Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od blaugrana »

Imamo clana koji zivi u Kanadi, pa moze on da nam najobjektivnije razjasni

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Meni je surak u Vankuveru od kraja devedesetih. Nisam se nikada posebno unosio u tematiku, ali oni su ozbiljno raspolozeni da penziju trose u Srbiji. Imali su srecu da tamo prodaju stan na vreme i kupe kucu pre talasa inflacije. Kostala je oko 600 - 700k, sad vredi preko 3 mil.

On je masinski inzenjer i nikada nije uspeo da nadje stalnije zaposlenje, koliko se secam zbog nekih nemogucih uslova za doseljenike da se uclane u inzenj komoru. Supruga je pravnica i prosla je dosta bolje, nasla posao u nekoj drzavnoj administraciji.

Sto se tice tog zadiranja u privatni zivot, secam se prica tokom njihovog zivota u zgradi. Zajednica stanara je mogla da prisili vlasnike stanova koji prekorace predvidjen br stanara po kvadraturi da prodaju imovinu. Morali su da razbijaju plocice na terasi, jer nisu trazili odgovarajuce dozvole za radove i slicno :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

kragujevac napisao: 17 Sep 2024, 19:08 Nisam infomisan (a i ne zanima me baš) kakav je sistem socijalne zaštite u Kanadi, ali ako oni nešto u CDN "ne mogu da plate", verovatno su izabrali opciju da ne budu osigurani
Ostaću na tome da nisi informisan i otuda i sve ostalo pogrešno počev od verovatno nisu osigurani. Verovatno mogu da plate i u Kanadi samo što to znatno više opterećuje...konkretno radi se o stomatologiji.

Nego pitanje verovatno jesi čuo nekada za pojam medicinski turizam i jesi li čuo šta predstavlja Istanbul za nemačke gradjane koji traže lečenje baš tamo. ( i ne samo oni iz zapadnog dela Evrope) ??
E, ako im je najveća zamerka nedostatak demokratskih sloboda i diktatura vlasti, onda će se u Hrvatskoj ili Srbiji verovatno usrećiti
Pa pošto si živeo tamo sa njima i ovde sa nama tolike godine i sve znaš kako je gde stanje sada ( i naročito posle korone) onda će te sigurno poslušati umesto da sami odluče gde je njima veća sreća, a na kraju kao nativni Kanadjanin uvek može i da se vrati zar ne.
A možda i sve lažu mada ne vidim motiva ali moguće je i to eto.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Hebiga, uvek je bolje tamo gde nisi.
Naravno da treba da se vrate u BG, biće interesantno koliko će dana/nedelja da prodje da počnu da uporedjuju CDN sa Srbijom, i da shvate da "to tamo" i nije baš tako loše. Jedna je stvar par nedelja odmora kad se ima "svo vreme sveta", sve se može a ništa ne mora, a sasvim druga stvar je vraćanje na duži period.
Neko gore napisa da zajednica stanara može da napravi problem ako se u stanu prekorači broj stanara. Pa tako nešto najnormalniji postupak u civilizovanom društvu. Šta treba, da mi se iznad glave useli 23oje ljudi u trosoban stan,da po ceo bogovetni dan prave tarapanu i ja da to trpim tek tako? Neće da može.
I ovde je propis (i nikome ne vredi da se buni) da za dobijanje boravišne dozvole mora da se ima 10qm po glavi, plus 12qm zajedničkih prostorija.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

NIje Beograd u pitanju, opet pogrešna pretpostavka, i tu je već godinu i nešto dana sa prekidima, isto pogrešna pretpostavka o nekoliko dana ili nedelja.
Sada su u Hrvatskoj, i ne nije Zagreb, pa da i tamo malo provedu i vide šta im i kako odgovara ili ne.

A to da napuštaju Kanadu je kako su mi rekli manje više već odlučeno jer je tamo, Toronto, po njima i za njih lošije stanje.

Niti sam bio u Torontu ikada, niti me Kanada zanima ali eto čujem od više ljudi gotovo istu priču o nameri da emigriraju negde. Možda slučajnost a možda je i klan familije Trudo tokom decenija vladanja doprineo promenama u tom smeru, ne bih znao razloge pogoršanja stanja u društvu kako oni vide.

Btw, pre 10tak dana sam na odmoru upoznao jedan par iz Irske, Dablina, koji dolaze više puta godišnje u naš region i nameravaju da se presele ovamo čim završe sa radnim odnosom, tj odu u penziju uskoro.
I nije Srbija, susedna zemlja gde im se svidja. Inače je gospodja Nemica (sever Nemačke) koja je napustila Nemačku kao lošije u odnosu na Irsku gde se trajno preselila.

Opet, ne ulazim u tačno ili netačno ali čujem da nisu zadovoljni sadašnjim stanjem ni tamo u Irskoj.

Meni dovoljno da shvatim da med i mleko ne stanuju na "zapadu" već neko vreme...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Danas čuh dve odvojene priče kako je Kanada postala sranje, kumovi od kolege i još neki. Mlađi Trudo sjebo sve što je stariji Trudo napravio od Kanade.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ženina sestra u Podgorici radi sa devojkom koja je došla iz Kanade. Tamo je i rođena ali je CG porekla. Za nju konkretno ne znam šta misli da li je Kanad propala ili ne, ali se preselila u CG jer joj je ovde mnogo veći "fun" faktor, tj onaj deo života koji nije vezan za posao.

Ženina rođaka u Kanadi (tamo rođena) radi kao nastavnica. Pošto ima dosta slobodnih dana svake godine napravi turu po Evropi. Već samo to govori da nije baš tako loše finansijski. Ona ne namerava da dolazi, ali svaki put ima sve luđe priče iz škole. Pre par godina je bilo da kad imaš rodno neutralnog učenika, moraš da mu se obraćaš kako on/ona traže, znači imaju i muško i žensko ime a šta je tog dana znaš po tome kakvu narukvicu nosi. Ove godine je hit bio da je uhvatila jednu učenicu kako prepisuje i oduzela joj test. Učenica otišla kod direktorke da se žali kako se uznemirila i kako su joj povređena osećanja! I onda direktorka dođe da riba nastavnicu, ali sva sreća joj nije pocepala test jer bi to bilo "previše uznemirujuće".

Čitao sam i na stranim forumima da se rođeni Kanađani žale kako neki delovi grada koji su bili super bezbedni pre 20 godina to više nisu. Nisu samo migranti, koliko shvatam i teže droge se dekriminalizuju i sad imaš ljude koji u Meku sede urađeni i tako.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U svakom slucaju ono sto cujem i sta osecam trenutno (a i iz sire diaspore) je da je ekonomska neizvesnost poprilicna. Sve moje kolege su ocajne zbog inflacije i perspektive, natezanje oko plata, kao i o uslugama - zdravstveno, skolstvo, pa i sve ostalo (mastori..). Ima bogatih i siromasnih, ali sve ih muci slicno. Sada neko je to i unovcio pa zivi bolje nego ranije, ali...

PS: Ziveo sam ja i u mnogoooo gorem :) Samo uvek je tesko kada klizis u negativu.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Inflaciju su smirili koliko-toliko. Sada ce proci najmanje jos 2-3-4 godine dok plate polako ne stignu to. Ne moze to tako brzo, previse je stvari u kratkom roku poremeceno.

Kao neko ko nije previse dugo na "Zapadu", cenim da su ljudi razmazeni. Od toga koliko rade i sta ocekuju za svoj rad i uslove koje zahtevaju, do kvaliteta rada pa do toga koliko je normalno da im budu neke stvari tako lako dostupne. Pogotvu oni koji su tu ceo zivot tj ko se tamo rodio. Malo skromnosti ne bi bilo na odmet a pogotovu u svetlu toga koliko doprinose zaista i kakav odnos imaju prema "komsijama". Imaju mali hickup i odmah depresija. Ne mogu na odmor 3x godisnje buuuuuu, novi auto nisam kupio 4-5 godina buuuuuuu....

Mi koji smo otisli, uvek mozemo da se vratimo. Odmah. Kome god se ne svidja, to je valjda prednost. Veci je problem sto posle par godina nemas pojma kako je u matici, a pogotovu imas iskvarenu sliku posto odes na par dana. Kao sto imas iskvarenu sliku kako bi bilo lepo da zivis na moru, zivopisnom Alpskom selu, pored jezera, ili u drzavi X (kada odes na odmor 10 dana) itd itd. Ali dok u zemlji ne radis, ne platis porez, nemas interakciju sa drzavnim organima, zdravstvom i skolstvom, ti pojma nemas kako je zaista ziveti u drzavi X.

I opet, ljudi nekako samo gledaju taj isplatni listic na kraju meseca. Nista van toga. Jos ako odes "kuci" bez Mercesa, nisi kupio celoj familiji poklone, nisi ih obisao, nisi svima pozamio neki novac i ne zidas kucu, jebiga sta si odlazio. :kezo:
Ko je samo zbog novca odlazio u Z. Evropu taj se u startu zahebao. Ima mnogo drugih mesta gde mozes da odes ako hoces da zaradis pare i vratis se nazad.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

ftj napisao: 17 Sep 2024, 21:36 Brt hoces da verujes malagurskom, u startu si negde omasio :)
Pa sad, kad tako kažeš, mogu poći od toga da mu me verujem apsolutno ništa, ali ovo što je rekao za Kanadu su upravo forumaši potvrdili.

Uostalom evo video:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Dzoni_m napisao: 18 Sep 2024, 14:42Mi koji smo otisli, uvek mozemo da se vratimo. Odmah.
Pa ne mozete jer
Dzoni_m napisao: 18 Sep 2024, 14:42Jos ako odes "kuci" bez Mercesa, nisi kupio celoj familiji poklone, nisi ih obisao, nisi svima pozamio neki novac i ne zidas kucu, jebiga sta si odlazio.
Gde ti je Mercedes Dzoni :kezo:
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

:uplakan: Nemaaa
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ma ko je smirio inflaciju? U Holandiji sve cene sto kontrolise drzava vec 6 do 7 godina prosecno godisnje idu gore oko 10%. Zdravstveno, porezi (auto, gorivo, opstinski, voda), kazne za prekoracenje brzine, o osiguranju da ne pricam. A tek nekretnine. Stalno pricaju nema dalje, a ono ups (na osnovu nekretnina idu opstinski porezi i porezi na nekretnine) .... Nema nikakve tendencije smanjivanje inflacije. Jedino gde se vidi da malo popusta je prodavnica prehrane i kozmetike. Ali to mi je manji deo budzeta. A da ne pricam o letovanjima i putovanjima. Mozda je u Nemackoj drugacije, ne znam zaista... Znam samo da je prodavnica u Srbiji postala skupa u odnosu na Holandske.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Gde god se radna snaga smanjuje i ljudi stare, nema perspektive. Imigracija i da je kulturološki kompatibilna, neće da gradi tuđu zemlju, međutim donosi i brojne probleme.

Sa kojim resursima planiraju da se vrate u plus kad prosečan udarnik ima skoro 5 banki?

Isto i nas čeka, koja i čija deca će da vraćaju ovolike kredite, kada ih - nema?
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Neće vraćati. Neće posedovati ništa i bi(ti)će srećni :)
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori