Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Odg: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Uroš S. »

pavle napisao:Jbg nisam nista hteo da ucim u gimnaziji :D, tek sam na faksu unormalio....
A onda ok :kezo: pošto si mene fino naduvao kurcem da sam predugo studirao. Tad je bilo ok.

Huawei P6 TT
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Grujic »

Ni ja ne vidim sto je to dobro. Meni skuplje, a nikome drugom (od naroda) bolje.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ne lupaj Grujicu, pa sada Vule moze i od tetke tetku da zaposli :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ako se ogranicimo samo na Lakijev post, sasvim je legitimno da drzava udari na svercere jer zakon mora biti isti za sve - osnova trzisnog poslovanja je predvidivost uslova i ravnopravan tretman ucesnika, upravo one stvari koje je drzava duzna da pruza prema drustvenom ugovoru.

Sa druge strane, carina nije porez, niti sme biti koriscena za punjenje budzeta, tako da deo o koristi za drustvo otpada. Carina je zastitna mera prvenstveno za domacu ekonomiju, sto opet pada u vodu i apsurdno je - Srbija nema nijednog proizvodjaca televizora kog ugrozava uvoz.

Zakljucak je da je sama carina na tehnicku robu nelogicna i nepravedna mera koja se uvodi zbog interesa birokratske kaste i donekle uvoznickog lobija. Otuda ne razumem zasto se Laki tome raduje, cak i cinjenici da su ga odrali na toj istoj carini. To je za mene iracionalno razmisljanje.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Osim ako nije bio težak sarkazam koji nismo skapirali :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ne bih se kladio, Laki je stari etatista :kezo:
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Pitam u radnji za lap topove kako svugde iste cene kaze to su sve u stvaro dve firme i prave laznu konkurenciju i zato imamo najkuplju opremu. Jedne grupe vlasnik veselin gigatrona comtradea... a druge kako mi kaze ONAJ ANDREJ STO GUBI LICNE KARTE! Kapirate brat od cara.
Win win dr. Techno sve isto
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zaboravljas da svercer izbegne i pdv ako vec oces da cepidlacis.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Rakhil napisao:Ako se ogranicimo samo na Lakijev post, sasvim je legitimno da drzava udari na svercere jer zakon mora biti isti za sve - osnova trzisnog poslovanja je predvidivost uslova i ravnopravan tretman ucesnika, upravo one stvari koje je drzava duzna da pruza prema drustvenom ugovoru.

Sa druge strane, carina nije porez, niti sme biti koriscena za punjenje budzeta, tako da deo o koristi za drustvo otpada. Carina je zastitna mera prvenstveno za domacu ekonomiju, sto opet pada u vodu i apsurdno je - Srbija nema nijednog proizvodjaca televizora kog ugrozava uvoz.

Zakljucak je da je sama carina na tehnicku robu nelogicna i nepravedna mera koja se uvodi zbog interesa birokratske kaste i donekle uvoznickog lobija. Otuda ne razumem zasto se Laki tome raduje, cak i cinjenici da su ga odrali na toj istoj carini. To je za mene iracionalno razmisljanje.
Cekaj brate, mani carinu ona je svakako mala, pre svega o porezu se radi, to je 20%.
A za ostatak mislim da tvoj prvi pasus odgovara na pitanje zasto je to dobro... I to ne samo da se uspistavlja ravnopravno poslovanje, vec se oni koji placaju dazbine prestaju tretirati kao majmuni.

Ili preferirate da se pusti sverc naveliko a pdv (za ovce koje ga placaju) podigne na 30%.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Laki, ne merem da manem carinu, imam problem sa samim postupkom carinjenja. Da carine nema, ti bi lepo prijavio fakturu i naplatili bi ti PDV prema njoj, ne bi bilo slobodne procene carinskih organa. Da ne pominjem da se placa porez na carinu, sto je vec maloumno.

Opet, to nije dobro, niko mi nije objasnio kako je za mene dobra stvar da mi se nesto carini uopste.

Da dodam, sa PDV-om nemam problem, on treba da se placa svakako. Kad drzava ukine carinu, srdacno cu ih podrzati u suzbijanju vec mrtvog sverca :kezo:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa najbolje bi bilo da ne postoje ni carina ni porez, samo steta sto to ne postoji :)
Ja nemam ama bas nista protiv da se ukine carina, ali imam da je jedni placaju a drugi ne.

Nece ti raditi slobodnu procenu ako imas racun...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja nisam za ukidanje poreza, bar ne svih, ali carina na tehnicku robu o kojoj ovde pricamo je svinjarija, ne siri pricu i ne razvodnjavaj :kezo:

Ako je carina nepravedan namet. a jeste, ja nemam problem sa time sto je neko izbegava. Benefit od jeftinijih televizora vide mnogi, a benefit od carinske barijere nekolicina.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Carina na tehničku robu je zanemarljiva, radi se o nekoliko procenata. PDV je ono što izbegavaju oni koji švercuju i zbog toga apsolutno podržavam sve akcije koje idu u smeru suzbijanja šverca.

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa dobro to je odvojen problem, zalazi se za ukidanje carine na tehnicku robu :)

Ali ja uvek imam problem kad neko ko posteno radi ispada majmun jer drzava ne sprovodi svoje zakone (tj sprovodi ih na postenima, a druge pusta da rade sta hoce). Regularne prodavnice nemaju nacina da izbegnu carinu.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ne vidim zasto se radujes na svoju stetu, malo ti je bila preterana reakcija, rekao bih :)

Svakako sam se vec slozio da zakon mora biti isti za sve.
Odgovori