Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od maniaxxx »

Da nije malo rano za zimske, ipak je skoro 20 stepeni po danu...meni je taj vaš zakon baš pisan na kožu. Da mogu da stavim zimske kad je slabo vreme ja bi bio najsretniji, a ne da moram na datum iako je 20 stepeni pluusa.

Inače obožavam da vozim po snegu i nemam nikakav strah, samo mrzim zimske gume kad nema snega :mrgreen:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Naravno da je rano, pa danas šetao sa klincima kratkih rukava, koje crne zimske gume... Samo ćete ih habati bez veze... :D
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

posto sam i ja montirao danas zimske gume moram da stanem u odbranu nas koji smo ih vec stavili :mrgreen:

istina da vremenske prilike nisu za zimske gume, u ovom momentu su te gume znatno losija opcija, ali je ovo nacin da se izbjegne potencijalna guzva do koje ce doci sa prvim periodom ruznog vremena. meni je lakse da ne mislim vise o tim gumama nego da odgadjam od danas do sutra cekajuci snijeg :zbunjen:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Menjao sam danas zimulje na Opelu, vec je bila prilicna guzava svuda, tj cekao sam jedno 2 sata na red...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Stavljene Sava Adapto pozadi na Clia, jedva sam ih nasao (hvala Dag), all seasonke generalno jako slabo ima da se nadju. Mudri saveti u radnjama su: vozi zimske cele godine, nije to lose :rofl: , ili all season-sta je to/to ne postoji ;) , itd...Napred ce ici neke zimske pa ce se smenjivati sa letnjim. Inace auto presao od avgusta do sad ~1500km, tako da mi ni ne pada na pamet 2 seta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Adapto su keva, meni vise ne pada na pamet da se cimam sa tim setovima na manjim kolima.
Danas bio do Conninga, 2-3 sata izgubio, oni ljudi pogubljeni, od guzve sta li, nisu obelezili letnje gume, pa i zimske pogresno namontirali, pa posle me cimali, da vide da li su mi ubacili gume od nekog drugog tipa, totalno rasulo.

Jedino sto je dobro proslo je sto su mi fabricke plocice jos na pola cm mesa, skoro 80.000km, idu preko 100.000km, laganeze kako stoje stvari.

Takodje Cleber zimulje su idealne na Hunteru, imaju po 1,5 kg, na merama gde su Michelin imale 7 kg, kriticna granica je oko 8kg, kad guma trese, nevezano za balansiranje.

Na prvi pogled, ocekivano sa Kleberima, nema tresenja na kocnici, mada tek sam je malo provozao, ostaje gorak ukus u ustima da se ovde valja roba cudnog kvaliteta, a Michelin nikad vise...
Astra da probije 100.000km, pa da joj kacim prvu znackicu, za sada pouzdanost bez mane.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Takodje montirao zimske gume. Guzve su svuda velike i iskreno jeste toplo napolju ali na mostovima i po klisurama ima dosta vlage tako da je mozda ovako bolje.

Letnje sam bacio jer su dibidus istrosene. Jos jedan od razloga zasto sam ispostovao 1 novembar kao datum kada cu da montiram zimske pneumatike.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Gužve su jer se svi verovatno drže ko pijani plota odredbe da od 1. novembra treba imati zimske gume, a ne gledaju na vreme napolje ili dodatnu odredbu da se mogu voziti i letnje ako nema snega i leda na putu...
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

:plusone: Planiram zamenu guma kada temperatura padne ispod 8 stepeni.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao:Gužve su jer se svi verovatno drže ko pijani plota odredbe da od 1. novembra treba imati zimske gume, a ne gledaju na vreme napolje ili dodatnu odredbu da se mogu voziti i letnje ako nema snega i leda na putu...
Da ne pricamo o onima koji ne menjaju gume uopste, bilo letnje, bilo zimske. :rofl:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Mi lepo parkiramo auto za tih nedelju-dve snežnih padavina i prištedimo lovu... :D
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ma kaka stednja, ceras zimske cele godine. :)
SlikaSlika
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Istina je ovo sto je Sasa napisao..ljudi su bas lose obavesteni..

Danas dosao lik da mu vulkanizer zalepi bocno flekicu. Kaze da mu zalepi i unutra i spolja iako ga vulkanizer ubedjuje da to nece da drzi vodu.

Ali najbolje je bilo kad je pitao: ''A ako mi zalepis sa obe strane jer ces da mi naplatis kao dve flekice?'' :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

dragvorl napisao:Stavljene Sava Adapto pozadi na Clia, jedva sam ih nasao (hvala Dag), all seasonke generalno jako slabo ima da se nadju. Mudri saveti u radnjama su: vozi zimske cele godine, nije to lose :rofl: , ili all season-sta je to/to ne postoji ;) , itd...Napred ce ici neke zimske pa ce se smenjivati sa letnjim. Inace auto presao od avgusta do sad ~1500km, tako da mi ni ne pada na pamet 2 seta.
To da all season ne postoji može se shvatiti i na onaj drugi način, a to je da za raspon od -20 do +40°C guma ne postoji, što realno i jeste tako, vozio kola 500m ili 5.000 km mesečno. Što se tiče predloga da se zimska guma vozi preko cele godine, i to je polurešenje. Poslednjih par dana vozim na zimskim gumama i slušajući ih kroz poluotvoren prozor kako žvaćkaju u krivinama, mogu samo da pretpostavim šta rade leti na vrelom asfaltu. Ne znam koliko su stručni prodavci kod kojih si bio, ali bice da su te dobro "pozicionirali" jer, ako si tražio dve all-season gume, logično je što su ti ponudili neko jeftino (polu)rešenje.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

somi-car napisao:Istina je ovo sto je Sasa napisao..ljudi su bas lose obavesteni..
Ja sam zamenio gume 30.10 pre dva dana. Zasto? Pa zato sto je bilo lepo vreme, a ne zato sto sam lose obavesten. Posto imam dva seta i guma i felni sam menjam setove na kolima i nisam lud da cekam hladno vreme, kisu ili sneg da bih zamenio i da se usvinjim, pogotovo sto ja svaki set koji skinem sa auta detaljno operem gume premazujem silikonskim mlekom i odlazem ih u garazu. Zimske gume sam kupio da bi ih vozio, a to sto je napolju toplo i bice toplo jos koji dan to gumama nista ne znaci i nebih bas da im robujem kupljene su namenski za taj period, te price da ce se nesto desiti gumama su smesne. Skoro ceo februar je bio topao skoro kao sad pa sve do 15. marta kad je pao mali snegic smo akali zimske gume pa im nista nije falilo.
Odgovori