Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od Floyd »

zex napisao:Ja u Nemackoj nisam video ni jedan rialiti program na 'javnim' televizijama....
Gledaš li nešto drugo osim ARD i ZDF? :)
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Imaju, doduse mozda malo drugacije formate ali imaju i oni dosta rijaliti programa. Secam se da su moji gledali redovno nekog sudiju koji se bavio porodicnim problemima.

Doduse, tesko da neko ima vise farni i slicnih programa na ovoliko malo stanovnistva...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Verovatno su gledali Jerry Springer-a.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Treba zabraniti to smeće bar na javnim frekvencijama, ali je činjenica da to postoji svuda.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nema to veze s kapitalizmom.
Evo kod Hrvata i dalje ima dobrih dečijih emisija u fazonu "ko nekad"
Kod nas mislim da ima samo jedna-dve možda
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

To ima veze sa kulturom i vaspitavanjem nacije
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Govori o sistemu vrednosti koji se afirmise.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

kako to misliš?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ben roj napisao: Otvori teme koje te interesuju, nema skrivanja pa da se diskutuje. MOJ TECA je realnost koji je nekada imao sredjen zivot i mogao je da skoluje cerku a da nije toga bio svestan. I nemoj mi zameriti sto to glasno kazem, isto kao sto kazem da ono Mirom Markovic da je za mene bio udarac ispod pojasa.
Pa ovo je tema o tome, odavno je otvorena.
Taj tvoj teca je izmisljen, sam si napisao vise puta da pricas o fikciji sta bi bilo kada bi bilo.
Izgleda da ti bas i ne shvatas da je kapitalizam svuda oko nas, razvijeni kapitalizam kako ga ti zoves, je na istoku, severu, jugu pa naravno i na zapdu.
I vrlo brzo je uveden, ima sijaset primera od Slovacke, Poljske, Bugarske ili Albanije pa i Makedonije gde je svuda zavrsena tranzizcija, ukint socijalizam i odavno zavrsena i privatizacij/ prvobitna akumulacija, i uvedeno trziste i postalvjen pravni sistem sa privatnom svojinom kao osnovom.

I sve te zemlje su uspesnije od socijalisiticke Srbije. U svakom pogledu je jasno da brze napreduju, cak i bivse republike SFRJ odlicno pokazuju promenu medjusobnih odnosa u ekonomskom razvoju.

Sasvim je jasno da je uvodjenje kapitalizma u bivsem istocnom bloku uspeo da unapredi sve aspekte zivota "tvog tece".
Lepo sam pitao da navedes jednu socijalisticku zemlju koja je uspesna ekonomski.

Onda kada kod nas bude uveden kapitalizam zavrsetkom tranzicije naravno da ce jos jasnije biti vidljiv napredak, Sve sto je vazilo za Albaniju, Bugarsku, Crnu Goru, Poljsku, istocnu Nemacku vazi i za Srbiju i svakako ce biti vrlo slicni rezultati.

Naravno da postoji razlicito placanje rada i nerada u kapitalizmu, naravno da postoji osim siromasnog sloja i srednja klasa pa i bogati. To je velika prednost u odnosu na socijalizam i status postojanje samo jedne klase siromasnih, sa svima jednakim platama i opstom uravnilovkom.

I da, SFRJ jeste najvecim delom usled gusenja u dugovima, nemastini, nestasicama, hiper inflaciji, devalvacijama nestala sa istorijske scene.
Kao i sve socijalisticke drzave istocnog bloka ukljucivo i jednonacionalne.

I sasvim izvesno da postojece socijalisticke zemlje zestoko zaostaju i preci ce u kapitalizam ili ce nestati. Severna Koreja je toliko ocigledan primer.

Vrhunac razvoja SFRJ su godine 85-89, najveci domet socijalizma na nasim prostorima. Kako se zivelo se jos zivo secaju mnogi.

A sto se tice Mire Markovic i njenih predavanja, pa upravo ti ponavljas iste price o kapitalizmu sa zlim kapitalistima, o krupnom kapitalu koji sve unistava, o nepostojanju skolovanja i lecenja, o beskucnicima koji tumaraju ulicama, o opstoj nezaposlenosti, o opstoj bedi...pa sam je lepo pitao gde si to bio i ti licno video, u kojoj zemlji EU bilo zapadnog dela, bilo istocnog ili juznog dela, bilo u zemlji sa 200 godina bilo u zemlji sa 25 godina kapitalizma.

Gde postoji takvo stanje koje ti plasiras, konkretno?

Ja sam bio, video i zato sam ti naveo da tvoje vidjenje ne odgovara realnom svetu danas, u 21. veku.

Milioni ljudi su uveli kapitalizam nakon pada Berlinskog zida, bolje zive i niko ozbiljan ne pominje da se nekada bolje zivelo u istocnom bloku. Nema nijedne zemlje, osim Srbije gde je tolika privrzenost socijalistickoj nostalgiji.

Mozemo se sloziti da se ne slazemo, pitao sam koji je osnov tvog vidjenja zivota danas u zemljama oko nas, novo nastalih kapitalistickih, Citao ili video. Pricali ti ili ti ucestvovao u razgovoru direktno sa ljudima. Gledao na TV ili boravio.

Jesi li ti ziveo u SFRJ, imas svoje secanje sta je i kako bilo? Imam utisak da nije tako,

Nemam nikakve dileme da ce Srbija da uvede kapitalizam, da ce uspostaviti sistem kao sto je vec u drugim zemljama, da ce prihvatiti trziste i integrisati se u evropsko okruzenje. I konacno ovakve teme postati samo deo istorije kao sto je vec kod drugih.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa ima veze sa kulturom i obrazovanje, ali i institucijama koje bi to trebale valjda da kontrolisu. Ne moze bas da bude tako sve slobodno, makar ne preko dana.

Poenta je da neko zeli da uzme lovu, nazovima ga kapitalistom :D
On ne bira sredstva i ucinice sve da dodje do te love, ako pri tom nema moral, radice i nemoralne stvari. Prosto ko pasulj.
Tu na scenu stupa sluzba i sankcionise takvo ponasanje, jer je ocigledno dugorocno stetno po drustvo.

Da su svi kulturni i obrazovani, to niko ne bi gledao i kapital ulozen u takve emisije bi propao. Prosto ko pasulj :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

perfiko napisao:@ljubitelj
Ne interesuje mene tvoje mišljenje o tome da li je SFRJ mogla da servisira dugove, nego realne cifre, pa da svi možemo da zaključimo.
Nekako sam ubeđen da bi nas cifre prilično iznenadile.
Pa napisi svoje misljenje ili koje god cifre ti mislis da su realne, ko ti brani?

Zvanicno SFRJ nije mogla da servisira dugove, donela takvu odluku. Objavila u Sluzbenom Glasniku.
Nema tu misljenja, dogodilo se, poznata odluka Vlade SFRJ sprovedena u praksi. Zakljucila Milka Planinc kao premijer, a zakljucili brzo i gradjani pratecim paketom mera kojima su uvedeni bonovi, restrikcije kupovine hrane i ostale robe, nestasicama i praznim prodavnicama, taksom na putovanje...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Sistem je ono što treba da definiše dobro od lošeg.

Sistem kreće od porodice, pa vrtić, škola, faks, posao, javna preduzeća, sport i pogrebne službe

To nije lako, ali nekad je funkcionisalo kako tako
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

@Ljubitelj
Po podatcima koje sam ja našao, dug SFRJ je činio cca 30% bruto nacionalnog proizvoda.
Sadašnji dug Nemačke kao vodeće evropske ekonomije je cca 90 % bruto nacionalnog proizvoda. Ne znam kako je bilo tada.
Ako neko ima druge podatke neka me demantuje. E sad ako su ovi podatci istiniti kako to da SFRJ nije mogla da servisira dugove, a Nemačka danas može?
S obzirom da sam blagi duduk za ekonomiju, baš kao i svi dosadačnji ministri koji su se hvatali tog resora, nadam se da ima neki ekonomista koji mi može ovo objasniti, ali na Srpskom. :)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Podaci, pobogu...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ma sta ti znas!
Slika

:kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori