Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Saša »

Sloba napisao: Ugrađeni materijali na customer i profi aparatima se ne mogu porediti po dugotrajnosti. Ovaj moj bi rikavela da je odradio par desetina tezgi, a profi se tek tada zagreje.
U principu tačno, ali znam čoveka kojem je crkla zavesica na D3 posle svega 30.000 okidanja (Dr.Bouz sa "Dizajnzone")... A imam u firmi i 10D kupljen 2000-e i neke i pitaj bože koliko je okinuo i ništa, radi i dan danas i stalno se koristi, iako bi neki rekli da ga je vreme odavno pregazilo... Baš bi bilo zanimljivo očitati taj broj da se nekako može... :D A meni opet na 40D crkla zavesica na nekih 20-tak hiljada... U stvari nije ni crkla "klasično" već su rekli da je to neka problematična serija kod koje je zavesica menjana svima u garanciji, a meni garancija davno istekla... :-|
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Ima tu i druga stvar. Sad se prave tehnički uređaji - bižuterija.
Jesu oni specifikacijama i dizajnom generacijama iznad, ali kvalitet....
Tako i Nikon D klase sa dvcifrenim brojevima su bili kvalitet za ove nove od "premijum plastike". Jednostavno, nema više večnih uređaja. To i cena, nekad i sad, pokazuje.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

U srpskom ne postoji zamena za rec Product placement te se zato i koristi ta rec, skraceno PP.

U sustini fotografisanje product placementa je fotkanje raznih proizvoda (garderobe, kozmetike, automobila, aviona, cega god) u svrhu reklamiranja na indirektan nacin (postavkom proizvoda na stranicu magazina).

Ja najcesce fotografisem komade garderobe i kozmetike jer je to primarno za nase najvece magazine kada fotografi koji to rade ne stignu sve. Naprimer za takvo nesto taj Fuji je sasvim dovoljan (u studiju naravno).

Svaki dizajner i fotograf zna sta je to (da ne pominjem advertising i marketing u prici).

Fotografisem i ulicne fotografije (vezano za stil, lepotu...) naprimer, razne dogadjaje vezano za magazine, video materijal snimam ponekad, radimo produkciju, montazu (recimo video-fotografski sam ispratio Stiva Mekarija sa nasom ekipom)...

http://www.nationalgeographic.rs/video/ ... 986ce.html

Poslusajte i sta Stiv Mekari kaze, pogotovo za cuveni portret koji je napravio.

Moj posao se dosta bazira na svemu ovome a ne samo na radu na magazinu o fotografiji...

Kad smo kod kategorija aparata:

Fuji S6500 FD je superzum - prosumer (vec rekoh) aparat:

For example, a prosumer grade digital camera is a "cross" between consumer grade and professional grade.

http://en.wikipedia.org/wiki/Prosumer

Kompakt aparat, ili point and shoot (idiot) je druga klasa aparata:

http://en.wikipedia.org/wiki/Point-and-shoot_camera

A point-and-shoot camera, also called a compact camera, is a still camera designed primarily for simple operation.

DSLR treca.

Micro 4/3 cetvrta vrsta...

Nikon 1 sistem peta...

Mirrorless APS-C i FF sesta....
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

MAD MAX napisao:Ima tu i druga stvar. Sad se prave tehnički uređaji - bižuterija.
Jesu oni specifikacijama i dizajnom generacijama iznad, ali kvalitet....
Živa istina. Evo ja ću opet morati nositi 40D u servis, proklizava mi sad guma na gornjem točkiću. Plus, kada su menjali zavesicu nešto su zahebali oko sinhronizacije zavesice i blica, okida ga (430EX) ali na fotkama skoro da i nema efekta, šta god da mu radio... :nonono:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

paja napisao::kezo: :kezo: :kezo:

Poluprofesionalno je sve ono što amateri koriste glumeći (naročito u sopstvenim očima) profesionalce. :D
Zadnjih dve godine isao sam bar na tri svadbe i svuda sam vukao artiljeriju sa L objektivom, svaki put me pitaju iznajmljeni profi fotografi na vencanju "Kolega kako sluzi oprema" :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Svadbari misle da su profi fotografi. :kezo:

Šalu na stranu stvarno sam se nagledao stoke koja fotografiše po svadbama. Samo gledaju kako da otmu što više para. Uključujući onog na mojoj svadbi. Da ste vi videli nevericu kad smo ugovarali posao, kad sam mu rekao da se slike neće prodavati od stola do stola nego da ću ja da ih kupim sve i podelim gostima. Ko majku da sam mu ubio.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Taj Fuji je jedan vrlo davno prevaziđeni aparat. Jedina stvar koja ga deli od kompakta je superzum objektiv, sve ostalo je rame uz rame sa konzumer aparatima tog vremena. Najslabiji DSLR je bio bolji od njega tad, a sad već imaš 3-4 generacije kompakata koji mogu da sažvaću i ispljunu taj Fuji za doručak.

Imao sam aparat sa tim senzorom u manjem F31fd paketu, koji je bio dopuna DSLR opreme. To je bila moćna sprava, ali tamo negde 2006te, 7me godine. Sad ga šije bar polovina "idijota".

To što sa njim praviš uspešne slidže ne govori ništa o tom aparatu, nego o tebi kao fotografu. I sa telefonima ljudi prave dobre slidže, ali neki repertoar tih sprava je jako uzak, jer ne postoji nikakva kontrola DoF, i slaba kontrola DR u postprocessingu. Mislim, sa svim može da se slika, kao što i sa svakim autom može da se preveze, ali ko može i treba da ide na bolje, jer argumenata ima. Tehnologija ne stoji u mestu, nego napreduje fantastičnom brzinom.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

paja napisao:Svadbari misle da su profi fotografi. :kezo:

Šalu na stranu stvarno sam se nagledao stoke koja fotografiše po svadbama. Samo gledaju kako da otmu što više para. Uključujući onog na mojoj svadbi. Da ste vi videli nevericu kad smo ugovarali posao, kad sam mu rekao da se slike neće prodavati od stola do stola nego da ću ja da ih kupim sve i podelim gostima. Ko majku da sam mu ubio.
Kod mene je bio super lik, inače modni fotograf i sve je ispalo fer i korektno dok je drugaru bio lik koji mu je narezao CD sa slikama u rezoluciji 640xnešto, čisto da drugar može da napravi spisak slika za izradu...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Svakojake fotografske fele ima :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

nidza napisao:Taj Fuji je jedan vrlo davno prevaziđeni aparat. Jedina stvar koja ga deli od kompakta je superzum objektiv, sve ostalo je rame uz rame sa konzumer aparatima tog vremena. Najslabiji DSLR je bio bolji od njega tad, a sad već imaš 3-4 generacije kompakata koji mogu da sažvaću i ispljunu taj Fuji za doručak.
Tapatalk 4
Za nesto si u pravu, za nesto i nisi - ima sad i dosta boljih aparata, ali malo njih ima ovako veliki senzor (i dalje furaju one spenadle od senzora) i Tamron objektiv u sebi :) Doduse ovo je jedini put i da su koristili taj Tamron objektiv koliko sam upucen (koji ima odlicnu dinamiku i optiku za tu klasu i idealan raspon).

Slika u RAW direkt iz aparata, uz blago ostrenje u RAW-u

Slika

Crop (isecak) 100%

Slika

Ovo 70% danasnjih kompakt-prosumer aparata ne moze i dalje da izvuce. Ima odlicnu kolicinu detalja i dinamiku u RAW-u. Ono sto je danas zastarelo to je brzina fotkanja u RAW, malo megapiksela (mada za neke stvari nije bitno), ekran i EVF. Sama masina i objektiv su odlicni i dalje za tu klasu.

Sto se tice fotkanja u JPG-u, brzina fokusa i procesinga je identicna (u nekim slucajevima i brza) od vecine danasnjih aparate slicne klase.

Ono sto je od tada napredovalo je brzina fotkanja u RAW-u, ekrani, EVF, raspon objektiva, kao i bolji procesing JPG-a direktno iz kamere i naravno vise megapiksela. Sto ne znaci i bolju, kvalitetniju fotografiju. Svi ti "prcno" senzori umiru sa velikim brojem megapiksela, a ako oces kvalitet fotke, cena zalazi u domen DSLR-a.

Steta sto Fuji nije nastavio u ovom smeru i napravio dostojnog naslednika.

Ovaj aparat uvek preporucujem kad se kupuje kao polovan, jeftin je, a ima ih u solidnom stanju.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

zuzazu napisao:@pajo, sto si kupovao DSLR kad pojma nemas o osnovama?
Nije ga kupio, dobio ga je na poklon. :kezo:
paja napisao::kezo: :kezo: :kezo:

Poluprofesionalno je sve ono što amateri koriste glumeći (naročito u sopstvenim očima) profesionalce. :D
Taj placebo je i dobar anestetik za poveću rupu u džepu. :djavo: Ja sam skontao da sam podjednako nefotogeničan (čitaj: ružan) bez obzira na kategoriju aparata, tako da mi je svejedno. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

maxer napisao:
Incognito napisao:Treba mi mala pomoc. :) Hteo bih da kupim jedan kompaktni fotoaparat kao poklon za jedan rodjendan ? Za njega bih izdvojio do 100-120 evra ? Koji aparat preporucujete
Koliko ja znam, za te pare ne postoji dobar aparat tj. bolji od ostalih - svi su isti i ima ih milion.

Ukratko: šta god da kupiš - kupio si (nit je dobro, nit je loše, radi svoj posao i to je to). Hoćeš bolje - daj više para (~200€).
:pardon:
MAD MAX napisao:Što se tiče Low cost kompakta, tenutno je najpametnije uzeti nešto od Canona. Svi imaju sličnu optiku i senzor, samo je šminka u pitanju. Evo malo elegantniji za te pare:
http://www.tehnomanija.rs/fotoaparati/c ... ilver.html
Hvala vam obojici. Mad max, ovaj mi se cini kao sasvim ok za te pare, verovatno cu njega uzeti.
Osoba kojoj je namenjen fotoaparat je amater u smislu fotografisanja, dakle potreban joj je aparat za svakodnevne uslove. Vazno je da pravi upotrebljive fotografije i da bude jednostavan za upotrebu ... I po mogucstvu crvene boje. :kezo:

Sto se tice price o Fuji-u 6500fd, to nikako nije kompakt aparat, vec kao sto je Cozmo rekao superzum o cemu govori sam rucni mehanizam za zumiranje. Ja nisam profi fotograf, ali sa ovim aparatom sam napravio vrhunske fotografije i samim tim poredjenje ovog aparata sa bilo kojim kompaktom je suludo i smesno. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Superzum = kompakt sa objektivom velikog raspona, a cozmo može da priča šta hoće.

Potpuno iste slike je pravio i F31fd, naravno u rasponu svog objektiva.

Dobre fotografije nisu nužno u korelaciji sa skupoćom opreme. Fotograf obično jeste.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ne razumes klase aparata uopste, mada shvatam sta hoces da kazes, ali nije tako :)

Fuji s6500FD nije kompakt. Nijedan superzum nije kompakt. Sasvim druga klasa aparata.

To sto neki superzumovi imaju isti senzor kao i neki kompakti apsolutno nije bitno.

Sta je onda APS-C mirrorles aparat dimenzija kao kompakt? Kompakt? Nece da bidne :) To je druga klasa aparata, bez obzira na dimenzije.

Fuji f31d nije nikako mogao da da ovaj kvalitet fotke:

1. Losiji objektiv od ovog Tamrona
2. Nema RAW
3. Drasticno losija dinamika upravo zbog malog tunel objektiva.
4. Osobina Super CCD-a da iz RAW-a mozes da napucas 12 megapiksela u ACR-u (struktura tog senzora to omogucava).
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?

Post od Sloba »

Bolji poznavaoci materije kazu da su prosumeri zapravo kompakti u telu DSLR-a. Naravno, raspon zizne daljine ih cini klasom za sebe, ne drugo.

Sent from my HTC One V
Odgovori