Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Slazem se da je smesna prica da ce zimskoj gumi nesto biti na malo vecoj temp, ja sam svoje vozio do Grcke jos pre nekoliko sezona, i one su i dalje kao nove, bar vizuelno. Funkcionalno, su kao nove bile mozda prve dve sezone, ali to je druga prica....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Ljudi mesaju letnje uslove i temperature sa sadasnjim uslovima i temperaturama...
Pa nije isto leti i zimi 20+ stepeni iz razloga sto je asfalt u ovo vreme godine osetno hladniji.. Gumi bas zbog toga nece biti nista... Pa nisu od papira da se pocepaju
Pa nije isto leti i zimi 20+ stepeni iz razloga sto je asfalt u ovo vreme godine osetno hladniji.. Gumi bas zbog toga nece biti nista... Pa nisu od papira da se pocepaju

Brzine idu u H-a !!!

Vala u pravu si. Letnjih 20 =/ zimskih 20, utiče pomeranje sata na to.Day Walker napisao:Pa nije isto leti i zimi 20+

Može li u kocku čija je ivica 10cm da stane 1l vode?

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Troleru i bukvalisto 
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
ok, to je tvoja licna odluka. Ali stvarno ima ljudi koji dodju sa pricom:"moram da ih stavim jer necu da me kazne".Sh@rance napisao:Ja sam zamenio gume 30.10 pre dva dana. Zasto? Pa zato sto je bilo lepo vreme, a ne zato sto sam lose obavesten. Posto imam dva seta i guma i felni sam menjam setove na kolima i nisam lud da cekam hladno vreme, kisu ili sneg da bih zamenio i da se usvinjim, pogotovo sto ja svaki set koji skinem sa auta detaljno operem gume premazujem silikonskim mlekom i odlazem ih u garazu. Zimske gume sam kupio da bi ih vozio, a to sto je napolju toplo i bice toplo jos koji dan to gumama nista ne znaci i nebih bas da im robujem kupljene su namenski za taj period, te price da ce se nesto desiti gumama su smesne. Skoro ceo februar je bio topao skoro kao sad pa sve do 15. marta kad je pao mali snegic smo akali zimske gume pa im nista nije falilo.somi-car napisao:Istina je ovo sto je Sasa napisao..ljudi su bas lose obavesteni..
Sent from my Nokia lumia 720 using Tapatalk
Sta je teze kilo perja ili kilo gvozdjaStjepa napisao:Vala u pravu si. Letnjih 20 =/ zimskih 20, utiče pomeranje sata na to.Day Walker napisao:Pa nije isto leti i zimi 20+![]()
Može li u kocku čija je ivica 10cm da stane 1l vode?

Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Slobo, ja nisam nikada napisao da je all season idealno resenje, nije. Ali da je bolje od zimskih cele sezone, koje se razvale funkcionalno za jedno leto ili letnje zimi to me niko ne moze ubediti da nisu. A na prodavce ne bih trosio reci. Izuzeci su oni koji znaju nesto a da nije napamet, uz hronicnu nadmenost, a nisam usao u radnju kao kibicer, da su imali robu ili mogli da naruce gume bi bile odmah kupljene. Bio sam na vise mesta i cak u vise gradova i prica je uvek ista: all season ne postoji (da ne ulazimo u domen nauke sta znaci all season, nismo na fakultetu, nego u radnji, kupujem na svoju odgovornost
), ili vozi zimske cele godine. Ja sam za ono sto mi treba odabrao meni odgovarajucu varijantu, a filozofi su ostali bez zarade, ali koga jos u Srbiji zemlji interesuje sta ce se sutra jesti. Bitnije je danas filozofirati. A sto se mene tice najbitnije je da je auto ispravan i spreman za zimu. Imace 4 nove gume, izmenjane tecnosti, ispravne sisteme, sto vecina vozila u drzavi nema. A za ona 2 ili 3 metra zaustavnog puta ako je sudjeno pored svega, moje misljenje je da se za 6-8k godisnje ne isplati 2 seta...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Stavio sam Dunlop Wintersport 4D, iako nisam bio skroz zadovoljan sa prethodnom 3D serijom, ovaj put u 195/65R15 dimenziji, koja Focusu dosta vise "prija" za zimsku voznju.
Primecujem veliki napredak u odnosu na 3D, ova guma je tiha, i meksa, a vozi se slicno kao Blueresponce
Videcemo po snegu i vlanom kolovozu, za sad sam jako zadovoljan
Primecujem veliki napredak u odnosu na 3D, ova guma je tiha, i meksa, a vozi se slicno kao Blueresponce
Videcemo po snegu i vlanom kolovozu, za sad sam jako zadovoljan
Imam te gume doduse 205/55/16 i odlicna je. Tiha i odlicna po snegu i vlaznom.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?
3D se bolje ponasa u voznji, na volanu, u krivinama, dugotrajnija je. Na snegu ne mogu da osetim razliku, na suvom lepse sa 3D na mokrom opet nema primetne razlike.
4D je znacajno meksa, i tisa ne toliko znacajno ali jeste. 3D se najvise cuje pri usporenju od 50-30km/h. U ostalim uslovima ubrzanja, voznje, do 160 je sasvim ok i onda se tek vidi razlika na 180-200 u odnosu na letnju npr. Svaka se isto ponasa a vozio sam 195/15; 205/16 i sad 225/45 17.
Sutra da uzimam opet bih uzeo 3D.
@mcgruja, ti si ocekivao cudo, tj da grize i na polupoledici koliko sam te shvatio kada si se zalio na 3D. A to ni jedna ne moze. UG8 je jedino tu malo bolja.
Inace i ja danas prebacio felne sa zimskim ba Audisu, na Dobla cu ujutru namontirati i da ne mislim.
Послато са GT-I9001 користећи Тапаток 2
4D je znacajno meksa, i tisa ne toliko znacajno ali jeste. 3D se najvise cuje pri usporenju od 50-30km/h. U ostalim uslovima ubrzanja, voznje, do 160 je sasvim ok i onda se tek vidi razlika na 180-200 u odnosu na letnju npr. Svaka se isto ponasa a vozio sam 195/15; 205/16 i sad 225/45 17.
Sutra da uzimam opet bih uzeo 3D.
@mcgruja, ti si ocekivao cudo, tj da grize i na polupoledici koliko sam te shvatio kada si se zalio na 3D. A to ni jedna ne moze. UG8 je jedino tu malo bolja.
Inace i ja danas prebacio felne sa zimskim ba Audisu, na Dobla cu ujutru namontirati i da ne mislim.
Послато са GT-I9001 користећи Тапаток 2
Tacno je da je bila poledica, ali ocekivao sam vise, tj. nije tolika poledica bila koliko je klizala guma.
Nezahvalno je praviti poređenja između guma, sem ako ih ne isprobaš na istim kolima u isto vreme, a da budu iste starosti. Ljudi lako napljuju ili pohvale određenu gumu, a da nema nekih garancija da se i pohvaljena i nagrđena guma ne bi ponašale isto zbog okolnosti. Npr, ako je prljav asfalt i guma izgubi kontakt sa podlogom, svakako će da prokliza, kakva god da je smeša ili šara.
Tapatalk 4
Tapatalk 4
Na focusu sam naj zadovoljniji bio sa semperit speed grip 2 u 205 55 16, išlo je posvuda, a ja volim da idem u svakakve vukojebine posebno kad je sneg...dunlop 3d i 4d nisu posebno dobr ena snegu, bolje su na suvome i kiši...McGruja napisao:Tacno je da je bila poledica, ali ocekivao sam vise, tj. nije tolika poledica bila koliko je klizala guma.
To mi i treba za Beograd 

Znam, zato sam i napisao, za više manje gradske uslove je odlična, iako bi sam za takve uslove uzeo nešto drugo, ali istina je da ima u BG dosta uzbrdica a ja sam na ravnini