogo kilometara pohaba, tipa 500,000+km jer opterećenje preuzima spona letve.

Stabilizator, balans štangla može tako da lupka kada se pohabaju gumeni umeci koji je drže za šasiju. To se ne može proveriti dok je auto na točkovima usled opružnog dejstva stabilizatora, pa se auto mora dići u vazduh.

Takodje, treba proveriti ležajeve točkova. I sve šrafove/matice dotegnuti moment ključem na propisanu meru.

Trapadžija je serviser koji je specijalozovan za dijagnostiku ovakvog problema, a po iskustvu znaju za svaki model šta najčšeće bude pohabano.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

A oni gumeni odbojnici na amortizerima, unutar opruga? I oni kad se razlokaju umeju da landaraju...
Odgovori