Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Percepcija normalnog kao i sve druge percepcije su po meni prilicno licna stvar.
Iz tog razloga nemam lose misljenje niti o ljudima koji se vracaju/ostaju niti o ljudima koji odlaze.
Sto se kaze svako je krojac svoje srece gde god se nalazio.
I sve dok licno i veoma dobro ne poznajemo osobu koja donosi tako krupnu zivotnu odluku tesko da mozemo pravilno i tacno razumeti zasto to radi.
Mogao bih dosta pisati o mojim poznanicima koji bi da odu negde i rade nesto ali ostaju tu gde jesu.
O onima koji su se vratili nemam bas sta puno da kazem,imam samo jednog dobrog drugara koji se posle 5 god vratio.
Iz tog razloga nemam lose misljenje niti o ljudima koji se vracaju/ostaju niti o ljudima koji odlaze.
Sto se kaze svako je krojac svoje srece gde god se nalazio.
I sve dok licno i veoma dobro ne poznajemo osobu koja donosi tako krupnu zivotnu odluku tesko da mozemo pravilno i tacno razumeti zasto to radi.
Mogao bih dosta pisati o mojim poznanicima koji bi da odu negde i rade nesto ali ostaju tu gde jesu.
O onima koji su se vratili nemam bas sta puno da kazem,imam samo jednog dobrog drugara koji se posle 5 god vratio.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Razlozi su svakako individualni. Počeo sam da pišem pa obrisao. Samo ću opet pokrenuti raspravu koja je već prežvakana milion puta ovde.
Jednostavno neka ostane na tome da se neki ljudi vraćaju posle 5-6 godina ovde, a da li će se pokajati to će vreme pokazati.
Jednostavno neka ostane na tome da se neki ljudi vraćaju posle 5-6 godina ovde, a da li će se pokajati to će vreme pokazati.
Sta god uradio kajaces se
To je jedino zagarantovano. Komsiska trava je uvek zelenija. To je u ljudskoj prirodi. Evo mom kolegi pukao film pa se seli u Spaniju iz NL. I usput kaže da se nikada ne bi mogao vratiti u Srbiju. Ja zaista nemam neko konkretno mišljenje o tome osim da je vrlo individualno.
Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Sent from my SM-S906B using Tapatalk
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Uuuuu sto je mutav………I ja bih u Spaniju. Valjda ce biti kao penzioner.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
-
- Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29
Smatram da su ljudi vrlo prilagodljivi i da, gde god da se nađu, željeno i silom prilika, mogu i moraju da se prilagode. Ja sam već 4 godine napolju i naravno da mi prija nešto uređeniji sistem. Odavde više uviđam mane sistema u kome sam prethodno živeo, i što bi rekli, ponemčio sam se, ali daleko od toga da ne bih mogao da se prilagodim kada bih ponovo morao (trebao) da se vratim u domovinu.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Sto se tice finansijskih motiva za odlazak, tu se situacija bas menjala kod npr zdravstvenih radnika. Oko 2015te je situacija bila losa, pogotovo za srednji kadar kada su mnogi bili u buli i pokrenuli se za odlazak, ljudi radili 2 posla da pokriju kredit i osnivni zivot... Onda su usledila povecanja koja su osetno podigla standard (visi kadar naravno osetio vise) i tada je taj motiv bio manje izrazen.
Medjutim, u poslednje 2-3 god kako je sve poskupelo standard opet opada i to se oseca...
Ovo sve pricam za striktno finansijski aspekt, drustveni je prica za sebe,da ne uzme neko da se nadoveze na nereceno
Medjutim, u poslednje 2-3 god kako je sve poskupelo standard opet opada i to se oseca...
Ovo sve pricam za striktno finansijski aspekt, drustveni je prica za sebe,da ne uzme neko da se nadoveze na nereceno

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
@rele i @Gaginh0 rekoše da bi mogli dosta toga da napišu, a dosta nas bi to volelo da pročita. Gagi je dodao da se predomislio kako se ne bi pokrenula rasprava, dok ja ne vidim razlog za istu. A i da se pokrene, kakve veze ima? Budite ljubazni… 

- Gaginh0
Pa nebih da zvučim kao u balkan.info podkastu, odnosno da se svakih 6 meseci ponavljam i svaki put istim ljudima protivrečim. Poslednji put kad je krenula rasprava jedan je banovan.
Kad sam pisao o faktoru porodice (babe, dede.. ) ljudi su se maltene posvađali ovde.
Ugl. ovi iz Mostara ljudi kad stave sve na papir mala im je dobit u odnosu na ono što "gube" ovde u stranoj zemlji, u tuđem stanu, sa otuđenin ljudima u okruženju, a posebno mi se žalio čovek kako mu se ne sviđa u kom pravcu mu dete (15g) ide sa ovim školstvom i navikama, da sistem pravi debila od njega. On je vozač, a supruga je medicinska sestra, imaju dvoje dece i dole imaju svoju "veliku" kuću i roditelje. Možda se i kod njih u medicini nešto promenilo što Grujić piše, plate u transportu su svakako porasle, tu im je blizu Hrvatska što se toga tiče. Prenosim samo njihove utiske.
Ugl. sve se svodi na to ili se navikneš ili ne. Trećeg nema. Postoje dve strane medalje, jedna je ova gore, drugu će već neko napisati kad krene da ismeva Mostar, sistem na Balkanu, školstvo, itd.
Kad sam pisao o faktoru porodice (babe, dede.. ) ljudi su se maltene posvađali ovde.
Ugl. ovi iz Mostara ljudi kad stave sve na papir mala im je dobit u odnosu na ono što "gube" ovde u stranoj zemlji, u tuđem stanu, sa otuđenin ljudima u okruženju, a posebno mi se žalio čovek kako mu se ne sviđa u kom pravcu mu dete (15g) ide sa ovim školstvom i navikama, da sistem pravi debila od njega. On je vozač, a supruga je medicinska sestra, imaju dvoje dece i dole imaju svoju "veliku" kuću i roditelje. Možda se i kod njih u medicini nešto promenilo što Grujić piše, plate u transportu su svakako porasle, tu im je blizu Hrvatska što se toga tiče. Prenosim samo njihove utiske.
Ugl. sve se svodi na to ili se navikneš ili ne. Trećeg nema. Postoje dve strane medalje, jedna je ova gore, drugu će već neko napisati kad krene da ismeva Mostar, sistem na Balkanu, školstvo, itd.
-
Doživljaj života napolju je individualan i zavisi od prethodnih iskustava i onih uslovljenih trenutnim stanjem. Stoga se ja nikako ne bih složio da deca, konkretno u Nemačkoj, imaju lošije obrazovanje nego u Srbiji (a propo gore napisanog iskustva da od dece prave debile). Smatram da ih od malih nogu uče pre svega odgovornosti a onda i primenljivim znanjima tako da sutra budu uže specijalizovani za ono što će raditi.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Pre koji dan se još jedna porodica spojila u Njemačkoj. Kolega je otišao pre godinu dana, sada i supruga i dvoje dece. Poželeo sam im sreću. Vredni ljudi, ali nisu mogli ovde. Poznati su razlozi. Od kirije, do svakakvih firmi gde su radili... I vidim da su puni nade da "im svane" u Njemačkoj.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ako ti se ovde smrkne negde tamo mora da ti svane. Sad je samo pitanje koliko će potrajati dan.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Ovo bih voleo da znam sta je on tu video lose.Gaginh0 napisao: 16 Sep 2024, 05:59 .......a posebno mi se žalio čovek kako mu se ne sviđa u kom pravcu mu dete (15g) ide sa ovim školstvom i navikama, da sistem pravi debila od njega.........
-
Ja bi takav stav sagledao iz ovog ugla: ljudi koji nisu visoko obrazovani (kvalifikovani) u Nemačkoj rade nešto više od ostalih. To ne ostavlja dovoljno prostora za vaspitanje i brigu o deci. Sve se prepušta sistemu, a sam sistem može delovati kontraproduktivno za decu koja se teže prilagođavaju i nemaju za to potrporu u porodici. Otud verovatno i ovakvo viđenje stvari.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Neveroatno kakav izgovor. Danas osnovci u Srbiji ne idu u školu, jer štrajk. UBosni može biti samo gore.
- Gaginh0
Pa dobro slučaj je individualan, većini je ovde idealno za decu. Ja još nemam stav, moja ćerka kreće za dve nedelje u vrtić pa ćemo videti polako kako ide.
A to što pišete usko obrazovanje, spremanje za život, to je palilo za generacije baby bumera i generacije X, na milenijalce a pogotovo na generaciju Z ne pali.
A to što pišete usko obrazovanje, spremanje za život, to je palilo za generacije baby bumera i generacije X, na milenijalce a pogotovo na generaciju Z ne pali.