Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Srecan je svako ko ima bilo kakav stan, a da je njegov. Makar bio trosan, ne znam ni ja koliko. Neka se raspada, neka pada plafon, bla, bla, bla, truc,...Kakav je, da je - tvoj je. I beskrajno vise vredi od vile, a za koju neko placa stambeni kredit 30 i kusur godina ili dvorca u kom neko zivi privatno.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
"Glavnica" je porasla iznad vrednosti na kojoj je bila u trenutku uzimanja kredita (gledano u EUR). To je poenta - ne da nisi nista vratio, nego ti je jos i porastao dug. A uz to je cena nekretnina pala.Laki021 napisao:Znam ali pazi, ako hoces da uzmes stan od 80 000 danas na kredit opet ces imati jos 150 000 da otplatis zar ne? Ne zanima te previse sta je kamata a sta glavnica.
Sta si ovim hteo da kazes?jaksa napisao:To ima, i to samo možda, u islamskom bankarstvu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Pa to je poražavajuće, par godina vraćaš kredit, a ne da si ostao u mestu, nego si dužan još više. Prijatelji su uzeli kredit u švajcarcima ali su ga pretprošle godine prebacili u evro. Jesu pukli dosta na transakciji, ali su presekli na vreme.
Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Ja sam uzeo kredit u dinarima.390000 RSD na 3 godine.Vraćam 500000.
To je kes kredit 
Jeste poražavajuće ali nije nemoguć scenario za one koji su 2007/08 kupili stanove. Cene su od tada drastično pale. LAko može da se desi da je deo tih stanova u ovom trenutku manje vredan od preostalog duga banci.Sloba napisao:Pa to je poražavajuće, par godina vraćaš kredit, a ne da si ostao u mestu, nego si dužan još više. Prijatelji su uzeli kredit u švajcarcima ali su ga pretprošle godine prebacili u evro. Jesu pukli dosta na transakciji, ali su presekli na vreme.
Slična situacija se meni desila sa Puntom. Kupio sam ga kad je bio najskuplji, fabrika brzo spustila cenu za reda veličine 2000€ i ja nikako da dođem do toga da vrednost vozila bude bar jednaka vrednosti duga. Tek je na kraju 4. godine taj odnos bio tu negde.
Jedina razlika je što ja nisam imao učešće.
Jasno je za kredite u CHF, pricali smo za kredite u EUR.Delija napisao:"Glavnica" je porasla iznad vrednosti na kojoj je bila u trenutku uzimanja kredita (gledano u EUR). To je poenta - ne da nisi nista vratio, nego ti je jos i porastao dug. A uz to je cena nekretnina pala.Laki021 napisao:Znam ali pazi, ako hoces da uzmes stan od 80 000 danas na kredit opet ces imati jos 150 000 da otplatis zar ne? Ne zanima te previse sta je kamata a sta glavnica.
Sta si ovim hteo da kazes?jaksa napisao:To ima, i to samo možda, u islamskom bankarstvu.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Da,da.Mudro utrošen.srdjanyo napisao:Ja sam uzeo kredit u dinarima.390000 RSD na 3 godine.Vraćam 500000.
McGruja napisao:To je kes kredit
Meni i ako se vrati euribor na staro pre krize, rata će mi biti ista kao na početku kredita, ona na koju sam pristao.
Plata mi je uvek vezana za evro, tako da oscilacije evro-dinar ne utiču na moj trošak.
To su bili uslovi koje sam bio spreman da prihvatim na tako dug rok, za stambeni kredit. Sve ostalo, ne znam kako bi se završilo.
U protivnom bi se vratio u bosnu i čuvao ovce. Šta će mi kuća u Vojvodini, kada tamo imam sve
Ali ono što meni nije jasno da niko "nije" primetio, a što su banke bezobrazno iskoristile, jeste da su taj vakuum usled smanjenja euribora banke iskoristile da sebi povećaju maržu.
Plata mi je uvek vezana za evro, tako da oscilacije evro-dinar ne utiču na moj trošak.
To su bili uslovi koje sam bio spreman da prihvatim na tako dug rok, za stambeni kredit. Sve ostalo, ne znam kako bi se završilo.
U protivnom bi se vratio u bosnu i čuvao ovce. Šta će mi kuća u Vojvodini, kada tamo imam sve
Ali ono što meni nije jasno da niko "nije" primetio, a što su banke bezobrazno iskoristile, jeste da su taj vakuum usled smanjenja euribora banke iskoristile da sebi povećaju maržu.
To odavno ne bi smelo da se radi.
Iz tih razloga ja sam uzeo "Rakhilov omiljeni" subvencionisani
4.5% + euribor (i 10k eura bez kamate od države).
Iz tih razloga ja sam uzeo "Rakhilov omiljeni" subvencionisani
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ne razumete se medjusobno sa tim marzama. Banke ne smeju da menjaju marze korisniku nakon potpisivanja ugovora, zato ih je brdo na sudu i najebace. S druge strane, banka moze kad god hoce da za buduce korisnike digne marzu koliko god hoce, ne vidim sta je tu sprecava. Banke ne trebaju da se ponasaju "posteno" ili "humano", vec trzisno. Ako su marze previsoke, niko nece kupovati stanove, marze moraju pasti. Ako su konstanto visoke, znaci da je sve u ravnotezi (ovo pod pretpostavkom da nema drzavnih inputa da remete ravnotezu, sto je kod nas, moram priznati, uber retko)
Neke stvari moraju da budu jasne:
Nikome ko vraća kredit u CHF zaduženje nije poraslo u CHF ako su otplatili makar i jednu ratu. To što su ljudi uzeli kredit u CHF pa ga preračunavaju u EUR a zaradjuju dinare to je druga priča.
Ja sam imao kredit u CHF uzet na 5 godina, posle druge godine sam video da sam se zajebao i otplatio sam ga nekako posle 4. godine. Ukupno - mnogo više dinara sam platio banci nego da nisam uzeo kredit u CHF.
Ono čega sam svestan i zbog čega mi nije kriva ni država ni niko drugi nego sam ja je da sam mogao da biram, chf ili eur, izabrao sam chf a niko me nije lupao po ušima da to uradim.
Nikome ko vraća kredit u CHF zaduženje nije poraslo u CHF ako su otplatili makar i jednu ratu. To što su ljudi uzeli kredit u CHF pa ga preračunavaju u EUR a zaradjuju dinare to je druga priča.
Ja sam imao kredit u CHF uzet na 5 godina, posle druge godine sam video da sam se zajebao i otplatio sam ga nekako posle 4. godine. Ukupno - mnogo više dinara sam platio banci nego da nisam uzeo kredit u CHF.
Ono čega sam svestan i zbog čega mi nije kriva ni država ni niko drugi nego sam ja je da sam mogao da biram, chf ili eur, izabrao sam chf a niko me nije lupao po ušima da to uradim.
Sve si u pravu. Samo sam rekao da su banke podlo iskoristile taj momenat, usled pada euribora. Razumeš li da 70% ljudi u Srbiji nema pojma šta je euribor, a kamoli da je on pao. Njima je kamata lupam 5% za kredit, koliko je tu euribor, koliko marža, ... njih ne zanima. Čak i da znaju, nejasna im je ta informacija. Dok euribor ne ode na 5% opet, pa ukupna kamata "malo" skočiRakhil napisao:Ne razumete se medjusobno sa tim marzama. Banke ne smeju da menjaju marze korisniku nakon potpisivanja ugovora, zato ih je brdo na sudu i najebace. S druge strane, banka moze kad god hoce da za buduce korisnike digne marzu koliko god hoce, ne vidim sta je tu sprecava. Banke ne trebaju da se ponasaju "posteno" ili "humano", vec trzisno. Ako su marze previsoke, niko nece kupovati stanove, marze moraju pasti. Ako su konstanto visoke, znaci da je sve u ravnotezi (ovo pod pretpostavkom da nema drzavnih inputa da remete ravnotezu, sto je kod nas, moram priznati, uber retko)
Tržište stanovima je malko neelestično, slično kao za naftu. Mladi se uzimaju, počinju zajednički život, hoće svoj stan, bla bla, ... Jbg takva su vremena, pre je bilo jeftinija, sad je skuplje, ali mi hoćemo svoj stan bla bla ... Sve su to neki momenti koji su stalni takoreći. Nije lako nagovoriti ljude da ne kupuju stambene kredite naredne 3 godine i da kazne tim postupkom banke. Pa nismo mogli da to uradimo sa mlekom, za koje postoji hiljadu alternativa, a kamoli za stanove, za koje ne postoji alternativa.
Prvi bih "pozajmio" pare od nekog ko recimo živi i u radi u švici i kome je p...n dim da kupi prosečan stan u Srbiji, pogotovo nešto kao moja kuća, koja je koštala cirka 18,000e. On je kupi, prenese vlasništvo na svoje ime, ja mu plaćam. Sa nekom "razumnom" kamatom, kada mu isplatim, prevedemo kuću na mene
Floyd i Laki ima da se navataju para 
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Jaksa, rispekt za post.
Nikaragva, pritisak koji se desio na trziste stanova nikako nije bio izazvan mladim bracnim parovima, nego ljudima koji su ulupavali pare u nekretnine jer su pare tekle u potocima (visoke plate, subvencije, drzavna stanogradnja, crnogorski bum...). Slazem se da masa ljudi ne zeli da ceka i ne treba da ceka, ali opet ne vidim neko drugo resenje sem da sami potrosaci svojim odlukama uticu na cene. Jebiga, ja sam mogao uzeti kredit u svakom momentu zadnjih 7-8 godina pa nisam, smatrao sam da je suludo dati 1300-1500 evra za stan star 40 godina na losoj lokaciji. Nemam nista protiv onih koji su to uradili, svako svoje odluke donosi sam, ali nema mesta tu nekoj kuknjavi da je skupo i da su losi uslovi - cim ima dosta interesenata, znaci da nije preskupo.
Moj bivsi stanodavac je kupio dva stana u izgradnji, ja sam bio u jednom, od 70 kvadrata+12 terase, i za sve platio punu cenu od oko 1800 evra kvm. Dakle, covek je dao 300k evra u kesu pre nego sto je zgrada iz temelja nikla 2007-e, sad izdaje oba stana po 280 evra, a vrede u vr' glave 90k komad sada. Zamisli ti razmere tog pritiska; ko nije radio sa nekretninama u Beogradu tih godina nije svestan ludila koje se odvijalo, ljudi su shupe kupovali za preko soma kvadrat samo da zive u Beogradu.
Tvoja logika kupovine stana mi je sasvim legitimna, i mada sam svestan neophodnosti banaka u civilizaciji, volim da im shuknem kad god i kako god mogu
Nikaragva, pritisak koji se desio na trziste stanova nikako nije bio izazvan mladim bracnim parovima, nego ljudima koji su ulupavali pare u nekretnine jer su pare tekle u potocima (visoke plate, subvencije, drzavna stanogradnja, crnogorski bum...). Slazem se da masa ljudi ne zeli da ceka i ne treba da ceka, ali opet ne vidim neko drugo resenje sem da sami potrosaci svojim odlukama uticu na cene. Jebiga, ja sam mogao uzeti kredit u svakom momentu zadnjih 7-8 godina pa nisam, smatrao sam da je suludo dati 1300-1500 evra za stan star 40 godina na losoj lokaciji. Nemam nista protiv onih koji su to uradili, svako svoje odluke donosi sam, ali nema mesta tu nekoj kuknjavi da je skupo i da su losi uslovi - cim ima dosta interesenata, znaci da nije preskupo.
Moj bivsi stanodavac je kupio dva stana u izgradnji, ja sam bio u jednom, od 70 kvadrata+12 terase, i za sve platio punu cenu od oko 1800 evra kvm. Dakle, covek je dao 300k evra u kesu pre nego sto je zgrada iz temelja nikla 2007-e, sad izdaje oba stana po 280 evra, a vrede u vr' glave 90k komad sada. Zamisli ti razmere tog pritiska; ko nije radio sa nekretninama u Beogradu tih godina nije svestan ludila koje se odvijalo, ljudi su shupe kupovali za preko soma kvadrat samo da zive u Beogradu.
Tvoja logika kupovine stana mi je sasvim legitimna, i mada sam svestan neophodnosti banaka u civilizaciji, volim da im shuknem kad god i kako god mogu