ben roj napisao:
Otvori teme koje te interesuju, nema skrivanja pa da se diskutuje. MOJ TECA je realnost koji je nekada imao sredjen zivot i mogao je da skoluje cerku a da nije toga bio svestan. I nemoj mi zameriti sto to glasno kazem, isto kao sto kazem da ono Mirom Markovic da je za mene bio udarac ispod pojasa.
Pa ovo je tema o tome, odavno je otvorena.
Taj tvoj teca je izmisljen, sam si napisao vise puta da pricas o fikciji sta bi bilo kada bi bilo.
Izgleda da ti bas i ne shvatas da je kapitalizam svuda oko nas, razvijeni kapitalizam kako ga ti zoves, je na istoku, severu, jugu pa naravno i na zapdu.
I vrlo brzo je uveden, ima sijaset primera od Slovacke, Poljske, Bugarske ili Albanije pa i Makedonije gde je svuda zavrsena tranzizcija, ukint socijalizam i odavno zavrsena i privatizacij/ prvobitna akumulacija, i uvedeno trziste i postalvjen pravni sistem sa privatnom svojinom kao osnovom.
I sve te zemlje su uspesnije od socijalisiticke Srbije. U svakom pogledu je jasno da brze napreduju, cak i bivse republike SFRJ odlicno pokazuju promenu medjusobnih odnosa u ekonomskom razvoju.
Sasvim je jasno da je uvodjenje kapitalizma u bivsem istocnom bloku uspeo da unapredi sve aspekte zivota "tvog tece".
Lepo sam pitao da navedes jednu socijalisticku zemlju koja je uspesna ekonomski.
Onda kada kod nas bude uveden kapitalizam zavrsetkom tranzicije naravno da ce jos jasnije biti vidljiv napredak, Sve sto je vazilo za Albaniju, Bugarsku, Crnu Goru, Poljsku, istocnu Nemacku vazi i za Srbiju i svakako ce biti vrlo slicni rezultati.
Naravno da postoji razlicito placanje rada i nerada u kapitalizmu, naravno da postoji osim siromasnog sloja i srednja klasa pa i bogati. To je velika prednost u odnosu na socijalizam i status postojanje samo jedne klase siromasnih, sa svima jednakim platama i opstom uravnilovkom.
I da, SFRJ jeste najvecim delom usled gusenja u dugovima, nemastini, nestasicama, hiper inflaciji, devalvacijama nestala sa istorijske scene.
Kao i sve socijalisticke drzave istocnog bloka ukljucivo i jednonacionalne.
I sasvim izvesno da postojece socijalisticke zemlje zestoko zaostaju i preci ce u kapitalizam ili ce nestati. Severna Koreja je toliko ocigledan primer.
Vrhunac razvoja SFRJ su godine 85-89, najveci domet socijalizma na nasim prostorima. Kako se zivelo se jos zivo secaju mnogi.
A sto se tice Mire Markovic i njenih predavanja, pa upravo ti ponavljas iste price o kapitalizmu sa zlim kapitalistima, o krupnom kapitalu koji sve unistava, o nepostojanju skolovanja i lecenja, o beskucnicima koji tumaraju ulicama, o opstoj nezaposlenosti, o opstoj bedi...pa sam je lepo pitao gde si to bio i ti licno video, u kojoj zemlji EU bilo zapadnog dela, bilo istocnog ili juznog dela, bilo u zemlji sa 200 godina bilo u zemlji sa 25 godina kapitalizma.
Gde postoji takvo stanje koje ti plasiras, konkretno?
Ja sam bio, video i zato sam ti naveo da tvoje vidjenje ne odgovara realnom svetu danas, u 21. veku.
Milioni ljudi su uveli kapitalizam nakon pada Berlinskog zida, bolje zive i niko ozbiljan ne pominje da se nekada bolje zivelo u istocnom bloku. Nema nijedne zemlje, osim Srbije gde je tolika privrzenost socijalistickoj nostalgiji.
Mozemo se sloziti da se ne slazemo, pitao sam koji je osnov tvog vidjenja zivota danas u zemljama oko nas, novo nastalih kapitalistickih, Citao ili video. Pricali ti ili ti ucestvovao u razgovoru direktno sa ljudima. Gledao na TV ili boravio.
Jesi li ti ziveo u SFRJ, imas svoje secanje sta je i kako bilo? Imam utisak da nije tako,
Nemam nikakve dileme da ce Srbija da uvede kapitalizam, da ce uspostaviti sistem kao sto je vec u drugim zemljama, da ce prihvatiti trziste i integrisati se u evropsko okruzenje. I konacno ovakve teme postati samo deo istorije kao sto je vec kod drugih.