Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
SuperB
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 09:44

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od SuperB »

Evo danas sam pročitao jedno iskustvo našeg čoveka koji živi i radi u Kanadi, nisam znao da su tamo cene nekretnina tako veštački podivljale kao i ostale cene i da je tako velik priliv stranaca....

https://suzivo.com/2024/09/16/goran-isp ... 00-dolara/

Ima li neko tako sveža iskustva o životu u Kanadi?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Neka ženina rodbina je u Kanadi i kažu da se standard baš pogoršao. Oni su tamo dugo, rodila se deca, unuci...

Koliko čuh, stariji se vraćaju jer je ipak ovde lakše živeti sa njihovom penzijom, a mlađi su ili već otišli u EU ili planiraju (neki i u Srbiju), ako se još iskomplikuje. Više su tamo zbog dece, koja se još uvek školuju, a rođena su tamo. Ipak, imaju bekap i za posao i za školu, u EU, ako odluče da krenu nazad.

-
Poznanik iz Čikaga kaže da se baš muče (što je relativan pojam) poslednjih godinu ili dve. Manje je posla (transport), daleko je od ranijeg perioda.

Samo što je napokon dobio papire, posle X godina, oženio se, kupili kuću... Nije svejedno, trenutno.

TapaT

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Hm, vidis, nisam ni povezivao sa nekom promenom klime, al simptomaticno znam za troje koji su zivela i skolovani tamo, a upisali ovde medicinu na engleskom sa idejom da se ne vrate u Kanadu vec negde drugo
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Drugarice iz Kanade bas kuka. Na prvom mestu na zdravstvo koje im je ozbiljno pukla (Vankuver) pa onda na dalje ....
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nije lako objektivno to odrediti jer svakom je njegova muka najveca, npr. nama smeta sto su plate niske a inflacija katastrofa a narodu u siriji smeta malo gradjanski rat i onda se oni smeju nama na nase probleme pa isto tako i nama mogu delovati smesno problemi u kanadi.

Al ono sto je sigurno je da je propaganda veoma aktivna u tim pricama kako je u xxx sranje tako da sve te internet price treba uzimati sa rezervom.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Kanada je baš u padu sa životnim standardom. Tetka je u penziji i prima i penziju pokojnog teče (sve ukupno oko 5000 CAD) i jeftinije joj je da bude kod svoje sestre u Parizu i da 3 puta godišnje odleti da bi obavila lekarske preglede, videla se sa komšijama i prijateljima...

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

SuperB
Reactions:

Post od SuperB »

A nekada bila zemlja snova za mnoge nase ljude, ovom nekontrolisanom migracijom mnoge države neće biti to što su bile....
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ma samo ako to ima veze sa nekontrolisanom migracijom :) Mislim daleko da je to primarni razlog.
SuperB
Reactions:

Post od SuperB »

Pa jedan od sadašnjih i budućih razloga, ko je bio u Kanadi zna koliko ima doseljavanja određenih nacija koje su u izuzetnom velikom porastu i koji smanjuju cenu radne snage....
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

To bas i nije tačno posto nekonttolisana migracija donosi samo nekvalifikovanu radnu snagu. A niko od mojih poznanika ne spada u tu grupu. Plus više ljudi veći prihodi...

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

SuperB
Reactions:

Post od SuperB »

Za koga veći prihodi? Za radnu snagu? Al ajd da ne kvarimo temu, treba pročitati iskustvo ovog našeg Kanađanina i pogledati video ko ima vremena pa će mnoge stvari biti jasnije , ja sam imao vremena da pročitam ceo tekst i pogledam oba videa i da mi neke stvari budu jasnije.... neću više o tome da ne kvarimo temu i ne odemo u off topic :palica:

https://suzivo.com/2024/09/16/goran-isp ... 00-dolara/
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ja sam se skoro sasvim nenadano video i dosta popričao sa poznanicima koju su 29 godina u Kanadi, u okolini Toronta.
Došli su ovde na lečenje, tamo ne mogu da plate.
Dete koje se tamo rodilo, dakle Kanadjanin po rodjenju i odmalena u sistemu i društvu prilagodjena osoba sada ima 27 godina i trajno se vraća da li ovde u Srbiju ili u Hrvatsku (može da bira) da nastavi život. Tamo je i školovanje završeno.

Uglavnom po njihovim rečima Kanada je za izbegavanje, da ne kažem bežanje a najveća zamerka je nedostatak demokratskih sloboda i neka vrsta diktature vlasti, previše zadire u privatan život.
O novcu, poslu, stanovanju nismo pričali,,,,uglavnom njima je zamerka pravac razvoja društva i nedostatak slobode koje ovde osećaju uz degradaciju zdravstva i školstva.

Da li je tako ne znam, niti me nešto zanima ali iz raznih izvora čujem malo malo da se spominje iseljavanje iz Kanade.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

E, ako im je najveća zamerka nedostatak demokratskih sloboda i diktatura vlasti, onda će se u Hrvatskoj ili Srbiji verovatno usrećiti.😂

Nisam infomisan (a i ne zanima me baš) kakav je sistem socijalne zaštite u Kanadi, ali ako oni nešto u CDN "ne mogu da plate", verovatno su izabrali opciju da ne budu osigurani nego da plate kad koriste usluge lekara.
To je onda baš cool dok si mladji i zdraviji, pa ti ostane para da se širiš na drugim stranama, pa je onda CDN obećana zamlja gde se zaradi krš love.
E kad dodješ dotle da više nisi mlad a zdravlje krene da "škripi", onda ispadne kuku-lele, pa se ide u Srbiju da se tamo plati. Ne znam samo kako se, recimo, plati operacija na srcu gde se posle OPa leži pet dana na intenzivnoj nezi a tokom OPa potroši, npr. 7 konzervi krvi, 5 konzervi plazme, 4 flašice albumina i dve fibrinskog lepka.
No, svakom je onako kako je zamislio. Čovek može samo da im poželi sreću.
To je jedna od dobrih strana u propaloj i zaostaloj Nemačkoj(u kojoj sam, evo, već 34 godine), jerbo je ovde socijalno i penzijsko osiguranje obavezno zakonom i ne možeš da ga ne plaćaš.
Deca su ovde na fakultetima, gaze sve u roku ne pada im ama ni sekunde na pamet da se "vraćaju" bilo gde. A kako i gde da se "vraćaju" kad su rodjeni u Minhenu. 😊
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

LM, Malagurski dosta pljuje Kanadu apropo forsiranja Woke kulture i ljudskih prava, kaže da baš preteruju i da obični ljudi ispaštaju zbog toga.

Hoću da mu verujem pošto je svakako upućeniji u tamošnju situaciju više od nas ovde.

Otišao nedavno moj kolega, zaljibio se na brzinu, oženio se, otišao sa hrvatskim papirima, ne treba viza, samo neki papir popuniš, ali sad čeka radnu dozvolu.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Brt hoces da verujes malagurskom, u startu si negde omasio :)
Odgovori