TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od ljubitelj »

Prenecu ovde iskustvo. Trazio sam polovni gramofon za delove, tacnije trebalo mi jedino kuciste sa poklopcem.
Pratio sam neko vreme ponudu, i naleteo je naizgled odgovarajuci koji se prodavao sa stanjem neispravan. Placen nepunih 5 (pet) evra, u pitanju je Philips sa plivajucom subsaijom, sinhroni motor sa prenoson preko gumice. automat.

Nakon ciscenja i provere svega, neispravnost je bila gumica u losem stanju, nedostajuca igla na zvucnici i razdesenost opruznih elemenata subsasije.
Bilo mi zao da ga rasturim u delove pa sam nabavio novu gumicu, cena 0.40 evra a prisetio se svojih mladjih dana i izvadio davno zaboravljenu Ortofon komplet zvucnicu (glavu).
Kako gramofon ima 1/2 cola standardni nacin montaze bilo je lako zameniti originalnu Philips glavu.

Sve rastavljeno, ocisceno alkoholom, nanovo sklopljeno, justirano i na kraju finalno podesavanje Ortofon test plocom i ja sam zapanjen konacnim rezultatom.

Pronadjem podatke, model 75-77 godista, moje je Mk2 sto bi rekli facelifting serija.

Radi besprekorno, posto sam slusao ranije Thorens 160 i 126 ovo je jako slicno i po zvuku i po koncepciji, cak je i rucka izuzetno dobra. Odlicno funkcionise cak i sa samo 0.5grama gazne sile. Zvuk cista petica.

Drugi slucaj, iz istih razloga, kucista nabavio isto polovni Dual navodno ispravan.
Ovaj je bio neispravan, u smislu ostecen puzni prenos automatike. Isto sinhro motor, guma.
Original Dual glava sa iglom ispravna ali zvuk nije bas.
Slican tretman uz dodatno popravku nekoliko zubaca puznog prenosa tako sto sam izlio nedostajuce delove dvokomponenetnim epoksiodm i obradio fino.

Sve sklopio, ocistio, podmazao sta treba, rucicu rasklopio totalno i nanovo sklopio, zamenio glavu za Unitra MF105 koju sam imao novu nekoriscenu kao rezervu dobijenu uz Unitra gramofon (koji imam odranije).

Uglavnom, nakon popravke radi vrlo dobro. Zvuk bi mogao bolje ali Unitra glava nije tog kalibra kao sto ni ovaj Dual nije nista bolje od proseka. Godiste je mislim negde 71-73.
Kako je ostao bez kucista, onda sam napravio izpocetka nosace ispod nogica na meru, da se moze koristiti.
Korisno je bilo kuciste koje sam upotrebio za sta je trebalo, za moj odranije omiljeni Dual 496 direct drive u besprekornom stanju. Dual inace koristi Ortofon kao originalnu opremu samo je rebrendirano.

Usput sam jos jedan vintage gramofon, automat sa menjacem Telefunken iz 1959, osposobio nabavkom nove glave sa iglama preko neta, iz SAD. Cilj je bio da ga vratim u sto vise fabricko stanje i da moze d radi sa starim selak plocama na 78 obrtaja.
Uz nesto vise muke, vracen je u operativno stanje i ima sada odlican zvuk.
Kako je prateca elektronika bila lampaska tehnologija, a bila je razbucana onda radi restauracije sam ispocetka napravio lampasko pret pojacalo + izlazno pojacalo u Ultra linear pentoda radnom rezimu posto sam imao izlazne transformatore fabricki za to.
Onda pronasao uparene izlazne pentode. Napravio da sve radi, i ima odlican zvuk cak i nakon 50+ godina i konacno mogu da prvi put u zivotu poslusam selak ploce.
Da skratim pricu, ulozio sam ne mnogo novca ali dosta rada i znanja u te proijekte a ponuda je dovoljno bogata i jeftina da se moze pronaci sta treba.

Ljudi cesto ne znaju sta imaju i sta prodaju, gramofoni ocito jos nisu kod nas posebno cenjeni pa se moze pazariti dobra mehanicki osnova za smesne novce.

U celom tom procesu naisao sam i na samozvane "eksperte" koji preprodaju glave i ostalo vezano za gramofone gde sam iz razgovora shvatio da pojma nemaju o cemu pricaju iako zvuce nadobudno i samouvereno a u stvari su obicni buvljak preprodavci. Svakakve glupe price sam cuo pri opisu zasto traze neke sulude pare za svoju robu.

To kazem u smislu da ne treba nasedati na visoke cene, niti na kao navodno servisiranje. Radije potraziti oglasen neispravan, neispitan ili slicno za mali novac pa uloziti u popravku/ novu glavu sa novom iglom.

Thorensi su odlicni ali ako nisu pohabani mehanicki i ako nisu automat.

Po meni bolji zvuk se moze izvuci iz pogona gumicom ali zahteva odrzavanje dok je direktni pogon bez ikakvog odrzavanja i pouzdanija kupovina pogotovu ako je japanski proverene marke.

Vise od 50 evra ne verujem da vredi dati za polovan gramofon sa starom glavom/ iglom a jedino ako postoji racun da je montirana nova glava nedavno vredi razmisliti o cenama koje pominjes.

Uzgred, nova glava sa iglom i setom za montazu kosta od 30tak dolara ( u SAD, postarina je oko 12 dolara do nas).

Racunaj da se vecina ponuda lazno reklamira, i smatraj robu kao neispravnu osim ako zaista ne postoji razumno objasnjenje da je pravi servis uradjen kako bog zapoveda.

Moje iskustvo je da je oprema iz 70 i 80tih godina prilicno dobre izrade i osnove a da je uglavnom problem zapustenost.
Osim Thorensa pogledaj i Marantza, sa njima obicno nema greske a imaju solidan zvuk sveukupno.
Ima i drugih marki i modela, ovi su kod nas bili popularni i u stalnoj ponudi na konsignacijama.

Ja ovde nalazim potrebne informacije u vezi fabrickih tehnickih karakteristika a ima i servisnih uputstava u originalu http://wegavision.pytalhost.com/

ps. nemoj se zaletati i ne padaj na pricu prodavca kako on na casnu rec usmeno garantuje da je ispravnost 100%. Kriterijumi sta je to ispravno su vrlo rastegljivi.
Ista stvar je i sa magnetofonima trakasima, ima svega a znaju da se cene lupaju odokativno prema potrebama dzepa prodavca.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

zuzazu napisao:Novo.

Kod distributera, za 385 eur, sa garancijom, sa Ortofon glavom, dobitnik EASA nagrade

Pro Ject Debut CARBON

Slika

Slika

Slika
Za te pare u oglasima ima Thorens 320, a to je jako, jako ozbiljan gramofon. A inače, sve pohvale za Pro-ject koga sam ovde prvi i pomenuo.

Ima stvarno dobrih oglasa...ne smem da otvaram Pandorinu kutiju...kad vidim Micro Seiki počinjem da gubim racionalnost...

http://www.kupujemprodajem.com/Micro-Se ... id=4043421
Poslednja izmena od starac vujadin u 18 Jan 2014, 17:32, izmenjeno 1 put ukupno.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Nikada, ali nikada, u Srbiji ne bih uzeo polovnu stvar koja je tokom radnog veka izlozena na habanje (izuzev ako nisam strucnjak pa da ga uzmem u svoje ruke).

Zasto?

Zato sto su gramofoni, zbog godista i audiofilske zelje za menjanjem, sigurno promenili vise vlasnika. Kako ga je ko odrzavao ili eksploatisao ne mozes znati. U koliko je gramofon od prvog vlasnika, a spada pod oblast koju Rakhill trazis, Thorens (npr. odlicni 126 ili 160), budi 100% siguran da ce i trazena cena biti preko limita koje si postavio, ili vise od novog gramofona kod ovlastenog distributera.

Evo jos jednog novog gramofona sa zvucnicom, kod distributera u Srbiji 410 evra.

Do duse, nije carbon, pa ga Paja ne bi ni pogledao.

Slika

Starce, svaka ti cast sto si ga prvi pomenuo. :doubleup:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

U principu si u pravu, ali ako si u tim vodama može se saznati pedigre za veliki broj tih komponenata koej kruže unaokolo.
A gramofon se može istestirati, glava promeniti i da radi ok. Do sada nikad nisam zeznuo, ali sam, napravno, oprezno i kupovao.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Rakhil napisao:Problem je sto tamo cena varira od 100 do 600 evra, a ja se bas i ne razumem u razlike modela. Preformulisacu pitanje: ako hocu da odvojim 200-300 evra za gramofon, jel bolje uzeti polovno ili novo?
Možda ipak da se odlučiš za jeftiniji polovni gramofon, prvo da vidiš ima li čarolije. Ako ne preplatiš, uvek možeš izvući pare. Imao sam Wega gramofon sa direktnim pogonom i pitch kontrolom, kupio ga polovnog i prodao posle par godina za 3x više para. Može ti se i to dogoditi.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

zuzazu napisao:Do duse, nije carbon, pa ga Paja ne bi ni pogledao.
Ne bih ja pogledao ni prvi ni drugi ni neki treći. HI FI oprema nije nešto na šta se primam.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Polako. Ima vremena. Nisi se primao ni na bicikl, ni na foto aparat. Sve u svoje vreme... :opustanje:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Na aparate se ne primam i dalje, a na HI FI nisam nikada pa neću ni u buduće. Bicikl je nešto što mi je zadovoljstvo i da vozim i da budžim.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Laki021 napisao:Jasno ti je da nisam mogao da prihvatim da mi receiver ima 3x manje snage od pomenutog Onkyo-a :)

...

Na kraju nemam pojma stvarno koji je bolji, nisam cuo ni jedan (a i da jesam opet ne bih imao pojma), al cisto da ne ispadne ovako kako Onkyo ima 3x vise snage, sto bi bilo bas zabrinjavajuce :)
Nisam ni sumnjao :kezo:

BTW, ne zanima te uopste 1KHz 0.5% THD - to je sranje koje nicemu ne sluzi i to se daje kao podatak za mini linije :)
Zanima te iskljucivo RMS, 8 ohm, 20Hz-20kHz (da ne kazem 10Hz-100kHz), sa oba kanala pogonjena u isto vreme, 0.05% THD. Recimo, pomenuti Harman Kardon tu daje 170W-190W po kanalu... :)

Nisam imao zivaca da gledam video od 60 minuta na Nemackom, ali nadji taj podataka izmeren za receiver-e posto je on jedini relevantan.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U onom linku ka domacem prodavcu pise da pomenuti risiver ima pojacala koja rade u D klasi.
Takav podatak koji navodis mislim da ce se malo teze naci, otkriva realne domete.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Delija napisao:
Laki021 napisao:Jasno ti je da nisam mogao da prihvatim da mi receiver ima 3x manje snage od pomenutog Onkyo-a :)

...

Na kraju nemam pojma stvarno koji je bolji, nisam cuo ni jedan (a i da jesam opet ne bih imao pojma), al cisto da ne ispadne ovako kako Onkyo ima 3x vise snage, sto bi bilo bas zabrinjavajuce :)
Nisam ni sumnjao :kezo:

BTW, ne zanima te uopste 1KHz 0.5% THD - to je sranje koje nicemu ne sluzi i to se daje kao podatak za mini linije :)
Zanima te iskljucivo RMS, 8 ohm, 20Hz-20kHz (da ne kazem 10Hz-100kHz), sa oba kanala pogonjena u isto vreme, 0.05% THD. Recimo, pomenuti Harman Kardon tu daje 170W-190W po kanalu... :)

Nisam imao zivaca da gledam video od 60 minuta na Nemackom, ali nadji taj podataka izmeren za receiver-e posto je on jedini relevantan.

Ja ti mogu dati samo podatke koji postoje na netu :) Sustina je samo da oni podaci iz specifikacija sigurno govore neke druge vrednsti te da ih nije moguce porediti direknto kako ne bi poredili babe i zabe. Npr mozda Pioneer bas daje podatak za potrosnju za to sto ti pominjes (posto pri 1% ocigledno da moze mngo vise da povuce :) ) dok Onkyo daje podatak pri 1% (cisto lupam i nagadjam kad vec ni jedni nisu napisali pri kojim uslovima je tolika snaga)...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ovaj Pro-Ject izgleda namunjeno, ali nesto mi ne ide gramofon od karbona, ako nema 100 kila nije mi trip.
Slobo, vec imam kuci par jeftinih gramofona koje sam tako nasao na poklon ili za sicu. Imam i jedan jako sladak Akai u komponentama koji nije nista posebno, ali je malog formata pa mi se svidja u PM, bice dobar jednog dana za garazu recimo. Radije bih da pitanje gramofona resim permanentno kupovinom neceg dobrog, ne bih da menjam komponente kad ih jednom pazarim. Naime, ja sam jako labilan covek i ocas posla upadnem u euforiju proucavanja, pracenja, kupovine jaceg/boljeg/novijeg, a kad su HIFI cene u pitanju, ne gine mi razvod u tom slucaju :mrgreen:

Polako sam u glavi krenuo da smisljam neki okvirni audio-video setup koji ce mi pokriti potrebe (TV+DVD+D3+Mini PC ili Android ili oba+AV receiver+stereo zvucnici+surround+gramofon+pojacalo), posto jos nisam dobio na lotou to ce ici postepeno. Inace, moje uvo se formiralo na prilicno bizarne nacine: kuci su gramofon i pojacalo bili dignuti visoko na police, pa su i zvucnici bili u visini glave mom caletu a meni negde u svemiru. U kolima su zvucnici bili ispod sedista u kecu, pa sam muziku slusao lezeci na zadnjem sedistu sa glavom koja visi. Sve u svemu, zvuk koji mi se dopada bi Deliju verovatno naterao na sepuku kad bi morao da ga slusa, ali sta cu, tako mi zapalo. Za gramofon sam zapeo kao prvi jer mi je greota onih silnih ploca (~400 LP i ~150 singlica) kod matoraca koje came u ormanu, a ja drvim mp3 za to vreme, jebo me on...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Droga za odvikavanje od mp3 i povratak ka LP je FLAC + najmanje audigy :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sad je u velikom kompu Audigy i 40gb FLAC-a, ali dzaba kad palim samo laptop, u kolima slusam samo radio, itd. Nema se kada...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Zato i mislim da ti treba peti gramofon u kući. :D
Odgovori