Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od Ivan »

Struggle is real.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kad ja pomenuh da ne treba imati stan ako ne mozes da snosis sve troskove, okrenula se prica na socijalnu komponentu. Dokle god se bude krovno tolerisalo sve "jer nema narod para", ne ocekujte neki pomak na tom polju.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ja sam imao cupavo iskustvo sa renoviranjem stana u jednoj staroj zgradi u bulevaru, tako iz 60ih godina. Posao koji su majstori trebali da zavrse za mesec i po dana razvukao se na 5 meseci i tirput vecu cifru od ocekivane, bas zbog lose gradnje, cevi, instalacija, je je na kraju sve moralo da se skida i stavlja novo. Stan na 3 spratu a nema lifta, tri duse su mi ostale na tim stepenicama. Jeste na kraju sve to lepo, dobijes maltene nov stan, lep prostran, blizu centra,jos tu ima neka amortizacija, ali dok sredis rodis mecku. Da li se vise isplati od kupovine novog, lakse i opustenije je kad samo spustis kofere u novo, ne znam, mada me interesuje jer bi i ja to stambeno trebalo da resavam za koju godinu.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

@delija ako te zanima kuca. Provozaj se nekad kroz kacicevu u petrovaradinu. Ponekad bude starih kuca na prodaju (za rusenje).. mogu ti i ja uslikati ako te zanima..
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa i u novoj zgradi možeš da popaseš budale koje seru u podrum, neće da daju novce za sijalice, plus kradu zajedničke sijalice... i ostale radinosti svojstvene za zajedničke ulaze.
Tako da si samo odložio vreme, kada će fasada otpasti, kada će neko pokrasti sve sijalice, a nikad se nećete moći dogovoriti da to sredite :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

S tom razlikom sto se stanovi u novogradnji kupuju uglavnom zaradjenim novcem pa je odgovornost svakog stanara kudikamo veca od onih koji su stanove dobili na poklon od drzave.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Delija napisao:Ovde recimo ima par zanimljivih trosobnih stanova
http://lagunaresidence.rs/
Fino izgledaju. :thumbup:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Floyd napisao:S tom razlikom sto se stanovi u novogradnji kupuju uglavnom zaradjenim novcem pa je odgovornost svakog stanara kudikamo veca od onih koji su stanove dobili na poklon od drzave.
Ima istine.

U mom slučaju novi stanovi imaju problem jer su sve dobre lokacije već zauzete. :)

Treba sve aspekte dobro proučiti. Stari stan kad se kvalitetno renovira ne košta više mnogo manje od novog kome se skine PDV.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Problem je i u novogradnji cest da neko sa mnogo sumnjivo zaradjenog novca uzme i upuca ga u 5 stanova. Moja zgrada tipican primer, posle nema boga da takvoga nahvatas za odrzavanje.
Ima likova koji su kupili unapred brdo garaza, vecinu koriste kao magacine ili izdaju a kola parkiraju napolje. Kad takvom dodjes i trazis 500 dinara za popravku vrata, on je u fazonu brate znas koliko ja imam garaza puta 500 dinara nema sanse.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Sve ima svoje prednosti i mane, ali to sam definitivno prelomio - novo.

Spremio sam se psihicki na visemesecnu potragu ("hard" limit je godinu dana), pa cemo videti - na kraju cu morati da nadjem nesto :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@Rakhil

Ako skupština stanara donese odluku da održavanje zgrade plaća gradskom stambenom ili nekoj trecoj firmi, vlasnik je zakonom obavezan da to plaća kao i bilo koji drugi račun za struju internet i slično. I danas prinudna naplata može dosta brzo da funkcioniše, pogotovo kad su ljudi motivisani svojom provizijom(advokati, izvršitelji). Dokle god u zgradi vlada fazon e sad skupljamo po 500 din za krečenje ili 200 din za čistačicu od takvog održavanja nema ništa. Zgrada gde mi je firma je raskinula ugovor sa gradskim stambenim i pritom naplatila sav akumulirani novac(par miliona din) i donela odluku da se održavanje poverava samoj skupštini stanara i sad umesto gradskom stambenom svi plaćamo skupštini stanara koja organizuje održavanje zgrade i dvorišta.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Floyd napisao:S tom razlikom sto se stanovi u novogradnji kupuju uglavnom zaradjenim novcem pa je odgovornost svakog stanara kudikamo veca od onih koji su stanove dobili na poklon od drzave.
Nisam siguran da to ima veze, pogotovo sad.
Ti ljudi neće čekati da im plafon padne na glavu, pa će im država dati drugi ...

Ok, da ih je u početku bolelo levo jaje, ali sad je već dosta godina prošlo od tada. Mnogi su i umrli i došle nove generacije :D

@Delija
Ima jedno zlatno pravilo: nikad ne kupuj kuću/stan od onoga ko ju je pravio, samo od onoga od naslednika :D

Ovo trenutno kod nas važi za top ponudu :)
http://www.plattner.rs/investment/stanovi.php
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

ftj, svestan sam ja toga, ali u slucajevima koje ja navodim obicno nemas skupstinu stanara. Moj ulaz nema predsednika uopste, niko nece, na sastanke dodje 10 ljudi od 50 stanova. Aj potpisi sa nekim nesto u tim uslovima...
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Imam prijatelje koji su u tom poslu i naslusao sam se svakakvih prica sto se tice novogradnje, kako stavljaju najlosije materijale, da bi zaradili sto vise po m2, ne isplacuju majstore pa im ovi ubacuju cigle u kanalizaciju i buse cevi. Kupovina novog mu bukvalno dodje kao lov u mutnom. Isao sam da gledam par tih "lux" stanova u novogradnji. Ajde sto su stanovi bas mali, ne znam kako skrckaju sve one sobe u malu kvadraturu. Pitam ima garaza, ima, dodjem tamo a oni garaze prepravili i napravili jos stanova. Masa njih te garaze izdaje, za magacin i ko zna sta jos. Na nekima su ulazi toliko duboko i usko da ja ne znam kako uposte normalan auto tu moze da prodje. Jos kad sam video da ce mi prvi komsija biti isfolirani frustrirani crnogorac za zlatnim rendz roverom, neka hvala. Sve to "lux" po nekom nepisanom pravilu kupuju ovi sa sumnjivim poreklom novca pa nije ni cudo sto se cesto nalece na budale. Ruku na srce ima i dobrih i kvaitetnih stanova, ali su cene i u jednom i drugom slucaju diskutabilne. Tako da je ta dilema novo ili staro svakako validna.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@rakhil

Ne mora da dodje na sastanak da bi potpisao :) U svakom slucaju dovoljan je jedan stanar sa voljom i masom slobodnog vremena da se tako nesto izvede.
Odgovori